Brokeback Mountain στο θέατρο: Αντιδράσεις για το έργο με τον Μιχαήλ Ταμπακάκη και τον Δημήτρη Καπουράνη

Brokeback Mountain στο θέατρο: Αντιδράσεις για το έργο με τον Μιχαήλ Ταμπακάκη και τον Δημήτρη Καπουράνη

Το Brokeback Mountain ανέβηκε στο θέατρο και προκαλεί αντιδράσεις - Η παράσταση με τον Ταμπακάκη και τον Καπουράνη διηγείται τον έρωτα ανάμεσα σε δύο άντρες και έχει συγκεντρώσει πολλά ομοφοβικά σχόλια

brokebackmountain
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νέα θεατρική παράσταση «Brokeback Mountain», με τους Δημήτρη Καπουράνη και Μιχαήλ Ταμπακάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Οι δύο ηθοποιοί υποδύονται δύο νέους καουμπόυδες, οι οποίοι συναντιούνται τυχαία και προσπαθούν, επί είκοσι ολόκληρα χρόνια να ξορκίσουν με κάθε τρόπο τον απαγορευμένο έρωτά τους χωρίς ποτέ να τα καταφέρουν.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης, οι Κορίνα Γωγούλη, Δημήτρης Καπετανάκος και Δωροθέα Μερκούρη.


Η παράσταση έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, τόσο λόγω του θέματος που παρουσιάζει, που είναι ο έρωτας μεταξύ δύο ανδρών, όσο και για τις γυμνές εμφανίσεις των δύο ηθοποιών στη σκηνή.

Το έργο έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Κνωσός, με το φιλί ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές να φέρει νέα σχόλια, όπως και το γεγονός ότι βγήκαν και οι δύο στο σανίδι χωρίς τα ρούχα τους, για τις ανάγκες της παράστασης.
tampakakis
Στις σχετικές αναρτήσεις πάντως της παράστασης τα θετικά μηνύματα είναι εξίσου πολλά. Όσοι παρακολούθησαν την πρεμιέρα, σχολίασαν ότι οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές και συγκινητικές. Πολλοί ανέφεραν την καλή χημεία αλλά και το γεγονός ότι η παράσταση περνάει πολλά θετικά μηνύματα.
tampakakis_2
Μάλιστα, ο Δημήτρης Καπουράνης υπερασπίστηκε το έργο, κάτω από μια ανάρτηση του Μιχάηλ Ταμπακάκη στο Instagram. Ο ηθοποιός δημοσίευσε μια σειρά από φωτογραφίες για να ανακοινώσει ότι η παράσταση κάνει πρεμιέρα. Κάτω από αυτή, ο Δημήτρης Καπουράνης έγραψε: «Φέρτε τα παιδιά σας, μην φοβάστε, δεν θα γίνουν καουμποϊζ».

Καταγραφη


Τα ομοφοβικά σχόλια

Όπως φαίνεται οι ομοφοβικές αντιδράσεις είχαν ξεκινήσει μέρες πριν την πρεμιέρα, αφού ο Μιχαήλ Ταμπακάκης είχε δημοσιεύσει μάλιστα, μερικά σχόλια που δέχτηκε από τους ακόλουθούς του στο Instagram.

Συγκεκριμένα, ο ηθοποιός έλαβε πολλά ομοφοβικά μηνύματα. Μερικά από αυτά αναφέρουν: «Ελλαδάρα 2024», «ρε ουστ από δω», «αδερφές και παλικάρια γίναμε μαλλιά κουβάρια».

ταμπακακης
Υπάρχει φοβερή ημιμάθεια σε σχέση με τις ταυτότητες φύλου, είπε ο Μιχαήλ Ταμπακάκης

Ο Μιχαήλ Ταμπακάκης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Buongiorno» το πρωί της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου και μίλησε μεταξύ άλλων για τις αντιδράσεις που προκαλεί η θεατρική απόδοση του «Brokeback Mountain», στην οποία πρωταγωνιστεί, ενώ αναφέρθηκε και στα ρατσιστικά σχόλια που έχει δεχθεί στα social media.

Ο Μιχαήλ Ταμπακάκης ανέφερε πως παρότι έχουν γίνει σηματικά βήματα υπάρχει ημιμάθεια γύρω από τις ταυτότητες φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Τόνισε επίσης πως παρατηρεί μία σύγχυση σχετικά με το πώς πρέπει να είναι και να φέρεται ένας άνθρωπος και ότι η σεξουαλικότητα ενός ατόμου δεν ορίζει τη συμπεριφορά του.

Δείτε το βίντεο

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d4x2poy0gbdl)

Αρχικά, δήλωσε: «Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι τα σχόλια έγιναν πριν καν ανέβει η παράσταση. Βγαίνει μία αφίσα, βλέπεις ένα πρόσωπο και μία αφίσα. Αυτό κάτι λέει. Γι’ αυτό ασχολούμαστε με αυτή την ιστορία και ανεβάζουμε αυτό το έργο, αλλιώς θα κάναμε κάτι άλλο. Εύχομαι να μην γίνει η ίδιας έκτασης συζήτηση με τότε που βγήκε η ταινία, θα είναι λυπηρό».

Στη συνέχεια ο ηθοποιός πρόσθεσε: «Δεν θεωρώ ότι δεν έχουμε καταφέρει τίποτα αλλά πιστεύω ότι υπάρχει φοβερή ημιμάθεια σε σχέση με τις ταυτότητες φύλου, τη σεξουαλικότητα. Ένας γκέι άνθρωπος ''πρέπει'' να είναι κάπως και αυτό έχει δομηθεί από την κοινωνία αλλά ακριβώς αυτό αποδομεί το έργο, γιατί οι δύο πρωταγωνιστές τηρούν το απόλυτο πρότυπο ενός αρρενωπού άντρα».

Κλείνοντας ο ο Μιχαήλ Ταμπακάκης σχολίασε: «Για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι ακόμα υπάρχει μία σύγχυση του τι είναι τι και πώς πρέπει να είναι όλα. Δεν έχει να κάνει η σεξουαλικότητα με το πώς είναι ένας άνθρωπος και το πώς συμπεριφέρεται. Έχουμε ''ταμπελοποιήσει' εικονικά τα πράγματα».

Το πρόβλημα δεν έχει ακόμα λυθεί, αυτοκτονούν ακόμα παιδιά λόγω της σεξουαλικότητάς τους, αναφέρει

Σε άλλη του συνέντευξη στην εκπομπή «Buongiorno», ο Μιχαήλ Ταμπακάκης αναφέρθηκε ξανά στα ομοφοβικά σχόλια που δέχτηκε.

«Το "Brokeback Mountain" είναι η θεατρική μεταφορά του διηγήματος που έγινε και η γνωστή ταινία. Του Άσλεϊ Ρόμπινσον είναι η διασκευή. Στο θέατρο "Κνωσός" από 23 Οκτωβρίου», είπε αρχικά για το επερχόμενο θεατρικό έργο στο οποίο πρωταγωνιστεί.

Στη συνέχεια, ο ηθοποιός περιέγραψε το σκηνικό με τα ομοφοβικά σχόλια που δέχτηκε σε ανάρτηση που έκανε: «Για να διευκρινίσουμε τα σχόλια ήταν κάτω από μια ανάρτηση χορηγούμενη, promo της παράστασης. Δεν ήταν στον δικό μου λογαριασμό. Ουσιαστικά ήταν για το έργο, αυτό καθεαυτό. Δεν μου έκανε κάποια εντύπωση, με την έννοια ότι ο λόγος που το ανέβασα είναι επειδή αυτά τα σχόλια είναι και η απάντηση γιατί ανεβάζουμε αυτό το έργο και γιατί υπάρχει ανάγκη να ειπωθεί αυτή η ιστορία».

Δείτε το βίντεο
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d4ax13rr06nt)

Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να γίνει, προκειμένου να σταματήσουν τέτοιου είδους διακρίσεις και να υπάρξει μια πλήρης αποδοχή της διαφορετικότητας.

«Στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν έχει ακόμα λυθεί, με την έννοια ότι αυτοκτονούν ακόμα παιδιά λόγω της σεξουαλικότητάς τους, υπάρχουν ακόμα σχόλια σαν και αυτά που γράφτηκαν κάτω από το post. Απλά αισθάνομαι ότι καμιά φορά μπερδευόμαστε - και βάζω και τον εαυτό μου σε αυτό - γιατί ζούμε σε μικρές κοινωνικές φούσκες, που απαρτίζονται από ανθρώπους που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις με εμάς, με αποτέλεσμα να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, η οποία είναι θλιβερή. Αυτό ακριβώς είναι που πραγματεύεται το έργο, ανθρώπους και ψυχές τραυματισμένες και κακοποιημένες από την κοινωνία. Πέρα από το γεγονός ότι μιλάει για έναν πολύ μεγάλο έρωτα μεταξύ δύο αντρών, οι οποίοι έχουν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που τους έχει κάνει να μισούν αυτό που είναι και να σιχαίνονται τον εαυτό τους», περιέγραψε.

«Δεν ξέρω πόσα χρόνια ακόμα θα χρειαστούν, για να καταλάβει ο ανθρώπινος εγκέφαλος ότι η σεξουαλική ταυτότητα κάποιου δεν επηρεάζει την ελευθερία του άλλου», υπογράμμισε στο τέλος ο Μιχαήλ Ταμπακάκης.

Το έργο

Ήταν το 2005, όταν «έσκασε» στο κινηματογραφικό προσκήνιο η... βόμβα «Του μυστικού του Brokeback Mountain», του γκέι μετα-γουέστερν που συζητήθηκε όσο λίγες ταινίες, αμφισβητήθηκε αλλά κατάφερε, τελικά, να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην σύγχρονη κινηματογραφική ιστορία για την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε, τόσο καλλιτεχνικά – απέσπασε τρία Όσκαρ και Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας - όσο και εισπρακτικά αλλά κυρίως για τη θεματολογία της, μιας και εξιστορούσε την δυνατή ιστορία αγάπης δύο γκέι καουμπόηδων, που υποδύθηκαν, εξαιρετικά, ο Χιθ Λέτζερ και ο Τζέικ Τζίλενχαλ.
Brokeback Mountain 2005 Trailer HD | Jake Gyllenhaal | Heath Ledger

Σήμερα, σχεδόν είκοσι χρόνια, μετά το πολυσυζητημένο αυτό έργο γίνεται μέρος της ελληνικής θεατρικής πραγματικότητας καθώς ανεβαίνει, από τις 23 Οκτωβρίου, στο ριζικά ανακαινισμένο Θέατρο Κνωσσός, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Κωντσαντίνου Ρήγου και δύο εξαιρετικούς ηθοποιούς της νέας γενιάς, τον Δημήτρη Καπουράνη και τον Μιχαήλ Ταμπακάκη.
Brokeback_Mountain_theatre_2
Ο Δημήτρης Καπουράνης και ο Μιχαήλ Ταμπακάκης σε σκηνή από τις πρόβες

Η ιστορία του «Brokeback Mountain» ξεκινά τον Οκτώβριο του 1997 όταν δημοσιεύεται στο περιοδικό New Yorker η ομώνυμη, μικρή ιστορία της Annie Proulx. Διηγείται την παράλληλη πορεία δύο νεαρών καουμπόυδων οι οποίοι συναντιούνται τυχαία και προσπαθούν, επί είκοσι ολόκληρα χρόνια να ξορκίσουν με κάθε τρόπο τον απαγορευμένο έρωτά τους χωρίς ποτέ να τα καταφέρουν.

Μια ελαφρώς μεγαλύτερη εκδοχή του ερωτικού αυτού στόρι θα κυκλοφορήσει ως μέρος μιας συλλογής της συγγραφέως που εκδόθηκε το 1999, αποσπώντας μάλιστα, έναν χρόνο αργότερα, το Βραβείο Πούλιτζερ Μυθοπλασίας.
brokeback-mountain-film2
O Χιθ Λέτζερ και ο Τζέικ Τζίλενχαλ σε σκηνή από την ταινία
Η μία από τις δύο σεναριογράφους της ταινίας, έχει ήδη αγοράσει τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά του διηγήματος αμέσως μετά την πρώτη κυκλοφορία του, το 1997. Χρειάστηκε, ωστόσο ,να περάσουν οκτώ ολόκληρα χρόνια για να βρει παραγωγό και χρηματοδότη. Ήταν πολλοί εκείνοι που αρνήθηκαν, το μετάνιωσαν όμως εκ των υστέρων.

Παρόμοιες αρνητικές απαντήσεις έλαβε και ο σκηνοθέτης της ταινίας, Ανγκ Λι, από αρκετούς διάσημους ηθοποιούς στους οποίους πρότεινε να αναλάβουν τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ανάμεσά τους ήταν ο ο Μπραντ Πιτ και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο. «Κανείς δεν ήθελε να το κάνει» είχε αποκαλύψει ο ίδιος.

Επρόκειτο πράγματι για ένα τολμηρό κινηματογραφικό εγχείρημα για την εποχή και δύο εξαιρετικά απαιτητικούς αλλά και «επικίνδυνους» ρόλους για τους πρωταγωνιστές του οι οποίοι καλούνταν να πείσουν με τις ερμηνείες τους το mainstream κοινό πως για γκέι ιστορία αγάπης είναι το ίδιο ίσως και περισσότερο δυνατή και συγκινητική.

Εντέλει τα κατάφεραν, όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέμαστος. Η ταινία που κόστισε 14 εκατομμύρια δολάρια είχε συνολικές εισπράξεις 178 εκ δολ. και μπήκε στο πάνθεον με τις πιο κερδοφόρες ταινίες όλων των εποχών και η δυνατή αγάπη του Ένις και του Τζακ, παρόλα τα εμπόδια και τις απαγορεύσεις, έγραψε κινηματογραφική ιστορία.
Brokeback_Mountain_theatre_3
Ο Δημήτρης Καπουράνης και ο Μιχαήλ Ταμπακάκης πρωταγωνιστούν στην ελληνική θεατρική εκδοχή του «Brokeback Mountain
H θεατρική διαδρομή του Brokeback Mountain ξεκίνησε το 2023 οπότε έκανε την πρεμιέρα του στο West End του Λονδίνου και φέτος συνεχίζεται στην Αθήνα, στη σκηνή του θεάτρου «Κνωσσός» όπου θα δούμε την ελληνική εκδοχή του.

Εκτός από το πρωταγωνιστικό δίδυμο Καπουράνη – Ταμπακάκη στην παράσταση παίζουν επίσης οι ηθοποιοί Κορίνα-Άννα Γκουγκουλή, Δημήτρης Καπετανάκος και Δωροθέα Μερκούρη.


Ειδήσεις σήμερα:

Πού στόχευαν οι τρομοκράτες που χτύπησαν την αμυντική βιομηχανία στην Άγκυρα - Η Τουρκία βομβάρδισε θέσεις του PKK ως αντίποινα

Θρίλερ με τον θάνατο των βρεφών Αμαλιάδα: Ανοίγουν τους φακέλους αναζητώντας απαντήσεις

Ο «τυφώνας Ραφίνια» παρέσυρε τη Μπάγερν - Εκτός έδρας θρίαμβοι για Λίβερπουλ, Λιλ, Φέγενορντ - Δείτε τα 24 γκολ της βραδιάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης