Γρηγόρης Σαμόλης: Ποιος είναι ο viral κρητικός λυράρης με το φανατικό κοινό

Γρηγόρης Σαμόλης: Ποιος είναι ο viral κρητικός λυράρης με το φανατικό κοινό

«Η λύρα είναι η ζωή μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτήν», λέει ο καλλιτέχνης

photo-arthrou
Φανατικό κοινό έχει καταφέρει να αποκτήσει ο Γρηγόρης Σαμόλης, ο κρητικός λυράρης που έχει ήδη δημοφιλή τραγούδια στο κοινό της Κρήτης και όχι μόνο.


«Η λύρα είναι η ζωή μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτήν», είπε στην εκπομπή «Καλό Μεσημέρι» που προβάλλεται στο «ΚΡΗΤΗ ΤV».

Γεννημένος σε ένα μικρό χωριό στον Αϊμονα Μυλοποτάμου, ο καλλιτέχνης ξεκίνησε από μικρή ηλικία να ασχολείται με τη μουσική, δείχνοντας το ταλέντο του, το οποίο εκτιμήθηκε δεόντως από το κοινό. Άρχισε να παίζει λύρα στα 7 του χρόνια, ενώ σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε να παίζει σε γλέντια, με την πρώτη του εμφάνιση σε βάπτιση. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες.

Αποκαλυπτικός Γρηγόρης Σαμόλης μιλά για το πως κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της κρητικής μουσικής



Για το τραγούδι «Λυράρης» που γνώρισε τεράστια επιτυχία

«Όταν είδα τους στίχους πρώτη φορά, εντυπωσιάστηκα, δεν φανταζόμουν πως ο στίχος θα γινόταν τραγούδι. Όταν το άκουσα ολοκληρωμένο, και εγώ συγκινήθηκα. Όταν τραγουδάω αυτό το τραγούδι, φέρνω στο μυαλό μου την κόρη μου, και έχει και ένα στιχάκι του κόσμου τις γαριφαλιές, κάνω εικόνα την κόρη μου», ανέφερε.

Ο Λυράρης - Γρηγόρης Σαμόλης


«Η αγάπη του κόσμου με φορτώνει με παραπάνω ευθύνη»


«Για την αγάπη του κόσμου, νιώθω πάρα πολύ ωραία, με φορτώνει με παραπάνω ευθύνη και χρέος προς τον κόσμο, γιατί θέλω να ανταποδώσω. Αυτό είναι το πιο θετικό, και σημαντικό είναι ότι ο νεανικός κόσμος έρχεται στα γλέντια, που ίσως δυστυχώς δεν είχαν επαφή με τα κρητικά και τον χώρο της παράδοσης. Αν και σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι σχολές χορού ώστε να είναι κοντά».

@mr_george_varnakiotis

Σ ένα Σπήλιο μοναχός μου πέρασε όλος ο καιρός μου Να θυμούμαι μιαν αγάπη κι όσα έχω κάνει λάθη Με την σκέψη τζη αντάμα θέτω και ξυπνώ στο κλάμα Γέρασα μα δε λυπούμαι όσοι αγαπούν πονούνε… 📍 Κρούστας Λασιθίου 🎤 @grigoris.samolis #kroustas #cretanmusic #samolis #grigorissamolis #crete #agiosnikolaoscrete #discovercrete #spilio #cretanevemt #georgevarnakiotis #mediahouse #fyp #foryou

♬ πρωτότυπος ήχος - mr_george_varnakiotis



«Ξεκίνησα από 7 χρονών να παίζω λύρα»

«Εγώ ξεκίνησα από πολύ μικρός να παίζω λύρα, με τα πολλά που πήρε ο παππούς μου ο Γρηγόρης μια λύρα, ήμουν 7 χρονών και έτσι από μόνος μου σιγά - σιγά ξεκίνησα. Ήταν οι δάσκαλοί μου, ο Στρατής ο Γουνάκης και ο Γιώργος Σκουτέλης. Θυμάμαι καλοκαίρι στο χωριό μικρός, είχαμε μια βεράντα και να παίζω εκεί. Και με άκουγαν στο καφενείο κάθε μέρα. Μια μέρα λοιπόν κάποια μέρα δεν έπαιξα και με έψαχναν! Μου έκανε εντύπωση γιατί τελικά με ακούνε, δεν το ήξερα ότι με ακούνε!».

@grigorissamolis

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξη και την αγάπη σας, κρίμα που μας τα χάλασε ο καιρός…επιφυλασσόμαστε στις επόμενες βραδιές να κάνουμε τη παρέα μας!!! Από τη χθεσινή βραδιά στο γήπεδο του ΕΓΟΗ πριν ξεσπάσει ο κατακλυσμός… «Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου!!!»#grigoris #samolis @Stelios Papadakis @Σαλούστρος Μανώλης @petrakomanolis

♬ πρωτότυπος ήχος - grigorissamolis


Η λύρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι μου

«Μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τα γλέντια, αλλά χωρίς τη λύρα όχι. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Ποτέ δεν το είδα σαν δουλειά. Ακόμα και τώρα με δυσκολεύει. Πολλοί με ρωτάνε "πού δουλεύεις σήμερα;" και με ξενίζει αρκετά. Λέω "παίζω εκεί", το ρήμα "παίζω" δεν έχει αλλάξει».




Χρέος μας να αποδίδουμε όσο καλύτερα μπορούμε την παράδοση


«Δισκογραφικά, με όσους έχω συνεργαστεί τους ευχαριστώ και είναι σπουδαίο ο καθένας να σου δίνει ένα κομμάτι της ψυχής του και να στο εμπιστεύονται. Νιώθω μεγάλη τιμή. Νιώθω τυχερός που κατάφερα και έπαιξα έστω και λίγο με τον Μανώλη Κακλή, να πάρω λίγο άρωμα από αυτόν τον άνθρωπο. Εμείς που είμαστε στον χώρο της παράδοσης, είναι χρέος μας αυτό που πήραμε από τους παλιούς να το αποδίδουμε όσο καλύτερα μπορούμε, αλλά είναι χρέος μας και να αφήσουμε κάτι για τις επόμενες γενιές. Παίρνω, αλλά πρέπει να δώσω κιόλας.

Δεν γίνεται να αρέσεις σε όλους και δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Πρέπει όμως να σέβεσαι τη γνώμη του άλλου. Ούτε να σε στεναχωρεί, ούτε να το παίρνεις στραβά. Η κριτική πρέπει να σε προβληματίζει. Ίσως δεν κάνω σωστά».



«Πρέπει πάντα να έχεις μαζί σου την οικογένεια σαν φυλαχτό»


«Η ανατροφή για μένα είναι πολύ σημαντική, σε ό,τι δουλειά και αν κάνεις. Θεωρώ ότι αν πατάς σε γερές βάσεις και είσαι σωστά γαλουχημένος από την οικογένειά σου, δεν μπορείς να ξεφύγεις. Εγώ είμαι τυχερός, έχω πολύ καλούς γονείς. Είμαι τυχερός που μεγάλωσα σε μια ωραία οικογένεια, με βάση και αρχές. Για μένα η οικογένεια είναι το άλφα και το ωμέγα. Σε ακολουθεί πάντα και πρέπει να σε ακολουθεί, είναι η έδρα σου, η φωλιά σου, το σπίτι σου, ο τόπος που σε ηρεμεί. Πρέπει πάντα να έχεις μαζί σου την οικογένεια, σαν ένα εικονίδιο, σαν φυλαχτό έχω την οικογένειά μου».

Δε μετανιώνω που έφυγαν τα χρόνια για ένωμή σού...Γρηγόρης Σαμόλης


Πώς συνδυάζει τον ρόλο του ως πατέρας με τη μουσική:

«Είναι το ευαίσθητο σημείο, αυτό με στεναχωρεί πολύ. Προσπαθώ να κρατώ τις ισορροπίες, δεν είναι εύκολο για εμάς που λείπουμε σχεδόν κάθε βράδυ από το σπίτι. Πρέπει ο χρόνος που περνάς με την οικογένειά σου και τα παιδιά σου να είναι εποικοδομητικός, να είσαι εκεί».

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά που τον ξεχωρίζουν και τον έχουν βοηθήσει είπε: «Είμαι θετικός άνθρωπος, το έχω πάρει από τον πατέρα μου. Ό,τι και αν πάει στραβά, το ερμηνεύει θετικά. Μου αρέσει να έχω φίλους γενικά στη ζωή μου. Μου αρέσει το όμορφο και το καλό».



Τι μπορεί να τον στεναχωρήσει:

«Σίγουρα με στεναχωρεί το άδικο, και για μένα να μην είναι, αλλά αντιλαμβάνομαι όταν γίνεται μια αδικία και με στεναχωρεί. Αν μπορώ να το διορθώσω, θα το διορθώσω».



Για τα μελλοντικά του σχέδια:

«Είναι πολλά νέα τραγούδια που είναι έτοιμα και θα κυκλοφορήσουν μέσα στον χειμώνα. Πέρα από τις εμφανίσεις, πιστεύω ότι θα βγαίνουν ωραία κομμάτια και ελπίζω να αγαπηθούν όπως τα προηγούμενα».




Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί «ξέφυγε» η φωτιά στο Ξυλόκαστρο - Μάχη με διάσπαρτες εστίες, ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα

Με τους επίλεκτους της Division 98 η εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο - Απαντήσαμε με πυροβολικό, έχουν απώλειες, υποστηρίζει η Χεζμπολάχ

Το φαινόμενο La Niña φέρνει δύσκολο χειμώνα στην Ευρώπη - Η πρόβλεψη για την Αθήνα δείχνει 30άρια στις αρχές Οκτωβρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης