Ο μάγος του τένις Toni Nadal
nadal-0

Ο μάγος του τένις Toni Nadal

Ο θείος και πρώην προπονητής του κορυφαίου τενίστα Ραφαέλ Ναδάλ είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η κορυφή μπορεί να είναι εφικτή, αλλά όχι χωρίς τον δάσκαλο που θα σου δείξει πώς να την κατακτήσεις

Τον συναντήσαμε στο Κέντρο Τένις του Ραφαέλ Ναδάλ που λειτουργεί στο «Sani Resort» στη Χαλκιδική. Η φυσική του σεμνότητα διαψεύδει από μόνη της την περιβόητη ατάκα που είχε πει στον ανιψιό του την εποχή που ο τελευταίος εξελισσόταν σε κορυφαίο τενίστα στον κόσμο: «Είμαι πιο έξυπνος από εσένα». Ο Tόνι Ναδάλ είναι ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες της επιτυχίας του παγκόσμιας κλάσης αστέρα του τένις Ραφαέλ Ναδάλ. Η εμπειρία του και η ικανότητά του να κατανοεί το παιχνίδι και κυρίως την ψυχολογία ενός παίκτη της ελίτ λειτούργησαν στην εντέλεια ώστε να διασφαλίσει ότι οι έμφυτες ικανότητες του μαθητή του θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο έπακρο.

Gala: Με ποια αφορμή βρίσκεστε στην Ελλάδα και το «Sani Resort»;
Τόνι Ναδάλ: Στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε ως Κέντρο Τένις του Ραφαέλ Ναδάλ με το «Sani Resort», έρχομαι εδώ κάθε εβδομάδα και το περιβάλλον είναι τέτοιο που την κάνει την καλύτερη εβδομάδα του χρόνου. Τα πάντα είναι όμορφα, τέλεια εδώ. Στην Αθήνα και την Κρήτη, παντού όπου πηγαίνω στην Ελλάδα, τα μέρη και οι άνθρωποι αγγίζουν τη μαγεία.

«Πάντα προτιμώ τους νέους γιατί είναι ευκολότερο να τους διαμορφώσεις. Mε τους επαγγελματίες εξαρτάται από τον άνθρωπο»

G.: Πείτε μας ένα ανέκδοτο από την καριέρα σας ως προπονητής του Ραφαέλ Ναδάλ.
Τ.Ν.: Το πρώτο παιχνίδι του Ράφα σε επίσημη διοργάνωση ήταν στα 7 του χρόνια. Παίζαμε στην έδρα ενός άλλου χωριού της Μαγιόρκα, αλλά ο Ράφα δεν μπορούσε να συμμετάσχει επειδή ήταν πολύ μικρός σε ηλικία. Την τελευταία στιγμή ένα παιδί της ομάδας μας τραυματίστηκε, οπότε τηλεφώνησα στον αδερφό μου και τον παρακάλεσα να δώσει την άδεια να παίξει ο γιος του. Ο Ράφα πίστευε τότε ότι ήμουν μάγος. Ακουγε τι έλεγα και έβλεπε τι έκανα και πίστευε ότι μόνο ένας μάγος θα μπορούσε να το καταφέρει. Tελικά πήγαμε στην Αλκούδια, όπου βρισκόταν η αντίπαλη ομάδα. Του λέω «δεν πρέπει να χάσουμε» και του εξήγησα τι έπρεπε να κάνουμε. Επρεπε να χτυπά πολύ σκληρά την μπάλα προς το πρόσωπο του αντιπάλου. Επειδή όμως αντιμετώπιζε ένα 11χρονο αγόρι, δηλαδή τέσσερα χρόνια μεγαλύτερό του, άρχισα να βλέπω ότι πιθανότατα θα έχανε.
Oπότε προς το τέλος τού λέω: «Εντάξει, Ράφα, μπορείς να παραδώσεις τα όπλα». Μου απάντησε: «Οχι, όχι, μπορείς να τα καταφέρεις μαζί μου». Εχανε 4-0. Και τότε άρχισε να παλεύει. Να τρέχει. Το 4-0 έγινε 4-3. Εκείνη τη στιγμή όμως άρχισε να βρέχει και σταμάτησα το ματς γιατί το γήπεδο γλιστρούσε πολύ και δεν ήταν ασφαλές. Ο Ράφα με πλησίασε και μου είπε: «Θείε, νομίζω ότι μπορείς να σταματήσεις τη βροχή. Γιατί αυτόν θα τον κερδίσω». Νόμιζε ότι εγώ έφερα τη βροχή. Επειδή πίστευε ότι ήμουν μάγος.



G.: Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη στιγμή σας ως προπονητής του;
Τ.Ν.: Πάντα μου άρεσε να προπονώ νέους και δεν με ένοιαζε τόσο το αποτέλεσμα όσο η διάπλαση του χαρακτήρα τους. Με τον Ράφα υπήρχαν και αποτελέσματα και χάρη σε αυτά είμαι κι εγώ λίγο γνωστός. Οταν σταμάτησα να τον προπονώ, ένας δημοσιογράφος με ρώτησε: «Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή που έζησες μαζί του;». Και του απάντησα: «Ημουν τυχερός επειδή έζησα μεγάλες στιγμές στο Ρολάν Γκαρός, στο τουρνουά της Μαδρίτης, στο Γουίμπλεντον, αλλά καμία δεν συγκρίνεται με τις στιγμές που ζήσαμε σε ένα μικρό γηπεδάκι προσπαθώντας να βελτιώσω το forehand και το backhand του». Ως προπονητής ένιωθα ότι τότε έγινε το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μου. Στα 12-13 χρόνια του. Πάντα προτιμώ τους νέους γιατί είναι ευκολότερο να τους διαμορφώσεις με τις κατάλληλες συμβουλές. Προτιμώ να είναι μεταξύ 12 και 18 χρόνων. Μπορείς να κάνεις το ίδιο και με επαγγελματίες, αλλά εκεί εξαρτάται από τον άνθρωπο. Με τον Ραφαέλ ξεκίνησα όταν ήταν 3 ετών και έφτασε στο Νο1.

G.: Του έχετε πει τη φράση «είσαι καλός, αλλά είμαι εξυπνότερος». Τι εννοούσατε;
Τ.Ν.: Αυτό συνέβη όταν ο Ράφα ήταν πιο νεαρός. Του το είπα παρότι δεν πίστευα ότι ήμουν πιο έξυπνος. Ωστόσο με την επιτυχία που σημείωνε ορισμένοι του καλλιεργούσαν την εντύπωση ότι μπορεί να θριαμβεύει παντού στη ζωή, σε τομείς πέρα από το τένις. Ο ανιψιός μου σε πράγματα όπως το τένις είναι κορυφαίος, σε κάποια άλλα όμως μπορεί, ως θείος του, να γνωρίζω κάτι παραπάνω, να έχω μια συμβουλή να του δώσω. Γι’ αυτό του μίλησα έτσι, ήταν μέσα στο εκπαιδευτικό πλαίσιο και όχι απαραίτητα επειδή το πίστευα.

«Με τον Ράφαελ ήμουν πιο απαιτητικός, περίμενα περισσότερα. Αλλά δούλευα και συνέχεια. Με τον ανιψιό μου δεν υπήρχε αργία»

G.: Η δουλειά και η οικογένεια -αναφέρομαι στη συγγένειά σας- μπορούν να συμβαδίσουν;
Τ.Ν.: Κάποια πράγματα όταν τα συνδυάζεις πάνε καλύτερα, άλλα χειρότερα. Ο Ράφα είχε έναν σκληρό προπονητή, εμένα. Από τον ανιψιό μου περίμενα περισσότερα, μαζί του ήμουν πιο απαιτητικός απ’ ό,τι με τους άλλους. Αλλά ταυτόχρονα ήμουν και περισσότερο παθιασμένος γιατί με τον ανιψιό μου δεν υπήρχε αργία. Δούλευα συνέχεια. Ηθελα να πετύχει σημαντικά πράγματα. Ισως με τον καινούριο του προπονητή να μην υπήρχε αυτό το πιεστικό, να πούμε την αλήθεια, πάθος.



G.: Γράψατε ιστορία μαζί.
Τ.Ν.: Το αποτέλεσμα της δουλειάς μας δεν ήταν άσχημο.

G.: Πώς βλέπετε την εξέλιξη του Rafa Nadal Tennis Centre που δημιούργησε ο Ναδάλ στο «Sani Resort»;
Τ.Ν.: Μου αρέσει πολύ αυτό το project γιατί τα Sani/Ikos, όπως κι εκείνος, στοχεύουν στο τέλειο αποτέλεσμα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτή τη συνεργασία.

G.: Εχετε συναντήσει άλλα παιδιά με το ταλέντο του Ράφα;
Τ.Ν.: Ναι, έχω συναντήσει. Το να έχουμε, όμως, έναν καινούριο Ναδάλ δεν είναι εύκολο, αλλά είναι πιθανό. Θέλει δουλειά και ταλέντο - μόνο το ταλέντο δεν φτάνει φυσικά. Ο Ράφα δούλεψε πολύ σκληρά για να πετύχει. Κάθε μέρα ◆
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης