Σεΐχα Μάχρα: Από τη Σπάρτη στο Ντουμπάι με προίκα διαζυγίου 3 δισ.

Σεΐχα Μάχρα: Από τη Σπάρτη στο Ντουμπάι με προίκα διαζυγίου 3 δισ.

Ποια είναι η influencer γαλαζοαίματη κόρη του πρωθυπουργού των Εμιράτων και κόρη της Ζωής Γρηγοράκου από τη Σπάρτη που, όταν έμαθε πως ο billionaire σύζυγός της την απάτησε, ανάρτησε στο Instagram τρεις φορές τη φράση «σε χωρίζω», όπως προστάζει ο νόμος της Σαρία, και διεκδικεί τη μισή περιουσία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
arthrou-mahra
Πόσο βαρύ μπορεί να είναι το κόστος του να ακούσεις τρεις φορές τη φράση «σε χωρίζω»; Πολύ, είναι η... πικρή απάντηση, εάν αυτή που την ξεστομίζει -ή τη γράφει, στην περίπτωσή μας- είναι η πριγκίπισσα του Ντουμπάι, με την οποία έχεις ένα παιδί και τόλμησες να την απατήσεις. Ιδιαίτερα εάν είσαι δισεκατομμυριούχος βιομήχανος των Εμιράτων, με έδρα το Ντουμπάι, και η πριγκίπισσα έχει μέσα της και σπαρτιάτικο αίμα, για το οποίο είναι περήφανη.

Οι... οιωνοί δεν είναι καλοί για τον επιχειρηματία Σεΐχ Μάνα μπιν Μοχάμεντ Ρασίντ μπιν Μάνα Αλ Μακτούμ. Η εδώ και έναν χρόνο σύζυγός του και μητέρα του μόλις δύο μηνών παιδιού του Σεΐχα Μάχρα, κόρη του ηγέτη και πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, με ένα post στον λογαριασμό της στο Instagram ανακοίνωσε ότι είναι άπιστος και, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα που της δίνει ο νόμος της Σαρίας, τον χώρισε. Τώρα, παρά το γεγονός ότι η Σεΐχα Μάχρα είναι πολυεκατομμυριούχος και έχει πρόσβαση στα... ατέλειωτα χρήματα του πατέρα της, είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της περιουσίας του -πρώην πλέον- δισεκατομμυριούχου συζύγου της.

Είναι πολλά τα λεφτά

Ας ξεκινήσουμε με το net worth. Παρότι στο Ντουμπάι και ειδικά για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν ανακοινώνονται στοιχεία για τα μεγέθη των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν, η Σεΐχα Μάχρα, την οποία ο Αλ Μακτούμ απέκτησε το 1994 με τη Σπαρτιάτισσα Ζωή Γρηγοράκου (με την οποία έχουν πάρει διαζύγιο), είναι πολύ γνωστή influencer, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος του Ντουμπάι. Εργάζεται κυρίως ως σύμβουλος επιχειρήσεων και σε εταιρείες μόδας και η προσωπική της περιουσία υπολογίζεται περίπου στα 300 εκατ. δολάρια. Σε αυτό προσθέστε και το γεγονός ότι έχει πρόσβαση -εάν το ζητήσει- στα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα της, όπως και τα υπόλοιπα 29 παιδιά του, με τη διαφορά ότι η συγκεκριμένη δείχνει να είναι το αγαπημένο του παιδί, απολαμβάνοντας έναν περίπου... Δυτικό τρόπο ζωής (σε αντίθεση με τις άλλες κόρες του).

mahra__3_
Ο επιχειρηματίας Σεΐχ Μάνα μπιν Μοχάμεντ Ρασίντ μπιν Μάνα Αλ Μακτούμ και πρώην πλέον σύζυγος της πριγκίπισσας, με την τίγρη που έχει ως κατοικίδιο
Κλείσιμο


Ο άνδρας τον οποίο επέλεξε η πριγκίπισσα πριν από έναν χρόνο για να ενώσουν τις ζωές τους, ο Σεΐχης Μάνα, έχει έναν γιγαντιαίο επιχειρηματικό και βιομηχανικό όμιλο και εμπλέκεται σε πολλά σχήματα, όπως οι GCI Real Estate Development Company, MM Group of Companies, Dubai Tech και AlBarada Trading. Η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται μεταξύ 1,5 και 40 δισ. δολαρίων, αν και οι πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις είναι αυτές που δείχνουν το net worth του περίπου στα 6 δισ. δολάρια. Πόσα από αυτά μπορεί να αναγκαστεί να μοιραστεί -εν είδει διατροφής- με τη γυναίκα που... τον χωρίζει, τον χωρίζει και τον χωρίζει;

Ολα θα εξαρτηθούν από την απόφαση του δικαστηρίου που θα εκδώσει το διαζύγιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η γυναίκα δεν βρίσκεται σε ακριβώς ιδανική σχέση, καθώς υπογράφεται νωρίτερα προγαμιαίο συμβόλαιο με το οποίο επιτρέπεται στον σύζυγο να αποκτήσει και άλλες συζύγους - άρα ο άντρας μπορεί να «δικαιολογήσει» την απιστία λέγοντας ότι θα παντρευτεί την ερωμένη του.

Η περίπτωση που εξετάζουμε τώρα, ωστόσο, είναι τελείως διαφορετική. Το γεγονός ότι από τις επίσημες Αρχές του Ντουμπάι τηρείται σιγή ιχθύος (είθισται γεγονότα όπως γάμοι και διαζύγια να ανακοινώνονται πρώτα από τις Αρχές) και το ότι η Σεΐχα Μάχρα επέλεξε να «ξεμπροστιάσει» τον σύζυγό της μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, λέγοντας ότι είναι «απασχολημένος με άλλες συντροφιές» και να οριστικοποιήσει τον χωρισμό, είναι δείγματα ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Οτι δηλαδή το προγαμιαίο συμβόλαιο το οποίο είχαν υπογράψει προέβλεπε αποκλειστικότητα για την πριγκίπισσα. Και αυτό, μαζί με τις όποιες αποδείξεις περί απιστίας του Σεΐχη, θα έχει κακή κατάληξη γι’ αυτόν. Σύμφωνα με τον νόμο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε ένα διαζύγιο οι γυναίκες δικαιούνται οικονομική στήριξη εφ’ όρου ζωής από τους πρώην συζύγους τους, μεταξύ των οποίων εφάπαξ αποζημίωση και διατροφή για έξοδα διαβίωσης, αλλά και για τα έξοδα του παιδιού (ως χωριστές διατροφές). Το δικαστήριο αποφασίζει τα ποσά, συνυπολογίζοντας παράγοντες όπως τα πραγματικά εισοδήματα του συζύγου, τις οικονομικές ανάγκες της συζύγου και την εξασφάλιση της διατήρησης για τη σύζυγο του ίδιου επιπέδου ζωής που απολάμβανε στη διάρκεια του έγγαμου βίου.

Επιπλέον, η σύζυγος δικαιούται μερίδιο (αποφασίζει το δικαστήριο σχετικά με το μέγεθος του μεριδίου) από τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν στη διάρκεια του γάμου, γεγονός που στην περίπτωση της Σεΐχα Μάχρα σημαίνει ότι θα αποκτήσει μερίδιο από τα κέρδη των επιχειρήσεων του Σεΐχη Μάνα σε αυτόν τον έναν χρόνο που έμειναν παντρεμένοι. Θα υποχρεωθεί να του επιστρέψει, ωστόσο, όποια δώρα της έκανε για τον γάμο τους, αλλά από την άλλη δικαιούται να ζητήσει παχυλές αποζημιώσεις για ηθικές και ψυχολογικές ζημιές που της προκάλεσε ο σύζυγός της, οδηγώντας τη στο διαζύγιο. Η αποζημίωση αυτή προβλέπει και τις ζημιές που θα προκληθούν και μετά το διαζύγιο για τη σύζυγο. Ενα άλλο «κλειδί» είναι ότι στα προγαμιαία συμβόλαια που υπογράφονται, πολύ συχνά -ιδιαίτερα όταν αφορά γαλαζοαίματους- συνήθως προσδιορίζεται και ένα επιπλέον ποσό αποζημίωσης για την περίπτωση χωρισμού.

Εμπειροι νομικοί των Εμιράτων επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τους όρους του διαζυγίου, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Σεΐχης Μάνα μπορεί να αναγκαστεί σε αποζημιώσεις προς την ελληνικής καταγωγής πριγκίπισσα, που ενδέχεται να κινηθούν από μισό ως και περισσότερα από 3 δισ. δολάρια, αναλόγως της πραγματικής περιουσίας του συζύγου της και της υπόθεσης που θα σταθεί στις δικαστικές αίθουσες του Ντουμπάι.

This is Sparta!

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, η πριγκίπισσα του Ντουμπάι Σεΐχα Μάχρα μοιραζόταν με τους ακολούθους της, στον λογαριασμό της στο Instagram, τις περιπέτειές της στην Ελλάδα, καθώς έχει καταγωγή από τη Σπάρτη. Η κόρη του πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ πέρναγε τον μήνα του μέλιτος στην Ελλάδα, με τελικό προορισμό τη Μύκονο. «Μόνο οι δυο μας», έγραφε στις φωτογραφίες που ανέβαζε με τον σύζυγό της, τον επιχειρηματία Σεΐχ Μάνα μπιν Μοχάμεντ Ρασίντ μπιν Μάνα Αλ Μακτούμ. Εναν χρόνο αργότερα, πριν ανεβάσει το viral πλέον post (με το «σε χωρίζω, σε χωρίζω και σε χωρίζω»), θα έγραφε «μόνο οι δυο μας» σε μια φωτογραφία με τη νεογέννητη κόρη της, πυροδοτώντας φήμες για προβλήματα στον γάμο της και αποδυναμώνοντας το επιχείρημα ότι ο λογαριασμός της είχε χακαριστεί.

mahra
Η ανάρτηση στο Instagram με την οποία η Σεΐχα Μάχρα πληροφορεί τον σύζυγό της ότι είναι πλέον πρώην


Τι από τα δύο επικράτησε; Το ελληνικό ταμπεραμέντο με το σπαρτιάτικο θάρρος που πήρε από τη μητέρα της Ζωή Γρηγοράκου ή το γονίδιο του Αραβα γαλαζοαίματου από τον πατέρα της, ώστε να διαγράψει τον σύζυγό της και να τον διαπομπεύσει, επειδή απίστησε; Για τη Σεΐχα Μάχρα και οι δύο επιρροές και οι δύο κουλτούρες είναι εξίσου σημαντικές.

Το... DNA

Η γεννημένη το 1994 Σεΐχα Μάχρα ήταν ήδη δημοφιλής στα Εμιράτα λόγω της φιλανθρωπικής και φιλοζωικής της δράσης, των επιχειρηματικών της επιτυχιών και της δράσης της για την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών, αλλά και χάρη στον χαρακτήρα της. Ομως, με το διαζύγιο που ανακοίνωσε μέσω των social media χρησιμοποιώντας τον νόμο της Σαρίας, γράφοντας τρεις φορές «σε χωρίζω, σε χωρίζω, σε χωρίζω» προς τον σύζυγό της, έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο είδωλο, ειδικά σε μια εποχή και περιοχή που τα δικαιώματα των γυναικών βρίσκονται υπό πίεση.

«Είναι συμπεριφορά περισσότερο βασίλισσας, παρά πριγκίπισσας», σχολιάζουν πολλοί στον λογαριασμό της στο Instagram. Για την ακρίβεια, η λέξη «βασίλισσα» είναι αυτή που εμφανίζεται τις περισσότερες φορές στα περισσότερα από 27.000 σχόλια της δημοσίευσης του χωρισμού της πριγκίπισσας. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον νόμο της Σαρίας, εάν η γυναίκα πει τρεις φορές το «σε χωρίζω», ο χωρισμός είναι οριστικός και αμετάκλητος. Το ζευγάρι απαγορεύεται να ξαναπαντρευτεί, εκτός εάν η γυναίκα παντρευτεί έναν άλλο άνδρα και τον χωρίσει!

mahra__2_
«Μόνο οι δυο μας» γράφει στην ανάρτηση με το δύο μηνών μωρό της και έχει αφαιρέσει όλες τις κοινές φωτογραφίες με τον πρώην σύζυγό της


Είναι ασυνήθιστο να γίνεται αυτό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και, ενδεχομένως, γι’ αυτό τον λόγο να υπήρξε και ένας αιφνιδιασμός από την κίνηση αυτή. Είθισται να ανακοινώνεται από την κυβέρνηση η απόφαση ενός ζευγαριού γαλαζοαίματων να χωρίσουν και όχι από τα social. Γι’ αυτό τον λόγο, μέχρι και την Παρασκευή δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση στα Εμιράτα, με κάποιους ντόπιους να σχολιάζουν ότι «η πριγκίπισσα εκπροσωπεί τον πατέρα της και σίγουρα το έκανε αφού τον συμβουλεύτηκε».

Ούτως ή άλλως, η Σεΐχα Μάχρα είναι διαφορετική από τα άλλα παιδιά του πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ. Οχι μόνο επειδή είναι μισή Ελληνίδα, αλλά και επειδή κατά τα φαινόμενα αυτός της έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Γι’ αυτό και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πατέρα της, αλλά και μια ελευθερία την οποία κάποιες από τις υπόλοιπες κόρες του έφτασαν να καταγγέλλουν διεθνώς ότι τους στερεί, κλειδώνοντάς τες σε «χρυσά κλουβιά».

«Είμαι μισή Ελληνίδα»

Η πριγκίπισσα, η οποία ονομαζόταν Χριστίνα, αλλά το άλλαξε σε Μάχρα, επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και επισήμως -όπως έκανε το 2019, συνοδεύοντας τον πατέρα της σε επίσημη επίσκεψη συναντώντας μαζί του τους Ελληνες αξιωματούχους-, αλλά και σχεδόν κάθε χρόνο για διακοπές.

φωτογραφίζεται για περιοδικό μόδας, ποζάροντας με πανάκριβες τουαλέτες και διαμάντια και δίνει συνέντευξη. Με το περιοδικό να σχολιάζει ότι «η πριγκίπισσα, είναι μισή Ελληνίδα», την ίδια να λέει ότι πάντα διατηρεί επαφές με τις ελληνικές της ρίζες και ότι επισκέπτεται την Ελλάδα όσο πιο συχνά μπορεί. Αποκαλύπτει δε ότι μιλά άπταιστα τα ελληνικά, όπως και τα αραβικά.

mahra__1_
Η πριγκίπισσα Σεΐχα Μάχρα την ημέρα του γάμου της με τη μητέρα της, Ζωή Γρηγοράκου, η οποία έχει καταγωγή από τη Σπάρτη


«Το μεγάλωμά μου», λέει η πριγκίπισσα, «ήταν βαθιά ριζωμένο στην ελληνική κουλτούρα από τη μητέρα μου και, ως αποτέλεσμα αυτού, αισθάνομαι έναν βαθύ δεσμό με αυτή την κουλτούρα. Το να κρατώ ισχυρούς δεσμούς με την οικογένειά μου είναι μια σημαντική προτεραιότητα στη ζωή μου, καθώς λειτουργεί ως μέσο για να παραμείνω στενά συνδεδεμένη στην πολιτισμική μου κληρονομιά. Μιλώ άπταιστα την ελληνική γλώσσα και κάνω προσπάθεια να επισκέπτομαι την πατρίδα μου όσο συχνά μου το επιτρέπουν οι περιστάσεις».

Με τη μητέρα της Ζωή Γρηγοράκου (ένα από τα ελάχιστα μέλη της οικογένειας που έμειναν ζωντανά μετά τον πόλεμο της Greek Mafia) διατηρεί κάτι παραπάνω από άριστες σχέσεις. Φωτογραφίζονται διαρκώς μαζί ανεβάζοντας τα στιγμιότυπα στο Instagram, ενώ η μητέρα της είναι παρούσα σε κάθε σημαντική στιγμή της. Από την αποφοίτησή της μέχρι τον γάμο και τη γέννηση του παιδιού της. Τώρα θα είναι και στο διαζύγιό της...

Ειδήσεις σήμερα:

Η επόμενη μέρα της απόσυρσης Μπάιντεν - Η λύτρωση των Δημοκρατικών, η ευκαιρία της Χάρις και τα νέα δεδομένα

Αρχίζει το παζάρι των Επιτρόπων με τηλεφωνήματα Φον Ντερ Λάιεν σε πρωθυπουργούς - Ποιος «κλειδώνει» για την Ελλάδα

Με αψεγάδιαστη σιλουέτα και άσπρο μπικίνι ως 61χρονη γιαγιά η Ντέμι Μουρ με την εγγονή της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης