Ελισσάβετ Παππά: Η Σίφνος σε πηλό

Στα χέρια της το αγαπημένο της υλικό παίρνει σχήματα από τη φύση του λατρεμένου της νησιού και τα χειροποίητα κεραμικά της έχουν ήδη αποκτήσει το πιστό κοινό τους

Η Ελισσάβετ Παππά μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Αθήνας και Σίφνου. Καθόλου τυχαία, τη συλλογή της από χειροποίητα κεραμικά την ονόμασε «Vathi», εμπνευσμένη από την αγαπημένη της γωνιά στο νησί: «Βαθύ, τοπωνύμιο της Σίφνου, ένας όρμος φυσικής ομορφιάς που αποτέλεσε σημείο έναρξης μιας νέας διαδρομής, ενός προσωπικού ταξιδιού που ξεκίνησε κάποια χρόνια πριν σε ένα εργαστήριο κεραμικής λίγο πιο πάνω από τη θάλασσα.

Ο φυσικός πλούτος της Σίφνου έχει εμπνεύσει τη συλλογή χειροποίητων κεραμικών «Vathi» της Ελισσάβετ Παππά


Εκεί συνάντησα το δικό μου μυστικό, ένα αφήγημα του οποίου οι ρίζες θα βρίσκονται πάντα μες στον σιφνέικο βυθό. Κοιτάζοντας μέσα απ’ αυτό το καλειδοσκόπιο χρωμάτων και το κολάζ των διαρκώς εναλλασσόμενων σχημάτων κάτω από την επιφάνεια, νιώθω ελεύθερη. Η φύση, που δεν παύει να επαληθεύει τη δύναμή της, είναι ο τιμώμενος πρωταγωνιστής σε αυτό το πρώτο εγχείρημα», αναφέρει χαρακτηριστικά η δημιουργός.



Αναζητώντας τρόπους να διοχετεύσει καλλιτεχνικά τη δημιουργικότητά της, πειραματίστηκε σε διαφορετικούς χώρους μέχρι να αφοσιωθεί στον πολύτιμο πηλό. «Αρχικά ασχολήθηκα με το Σχέδιο Μόδας και στη συνέχεια με τη ζωγραφική μαθητεύοντας δίπλα σε έμπειρους δασκάλους. Ζωγραφίζοντας επί πολλά χρόνια, και με ένα διαρκές άγχος προσωπικής εξέλιξης, άρχισα να πειραματίζομαι με νέες τεχνοτροπίες, όπως το κολάζ με υλικά της φύσης. Ο πηλός μπήκε στη ζωή μου το 2020 μέσα από τον ιδιαίτερο δεσμό μου με τη Σίφνο, αλλά και τον αγγειοπλάστη Αντώνη Ατσόνιο που με μύησε στην τέχνη του».

Ακολούθησαν μαθήματα κεραμικής στην Αθήνα με την Κατερίνα Τσαλιγοπούλου όπου την Ελισσάβετ κέρδισε τελικά η διαδικασία κατασκευής ελεύθερης φόρμας ως προς το πλάσιμο του υλικού.

«Αρχικός μου στόχος ήταν να δημιουργώ διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα για το πολυπόθητο σπίτι που μετά από τόσα χρόνια διακοπών στη Σίφνο κατάφερα να αποκτήσω στο νησί. Η Νίκη Μπουτάρη με ενθάρρυνε να φτιάξω αντικείμενα και για άλλους. Οπως και η επιχειρηματίας Ειρήνη Ντέρου, η οποία ενθουσιασμένη από τη δουλειά μου φιλοξενεί κομμάτια της συλλογής μου τόσο στο κατάστημα i-D του Κολωνακίου όσο και του Golden Hall στο Μαρούσι».



Ιδρύοντας το brand χειροποίητων κεραμικών Else Ceramics, η Ελισσάβετ Παππά δεν σταματά να εμπνέεται νέες μοναδικές δημιουργίες. «Στην εποχή του μαζικού και βιομηχανοποιημένου, το χειροποίητο εμπεριέχει άλλο μεράκι, κόπο και κατάθεση ψυχής. Την ώρα της δημιουργίας ο καλλιτέχνης είναι σαν να αποκτά έναν ανοιχτό διάλογο με το αντικείμενο», εξηγεί η ίδια.

Τον περασμένο Απρίλιο η Ελισσάβετ Παππά παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία την πρώτη της ατομική έκθεση στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή. Περισσότερες από 90 μοναδικές δημιουργίες κατέκλυσαν τον χώρο, ανάμεσά τους έργα σε plexiglass και κεραμικά κολάζ σε καμβά. Εικόνες από τον συναρπαστικό κόσμο της θάλασσας και του φυσικού τοπίου είναι τα χαρακτηριστικά που έχουν δώσει μια ιδιαίτερη ταυτότητα στη δουλειά της.



Το εργαστήριό της στεγάζεται στους δύο χώρους όπου κατοικεί, στο σπίτι της στην Κηφισιά και στο ιδιωτικό της καταφύγιο στη Σίφνο. «Οταν άρχισα να ασχολούμαι με την κεραμική ο σύζυγός μου είχε τις αμφιβολίες του. Θυμάμαι που μου έλεγε “να ασχοληθείς εσύ με τον πηλό όταν υπάρχουν τόσοι επιδέξιοι τεχνίτες που κρατούν ζωντανή αυτή την παράδοση στη Σίφνο;”. Πέρασα τις “εξετάσεις” όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη μου έκθεση και είδε τη θετική ανταπόκριση του κόσμου. Εκτοτε έχω τη συμπαράσταση της οικογένειάς μου, ιδιαίτερα της κόρης μου, η οποία με βοηθά σε πολλά πρακτικά ζητήματα».

Αυτή την εποχή η Ελισσάβετ Παππά απολαμβάνει τις τελευταίες καλοκαιρινές μέρες στο λατρεμένο της κυκλαδίτικο νησί που αποτελεί ταυτόχρονα και μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για το έργο της. Γεμάτη η ίδια από τις ομορφιές, τις μυρωδιές, τα ακούσματα, τις γεύσεις του τόπου και από νέες ιδέες, στα επόμενα σχέδιά της είναι να πειραματιστεί στο κόσμημα από πηλό, δημιουργώντας -πάντα χειροποίητα- κομμάτια που θα βρουν κι αυτά το κοινό τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr