Hotel Bayerischer Hof, το ξενοδοχείο θρύλος του Μονάχου

H Iνεγκριτ Βόλκχαρντ, τέταρτης γενιάς ιδιοκτήτρια και μάνατζερ του θρυλικού ξενοδοχείου της βαυαρικής πρωτεύουσας, μας ξεναγεί στο μεγαλειώδες σύμπαν του, όπου έχουν φιλοξενηθεί μερικές από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες

Το εμβληματικό «Hotel Bayerischer Hof» είναι ένα λαμπερό ανσάμπλ φινέτσας και υποδειγματικής φιλοξενίας που συστήνεται στην καρδιά του Μονάχου ως ένα από τα σημεία αναφοράς του. Δημιούργημα του αρχιτέκτονα του Λουδοβίκου Α’, Φρειδερίκου Βον Γκέρντνερ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σχεδίασε και το κτίριο που σήμερα στεγάζει τη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα, άνοιξε τις πόρτες του το 1841 και από τότε γράφει ιστορία ως το πρώτο υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχείο της πόλης - και τότε μεγαλύτερο της Ευρώπης. Ανήκει στην οικογένεια Βόλκχαρντ από το 1897, με τον οραματιστή Χέρμαν Βόλκχαρντ να εκπροσωπεί την πρώτη από τις τέσσερις (έως σήμερα) γενιές ιδιοκτητών και επάξιων συνεχιστών του.



Σε απόσταση αναπνοής από τη Μαρίενπλατς, με το πλήθος επώνυμων καταστημάτων, τις πεζοδρομημένες διαδρομές και τα café, το «Bayerischer Hof» επί δεκαετίες υποδέχεται εξέχουσες φιγούρες από κάθε ρεύμα λογοτεχνικό, μουσικό, θεατρικό, κινηματογραφικό, μέχρι πολιτικούς, μεγιστάνες, βασιλείς, πρωταθλητές και λαμπρά επιστημονικά μυαλά σε διεθνή συνέδρια, πάρτυ, fashion shows και κινηματογραφικές εκδηλώσεις. Η εκλεκτή κάστα των φιλοξενούμενων περιλαμβάνει από τον χαρισματικό Βάγκνερ, που έφτασε στη Γερμανία μεταμφιεσμένος ως γυναίκα για να διαφύγει από τους πιστωτές του, τον θεμελιωτή της ψυχανάλυσης Ζίγκμουντ Φρόιντ, τον σπουδαίο λογοτέχνη Φραντς Κάφκα, celebrities όπως η Ρόμι Σνάιντερ, η Σοφία Λόρεν, ο Ελβις Πρίσλεϊ, οι Beatles, ο Μπρους Σπρίνγκστιν, οι Ροκφέλερ, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και τόσους άλλους.



Η οικογένεια Βόλκχαρντ είναι επίσης μουσικόφιλη, οπότε φρόντισε ώστε οι φωνές θρυλικών ονομάτων της διεθνούς jazz, blues και latin σκηνής, όπως ο Τίτο Πουέντε, ο Μπένι Γκούντμαν και η Μίριαμ Μακέμπα να ηχήσουν ζωντανά σε gala του «Bayerischer Hof» αφήνοντας εποχή. «Εχουμε φιλοξενήσει την αφρόκρεμα του πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου, χρειάζεται ολόκληρο βιβλίο για να αναφερθούν όλοι (το οποίο υπάρχει), καθένας τους όμως ήταν και είναι για εμάς ιδιαίτερος», σημειώνει η Iνεγκριτ Βόλκχαρντ, τονίζοντας ότι δεν κάνει διακρίσεις, όμως αν έπρεπε να αναφέρει κάποιους, αυτοί θα ήταν ο Μοχάμεντ Αλι, τον οποίο εκτιμούσε πολύ ο πατέρας της ως άνθρωπο και ως αθλητή, και ο Μάικλ Τζάκσον, τον οποίο φιλοξενούσαν τακτικά και, όποτε ήταν στην πόλη, χιλιάδες κόσμου συνέρρεαν έξω από το ξενοδοχείο για να τον δουν.



«Είχε γίνει κράτηση για σουίτες με το όνομα “Κύριος Κινγκ” (βασιλιάς) στο “Palais Montgelas” για τον Τζάκσον, την τότε σύζυγό του Ντέμπι Ρόου, τον “πρίγκιπα” Μάικλ Τζόσεφ Τζάκσον τζούνιορ και τους συνοδούς τους τον Ιούλιο του 1997. Για μια διασημότητα του βεληνεκούς του, η λίστα όσων ζήτησε ήταν σύντομη και καθόλου περίεργη, όπως θα αναμενόταν: ένας υγραντήρας, λουλούδια, 24 κουτάκια Fanta και ελβετικό τυρί.

Ρόμι Σνάιντερ, Ντάνιελ Μπιασίνι
Ο δήμαρχος του Μονάχου Χανς-Γιόχελ Βόγκερ (1960-1972), με τους Μαξιμίλιαν Σελ και Σοφία Λόρεν στο Bal Paré (1965)


Υπήρχε ασφάλεια σε κάθε πόρτα, συμπεριλαμβανομένων των εισόδων του ξενοδοχείου, και σωματοφύλακες σε κάθε σουίτα. Ηταν δύσκολο εγχείρημα το να διατηρηθεί η ασφάλεια του σταρ χωρίς να διαταραχθεί η διαμονή των φιλοξενούμενων του ξενοδοχείου, ο οποίος μάλιστα είχε ρωτηθεί αν μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος των θαυμαστών του και η απάντηση ήταν αρνητική. Ολα τελικά κύλησαν ομαλά και μάλιστα επέστρεψε αρκετές φορές παραμένοντας έως και τρεις εβδομάδες τον Μάρτιο του 1998. Λέγεται ότι από τη σουίτα του εξαφανίστηκαν κλινοσκεπάσματα αξίας 7.000 γερμανικών μάρκων (περίπου 3.600 ευρώ) στα οποία ο “βασιλιάς της ποπ” έγραψε στους θαυμαστές του “Σας αγαπώ” και τους τα έριξε από το παράθυρο για να κάνει την αναμονή στη βροχή λίγο πιο ευχάριστη. Σήμερα, η βάση του μνημείου του Ορλάντο ντι Λάσο, ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο, φιλοξενεί λουλούδια και φωτογραφίες του Τζάκσον και θεωρείται σημείο αναφοράς στο Μόναχο για τους fans του θρύλου της μουσικής βιομηχανίας», αναφέρει σχετικό απόσπασμα του βιβλίου του «Bayrischer Hof».

Από το 1935 στο σήμερα
Από το 1935 στο σήμερα


Θα περίμενε κανείς ότι σε ένα ξενοδοχείο τέτοιου επιπέδου και ιστορικού υπόβαθρου υπάρχει η συνήθης απόμακρη αίσθηση, όχι εδώ όμως. «Πρωταρχικός μας στόχος είναι να διατηρηθεί το πνεύμα της οικογένειας, δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που διαμόρφωσαν το ξενοδοχείο - και δεν μιλάω μόνο από αρχιτεκτονικής πλευράς. Οι αλλαγές είναι απαραίτητες αλλά γίνονται πολύ μελετημένα σε όλα τα επίπεδα ώστε να φρεσκάρεται χωρίς να χάνει τον χαρακτήρα και την ψυχή του, εξηγεί η κυρία Βόλκχαρντ. «Από τότε που ανέλαβα (1992) έχουμε επενδύσει σε ένα κεφάλαιο τουλάχιστον 154 εκατ. ευρώ σε νέες σουίτες και δωμάτια, εγκαταστάσεις για ποικιλία από δραστηριότητες, μπαρ, εστιατόρια, αίθουσες εκδηλώσεων, το θέατρο, που με 560 θέσεις είναι το τρίτο σε μέγεθος του Μονάχου -και πρώτο σε ξενοδοχείο στη Γερμανία-, το Blue Spa, την ταράτσα που προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης και τον ιδιωτικό μας κινηματογράφο», επισημαίνει.



«Τι θα πρότεινα σε κάποιον για να ζήσει την εμπειρία του ξενοδοχείου αλλά και της πόλης στο έπακρο; Θα συνιστούσα να μείνει στη σουίτα 805, που έχει απίστευτη θέα και διαθέτει σχεδόν τα πάντα, να απολαύσει χαλαρωτικό μασάζ από τους εξειδικευμένους θεραπευτές, το απόγευμα να γευματίσει στο διάστερο εστιατόριό μας, το “Atelier”, δοκιμάζοντας τα πιάτα του καταξιωμένου σεφ μας Αντον Γκσβέντνερ, σε συνδυασμό με επιλογές κρασιών από τον έμπειρο σομελιέ Σαζάντ Ταλούντκερ και την επόμενη -ή τις επόμενες ημέρες - να ακολουθήσει ένα custom-made πλάνο που θα διαμορφώσει ο σύμβουλός μας για να γνωρίσει το Μόναχο.

Το εμβληματικό Atrium με την αριστοτεχνική θολωτή οροφή


Παρόλο που πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις πολυτελούς διαμονής με παροχές που καλύπτουν κάθε ανάγκη, ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες που δεν είναι κάτοικοι του Μονάχου για γνωριμία με τους ανθρώπους, τα αξιοθέατα και τις δραστηριότητες της πόλης που περιλαμβάνουν από μουσεία, θέατρα, όπερα, τη ζωντανή γαστρονομική και αξιόλογη μπαρ σκηνή, μέχρι σερφ -ακόμα και νυχτερινό για τους τολμηρούς- στα κύματα του ποταμού Αϊσμπαχ», σημειώνει.

«Οι πελάτες μας έχουν διάφορα αιτήματα τα οποία σεβόμαστε και κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τους ευχαριστήσουμε, όσο ιδιαίτερα και αν είναι. Μια Αμερικανή φιλοξενούμενή μας, για παράδειγμα, πριν από αρκετά χρόνια, είχε αρκετές διατροφικές ιδιαιτερότητες που για να τις καλύψουμε φτάσαμε μέχρι το Γκάρμις-Παρτενκίρχεν, όπου ήταν η αμερικανική αεροπορική βάση. Εκεί τελικά γνώριζαν τα προϊόντα και σε μερικές μέρες μάς βοήθησαν να τα προμηθευτούμε. Επίσης, είχε ζητήσει την οργάνωση fashion shows αγνώστων σε εμάς Αμερικανών σχεδιαστών για να επιλέξει ρούχα από τις νέες κολεξιόν. Ηταν μια δημιουργική πρόκληση τότε η διαχείριση τέτοιων αιτημάτων, όμως όλα πήγαν καλά και μάλιστα η φιλοξενούμενη κυρία επέστρεψε. Τα παραπάνω βέβαια ήταν πριν από την εμφάνιση του Διαδικτύου. Πλέον όλα είναι εφικτά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», θυμάται.

H Iνεγκριτ Βόλκχαρτ είναι η σημερινή ιδιοκτήτρια και μάνατζερ του θρυλικού ξενοδοχείου
Η γαστρονομία είναι σημαντικό κομμάτι της συνολικής εμπειρίας, με ναυαρχίδα το βραβευμένο με δύο Michelin «Atelier» και τον σεφ Αντον Γκσβέντνερ στο πηδάλιο


Στα νεότερα επιχειρηματικά πλάνα της δραστήριας κυρίας Βόλκχαρντ και της ομάδας του ξενοδοχείου, μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του εντυπωσιακού φουαγιέ, συμπεριλαμβάνεται η αξιοποίηση του ιστορικού διπλανού κτιρίου (Palais Montgelas) του οποίου πλέον έχουν την πλήρη ιδιοκτησία. «Θα είναι μία ακόμα επέκταση του “Bayerischer Hof”. Είμαστε σε στάδιο αξιολόγησης των ειδικών προνομίων που θα προσφέρουμε συνδυάζοντας τη γοητεία του κλασικού με τις νέες τάσεις σε ένα κτίριο επίσης ιστορικής σημασίας, κομμάτι του οποίου αγόρασε ο πατέρας μου το 1969», αναφέρει ολοκληρώνοντας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr