Τζον Ρίτσμοντ: Ο dj που έγινε ο αγαπημένος σχεδιαστής θρυλικών ονομάτων της σόουμπιζ
richmond-0

Τζον Ρίτσμοντ: Ο dj που έγινε ο αγαπημένος σχεδιαστής θρυλικών ονομάτων της σόουμπιζ

Από τη φιλία με τον Μπόουι και τον Τζάγκερ μέχρι τη συνεργασία με τη Μαντόνα, ο Βρετανός που ξεκίνησε από τα decks στα κλαμπ των 70s έχει πολλά να διηγηθεί

Η τελευταία επίδειξη του εναλλακτικού και πασίγνωστου σχεδιαστή μόδας Τζον Ρίτσμοντ ήταν κάτι περισσότερο από συναρπαστική. Πραγματοποιήθηκε σε έναν εγκαταλειμμένο σταθμό μετρό του Μιλάνου, που διαμορφώθηκε ανάλογα με αφίσες από συναυλίες θρυλικών συγκροτημάτων για το ενθουσιώδες crowd από ροκάδες και πανκ μέχρι απλούς λάτρεις της μόδας και της μουσικής που τον κατέκλυσαν.

O Βρετανός καλλιτέχνης, που ξεκίνησε ως dj για να εξελιχθεί στον σχεδιαστή που ανέδειξαν με την προτίμησή τους οι αστέρες της μουσικής, είναι ο ιδρυτής του οίκου John Richmond που εδρεύει στην Ιταλία και έχει πάντα έναν τρόπο να συναρπάζει τα πλήθη. Δημιουργίες του εισάγει στην Ελλάδα κατά αποκλειστικότητα η Point F Group S.A. της οικογένειας Στυλιανοπούλου και σημαντικών επενδυτών από το εξωτερικό. Ανδρικά φαρδιά παντελόνια σαν ζιπ κιλότ, σαμπό με τρουκς, σακάκια-statements και πολύχρωμα πανωφόρια είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά κομμάτια του.

Την επόμενη μέρα θα συναντηθούμε στην μπουτίκ του στο Μιλάνο, όπου πίνοντας τον κλασικό ιταλικό εσπρέσο θα μιλήσουμε για όλα. «Δεν δυσκολεύτηκα να επιλέξω την τοποθεσία της επίδειξης. Τα ρούχα μου δεν είναι ρούχα για υπέρμετρες κοσμικότητες και κόκκινο χαλί. Είναι ρούχα απλά, που φοριούνται από τους ροκ σταρ μέχρι τους καθημερινούς ανθρώπους. Το brand μου είναι συνυφασμένο με το street fashion». Toν ρωτώ αν η συγκεκριμένη τοποθεσία, ο σταθμός του μετρό, είχε και συμβολικό χαρακτήρα. «Σαφώς και είχε», απαντά χαμογελώντας. «Πέρασαν χρόνια για να αντιληφθώ ότι η ζωή μας είναι σαν μια διαδρομή τρένου - κάθε σταθμός επιφυλάσσει τις δικές του μοναδικές εμπειρίες. Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα fashion event σε ένα φυσικό περιβάλλον. Χάρη στους συνεργάτες μου απολαύσαμε μια ωραία επίδειξη». Μήπως όμως ζούμε στην εποχή όπου η ιδέα είναι πιο δυνατή από την τελειότητα; «Εκατό τοις εκατό», απαντά ενθουσιασμένος. «Τι είναι άλλωστε η μόδα; Μια αίσθηση, μια εικόνα, ένα συναίσθημα που δημιουργείται από αυτό που βλέπεις. Toν πρώτο λόγο έχει πάντα το στυλ».

«Τι είναι η μοδα; Μια αίσθηση, μια εικόνα, ένα συναίσθημα που δημιουργείται από αυτό που βλέπεις»

Ο Τζον Ρίτσμοντ γεννήθηκε στο Μάντσεστερ, σε μια οικογένεια που ουδεμία σχέση είχε με τη μόδα. «Οι γονείς μου ήταν δάσκαλοι. Οταν ήμουν μικρός ούτε καν περνούσε απ’ το μυαλό μου να ασχοληθώ με τη μόδα.
Αγαπούσα όμως την τέχνη, σχεδίαζα και ήθελα να γίνω αρχιτέκτονας. Ως έφηβος, στα 70s, άρχισα να συχνάζω στα κλαμπ και τις ντίσκο του Μάντσεστερ κι εκεί ήρθα σε μια πρώτη επαφή με τον κόσμο της μουσικής. Ενώ αποκτούσα κάποια εμπειρία ως dj, άρχισα να γνωρίζω σημαντικές προσωπικότητες του χώρου, όπως ο Μικ Τζάγκερ και ο Ντέιβιντ Μπόουι, που αργότερα έγιναν φίλοι μου. Τότε ξεκίνησα να δημιουργώ και αξεσουάρ για εμένα και την παρέα μου. Είχα εφοδιάσει την γκαρνταρόμπα μου με κομμάτια που ταίριαζαν με το ύφος της εποχής και των χώρων όπου διασκεδάζαμε. Ηταν τότε που οι στυλιστικές επιλογές των μουσικών ρευμάτων αποτελούσαν έμπνευση για τους νέους. Ποιον δεν είχε επηρεάσει εκείνη την εποχή, για παράδειγμα, το ντύσιμο του Ντέιβιντ Μπόουι ή του Μπόι Τζορτζ; Η μουσική αποτελεί πάντα πηγή έμπνευσης. Tα μουσικά κινήματα έφεραν επανάσταση στη βιομηχανία της μόδας. Δες την εποχή του ροκ εντ ρολ, του πανκ, του ροκ, της ραπ… Υπήρξαν στυλ που επηρέασαν ολόκληρες γενιές», αναφέρει.



Από το Μάντσεστερ ο Ρίτσμοντ μετακόμισε αργότερα στο Λονδίνο, για να βρεθεί τελικά στο Μιλάνο με σκοπό να κυνηγήσει τα όνειρά του. Η μόδα τον είχε συνεπάρει. Με το πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κίνγκστον στη φαρέτρα του σχεδίασε την πρώτη προσωπική του συλλογή ενώ για ένα διάστημα συνεργάστηκε με μεγάλα fashion brands όπως Armani, Joseph Tricot και Fiorucci. Οι στενοί δεσμοί του με τη βιομηχανία μόδας και μουσικής τον οδήγησαν να ντύνει σούπερ σταρ όπως οι Μάικλ Τζάκσον, Τζορτζ Μάικλ, Μαντόνα, Ανι Λένοξ, Αξλ Ρόουζ, Μπράιαν Ανταμς, Ντέιβιντ Στιούαρτ, Μπρίτνεϊ Σπίαρς, Κιμ Καρντάσιαν, Ντίτα φον Τιζ, Κέιτ Μος, Lady Gaga και φυσικά τους φίλους του Ντέιβιντ Μπόουι και Μικ Τζάγκερ. «Είναι σημαντικό να φορούν διάσημοι τέτοιου βεληνεκούς τα ρούχα σου γιατί έτσι προβάλλονται το brand και οι τάσεις που εμπνέεσαι κάθε φορά. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να μπαίνει και απλός κόσμος στο κατάστημά μου και να επιλέγει κομμάτια που θα φορέσει κάθε μέρα ή σε μια ιδιαίτερη έξοδο».

«Τα ρουχα μου δεν είναι για το κόκκινο χαλί. Είναι απλά και φοριούνται από τους ροκ σταρ μέχρι τους καθημερινούς ανθρώπους»

Το μουσικό DNA του κυριαρχεί σε κάθε συλλογή του. Θαυμάζω τα παντελόνια, τις φόρμες, τα εκκεντρικά γυαλιά και αξεσουάρ που σχεδιάζει. «Παλιά, στο κατάστημα που διατηρούσα σε μια άσημη γειτονιά του Λονδίνου πάρκαραν απέξω λιμουζίνες μέσα από τις οποίες έβγαιναν σταρ της μουσικής για να αγοράσουν ρούχα μου. Οι περαστικοί σταματούσαν για να τους δουν από κοντά και να τους μιλήσουν και γινόταν πανζουρλισμός. Η αλήθεια είναι πως έχω να διηγηθώ πολλά περιστατικά με διασημότητες στη μακροχρόνια καριέρα μου. Ο Μικ Τζάγκερ, με τον οποίο γνωριστήκαμε μέσω φίλων, ανήκει στους λίγους ανθρώπους για τους οποίους έχω σχεδιάσει custom made ρούχα. Εχουμε εδώ και χρόνια μια υπέροχη συνεργασία. Με τη Mαντόνα δεν δουλέψαμε πολύ καιρό μαζί, η συνεργασία μας όμως ήταν καλή. Α, να σου πω μια χαριτωμένη ιστορία: μια μέρα μπαίνει στο μαγαζί ο Ιγκι Ποπ και μου λέει: “Γεια σου, είμαι ο Τζέιμς Οστερμπεργκ”. Γέλασα επειδή τον είχα αναγνωρίσει, πρόκειται για έναν πολύ συμπαθητικό άνθρωπο με δύο τεράστια υπέροχα γαλανά μάτια. Μου συστήθηκε έτσι επειδή αυτό είναι το πραγματικό όνομά του. Ηταν ωραίος ο τρόπος προσέγγισης!».



Σήμερα ο Τζον Ρίτσμοντ μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Λονδίνου, όπου ζει μόνιμα, και Μιλάνου. Οι μέρες του είναι ασφυκτικά γεμάτες με πολλά ραντεβού και ακόμη περισσότερα ταξίδια. «Ο χώρος της μόδας απαιτεί αφοσίωση», τονίζει. Ξυπνάει κάθε μέρα νωρίς και όταν βρίσκεται στη Βρετανία, συνοδεύει τον γιο του στο σχολικό προτού στρωθεί στη δουλειά. Εκτός από πάθος για δημιουργία έχει και έντονη πολιτική άποψη. «Αυτό που βιώνουμε σήμερα θυμίζει πολύ τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», επισημαίνει, «έχουν δίκιο όσοι λένε ότι ζούμε έναν άτυπο πόλεμο. Τι κρίμα... Είμαστε θύματα μιας πραγματικότητας χωρίς ανθρωπιά και μυρίζει μπαρούτι»

Ειδήσεις σήμερα:

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ισπανία, 2-1 την Αγγλία στον τελικό με ήρωα τον Ογιαρθάμπαλ - Δείτε τα γκολ

Νέα στοιχεία από το FBI για τον δράστη της απόπειρας δολοφονίας Τραμπ - «Έδρασε μόνος, δεν είχε πρόβλημα ψυχικής υγείας»

Τα λόγια του κουμπάρου στον 43χρονο πριν σκοτώσει την Αρετή στην Αμφιλοχία - «Μην κάνεις καμιά βλακεία»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης