Μιχάλης Ρακιντζής: Στη νέα μου συναυλία θα μου δοθεί η ευκαιρία να πω και εγώ ένα Σ.Α.Γ.Α.Π.Ω.

Ο γνωστός τραγουδιστής παραχώρησε συνέντευξη στο protothema.gr με αφορμή την επερχόμενη εμφάνισή του στην Τεχνόπολη

Ο Μιχάλης Ρακιντζής στις 18 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Ο γνωστός τραγουδιστής προετοιμάζεται για μια από τις πιο δυνατές και πρωτοποριακές του εμφανίσεις, καθώς όλο του το πρόγραμμα, εκτός των αγαπημένων τραγουδιών του (Δικός σου για πάντα, S.A.G.A.P.O, Πουφ, Μη μου μιλάς για καλοκαίρια, Τι σου λείπει, Μωρό μου φάλτσο, και αμέτρητες ακόμη) αλλά και των ταλαντούχων μουσικών του που θα παρευρίσκονται μαζί του στη σκηνή, θα συνοδεύεται και μεταξύ άλλων από ένα οπτικό πρόγραμμα Sing Along, με ΑI (artificial intelligence) videos και motion graphics visuals που θα τον συνοδεύουν σε κάθε του τραγούδι μέσω γιγαντοοθονών και θα αποτελέσει πρωτόγνωρη συναυλιακή εμπειρία, όχι μόνο σε όποιον παρευρεθεί στη βραδιά αυτή αλλά ακόμη και για τον ίδιο.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο protothema.gr με αφορμή την επερχόμενη συναυλία του, ο Έλληνας καλλιτέχνης αναλογίζεται την πολυετή καριέρα του, από τις επιτυχίες των 80s έως τις πιο σύγχρονες δημιουργίες του, όπως το πρώτο AI Generated Video στην Ελλάδα. Ο ίδιος όπως λέει, ξεχωρίζει το τραγούδι «Δικός Σου Για Πάντα» για τις όμορφες αναμνήσεις που του χαρίζει στις live εμφανίσεις του και αναφέρεται στις συνεργασίες του με διεθνείς καλλιτέχνες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τολμηρής προσέγγισης στη μουσική σκηνή. Επιπλέον, εκφράζει τον ενθουσιασμό του για τις νέες τεχνολογίες, ειδικά την τεχνητή νοημοσύνη, την οποία θεωρεί σημαντική για την καλλιτεχνική δημιουργία και την κοινωνική πρόοδο. Στη νέα του συναυλία υπόσχεται μια πρωτόγνωρη εμπειρία, ενώ μίλησε και για τη συνεργασία του με τον Κώστα Χαριτοδιπλωμένο και τη σύντροφό του, Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου.

Η καριέρα σας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, κυκλοφορώντας μεγάλες επιτυχίες οι οποίες μάλιστα βγήκαν εκτός συνόρων. Απ' όλα τα τραγούδια σας, είναι κάποιο που ξεχωρίζετε και για ποιον λόγο;
Σε αυτή την ερώτηση πάντα κοντοστέκομαι διότι ανάλογα την εποχή, τα όσα βιώνω την εκάστοτε εποχή δηλαδή, δίνω ή θα έδινα και μια διαφορετική απάντηση. Νομίζω όμως, ότι το «Δικός Σου Για Πάντα» είναι απο τα τραγούδια που στις live εμφανίσεις μου, με τροφοδοτούν και με μια νέα όμορφη ανάμνηση. Στην ερώτησή σου θα συμπεριλάβω και τα τραγούδια μου με τον Ian Gillan και την Bonnie Tyler, που παρεπιπτόντως τα συμπεριέλαβαν και στην προσωπική τους δισκογραφία, διότι είναι αυτά που μου υπενθυμίζουν πάντα ότι ναι, τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, όταν τα οραματίζεσαι σοβαρά.
Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το ρομαντικό τραγούδι «Το κορίτσι μου». Το βίντεοκλιπ του μάλιστα αποτελεί το πρώτο AI Generated Video που δημιουργείται στην χώρα μας. Ήταν δική σας ιδέα;
Η αλήθεια είναι ότι ανήκω σε αυτούς που, χρόνια τώρα, με γοητεύουν οι τεχνολογικές εξελίξεις, τα gadjets, όλα όσα διευκολύνουν την ζωή μας. Το συγκεκριμένο τραγούδι το οραματίστηκα να είναι ακριβώς όπως και αποδόθηκε μέσω της AI τεχνολογίας, οπότε ναι, ήταν δική μου ιδέα. Ήθελα anime χαρακτήρες και συγκεκριμένο mood style.
Ποια είναι η γνώμη σας για την AI τεχνολογία;
Προσωπικά την καλωσορίζω, διότι η AI τεχνολογία είναι παράγωγο της ανθρώπινης νοημοσύνης, στην οποία και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Βιώνουμε τεχνολογικές προόδους, που έγκειται στην δική μας, την ανθρώπινη, επιλεκτική και σωστή χρήση, το να αποδώσει τα μέγιστα σε πολλαπλούς τομείς στην ανθρωπότητα.Σε ιατρικό, σε εκπαιδευτικό, σε τεχνοκρατικό κτλ Σε καλλιτεχνικό επίπεδο, αν με ρωτάς, προσφέρει εγγύηση για εξειδικευμένο αρτιότατο αποτέλεσμα υψηλής ευκρίνειας και ποιότητας εικόνας, γρήγορης παραγωγής ιδεών με ασυναγώνιστη- σε ακρίβεια- αποτύπωση ιδεών, τεράστια επιλογή σε εικαστική επιλογή στυλ και mood και με κόστος ελεγχόμενο. Κατανοώ, απόλυτα, και τον σκεπτικισμό που πολλοί παρατηρούν στην ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας αλλά νιώθω ότι αυτό που έχει προβάδισμα στην σκέψη μου είναι ότι, πρέπει να "ξεβολευτούμε" λίγο, γιατί η ανθρωπότητα, στο βαθύ μέλλον, θα έρθει αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις που σίγουρα η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντιμετωπίσει ευκολότερα, γι'αυτό και αναπτύχθηκε.

Η επικείμενη συναυλία σας στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στις 18 Σεπτεμβρίου υπόσχεστε να αποτελέσει μια πρωτόγνωρη συναυλιακή εμπειρία. Τι πρωτόγνωρο θα βιώσει ο κάθε παρευρισκόμενος λοιπόν;
Εκτός απο τον πάντα ιδιαίτερο συντονισμό που έχουμε με το κοινό των συναυλιών μου και είναι το πρώτο στο οποίο αναφέρομαι και πάντα θα αναφέρομαι, στην συγκεκριμένη συναυλία θα μου δωθεί και η ευκαιρία να πω και εγώ ένα Σ.Α.Γ.Α.Π.Ω σε όλους όσους συντονίστηκαν με αγάπη στο δικό μου μουσικό ταξίδι και όραμα τόσα χρόνια, εξού και το όνομα του concept της συναυλίας.
Θα είναι μια πολύ προσεγγμένη και ποιοτική συναυλία στον προγραμματισμό της, τόσο απο την πλευρά της δισκογραφικής μου εταιρείας Minos Emi, που μέχρι και σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη σταθερά στην καριέρα μου, αλλά και απο πλευράς μου, διότι θέλω η συναυλία αυτή να είναι η πρώτη ΑΙ οπτικοποιημένη συναυλία. Έτσι,λοιπόν, ως πρωτόγνωρη εμπειρία, θα αποκαλέσω την παρουσίαση των visuals (οπτικού θεάματος) που θα συνοδεύουν το κάθε κομμάτι με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης. Για όσους, λοιπόν ακούνε μεν τη λέξη τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν ακριβώς τι σημαίνει, είναι μια όμορφη αφορμή να διαπιστώσουν, πόσο άρτιο αποτέλεσμα μπορούν να προσφέρουν σε ένα concert και απο ακουστικό να το μετατρέψουν σε Οπτικοακουστικό. Ακόμη και όσοι δεν είναι απόλυτοι γνώστες ή συνδεδεμένοι με τη μουσική μου, δεν θα αισθανθούν καθόλου ξένοι ή απομονωμένοι σε αυτήν την συναυλία, καθώς μαζί με την εικόνα θα υπάρχουν συγχρονισμένοι στίχοι για αλληλεπίδραση.
Στη σκηνή θα βρεθεί και ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;
Με τον Κώστα Χαριτοδιπλωμένο συνεργαστήκαμε τον χειμώνα που μας πέρασε για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και ενώ δεν είχε τύχει στο παρελθόν να κάνουμε παρέα, υπήρχε πάντα μια αιωρούμενη μουσικοσυνθετική αλληλοεκτίμηση. Οπότε, ήταν χαρά μας που συνεργαστήκαμε και μάλιστα με απόλυτο σεβασμό ο ένας προς τον άλλον.

Τι ξεχωρίζετε στον Κώστα Χαριτοδιπλωμένο;
Ο Κώστας ανήκει στην κατηγορία των ψαγμένων συνθετών, με εργατοώρες μουσικής σύνθεσης και με πολύ μεγάλες επιτυχίες, όχι μόνο δικές του αλλά και άλλων καλλιτεχνών. Χαίρομαι που πήρε την απόφαση να υπενθυμίσει μέσα απο την επιλογή των τραγουδιών στο πρόγραμμά του, πόσες επιτυχίες είναι δικές του συνθέσεις.

Έχετε συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα τόσο από την ελληνική όσο και από την παγκόσμια μουσική σκηνή. Σε τι διαφέρουν οι Έλληνες από τους ξένους καλλιτέχνες ως προς τη συνεργασία αλλά και ιδιοσυγκρασία;
Μετά λύπης μου θα πω, ότι διαφέρουν πολύ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ξένοι καλλιτέχνες έχουν το απαραίτητο ανάστημα για να σηκώσουν τέτοια παγκόσμια απήχηση. Δεν φέρουν κανένα κόμπλεξ στις συνεργασίες τους, όταν αποφασίζουν να συνεργαστούν, συνεργάζονται αβίαστα και με ζήλο θα έλεγα. Είναι πολύ πιο ανοιχτοί στο να μοιραστούν δημόσια θέματα που τους απασχολούν, διότι η ξένη κουλτούρα αγκαλιάζει στην κυριολεξία με μεγάλη αγάπη την πρόθεσή τους να μοιραστούν κάτι πολύ προσωπικό μαζί τους. Δεν σηκώνουν σαν σημαία το αίσθημα του οίκτου ως απόκριση, όπως επικρατεί στην δική μας κουλτούρα, όταν ακούμε κάποιον να περιγράφει μια αδυναμία του και αμέσως αισθανόμαστε οίκτο. Δυστυχώς αυτή η συναισθηματική ακαμψία μας χαρακτηρίζει πολύ.
Και το επόμενο και πιο σημαντικό απο όλα είναι ότι ανοίγουν δρόμους μουσικούς μέσω των πειραματισμών τους για τους μουσικούς όλου του υπόλοιπου πλανήτη. Είναι πρωτοπόροι, και ανοίγουν δρόμους έμπνευσης, ενώ εμείς έχουμε ανάγκη απο σημείο αναφοράς.Μας λείπετε δηλαδή η τόλμη. Είμαστε, δηλαδή, δέσμιοι της ιδέας της αποτυχίας. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες διαφορές αλλά αυτές νομίζω είναι οι πιο χαρακτηριστικές.

Κατά την διάρκεια της καριέρας σας, το 2002 εκπροσωπήσατε την Ελλάδα στη Eurovision με το τραγούδι, S.A.G.A.P.O. Τι σας έχει μείνει από αυτή την εμπειρία;
Μια διαφορετική εμπειρία σίγουρα. Μια διδαχτική σε όλα τα επίπεδα εμπειρία, και ένα τραγούδι που ο κόσμος το έχει αναγάγει σαν ένα απο τα πολυαναμενόμενα στις συναυλίες μου.
Ιδανικά ποιον καλλιτέχνη θα θέλατε να συμμετάσχει στον μουσικό αυτόν διαγωνισμό εκπροσωπώντας την Ελλάδα;
Όποιον έχει επιλέξει ο κόσμος μέσα απο την αποδοχή του και όποιον έχει μια διαφορετική τολμηρή νέα πρόταση.

Ετοιμάζετε κάποιο ακόμα νέο τραγούδι;
Ναι, «Το Κορίτσι Μου» που μόλις κυκλοφόρησε από την MINOS EMI και είναι το εισαγωγικό μου κομμάτι και για άλλα που έπονται.

Πώς σας φαίνεται η ελληνική μουσική σκηνή αυτή την περίοδο; Υπάρχουν κάποιοι νέοι καλλιτέχνες που ξεχωρίζετε;
Δεν μπορώ να σου πω ότι παρακολουθώ ιδιαίτερα τα ελληνικά δρώμενα γιατί απο νεαρός κιόλας, ήμουν ξενομανής. Η ξένη μουσική ήταν αυτή που ταίριαζε πολύ στην ιδιοσυγκρασία μου και με αφορούσε να μελετήσω και δυστυχώς αυτό το άθλημα δεν το έχω εγκαταλείψει.
Παρατηρώ όμως, κυρίως όταν κάνω scroll, πού κοντοστέκομαι και ποιοι είναι αυτοί που κάνουν το "νέο" appeal στο κοινό και καταλαβαίνω και τους λόγους. Έχουμε τέτοιους καλλιτέχνες, αν και νομίζω ότι τα πρωτεία πάνε περισσότερο στις γυναικείες προσπάθειες. Για παράδειγμα, πριν λίγες μέρες βρέθηκα στον Ρυθμό 9,49 ως καλεσμένος, σε μια αφιερωματική βραδυά της Αναστασίας και ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα να διαπιστώνω ότι τόσο νεαρό κορίτσι διαθέτει και φωνή αλλά και μυαλό για να υποστηρίξει το ταλέντο της.

Κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση, θα λέγατε ότι ο Μιχάλης κατάφερε αυτά που ονειρευόταν να καταφέρει στη μουσική;
Αλίμονο ! Ωστόσο δεν σταματώ ποτέ την ενθουσιώδη ροή της σκέψης μου όταν αφορά την μουσική μου.

Η σύντροφός σας, Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι έχετε παίξει πολύ θετικό ρόλο στη ζωή της. Όπως έχει αναφέρει έπαψε για παράδειγμα να φοβάται να αλλάξει κάτι στη ζωή της. Εκείνη, λοιπόν, τι ρόλο έχει παίξει στη δική σας ζωή;
Αυτόν της σταθερότητας και αλληλοεκτίμησης. Προφανώς, και η διάρκεια σε μια σχέση, ακόμα και στις προσωπικές, χρειάζεται πολυεπίπεδη αλληλοεκτίμηση και υποστήριξη.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: https://www.more.com/music/mixalis-rakintzis-texnopoli-dimou-athinaion/
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr