Paolo Cuculi και Oriana Mannaioli: Γιορτές αλά ιταλικά
Paolo Cuculi και Oriana Mannaioli: Γιορτές αλά ιταλικά
Οι οικοδεσπότες της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα μάς υποδέχτηκαν σε μια βραδιά γευσιγνωσίας αφιερωμένη στην Ούμπρια και μας μίλησαν για όσα υπέροχα μοιραζόμαστε
Το κτίριο της Ιταλικής Πρεσβείας στη Βασιλίσσης Σοφίας, στην Αθήνα, είναι ένα αληθινό κόσμημα και ο Ιταλός Πρέσβης Πάολο Κούκουλι ένας αυθεντικός κοσμοπολίτης που συμβάλλει τα μέγιστα στην καλή σχέση των δύο κρατών. Μαζί με τη γλυκύτατη σύζυγό του Οριάνα Μανναϊόλι μάς υποδέχτηκαν σε μια ζεστή εορταστική βραδιά γευσιγνωσίας.
Gala: Πώς γιορτάζονται αλήθεια τα Χριστούγεννα στη χώρα σας;
Πάολο Κούκουλι - Οριάνα Μανναϊόλι: Στις 24 Δεκεμβρίου συνηθίζεται η οικογένεια να συγκεντρώνεται για ένα εορταστικό δείπνο περιμένοντας μαζί τα μεσάνυχτα. Εκτός από τη συμμετοχή στη Λειτουργία της Νύχτας των Χριστουγέννων ή του επόμενου πρωινού, γίνεται και η ανταλλαγή δώρων, μια πολύ αγαπητή παράδοση. Για τα μικρά παιδιά τα δώρα τα φέρνει ο Αγιος Βασίλης (Babbo Natale) κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα ανοίγουν το πρωί. Ενα ακόμη πολύ σημαντικό γεγονός είναι η Νύχτα της Μπεφάνα (Befana) μεταξύ 5 και 6 Ιανουαρίου. Εδώ, δώρα παίρνουν μόνο τα παιδιά, καθώς η παράδοση συνδέεται με την άφιξη των Μάγων και τα δώρα που προσέφεραν στο Θείο Βρέφος.
G.: Ποια έθιμα τηρείτε την Πρωτοχρονιά;
Π.Κ. - O.M.: Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται πλέον με παρόμοιο τρόπο σε όλο τον κόσμο. Στην Ιταλία, η 31η Δεκεμβρίου είναι η νύχτα του Αγίου Σίλβεστρου, κατά την οποία γιορτάζουμε το τέλος του παλιού έτους και τον ερχομό του νέου. Επειτα από ένα πλούσιο δείπνο, πηγαίνουμε για χορό μέχρι το πρωί. Επίσης, η παράδοση επιτάσσει να φοράμε κάτι κόκκινο.
G.: Ποια θυμάστε ως καλύτερη Πρωτοχρονιά της ζωής σας;
Π.Κ. - O.M.: Είναι αρκετές. Την πρώτη μας Πρωτοχρονιά στο Χαρτούμ, το 1995, που χορεύαμε υπό το φως του φεγγαριού στον Νείλο. Το 2007 στη Νέα Υόρκη απολαύσαμε τα πυροτεχνήματα από τη Γέφυρα του Μπρούκλιν και ξανά εκεί γιορτάσαμε την Πρωτοχρονιά του 2010 με τις κόρες μας που μόλις είχαν γεννηθεί. Το 2022 ήμασταν στη Νότια Αφρική οικογενειακώς σε ένα εστιατόριο στον τελευταίο όροφο ενός κτιρίου με θέα στον κόλπο του Κέιπ Τάουν. Και σίγουρα η πρώτη μας Πρωτοχρονιά στην Αθήνα, το 2024, ήταν μια υπέροχη βραδιά στο «King George» με θέα τον Παρθενώνα.
G.: Ποιες αναμνήσεις κρατάτε από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές ως παιδί;
Ο.Μ.: Η οικογένειά μου κατάγεται από την Ούμπρια, ενώ εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ρώμη, όπου μετακόμισαν οι γονείς μου για επαγγελματικούς λόγους. Ωστόσο, όλοι οι αγαπημένοι μου συγγενείς, οι παππούδες μου και τα ξαδέρφια μου, παρέμειναν στην Ούμπρια. Η πιο όμορφη παιδική μου ανάμνηση λοιπόν είναι οι μεγάλες οικογενειακές μας συγκεντρώσεις τα Χριστούγεννα: στις 25 και 26 Δεκεμβρίου ήμασταν πάντοτε όλοι μαζί στους παππούδες μου στην Ούμπρια, γύρω από ένα τεράστιο τραπέζι, τρώγοντας, γελώντας και ανταλλάσσοντας δώρα.
G.: Τι ετοιμάζετε για το γιορτινό τραπέζι;
Ο.Μ.: Τα παραδοσιακά πιάτα της Ούμπρια είναι τα τορτελίνι σε ζωμό, το ψητό αρνί και τα παναρισμένα τηγανητά λαχανικά για το μεσημεριανό γεύμα ανήμερα τα Χριστούγεννα. Από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι δεν μπορεί να λείπουν οι φακές με cotechino (σ.σ.: αλλαντικό από χοιρινό).
G.: Τι πιστεύετε ότι έχει κάνει την Ιταλία αγαπητή σε όλο τον κόσμο;
Π.Κ. - O.M.: Εχει το προνόμιο να διαθέτει την πλουσιότερη καλλιτεχνική κληρονομιά χάρη σε μια ιστορία χιλιετιών που, από τη Μεγάλη Ελλάδα και την Αρχαία Ρώμη, τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση και το Μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη εποχή, έχει γεμίσει κάθε γωνιά της χώρας μας με μνημεία τέχνης. Το αποδεικνύει άλλωστε το γεγονός ότι η Ιταλία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς στον κατάλογο της UNESCO. Ο πολιτισμός μας έχει επηρεάσει βαθιά την Ιστορία της ανθρωπότητας. Πολλές πτυχές του Δικαίου, της μουσικής, των λογιστικών κανόνων και των ανθρωπιστικών σπουδών έχουν τις ρίζες τους στην Ιταλία. Η Ιταλία είναι επίσης συνώνυμο του κινηματογράφου, της μόδας και του design, χάρη σε ένα μοναδικό στυλ το οποίο αναγνωρίζεται και εκτιμάται διεθνώς και δημιουργεί παγκόσμιες τάσεις. Στη χώρα μας το πάθος για τη ζωή αντικατοπτρίζεται σε κάθε λεπτομέρεια, από τις τοπικές παραδόσεις μέχρι την έντονη κοινωνική ζωή, την περίφημη ιταλική φιλοξενία και, φυσικά, το καλό φαγητό. Η οινογαστρονομία μας αφηγείται τις ιστορίες του τόπου, αυθεντικότητας και πάθους, δίνοντας έμφαση στη χαρά να μοιραζόμαστε στιγμές που αποτελούν τον πυρήνα της ιταλικής ταυτότητας.
G.: Θα μας μιλήσετε για την Εβδομάδα της Ιταλικής Κουζίνας στον Κόσμο, που είναι και η αφορμή της συνάντησής μας;
Π.Κ. - O.M.: Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας με σκοπό να αναδείξει στο εξωτερικό τη γαστρονομική και οινική παράδοσης της χώρας. Φέτος γιορτάζουμε την 9η χρονιά του θεσμού, με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή και Μαγειρική από τις Ρίζες μας: Υγεία και Παράδοση». Σε συνεργασία με το γραφείο Italian Trade Agency (ITA), οργανώσαμε χάρη στον σεφ Πάολο Τριππίνι μια σειρά εκδηλώσεων με πρωταγωνίστρια την περιοχή της Ούμπρια, γνωστής και ως «πράσινη καρδιά της Ιταλίας». Η έναρξη του προγράμματος σηματοδοτήθηκε από ένα επίσημο γεύμα εδώ στην πρεσβευτική κατοικία, με επιλεγμένα παραδοσιακά πιάτα της περιοχής προς τιμήν διακεκριμένων εκπροσώπων ελληνικών αρχών και μεγάλων επιχειρήσεων.
G.: Πώς θα περάσετε φέτος τις γιορτές;
Π.Κ. - O.M.: Μετά από τέσσερα χρόνια μακριά από την Ευρώπη, στη Νότια Αφρική, φέτος θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι βρισκόμαστε κοντά στην Ιταλία και να περάσουμε τις διακοπές μας οικογενειακά στη Ρώμη.
G.: Είναι αλήθεια τελικά ότι Ελληνες και Ιταλοί είναι «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα»;
Π.Κ. - O.M.: Πιστεύω ότι αυτή η λαϊκή ρήση αντικατοπτρίζει πιστά τις κοινές μας αρχές, τις αξίες, τις προθέσεις και τον πολιτισμό που συνδέουν την Ιταλία με την Ελλάδα, δύο γειτονικές και φίλες χώρες που μοιράζονται αιώνες Ιστορίας και κοινών παραδόσεων. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που φτάσαμε από τη Νότια Αφρική στην Ελλάδα, αισθανθήκαμε ευπρόσδεκτοι, νιώσαμε σαν στο σπίτι μας. Ακόμα και ο τρόπος ζωής σας, που εστιάζει στις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις, στη συντροφικότητα, στην αγάπη για τον πολιτισμό, το καλό φαγητό και τη ζωή στη φύση, μοιάζει με τον ιταλικό τρόπο ζωής και κάνει άμεση, γεμάτη ενσυναίσθηση και πολύ ευχάριστη την επικοινωνία με τους Ελληνες.
Gala: Πώς γιορτάζονται αλήθεια τα Χριστούγεννα στη χώρα σας;
Πάολο Κούκουλι - Οριάνα Μανναϊόλι: Στις 24 Δεκεμβρίου συνηθίζεται η οικογένεια να συγκεντρώνεται για ένα εορταστικό δείπνο περιμένοντας μαζί τα μεσάνυχτα. Εκτός από τη συμμετοχή στη Λειτουργία της Νύχτας των Χριστουγέννων ή του επόμενου πρωινού, γίνεται και η ανταλλαγή δώρων, μια πολύ αγαπητή παράδοση. Για τα μικρά παιδιά τα δώρα τα φέρνει ο Αγιος Βασίλης (Babbo Natale) κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα ανοίγουν το πρωί. Ενα ακόμη πολύ σημαντικό γεγονός είναι η Νύχτα της Μπεφάνα (Befana) μεταξύ 5 και 6 Ιανουαρίου. Εδώ, δώρα παίρνουν μόνο τα παιδιά, καθώς η παράδοση συνδέεται με την άφιξη των Μάγων και τα δώρα που προσέφεραν στο Θείο Βρέφος.
G.: Ποια έθιμα τηρείτε την Πρωτοχρονιά;
Π.Κ. - O.M.: Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται πλέον με παρόμοιο τρόπο σε όλο τον κόσμο. Στην Ιταλία, η 31η Δεκεμβρίου είναι η νύχτα του Αγίου Σίλβεστρου, κατά την οποία γιορτάζουμε το τέλος του παλιού έτους και τον ερχομό του νέου. Επειτα από ένα πλούσιο δείπνο, πηγαίνουμε για χορό μέχρι το πρωί. Επίσης, η παράδοση επιτάσσει να φοράμε κάτι κόκκινο.
G.: Ποια θυμάστε ως καλύτερη Πρωτοχρονιά της ζωής σας;
Π.Κ. - O.M.: Είναι αρκετές. Την πρώτη μας Πρωτοχρονιά στο Χαρτούμ, το 1995, που χορεύαμε υπό το φως του φεγγαριού στον Νείλο. Το 2007 στη Νέα Υόρκη απολαύσαμε τα πυροτεχνήματα από τη Γέφυρα του Μπρούκλιν και ξανά εκεί γιορτάσαμε την Πρωτοχρονιά του 2010 με τις κόρες μας που μόλις είχαν γεννηθεί. Το 2022 ήμασταν στη Νότια Αφρική οικογενειακώς σε ένα εστιατόριο στον τελευταίο όροφο ενός κτιρίου με θέα στον κόλπο του Κέιπ Τάουν. Και σίγουρα η πρώτη μας Πρωτοχρονιά στην Αθήνα, το 2024, ήταν μια υπέροχη βραδιά στο «King George» με θέα τον Παρθενώνα.
G.: Ποιες αναμνήσεις κρατάτε από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές ως παιδί;
Ο.Μ.: Η οικογένειά μου κατάγεται από την Ούμπρια, ενώ εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ρώμη, όπου μετακόμισαν οι γονείς μου για επαγγελματικούς λόγους. Ωστόσο, όλοι οι αγαπημένοι μου συγγενείς, οι παππούδες μου και τα ξαδέρφια μου, παρέμειναν στην Ούμπρια. Η πιο όμορφη παιδική μου ανάμνηση λοιπόν είναι οι μεγάλες οικογενειακές μας συγκεντρώσεις τα Χριστούγεννα: στις 25 και 26 Δεκεμβρίου ήμασταν πάντοτε όλοι μαζί στους παππούδες μου στην Ούμπρια, γύρω από ένα τεράστιο τραπέζι, τρώγοντας, γελώντας και ανταλλάσσοντας δώρα.
G.: Τι ετοιμάζετε για το γιορτινό τραπέζι;
Ο.Μ.: Τα παραδοσιακά πιάτα της Ούμπρια είναι τα τορτελίνι σε ζωμό, το ψητό αρνί και τα παναρισμένα τηγανητά λαχανικά για το μεσημεριανό γεύμα ανήμερα τα Χριστούγεννα. Από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι δεν μπορεί να λείπουν οι φακές με cotechino (σ.σ.: αλλαντικό από χοιρινό).
G.: Τι πιστεύετε ότι έχει κάνει την Ιταλία αγαπητή σε όλο τον κόσμο;
Π.Κ. - O.M.: Εχει το προνόμιο να διαθέτει την πλουσιότερη καλλιτεχνική κληρονομιά χάρη σε μια ιστορία χιλιετιών που, από τη Μεγάλη Ελλάδα και την Αρχαία Ρώμη, τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση και το Μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη εποχή, έχει γεμίσει κάθε γωνιά της χώρας μας με μνημεία τέχνης. Το αποδεικνύει άλλωστε το γεγονός ότι η Ιταλία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς στον κατάλογο της UNESCO. Ο πολιτισμός μας έχει επηρεάσει βαθιά την Ιστορία της ανθρωπότητας. Πολλές πτυχές του Δικαίου, της μουσικής, των λογιστικών κανόνων και των ανθρωπιστικών σπουδών έχουν τις ρίζες τους στην Ιταλία. Η Ιταλία είναι επίσης συνώνυμο του κινηματογράφου, της μόδας και του design, χάρη σε ένα μοναδικό στυλ το οποίο αναγνωρίζεται και εκτιμάται διεθνώς και δημιουργεί παγκόσμιες τάσεις. Στη χώρα μας το πάθος για τη ζωή αντικατοπτρίζεται σε κάθε λεπτομέρεια, από τις τοπικές παραδόσεις μέχρι την έντονη κοινωνική ζωή, την περίφημη ιταλική φιλοξενία και, φυσικά, το καλό φαγητό. Η οινογαστρονομία μας αφηγείται τις ιστορίες του τόπου, αυθεντικότητας και πάθους, δίνοντας έμφαση στη χαρά να μοιραζόμαστε στιγμές που αποτελούν τον πυρήνα της ιταλικής ταυτότητας.
G.: Θα μας μιλήσετε για την Εβδομάδα της Ιταλικής Κουζίνας στον Κόσμο, που είναι και η αφορμή της συνάντησής μας;
Π.Κ. - O.M.: Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας με σκοπό να αναδείξει στο εξωτερικό τη γαστρονομική και οινική παράδοσης της χώρας. Φέτος γιορτάζουμε την 9η χρονιά του θεσμού, με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή και Μαγειρική από τις Ρίζες μας: Υγεία και Παράδοση». Σε συνεργασία με το γραφείο Italian Trade Agency (ITA), οργανώσαμε χάρη στον σεφ Πάολο Τριππίνι μια σειρά εκδηλώσεων με πρωταγωνίστρια την περιοχή της Ούμπρια, γνωστής και ως «πράσινη καρδιά της Ιταλίας». Η έναρξη του προγράμματος σηματοδοτήθηκε από ένα επίσημο γεύμα εδώ στην πρεσβευτική κατοικία, με επιλεγμένα παραδοσιακά πιάτα της περιοχής προς τιμήν διακεκριμένων εκπροσώπων ελληνικών αρχών και μεγάλων επιχειρήσεων.
G.: Πώς θα περάσετε φέτος τις γιορτές;
Π.Κ. - O.M.: Μετά από τέσσερα χρόνια μακριά από την Ευρώπη, στη Νότια Αφρική, φέτος θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι βρισκόμαστε κοντά στην Ιταλία και να περάσουμε τις διακοπές μας οικογενειακά στη Ρώμη.
G.: Είναι αλήθεια τελικά ότι Ελληνες και Ιταλοί είναι «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα»;
Π.Κ. - O.M.: Πιστεύω ότι αυτή η λαϊκή ρήση αντικατοπτρίζει πιστά τις κοινές μας αρχές, τις αξίες, τις προθέσεις και τον πολιτισμό που συνδέουν την Ιταλία με την Ελλάδα, δύο γειτονικές και φίλες χώρες που μοιράζονται αιώνες Ιστορίας και κοινών παραδόσεων. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που φτάσαμε από τη Νότια Αφρική στην Ελλάδα, αισθανθήκαμε ευπρόσδεκτοι, νιώσαμε σαν στο σπίτι μας. Ακόμα και ο τρόπος ζωής σας, που εστιάζει στις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις, στη συντροφικότητα, στην αγάπη για τον πολιτισμό, το καλό φαγητό και τη ζωή στη φύση, μοιάζει με τον ιταλικό τρόπο ζωής και κάνει άμεση, γεμάτη ενσυναίσθηση και πολύ ευχάριστη την επικοινωνία με τους Ελληνες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα