Τόμι Χίλφιγκερ: Η συνέντευξη του διάσημου σχεδιαστή στο Gala - Νιώθω ευτυχισμένος στη Μύκονο

O σχεδιαστής που φέρνει το ανέμελο αμερικανικό στυλ στην γκαρνταρόμπα και στο σπίτι εγκαινιάζει την ομώνυμη μπουτίκ του στο Νησί των Ανέμων και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του

Από το 1985, όταν ίδρυσε το ομώνυμο brand του, μέχρι σήμερα, ο Τόμι Χίλφιγκερ έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός ως ο πρωτοπόρος του κλασικού αμερικανικού cool style. Εμπνευσμένος από την εμβληματική ποπ κουλτούρα, ο ίδιος και οι δημιουργίες του χαρακτηρίζονται όλα αυτά τα χρόνια από ένα αισιόδοξο mood που σπάει τα ενδυματολογικά κλισέ και αποτίει φόρο τιμής στην ατομικότητα.

Σήμερα, υπό την καθοδήγηση και το όραμα του Τόμι Χίλφιγκερ ως κύριου σχεδιαστή, το όνομα Tommy Hilfiger αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή brands του lifestyle -εκτός από ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, σχεδιάζει έπιπλα και είδη για το σπίτι-, το οποίο μοιράζεται το νεανικό πνεύμα του με λάτρεις σε όλο τον πλανήτη.

Με τον Αμερικανό σχεδιαστή θα συναντηθούμε για δεύτερη φορά στη Μύκονο, την οποία λατρεύει. Φέτος η αφορμή του ταξιδιού του είναι το νέο κατάστημα Tommy Hilfiger που ανοίγει στο κοσμοπολίτικο και πάντα συναρπαστικό Νησί των Ανέμων. Γελάμε καθώς θυμόμαστε την τελευταία μας συνάντηση που κατέληξε σε χορό πίνοντας κρασί δίπλα στο κύμα. «Το νέο κατάστημα βρίσκεται στην καρδιά της Μυκόνου, τον απόλυτο καλοκαιρινό προορισμό.
Με την Ντι Χίλφιγκερ στο φετινό Met Gala

Συνδυάζει αβίαστα τη ναυτική κληρονομιά με τη μαγεία της Μεσογείου, προσφέροντας έναν αρμονικό συνδυασμό της κλασικής αμερικανικής φρεσκάδας και της νησιωτικής παράδοσης. Μου αρέσει που βρίσκεται ανάμεσα στα κυκλαδίτικα ασβεστωμένα σπίτια και μαγαζάκια. Το κτίσμα αυτό έχει μακροχρόνια ιστορία, είναι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και αντιπροσωπεύει όλα όσα αγαπώ εδώ», λέει με τη σύζυγό του Ντι, φύλακα άγγελό του και συνοδοιπόρο του στον χώρο της μόδας δίπλα του.
Στο πρώτο κατάστημά του People's Place, 1974

Η αιγαιοπελαγίτικη αύρα τον εμπνέει να μιλήσει για το νησί που επισκέπτεται συχνά: «Λατρεύω το φαγητό που προσφέρει το νησί, είμαι φαν της ελληνικής κουζίνας. Μου αρέσουν η ενέργεια του τόπου, η ευχάριστη διάθεση των ανθρώπων, τα νερά της θάλασσας, τα κατάλευκα σοκάκια. Νιώθω ευτυχισμένος εδώ», τονίζει ενθουσιασμένος και συνεχίζει:
«Με την οικογένειά μου απολαμβάναμε πάντα τη ζωντάνια και το εκπληκτικό σκηνικό της Μυκόνου.
Φρεσκάδα και αμερικανική παράδοση στις ιδανικές δόσεις χαρακτηρίζουν το εμβληματικό στυλ Tommy Hilfiger

Μας αρέσει να εξερευνούμε νέες τοποθεσίες, καινούρια στέκια και να χαλαρώνουμε στις όμορφες παραλίες. Είναι πραγματικά ένας τόπος όπου μπορούμε να ξεκουραστούμε, να διασκεδάσουμε και να απολαύσουμε την πιο νόστιμη και υγιεινή μεσογειακή κουζίνα». Τον ρωτώ τι σημαίνει για εκείνον Ελλάδα: «Η χώρα σας έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου ως ένας διαχρονικός προορισμός πλούσιος σε Ιστορία, πολιτισμό και φυσική ομορφιά.

Τα γραφικά τοπία, τα αρχαία μνημεία και οι ζωντανές της πόλεις είναι τροφή για τη δημιουργικότητά μου». Και το ελληνικό κοινό; «Για μένα το ελληνικό κοινό ενσαρκώνει τη ζεστασιά, το πάθος και την όρεξη για ζωή. Η χαλαρότητα και το χαμόγελο δημιουργούν μια φιλόξενη ατμόσφαιρα σε όποιο μέρος κι αν επισκεφθώ. Θαυμάζω την ισχυρή πολιτιστική σας ταυτότητα και το άσβεστο πνεύμα που εμπλουτίζει κάθε εμπειρία σε αυτή την ηλιόλουστη χώρα».

Ο Τόμι Χίλφιγκερ γεννήθηκε στην Ελμίρα, μια μικρή πόλη στα βόρεια της Νέας Υόρκης. Δεύτερο παιδί μιας εννεαμελούς οικογένειας, μεγάλωσε με την τυπική αμερικανική ανατροφή της δεκαετίας του ’60. Η καριέρα του στη μόδα ξεκίνησε ενώ εκείνος ήταν ακόμα μαθητής Γυμνασίου, το 1969, όταν ερωτεύτηκε τη μουσική και το στυλ των ρούχων που φορούσαν οι σταρ της μουσικής.

Με μόλις 150 δολάρια στην τσέπη, αγόρασε 20 ζευγάρια τζιν παντελόνια, τα μεταποίησε και επέστρεψε στην πόλη του για να τα πουλήσει χρησιμοποιώντας ως «βιτρίνα» το πορτμπαγκάζ του Volkswagen του. Η πρωτοβουλία του αυτή είχε μεγάλη επιτυχία. Σύντομα ο νεαρός Τόμι άνοιξε το πρώτο του κατάστημα, το People’s Place, όπου, όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει, πουλούσε «το στυλ που δεν μπορούσαμε να βρούμε στη μικρή μας πόλη».

Οι αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια με την οικογένειά του στην Ελμίρα της Νέας Υόρκης είναι από τις πολυτιμότερες για εκείνον. «Το σπίτι μας ήταν ένα μέρος καλής συντροφιάς, γεμάτο γέλιο και αγάπη. Θυμάμαι τα καλοκαίρια που παίζαμε έξω με τα αδέρφια μου δημιουργώντας δεσμούς ζωής και καλλιεργώντας μια αίσθηση ενότητας που συνεχίζει να με εμπνέει μέχρι σήμερα», λέει.

Θυμάται την πρώτη συλλογή που κυκλοφόρησε άραγε; «Σαφώς!», απαντά στη στιγμή. «Η δεκαετία του ’70 ήταν μια συναρπαστική περίοδος για μένα, καθώς τότε ξεκίνησα το ταξίδι μου ως σχεδιαστής. Επηρεάστηκα σε μεγάλο βαθμό από τα μουσικά μου ινδάλματα, με το rock ‘n’ roll να διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την γκαρνταρόμπα μου. Λάτρευα τα τζιν. Εκείνα τα σχέδια ήταν στην ουσία τα θεμέλια πάνω στα οποία εξελίχθηκε το brand μου. Πολλές φορές κοιτάζω πίσω και συνειδητοποιώ πόσο μακριά έχουμε φτάσει».

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για τον ακούραστο δημιουργό είναι «να παραμένουμε πιστοί στις ρίζες μας. Δουλεύουμε με σύγχρονες ιδέες για να προσφέρουμε μια φρέσκια οπτική που ανταποκρίνεται στο παγκόσμιο κοινό αντλώντας έμπνευση από τους χαρακτηριστικούς κώδικες του Classic American Cool που είναι συνυφασμένοι με την επωνυμία μας.

Ενσωματώνοντας τον κόσμο της μόδας, της τέχνης, της μουσικής, της ψυχαγωγίας και του αθλητισμού στα σχέδιά μας, μπορούμε να προσφέρουμε το εμβληματικό στυλ που μας κρατά στην πρώτη γραμμή».

Στην τελευταία του συλλογή, ο Τόμι Χίλφιγκερ συνεργάστηκε με τη χρόνια γνώριμή του Κένταλ Τζένερ. «Η Κένταλ αντιμετωπίζει τους φίλους ως οικογένεια. Εκπέμπει αισιοδοξία και ζεστασιά όχι μόνο μέσα από το στυλ της, αλλά και με τον τρόπο που συνδέεται με τους ανθρώπους. Γνωρίζω την ίδια και την οικογένειά της εδώ και χρόνια και είχε μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθώ την ανοδική πορεία της στον κόσμο της μόδας. Εχει μια ζωντάνια και μια αποφασιστική θετική στάση στη ζωή που συνεχίζει να με εμπνέει».

Ο Tόμι και η Ντι Χίλφιγκερ γνωρίστηκαν στην Κυανή Ακτή. Παντρεμένοι από το 2008, διαθέτουν σπίτια σε διάφορα μέρη του κόσμου, αν και προτιμούν να μένουν στον παράδεισο των HΠΑ, το Παλμ Σπρινγκς. Η έπαυλη όπου έχουν εγκατασταθεί -καλόγουστη όσο και οι δημιουργίες Tommy Hilfiger- έχει προβληθεί από τα πιο επιλεκτικά περιοδικά διακόσμησης και πολυτελείς εκδόσεις.

Οταν οι υποχρεώσεις το επιτρέπουν, οι δυο τους ταξιδεύουν σε μακρινούς προορισμούς καθώς, εκτός από επιτυχημένοι επιχειρηματίες, είναι και αυθεντικοί πολίτες του κόσμου. «Απολαμβάνω κάθε στιγμή που περνάω με την οικογένειά μου, θέλω να ανακαλύπτω νέους προορισμούς και να παραμένω δραστήριος. Παίζω συχνά τένις αλλά μπορεί και να με βρεις απλώς να χαλαρώνω στο σπίτι μας».
Στη νέα μπουτίκ Tommy Hilfiger στη Χώρα της Μυκόνου

Από τον πρώτο του γάμο, το 1980, έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά, και με την Ντι, η οποία είχε ήδη δύο παιδιά, απέκτησαν ένα ακόμα. «Ως πατέρας προσπαθώ να είμαι παρών, να στηρίζω και να συμμετέχω σε κάθε πτυχή της ζωής των παιδιών μου. Είναι προτεραιότητά μου να περνάω ποιοτικό χρόνο μαζί τους, να ενθαρρύνω τα ενδιαφέροντά τους και να τα καθοδηγώ όποτε το χρειάζονται.

Το να είμαι πατέρας είναι ένας ρόλος που αγαπώ γι’ αυτό και δεσμεύομαι να είμαι η καλύτερη εκδοχή γονιού για τα παιδιά μου», ομολογεί. Ο Τόμι Χίλφιγκερ είναι άμεσος, ανοιχτός, με αυτόν τον χαρακτηριστικό αμερικανικό αυθορμητισμό. «Οταν ζεις σε μια οικογένεια με επτά παιδιά, είσαι σίγουρα ευτυχισμένος. Με τόσα πολλά μέλη, η οικογένεια είναι διασκορπισμένη. Κάποιοι βρίσκονται μαζί μας, άλλοι στη Νέα Υόρκη, κάποιοι άλλοι στην Καλιφόρνια. Χαιρόμαστε όμως τις ευτυχείς συγκυρίες όπου βρισκόμαστε όλοι μαζί».

Η κουβέντα μας κλείνει με το μήνυμα του διάσημου σχεδιαστή προς το κοινό του στην Ελλάδα: «Η πλούσια ιστορία, η ζωντανή κουλτούρα και η ζεστή σας φιλοξενία μού αφήνουν πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις. Είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη και την αγάπη που έχετε δείξει στο brand Tommy Hilfiger όλα αυτά τα χρόνια. Ας συνεχίσουμε να τιμούμε τη δημιουργικότητα, τη διαφορετικότητα και την ενότητα μαζί. Εύχομαι σε όλους σας κάθε καλό!».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr