Σαν σήμερα πεθαίνει ο Έλβις Πρίσλεϊ

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Έλβις Πρίσλεϊ

«Το ροκ εντ ρόλ δεν πρόκειται να σβήσει, είναι η διάχυτη ανησυχία μιας γενιάς που αναζητάει κάποιο σταθμό για να ελπίσει», έλεγε στον Αλέκο Λιδωρίκη, σε συνέντευξή του το 1960

Προς πώληση αεροσκάφος του Έλβις Πρίσλεϊ
Σαν σήμερα, 47 χρόνια πριν στις 16 Αυγούστου 1977 ο Έλβις Πρίσλεϊ έφυγε από την ζωή στο κτήμα του στο Μέμφις του Τενεσί, σε ηλικία 42 ετών. Σχεδόν μισό αιώνα μετά o «βασιλιάς» του ροκ εν ρολ συνεχίζει για εκατομμύρια θαυμαστές του να ζει μέσα από την μουσική και το χορό που κληροδότησε σε γενιές ανθρώπων.

Ο Έλβις Πρίσλεϊ θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Με τραγούδια όπως το «Hound Dog», «Jailhouse Rock» και «Can’t Help Falling in Love», καθιερώθηκε ως σύμβολο της ροκ εν ρολ, ενώ η παρουσία του στη σκηνή και η ικανότητά του να συνδυάζει στοιχεία από τη ροκ, τη country και τα blues, του χάρισαν μια αδιαμφισβήτητη θέση στο πάνθεον της μουσικής ιστορίας.



«Είμαι ένας κάποιος Έλβις που αύριο μπορεί να μην υπάρχει πια στην επιφάνεια ή να έχει αντικατασταθεί από ένα σωρό άλλους νέους, που θα εξωτερικεύουν - καθένας ίσως με το δικό του τρόπο - αυτό που τώρα ενσαρκώνω εγώ…Το «ροκ εντ ρόλ», όμως, δεν πρόκειται να σβήσει . Είναι συμπυκνωμένη μέσα σε αυτό η διάχυτη ανησυχία μιας γενιάς, που αναζητάει, στην περιπλάνηση της, κάποιο σταθμό για να ξεκουραστεί και να ελπίσει», είχε πει ο Έλβις Πρίσλεϊ σε συνέντευξη του στο δημοσιογράφο Αλέκο Λιδωρίκη το 1960. Μια συνέντευξη που έγινε στο Χόλιγουντ , σε στούντιο που γυριζόταν μια από τις πιο εντυπωσιακές ταινίες της εποχής εκείνης.

elvis
Κλείσιμο


Δεν είναι υστερία αυτό που κρύβεται μέσα στο «ροκ». Είναι αγωνία

«Μέσα στο «ρόκ», λοιπόν είναι κρυμμένη μια τέτοια ελπίδα; Μέσα σε μια κάπως υστερική εκδήλωση μπορεί να υπάρχει ο σπόρος για κάποια λυτρωτική δημιουργία» ρώτησε ο Αλέκος Λιδωρίκης τον 25χρονο, τότε, Έλβις Πρίσλεϊ , που είχε όμως ήδη καταφέρει με το «Heartbreak Hotel» να κατακτήσει την κορυφή.

elvis-jurnalist


«Δεν έχετε προσέξει, ίσως, τις κινήσεις αυτού του ιστορικού χορού, όπως τον ονομάσατε..- μου λέει και με κοιτάει κάπως αυστηρά! Δεν είναι υστερία αυτό που κρύβεται μέσα στο «ροκ». Είναι αγωνία… Είναι η προσπάθεια ενός δεσμώτη να φύγει από κάπου, να ξανοιχτεί προς το κάτι άλλο, που εκεί πιστεύει πώς βρίσκεται το μυστικό της ευτυχίας», απαντά ο Έλβις Πρίσλεϊ στον Έλληνα δημοσιογράφο.

Elvis Presley - It's Now or Never (Official Audio)


Ζείτε και βασιλεύετε μέσα στο Χόλιγουντ . Ποια είναι η γνώμη σας γι'αυτό, ήταν μια από τις επόμενες ερωτήσεις του Λιδωρίκη.

«Είναι ένας πίθος Δαναϊδων που δεν μπορείς να τον γεμίσεις με συμπεράσματα απόλυτα ούτε και να σπουδάσεις τον πυθμένα του, γιατί απλούστατα πυθμένας δεν υπάρχει. Υπάρχει επιφάνεια φωσφοριστή και σαγηνευτική στο πιο μεγάλο ποσοστό της, υπάρχουν τοιχώματα κατακλυσμένα από λογιών κοσμήματα, αλλά και ρυπαρές διάφορες ουσίες και όταν προχωρήσεις παρακάτω υπάρχει ένα τεράστιο ερωτηματικό. Ερωτηματικό για το μελετητή αυτής της κοινωνίας, για όσους ζούνε μέσα και την εκμεταλλεύονται, για το παρόν και το μέλλον όλων αυτών που την αποτελούνε. Το Χόλιγουντ δεν είναι επιχείρηση, δεν είναι γεωγραφικό σημείο των ΗΠΑ, δεν είναι καν Παράδεισος ή Κόλαση. Είναι ένα φαινόμενο! Φαινόμενο ζωϊκό, φαινόμενο κοινωνικό, φαινόμενο προόδου αλλά και εκφυλισμού, φαινόμενο γεωλογικό», ανέφερε ο Έλβις Πρίσλεϊ

Ο Λιδωρίκης ρώτησε τον Έλβις Πρίσλεϊ εάν «το απερίγραπτο παραλήρημα, η ζητωκραυγή, το πάθος, ο φανατισμός μιας ασυγκράτητης μερίδας φανς εκείνων που κυριολεκτικά παθαίνουν παθολογική διαστροφή με τα αντικείμενα θαυμασμού τους, κουράζει τους "ημίθεους"». «Όχι τόσο στην αρχή. Το δέχονται με αγαλλίαση, γιατί είναι ένα δείγμα επιτυχίας, φήμης και πλούτου, συνεπώς. Γιατί και ο παραγωγός το βλέπει στα κρυφά, το υπολογίζει και κάνει τους λογαριασμούς του σχετικά. Μα όταν φθάνουν στην κορυφή, όταν επιβληθούν ολοκληρωτικά, αρχίζουν να βαριούνται αυτό το οχληρό βιολί. Το ανέχονται διότι δεν γίνεται αλλιώς. Ούτε μπορούνε να γρονθοκοπούνται με αυτούς που τους επιδεικνύουν τον εξοντωτικό τους θαυμασμό. Μα βλαστημάνε μέσα τους, πιστέψτε με».

Lewis_-_Prisley
Ο Τζέρι Λι Λιούις με τον Έλβις Πρίσλεϊ
002_10527-7
elvis_prisley_main


«Είμαστε όλοι κουρασμένοι. Και προ πάντων εμείς οι νέοι. Εμείς που ακόμη δεν γνωρίσαμε όσα προφθάσατε εσείς να δείτε και να χαρείτε ή και ειλικρινά να μισήσετε. Δεν ξέρουμε πια που είναι το καλό και που το κακό. Το ωραίο και το άσχημο. Και η ζάλη που χαρίζει το ροκ με τους ρυθμούς και με την σύγχυση του μεθάει και σε βοηθάει να λησμονήσεις. Δεν είναι κάτι και αυτό;» Με την φράση αυτή είχε τελειώσει τότε την συνέντευξη του ο Έλβις Πρίσλεϊ.

Είναι; Είχε αναρωτηθεί ο Λιδωρίκης. Για να δώσει ο ίδιος ο δημοσιογράφος την απάντηση: «Μέσα σε όλα τα άλλα τα τόσα ερωτηματικά, που κάνουν την ζωή μας στυγνή και πανικόβλητη, ας προστεθεί και αυτό…Ίσως τα «γυμνά όνειρα» να δώσουν στον παραστρατημένο Νέο Κόσμο, ό,τι δεν έδωσαν ως σήμερα οι μεγαλόπνοοι οραματισμοί!».

Ο Αλέκος Λιδωρίκης από το 1945 έως το 1960 έμεινε στις ΗΠΑ όπου εργάσθηκε στα Στούντιο της "Τουέντιεθ Σέντσουρι Φοξ" γνωστότερη ως "20th Fox" και για την Τηλεόραση. Συγχρόνως δημοσιογραφεί στον «Εθνική Κήρυκα» της Νέας Υόρκης και είναι ανταποκριτής των αθηναϊκών εφημερίδων «Τα Νέα» (1948-49 και 1956-58) και «Ακρόπολις» και «Απογευματινή» (1952-1960). Οι συνεντεύξεις του με τα πολιτικά πρόσωπα της Αμερικής της εποχής εκείνης (Αιζενχάουερ, Στήβενσον, 'Ατσεσον, Χούβερ κα) θεωρούνται ιστορικές. Τα νέα αστέρια του Χόλιγουντ (Μαίριλυν Μονροέ, Τζέιν Ράσελ, Σούζαν Χαίγουορθ, Έλβις Πρίσλεϋ και τόσοι άλλοι) «μίλησαν» τότε μέσα από τις συνεντεύξεις του Λιδωρίκη στο ελληνικό κοινό.

Φωτογραφία Νο2: Έλβις Πρίσλεϊ και Αλέκος Λιδωρίκης (Χόλιγουντ 1960- Αρχείο Α. Λιδωρίκη)

Έλβις Πρίσλεϊ - (8 Ιανουαρίου 1935 – 16 Αυγούστου 1977)

Ο Έλβις Άαρον Πρίσλεϊ (αγγλικά: Elvis Aaron Presley‎‎ (ορθή προφορά: Έλβις Άαρον Πρέσλι, 8 Ιανουαρίου 1935 – 16 Αυγούστου 1977), ευρύτερα γνωστός και απλά ως Έλβις, ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, μουσικός και ηθοποιός. Γνωστός ως «ο Βασιλιάς του Ροκ εντ Ρολ» ή απλώς «ο Βασιλιάς», θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στην ιστορία του θεάματος.

Ο Πρίσλεϊ γεννήθηκε στο Τούπελο του Μισισίπι, ενώ σε ηλικία 13 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στο Μέμφις του Τενεσί.

Η μουσική του καριέρα ξεκίνησε το 1954, ηχογραφώντας στην εταιρεία Sun Studios με τον παραγωγό Σαμ Φίλιπς, ο οποίος ήθελε να φέρει τον ήχο της αφροαμερικάνικης μουσικής σε ένα ευρύτερο κοινό. Ο Πρίσλεϊ στην ρυθμική ακουστική κιθάρα συνοδευόμενος από τον βασικό κιθαρίστα Σκότι Μουρ και τον μπασίστα Μπιλ Μπλακ, ήταν πρωτοπόρος του ροκαμπίλι (rockabilly), ενός συνδυασμού μουσικής κάντρι και rhythm and blues. Το 1955 ο ντράμερ Ντ.Τζ. Φοντάνα εντάχθηκε για να ολοκληρωθεί το κλασικό κουαρτέτο του Πρίσλεϊ και υπέγραψε συμβόλαιο με την RCA Records σε μια συμφωνία που κανόνισε ο "συνταγματάρχης" Τομ Πάρκερ, ο οποίος ήταν μάνατζερ του για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Το πρώτο του single με την RCA, "Heartbreak Hotel", κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1956 και έγινε νούμερο ένα επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με μία σειρά επιτυχημένων τηλεοπτικών εμφανίσεων και δίσκων, έγινε πρωτοπόρος το νέου δημοφιλούς ήχου του ροκ εντ ρολ. Οι δυναμικές ερμηνείες τραγουδιών και το προκλητικό του στυλ, συνδυασμένα με ένα μοναδικό και ισχυρό μείγμα επιρροών τον έκαναν πάρα πολύ δημοφιλή και αμφιλεγόμενο.

Τον Νοέμβριο του 1956, ο Πρίσλεϊ έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με την ταινία Αγάπα με τρυφερά (Love Me Tender). Πηγαίνοντας να υπηρετήσει στον στρατό το 1958, ο Πρίσλεϊ έκανε επανεκκίνηση στην καριέρα του 2 χρόνια αργότερα με μεγάλη επιτυχία. Έκανε μερικές συναυλίες ωστόσο, καθοδηγούμενος από τον Πάρκερ, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1960 γυρίζοντας ταινίες και δίσκους σάουντρακ. Το 1968, 7 χρόνια μετά την τελευταία του συναυλία, επέστρεψε στη σκηνή μέσω τηλεοπτικού αφιερώματος επιστροφής του ονόματι Elvis, το οποίο οδήγησε σε μια σειρά συναυλιών σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων το Λας Βέγκας. Το 1973, ο Πρίσλεϊ έκανε τη συναυλία Aloha from Hawaii, με την οποία έγινε ο πρώτος σόλο καλλιτέχνης που έκανε συναυλία που μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο.

Ο Πρίσλεϊ είναι ο πιο επιτυχημένος εμπορικά καλλιτέχνης στην ιστορία της ηχογραφημένης μουσικής με εκτιμώμενο αριθμό πωλήσεων 500 εκατομμυρίων δίσκων.

Κέρδισε τρία βραβεία Γκράμι και απέσπασε το Βραβείο Γκράμι για Συνολική Προσφορά σε ηλικία 36 ετών. Το 2018, τιμήθηκε μετά θάνατον με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης