Kathy Murillo: Τέχνη πέρα απ’ τον χρόνο

Η queer, φεμινίστρια και αντισυμβατική δημιουργός από τη Βενεζουέλα και την Ολλανδία καλύπτει με τα έργα της θέματα του σημερινού κόσμου, σιχαίνεται τα ρολόγια και ονειρεύεται να κάνει τις γκαλερί πιο προσιτές στο ευρύ κοινό

Μια τυπική μέρα εργασίας καθορίζεται από το πώς αισθάνεται. Η Κάθι Μουρίγιο δεν πιέζει τον εαυτό της - αντίθετα, φροντίζει να έχει στο στούντιό της όλα όσα χρειάζεται, όπως φαγητό και ποτά. Μερικές φορές ακούει μουσική και αρχίζει να δημιουργεί αμέσως. Αλλες, προτιμά την ησυχία και ξεκινά γράφοντας τις σκέψεις της. «Οι αγαπημένες μου μέρες είναι εκείνες που μένω από νωρίς το απόγευμα μέχρι το επόμενο πρωί. Ομολογώ ότι δεν υπάρχουν ρολόγια στο στούντιό μου γιατί δεν θέλω να νιώθω την πίεση ότι έχω περιορισμένο χρόνο όταν εργάζομαι», μου λέει με τη γνωστή αντισυμβατικότητά της που φέρει ως παράσημο.




Με καταγωγή από τη Βενεζουέλα και την Ολλανδία, η Κάθι Μουρίγιο έχει εξελιχθεί σε μια σημαντική φωνή στον καλλιτεχνικό χώρο εξερευνώντας θέματα ταυτότητας, πολιτισμικής ένταξης και κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων μέσα από έναν φεμινιστικό και διαθεματικό φακό. Δεν την αφορά η τέχνη που απλώς «κρέμεται σε μια γκαλερί», αλλά εκείνη που μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Είναι άλλωστε η δημιουργός που προσκάλεσε την Αστυνομία σε μια έκθεσή της με έργα που έθιγαν τις αδυναμίες του συστήματος δικαιοσύνης. Με αυτή την πράξη θάρρους προκάλεσε ουσιαστικό διάλογο και αμφισβήτησε τα κοινωνικά πρότυπα αποτελώντας παράδειγμα της δέσμευσής της να χρησιμοποιεί την τέχνη ως καταλύτη για την αλλαγή.

Για τις δημιουργίες της η νεαρή καλλιτέχνις χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα μέσων, από τη ζωγραφική και το κολάζ μέχρι το βίντεο και τη γλυπτική


Αυτή την εποχή έργα της παρουσιάζονται στην έκθεση «(Actually) Attainable Art Fair» στη ST.ART Gallery στο Λονδίνο, στην οποία η Μουρίγιο συμμετέχει μαζί με 19 καλλιτέχνες από οκτώ διαφορετικές χώρες. «Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την αγορά τέχνης προσιτή τόσο για τα ανερχόμενα ταλέντα όσο και για τους νέους συλλέκτες. Ως απάντηση στις υψηλές τιμές που συχνά συναντάμε στις εκθέσεις τέχνης, θέσαμε ένα ανώτατο όριο 700 ευρώ για την αγορά μιας σειράς από έργα».

Τα έργα της Κάθι Μουρίγιο εξερευνούν θέματα ταυτότητας, πολιτισμικής ένταξης και κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων μέσα από έναν φεμινιστικό και διαθεματικό φακό


Ως καλλιτέχνις που βίωσε έντονες πολιτιστικές αλλαγές στο ξεκίνημα, αναγνωρίζει ότι αυτές έχουν διαμορφώσει σημαντικά το έργο της. «Συχνά επανέρχομαι και αμφισβητώ θέματα ταυτότητας, εθνικής ταυτότητας, του ανήκειν.



Το γεγονός ότι έχω πολυπολιτισμικές ρίζες μού έχει επίσης προσφέρει ποικίλες προοπτικές, οι οποίες αντικατοπτρίζονται τόσο στον τρόπο που δημιουργώ όσο και στον τρόπο που προσεγγίζω την ύπαρξη. Για μένα τα όρια μεταξύ της ζωής μου ως καλλιτέχνιδος και της προσωπικής μου ζωής δεν υφίστανται. Μέσα από τα έργα μου μοιράζομαι και εκφράζω αυθεντικά τον εαυτό μου». Η Μουρίγιο αποφοίτησε με άριστα στις σπουδές τέχνης από την Ακαδημία Willem de Kooning του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ το 2023. Ολοκλήρωσε επίσης ένα πρόγραμμα στο Central Saint Martins στο Λονδίνο διευρύνοντας τους καλλιτεχνικούς ορίζοντές της και επεκτείνοντας το διεθνές δίκτυό της μέσα στην κοινότητα της τέχνης.



Το καλλιτεχνικό ταξίδι της είναι μια δυναμική εξερεύνηση της ταυτότητας μέσα από ένα ευρύ φάσμα μέσων, όπως η ζωγραφική, το κολάζ, το βίντεο και η γλυπτική. «Πιστεύω
ότι δεν επαναπαύομαι ποτέ επειδή αυτός είναι ο τρόπος μου να επιβιώνω, η δημιουργία με βοηθά να συνδεθώ με τον εαυτό μου, με τους ανθρώπους γύρω μου και με τον κόσμο. Είναι ο τρόπος να διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου, τις εμπειρίες και τα ερεθίσματα που λαμβάνω. Ενα πράγμα που κάνω συνειδητά ώστε να διατηρήσω αυτή την ψυχική κατάσταση είναι να μην πιέζω τον εαυτό μου με χρονικά περιθώρια», επανέρχεται στο θέμα που φρόντισε να κάνει σαφές από την αρχή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr