Daniel Buren, δημιουργός 5 αστέρων
Ο καταξιωμένος εννοιολογικός καλλιτέχνης, ζωγράφος και γλύπτης δημιουργεί μοναδικά έργα στα κορυφαία ξενοδοχεία της Belmond, αντλώντας έμπνευση από τη θέα, τους κήπους και τις εμβληματικές προσόψεις των κτιρίων
Η αρχή έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο με το μεγαλοπρεπές «Mount Nelson» στο Κέιπ Τάουν. Για το ιστορικό ξενοδοχείο που φέτος γιόρτασε τα 125 χρόνια λειτουργίας του, ο 85χρονος Γάλλος καλλιτέχνης δημιούργησε μια εντυπωσιακή εγκατάσταση μέσα στους καταπράσινους κήπους του, στους οποίους συνυπάρχουν εξωτικά δέντρα και φυτά, όπως συκιές Strangler, χουρμαδιές από τα Κανάρια Νησιά και ιβίσκοι.
Αυτό που τον ενέπνευσε στο έργο του ήταν ένα μικρό σιντριβάνι μπροστά στην κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου, στο κέντρο του οποίου δεσπόζει μια σκαλιστή πέτρινη στήλη που χρονολογείται στο 1700. Ο Μπούρεν πλαισίωσε το σιντριβάνι με οκτώ κάθετες στήλες, που από την εσωτερική πλευρά τους είναι διακοσμημένες με τις χαρακτηριστικές ρίγες του και από την εξωτερική είναι επενδυμένες με καθρέφτη. «Μου άρεσε που σε αυτό το έργο κεντρικός άξονας ήταν ένα στοιχείο που υπήρχε ήδη», εξήγησε ο δημιουργός. Στόχος του τόσο σε αυτό όσο και στα υπόλοιπα πέντε έργα του ήταν να αλλάξει την οπτική γωνία του επισκέπτη και να του ξανασυστήσει τον χώρο.
Στο «Castello di Casole» στην Τοσκάνη ο καλλιτέχνης εστίασε στο τοπίο χρησιμοποιώντας ασπρόμαυρους πίνακες που απεικόνιζαν ένα παλιό αγρόκτημα και ένα χωριό του 10ου αιώνα. «Δεν πρόκειται για κάδρο, αλλά για έναν τρόπο θέασης του τοπίου. Πιο κατάλληλη για να το περιγράψω είναι η ιαπωνική λέξη “shakei”, που αφορά ένα νέο αντισυμβατικό στυλ ανθοκομικής», αναφέρει ο ίδιος. Στη «Villa San Michele» στη Φλωρεντία χρωματιστά πάνελ πάνω από ένα μπαρ λούζουν τους πελάτες και τους επισκέπτες με μοτίβα φωτός.
Το έργο του στο «Cipriani» στη Βενετία, το οποίο παρουσιάστηκε στις αρχές Απριλίου λίγο πριν από την Μπιενάλε, φαίνεται αρχικά απλό: μια συλλογή από πάνελ σε διαφορετικά διαφανή χρώματα που περιβάλλουν ένα μικρό σιντριβάνι στην είσοδο. «Είναι ένα μικρό σιντριβάνι σε ένα τεράστιο ξενοδοχείο», λέει ο ίδιος. «Παρακολουθούσα τους ενήλικες να το προσπερνούν, όμως τα παιδιά το πλησίαζαν. Τα παιδιά εντοπίζουν πάντα τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα», σχολιάζει ο Ντανιέλ Μπούρεν.
Στο «Copacabana Palace» στο Ρίο ντε Τζάνειρο, ο αντισυμβατικός καλλιτέχνης πρόσθεσε χρωματιστά πάνελ στα παράθυρα τα οποία φωτίζουν τη λευκή πρόσοψη του ξενοδοχείου που χτίστηκε το 1920. Το έκτο και τελευταίο έργο του για λογαριασμό της Belmond ο Μπούρεν θα το δημιουργήσει για το εμβληματικό «La Residencia» στη Μαγιόρκα. Και η τέχνη συνεχίζεται
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr