«Χρυσά» ακίνητα και υπέρλαμπροι γάμοι: Οι πλούσιοι Λιβανέζοι έκαναν... Βηρυτό την Αθήνα

«Χρυσά» ακίνητα και υπέρλαμπροι γάμοι: Οι πλούσιοι Λιβανέζοι έκαναν... Βηρυτό την Αθήνα

Δεξιώσεις vip, 714 golden visa με ακριβά ακίνητα, μπίζνες δισεκατομμυρίων μακριά από την κατεστραμμένη πατρίδα τους - Επιλέγουν για τη διαμονή τους Γλυφάδα, Βούλα, Καβούρι και Βουλιαγμένη - O γάμος της χρονιάς

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
arthrou-oaka-gamos
Πριν από λίγο καιρό αυτό που συζητιόταν έντονα στα νότια προάστια ήταν το deal ενός Λιβανέζου επιχειρηματία ο οποίος αφού αγόρασε μια παλιά παραθεριστική πολυκατοικία, πίσω από την παλιά «Ωκεανίδα», την ανακαίνισε εκ βάθρων και μετά πούλησε τα διαμερίσματα στον 3ο και τον 4ο όροφο. Αγοραστές ήταν συμπατριώτες του, δύο από τους συνολικά 714 Λιβανέζους που μέσα από τη διαδικασία της Golden Visa αγόρασαν σπίτια στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Αυτό όμως που συζητήθηκε έντονα το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν ο glamour γάμος της Μις Λίβανος στην Αθήνα: Η 29χρονη εστεμμένη Μάγια Ρεΐντι παντρεύτηκε τον Φέχμι Καραγκουλά, εγγονό του ιδρυτή της εφημερίδας «An Nahar» σε μια πολυτελή γαμήλια τελετή και ένα εντυπωσιακό πάρτυ- δεξίωση στο ΟΑΚΑ.
athens-riviera-arthrou


Κλείσιμο
Η αποικία που δημιουργούν οι Λιβανέζοι στα νότια προάστια μεγαλώνει σταθερά κάθε χρόνο και ο Λίβανος μαζί με την Αίγυπτο συγκαταλέγεται στο top 10 των χωρών των οποίων οι υπήκοοι έχουν αποκτήσει πολυτελείς κατοικίες στη Γλυφάδα, στη Βούλα, στο Καβούρι και τη Βουλιαγμένη. Εχοντας τη φήμη σκληρών διαπραγματευτών οι Λιβανέζοι αγοραστές που πληρούν και με το παραπάνω την ιδιότητα πελατών με υψηλά εισοδηματικά κριτήρια δεν μπορούν παρά να υποκύψουν χωρίς πολλές αντιρρήσεις στις τιμές που ζητάνε οι οίκοι real estate, αφού η ζήτηση ακινήτων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα παραμένει πολύ υψηλή.
gamos-1
gamos-2
Από Λίβανο, Καβούρι

Την επέλαση των Λιβανέζων επιβεβαιώνει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» και η κυρία Ναταλί Λεονταράκη, η οποία ύστερα από τη Sotheby’s International Realty και την Engel & Volkers ανέλαβε CEO στη Von Poll Greece.

«Αν θέλουμε να κάνουμε μια εκτίμηση στο α’ επτάμηνο της χρονιάς που διανύουμε, εμείς στη Von Poll Greece πουλήσαμε σε Λιβανέζους αγοραστές 30 κατοικίες στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Οι συγκεκριμένοι παρά το γεγονός ότι είναι αγοραστές με πολύ υψηλά εισοδήματα προσπαθούν να κατεβάσουν την τιμή του ακινήτου κάνοντας αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη “παζάρια”. Οταν βλέπουν όμως ότι δεν υπάρχει υπαναχώρηση για ακίνητα που ξεκινούν από 1 εκατ. ευρώ ή βίλες των 2 εκατ. ευρώ αποδέχονται τη συμφωνία.
gamos-3
Στιγμιότυπα από την glamorous δεξίωση που παραχωρήθηκε στο ΟΑΚΑ για τον γάμο της Μις Λίβανος, Μάγια Ρεΐντι και του Φέχμι Καραγκουλά, εγγονού του ιδρυτή της εφημερίδας «An Nahar». Η θρησκευτική τελετή έλαβε χώρα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
gamos-4
Η Στοά του Καλατράβα αποτέλεσε την πρωτότυπη πινελιά στη γαμήλια δεξίωση και τη φωτογράφιση των νεονύμφων
Επίσης, ο ένας το λέει στον άλλο και ο προηγούμενος στέλνει τον επόμενο για να του βρούμε το ακίνητο με τα κριτήρια που θέλει να έχει, ενώ μετά την αγορά τούς βοηθάμε στο after-sales service που αφορά ζητήματα της κατοικίας, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, αφού δεν μπορούν οι ίδιοι να ασχοληθούν με αυτά». Για τη λατρεία των Λιβανέζων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα συμφωνεί και ο κ. Μηνάς Δήμος, επικεφαλής της Plasis Real Estate + Development, εταιρείας παροχής κτηματομεσιτικών υπηρεσιών, από τις πιο γνωστές στα νότια προάστια.

«Αυτό που συμβαίνει σε γενικές γραμμές είναι ότι τα νότια προάστια, και κατά κύριο λόγο η Γλυφάδα, η Βούλα και η Βουλιαγμένη, είναι περιοχές με μεγάλη ζήτηση από δύο κυρίως εθνικότητες. Οι Λιβανέζοι και οι Αιγύπτιοι κρατούν τα σκήπτρα ως προς τη ζήτηση πολυτελών κατοικιών στα νότια αυτή την περίοδο, και ειδικά οι πρώτοι δεν είναι ευρέως γνωστοί επιχειρηματικά σε εμάς. Υπάρχουν όμως πράγματι σοβαροί επιχειρηματίες λιβανέζικης εθνικότητας που επενδύουν αγοράζοντας ακίνητα αξιώσεων 1,5 εκατ. ευρώ και άνω. Αυτά ούτως ή άλλως βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αγορά σε περιοχές όπως η Βούλα, η Γλυφάδα και η Βουλιαγμένη όσον αφορά τις νέες κατασκευές».

Σχολιάζοντας το θέμα της Golden Visa, τα όρια της οποίας αυξήθηκαν για τη συγκεκριμένη κατηγορία αγοραστών, ο κ. Δήμος επισημαίνει ότι «η Golden Visa δεν είναι αυτοσκοπός αφού οι περισσότεροι αγοράζουν επειδή επιθυμούν να έχουν μια κατοικία στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και τα νότια προάστια γενικότερα».
gamos-5
gamos-6
Ποιότητα ζωής

Το επιχειρηματικό - επενδυτικό ενδιαφέρον για την ακτογραμμή των νοτίων προαστίων, το project στο Ελληνικό όπου οι πολυτελείς κατοικίες πωλούνται σαν ζεστό ψωμί και η ποιότητα ζωής που ανεβαίνει συνεχώς προσελκύουν ισχυρούς Λιβανέζους επιχειρηματίες. Κάτι που τονίζει και ο δήμαρχος Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στο «ΘΕΜΑ» επισημαίνοντας ότι «μετά το πρώτο κύμα Λιβανέζων αγοραστών στα νότια που έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν η εμπόλεμη κατάσταση στη χώρα τους κλιμακώθηκε, φέτος έχουμε μια πολύ έντονη κινητικότητα από την ίδια εθνικότητα στο κομμάτι του real estate».

Οπως τονίζει, «στην Αθηναϊκή Ριβιέρα η ποιότητα ζωής την τελευταία δεκαετία έχει γίνει πολύ καλύτερη, γι’ αυτό και ανεβαίνουν οι τιμές. Πριν από έναν μήνα Λιβανέζος που είχε αγοράσει ένα ακίνητο -επρόκειτο για μια παλιά παραθεριστική πολυκατοικία- αφού το ανακαίνισε πλήρως αποφάσισε να πουλήσει τις κατοικίες στον 3ο και τον 4ο όροφο». Το ακίνητο βρίσκεται πίσω από τη θρυλική «Ωκεανίδα» στην ακτή της Βουλιαγμένης και, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, οι κατοικίες πουλήθηκαν αντί 37.000 ευρώ το τ.μ. και αγοράστηκαν από συμπατριώτες του.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει, «το 65% της αγοράς κατοικιών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα πραγματοποιείται από Λιβανέζους επιχειρηματίες. Και ειδικά αυτό το επτάμηνο, επειδή αλλάζουν τα όρια στην Golden Visa, ήταν πολλοί αυτοί που έσπευσαν να αγοράσουν».

Και Τούρκοι, Αιγύπτιοι

Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «αποικία» των Λιβανέζων στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης είναι ξεκάθαρος. «Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, αλλά πιστεύω ότι προσπαθούμε να κρατάμε τις κατάλληλες ισορροπίες. Οι άνθρωποι αυτοί επένδυσαν στην Αθηναϊκή Ριβιέρα αγοράζοντας ακριβές κατοικίες και σαφώς είναι καλοδεχούμενοι, βγαίνουν, ξοδεύουν και δεν ενοχλούν κανέναν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις πωλήσεις ακινήτων μέσω της διαδικασίας της Golden Visa το α’ επτάμηνο του έτους, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι Κινέζοι, που ήταν άλλωστε και οι πρώτοι διδάξαντες, παίζουν χωρίς αντίπαλο. Ωστόσο, η πλειονότητα των συγκεκριμένων αγοραστών επικεντρώνεται σε ακίνητα σχετικά χαμηλής αγοραστικής αξίας σε προάστια της Αθήνας, τα οποία ανακαινίζουν και στη συνέχεια νοικιάζουν.
gamos-7
Λίγοι είναι αυτοί που επενδύουν σε ακίνητα-φιλέτα όπως αυτά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, στα οποία τρέφουν ιδιαίτερη αδυναμία και Τούρκοι ισχυροί επιχειρηματίες, οι οποίοι από τις αρχές του έτους προχώρησαν στην αγορά 970 κατοικιών.

Μετά τους Λιβανέζους που ακολουθούν με 694 κατοικίες στα νότια προάστια ή 714, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Reach Immigration, έπονται οι Αιγύπτιοι. Ελάχιστες από αυτές τις συμφωνίες δημοσιοποιούνται ή γίνονται γνωστές από ρεπορτάζ στα ΜΜΕ, αφού η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών επιθυμεί να διαφυλάξει την ιδιωτικότητά της. Μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό είναι η αγορά μιας από τις 27 βίλες στο project του Ελληνικού από τον Αιγύπτιο μεγιστάνα του τουρισμού Χαμέντ Ελ Σιάτι.
elliniko-erga-mak

Πριν από λίγες εβδομάδες η προμελέτη για την ανέγερση της εντυπωσιακής οικίας πήρε την απαραίτητη έγκριση για την κατασκευή μιας διώροφης αυτοτελούς βίλας με πατάρι, υπόγειο πάρκινγκ, πισίνα, υπόγειο με κύριους και βοηθητικούς χώρους, διακοσμητική πισίνα και φυλάκιο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του project, o Αιγύπτιος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται και στη Μύκονο θα μπορέσει να απολαύσει το νέο του σπίτι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα το καλοκαίρι του 2026.

Μένει να φανεί έως τότε πόσοι ακόμη Λιβανέζοι θα έχουν αγοράσει κατοικίες στα νότια προάστια δημιουργώντας μια ιδιότυπη διάσπαρτη «αποικία». Κάποιοι λένε ότι η περιοχή τούς θυμίζει την άλλοτε πανέμορφη παραλιακή λεωφόρο της Βηρυτού, την κοσμοπολίτικη Corniche, όπου δέσποζε και η μαρίνα όπου έδεναν οι θαλαμηγοί, στην πόλη που κάποτε είχε χαρακτηριστεί «το Παρίσι της Μέσης Ανατολής».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης