Wilhel mina von Blumenthal: Η βαρόνη της τέχνης στην Ύδρα

Με κλασικές σπουδές στην Οξφόρδη και στο Warburg Institute του Λονδίνου, η ανήσυχη ευγενής ανακάλυψε τελικά το πάθος της για τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης σε ένα από τα πιο γοητευτικά νησιά της Ελλάδας

Η Γουιλελμίνα φον Μπλούμενταλ είναι πολίτης του κόσμου. Η μητέρα της κατάγεται από το Σαν Σεμπαστιάν στη Χώρα των Βάσκων, όπου εκείνη περνούσε τις καλοκαιρινές διακοπές της, και ο πατέρας της είναι Αγγλογερμανός με βασιλικό τίτλο, που έζησε κάποια από τα παιδικά χρόνια του στην Αθήνα με μια Ελληνίδα θεία. Από την Αγγλία όπου γεννήθηκε, βρέθηκε στην ύπαιθρο του Λουξεμβούργου, όπου απολάμβανε να κάνει ιππασία.



Με σπουδές στην Ισπανική και Γαλλική Λογοτεχνία της Πρώιμης Νεότερης Περιόδου στην Οξφόρδη και στη συνέχεια με μεταπτυχιακό στην Αναγεννησιακή Ιστορία της Τέχνης και τον Οπτικό Πολιτισμό στο Warburg Institute στο Λονδίνο, ήταν έτοιμη να αφοσιωθεί στην ακαδημαϊκή καριέρα όταν ξέσπασε η πανδημία. «Ημουν απογοητευμένη και χωρίς κίνητρο. Τότε είδα μια αγγελία για δουλειά ως βοηθός στην γκαλερί Nosbaum Reding στο Λουξεμβούργο. Ηταν μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης, για την οποία δεν γνώριζα τίποτα, αλλά προς έκπληξή μου πήρα τη δουλειά, προήχθηκα σε διευθύντρια και είχα την πιο υπέροχη εμπειρία δουλεύοντας για τον Αλεξ Ρέντινγκ», αναφέρει η ίδια.



«Ο Αλεξ με έριξε στα βαθιά και με δίδαξε ότι υπάρχει λύση για κάθε πρόβλημα. Δεν είχα νιώσει ποτέ πιο ζωντανή από ό,τι δουλεύοντας σε αυτά τα έργα, με τους καλλιτέχνες, βλέποντας τη δημιουργική διαδικασία, λύνοντας τα πιο απίθανα προβλήματα, συναντώντας ευφυείς και ευαίσθητους ανθρώπους - όχι μόνο καλλιτέχνες αλλά και επιμελητές, γκαλερίστες και συλλέκτες με τη μοναδική ικανότητα ενός παιδιού να βουτάνε στη φαντασία τους και να την κάνουν πραγματικότητα. Αυτό είναι μεταδοτικό και έτσι έμαθα και συνεχίζω να μαθαίνω πολλά. Σκέφτηκα: “Δεν θέλω να περάσω τη ζωή μου σε ένα γραφείο κρατώντας σημειώσεις - αυτό είναι το όνειρο”». Το όνειρο βέβαια, για να γίνει πραγματικότητα χρειάζεται και τον κατάλληλο χώρο. Για τη Γουιλελμίνα αυτός ο χώρος ήταν μια αποθήκη σε έναν απόμερο κόλπο στην Υδρα.



«Το κτίριο βρισκόταν στην αυλή της έπαυλης του ναυάρχου Μιαούλη. Ηταν γεμάτο σκουπίδια και ιστούς αράχνης, κρεμασμένα καλώδια, φθαρμένη ξύλινη οροφή, διαλυμένο σκυρόδεμα και τραχιά πέτρα. Το λάτρεψα και θεώρησα ότι οι αναλογίες ήταν φανταστικές. Εξι μέτρα ύψος και 100 τ.μ. σπηλαιώδους μεγαλοπρέπειας και εκκεντρικότητας. Ηταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Η μητέρα μου μού είπε: “Δεν είσαι παντρεμένη, δεν έχεις παιδιά ή χρέη. Τι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;”» θυμάται. Η γκαλερί Wilhelmina’s Art Gallery βρίσκεται στην παραλία Μανδράκι και αποτελεί το πιο όμορφο μυστικό του νησιού. «Φέτος άνοιξα έναν δεύτερο χώρο, στο Κερεσμπίνο, στο λιμάνι της Υδρας, αλλά θεωρώ τη σχετική απομόνωση της γκαλερί στο Μανδράκι ως πλεονέκτημα. Λέω “σχετική” γιατί η παραλία Μανδράκι είναι στην πραγματικότητα αρκετά προσβάσιμη. Νιώθω ιδιαίτερη χαρά να γνωρίζομαι με τους ανθρώπους που έρχονται να με δουν μέσω μιας όμορφης 10λεπτης διαδρομής με βάρκα από το λιμάνι. Πού αλλού μπορείς να κατέβεις από μια βάρκα σχεδόν κατευθείαν σε μια γκαλερί, να καθίσεις σε μια βεράντα με θέα τη θάλασσα ή να κολυμπήσεις ενώ συζητάς για την τέχνη; Το θεωρώ ιδανικό πλαίσιο για να συναντηθούν τέχνη, συλλέκτες, ειδικοί, καλλιτέχνες και τα έργα τους».



Στον πυρήνα του προγράμματος της Wilhelmina’s Art Gallery βρίσκονται θέματα όπως τα όνειρα, η μυθολογία και η φύση. Ο ίδιος ο χώρος ενισχύει αυτή τη θεματική κατεύθυνση. Η ατμόσφαιρα του σπηλαίου και η θέα στη θάλασσα και τους λόφους που τον πλαισιώνουν μοιάζει να συμπληρώνει ιδανικά τα φυσικά και μυθικά στοιχεία των έργων τέχνης.

«Εάν η γκαλερί μας βρισκόταν σε αστικό περιβάλλον, ίσως να εστιάζαμε σε διαφορετικά θέματα, αλλά αυτή η μοναδική τοποθεσία ευθυγραμμίζεται τέλεια με την εξερεύνηση αυτών των παραδοσιακών θεμάτων», επισημαίνει η ίδια. Αυτή η γκαλερί πραγματικά καταφέρνει να σε βγάζει από τον κόσμο και να σε βάζει σε έναν άλλον, εκείνον της τέχνης, του αιώνιου καλοκαιριού, της έμπνευσης. Εδώ μπορείς να φας, να πιεις, να κολυμπήσεις, να απολαύσεις τη φύση με τον ήλιο να καίει το πρόσωπό σου και κυρίως να θαυμάσεις τις εκθέσεις που διοργανώνει με αγάπη και φροντίδα η Γουιλελμίνα.

info
Wilhelmina’s Art Gallery: Μανδράκι, Υδρα.
wilhelmina.gallery
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr