Μπελ Γκίμπσον: Πώς μία influencer εξαπάτησε χιλιάδες ανθρώπους με μια ιστορία καρκίνου, που δεν υπήρξε ποτέ

Μπελ Γκίμπσον: Πώς μία influencer εξαπάτησε χιλιάδες ανθρώπους με μια ιστορία καρκίνου, που δεν υπήρξε ποτέ

Η ιστορία της γυναίκας που από γκουρού του ευ ζην έγινε πρωταγωνίστρια ενός σκανδάλου, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη

Μπελ Γκίμπσον: Πώς μία influencer εξαπάτησε χιλιάδες ανθρώπους με μια ιστορία καρκίνου, που δεν υπήρξε ποτέ
Έχουν περάσει συνολικά 12 χρόνια από τότε που η Μπελ Γκίμπσον εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο αυστραλιανό κοινό, εξαπατώντας χιλιάδες ανθρώπους μέσω του λογαριασμού της στο Instagram, ισχυριζόμενη ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον εγκέφαλο και ότι τον είχε αντιμετωπίσει με φυσικές μεθόδους, όπως το μηλόξυδο. Η ιστορία της πρώην influencer που συγκλόνισε μέσα από τη σκευωρία της, όπως και αποκαλύφτηκε αργότερα, γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ, ζωντανεύοντας στη μικρή οθόνη με την τηλεοπτική σειρά του Netflix, «Apple Cider Vinegar», της Σαμάνθα Στράους.

Αρχικά, η εμφάνιση της Γκίμπσον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε αίσθηση, όταν το 2013 η τότε 23χρονη γκουρού του ευ ζην παρουσιάστηκε στην πλατφόρμα του Instagram και ενέπνευσε τους διαδικτυακούς της φίλους με την απόφασή της να καταπολεμήσει τον καρκίνο μέσω χορτοφαγικής διατροφής και άλλων φυσικών μεθόδων. Μάλιστα, παρέκαμψε τις ιατρικές παραινέσεις για χημειοθεραπείες - ακτινοβολίες, και μοιράστηκε το ταξίδι της προς την αυτοΐαση, με τη βοήθεια εναλλακτικών θεραπειών. Το 2014 σε ανάρτησή της στη διάσημη πλατφόρμα, ανέφερε ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον εγκέφαλο και με «καρκίνο στο αίμα, τη σπλήνα, τη μήτρα και το συκώτι» και πως από τη στιγμή που το έμαθε, της απέμεναν μόλις 6 εβδομάδες έως 4 μήνες ζωής.



Μπελ Γκίμπσον: Πώς μία influencer εξαπάτησε χιλιάδες ανθρώπους με μια ιστορία καρκίνου, που δεν υπήρξε ποτέ

Μπορεί οι ισχυρισμοί της να ήταν κατασκευασμένοι, ωστόσο η αποκάλυψη της πλεκτάνης, που τόσο καλά είχε στήσει, κάποια στιγμή ήρθε στην επιφάνεια. Η Μπελ Γκίμπσον κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ανάγκη του κοινού της για την ανακάλυψη ενός κόσμου ευεξίας και αυτοβοήθειας. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ακολουθούσαν το ταξίδι της στην αυτοΐαση, το οποίο εμπλούτισε με την κυκλοφορία μιας εφαρμογής ευζωίας με συμβουλές για το πώς είχε νικήσει τον καρκίνο. Έπειτα, προχώρησε  στην έκδοση κι ενός βιβλίου μαγειρικής με τίτλο «The Whole Pantry», που έγινε best-seller.
Μπελ Γκίμπσον: Πώς μία influencer εξαπάτησε χιλιάδες ανθρώπους με μια ιστορία καρκίνου, που δεν υπήρξε ποτέ
Το βιβλίο της Μπελ Γκίμπσον, με τίτλο «The Whole Pantry»:100 συνταγές για απολαυστική διατροφή, επιστροφή στα βασικά και μια ζωή γεμάτη θρέψη και ευεξία.
H εφαρμογή της έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής από τον πρώτο κιόλας μήνα λειτουργίας της, με περίπου 200.000 χρήστες να την έχουν εγκαταστήσει στις συσκευές τους. Μάλιστα, ψηφίστηκε ως η καλύτερη εφαρμογή Τροφίμων και Ποτών της Apple για το 2013. Παράλληλα, η «Elle Australia» ανακήρυξε την τότε influencer ως «τη γυναίκα που ενέπνευσε περισσότερο κόσμο», ενώ το 2014 το «Cosmopolitan» της απένειμε το βραβείο Fun, Fearless Female.

Η «αυτοκρατορία» της δεν άργησε να καταρρεύσει, μέχρι τότε όμως η Γκίμπσον  εκμεταλλεύτηκε τις βαθιά ριζωμένες ανθρώπινες ανασφάλειες απέναντι στον καρκίνο, χτίζοντας ένα επικερδές brand και παρουσιάζοντας ψευδώς τον εαυτό της ως επιζήσασα από μία μάχη, που ποτέ δεν κλήθηκε να δώσει. Αυτήν ακριβώς τη δύναμη των social media και την ανθρώπινη ανασφάλεια παρουσιάζει και η νέα μίνι - σειρά των έξι επεισοδίων του Netflix «Apple Cider Vinegar», που είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα από τις 6 Φεβρουαρίου 2025. Συγκεκριμένα, η σειρά εμπνέεται από την ιστορία της Γκίμπσον και θέτει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ευθύνη των influencers και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη των συνεπειών της επιθυμίας για γρήγορο κέρδος και δημοσιότητας, με τη μέθοδο της παραπλάνησης.

Δείτε το τρέιλερ του «Apple Cider Vinegar»

Apple Cider Vinegar | Official Trailer | Netflix

Η σειρά «Apple Cider Vinegar» βασίζεται στο βιβλίο «The Woman Who Fooled the World» (Η γυναίκα που ξεγέλασε τον κόσμο) των δημοσιογράφων Μπο Ντόνελι και Νικ Τοσκάνο, το οποίο ερευνά την πραγματική ιστορία της πρώην Influencer, όμως δεν αποτελεί ξεκάθαρη και κατά γράμμα μεταφορά της. Η Κέιτλιν Ντέβερ πρωταγωνιστεί στον ρόλο της πρώην Αυστραλής Influencer. Η σειρά τοποθετείται στις πρώτες μέρες του Instagram και ακολουθεί την πορεία δύο νεαρών γυναικών, που αναζητούν θεραπεία για σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες μέσα από τη στροφή τους στην υγεία και την ευεξία, επηρεάζοντας σημαντικά τις παγκόσμιες ψηφιακές κοινότητες, που τις παρακολουθούν.

Μπελ Γκίμπσον: Πώς μία influencer εξαπάτησε χιλιάδες ανθρώπους με μια ιστορία καρκίνου, που δεν υπήρξε ποτέ
Η Κέιτλιν Ντέβερ από το «Apple Cider Vinegar»

Πώς αποκαλύφθηκε η απάτη της Μπελ Γκίμπσον

Η Μπελ Γκίμπσον υποστήριζε, ότι δώριζε σημαντικά ποσοστά των κερδών της εταιρείας της σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και σε παιδιά με καρκίνο. Η αρχή του τέλους για τη Μπελ Γκίμπσον ήρθε όταν, ενώ είχε υποσχεθεί δωρεά 300.000 δολαρίων σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, κατέβαλε τελικά μόλις 7.000. Τότε, η απάτη της δεν άργησε να αποκαλυφθεί.

Μόλις έγιναν γνωστές οι αμφιλεγόμενες χρηματικές της συναλλαγές, άρχισαν να «γεννούνται» υποψίες και για τις αντιφατικές αφηγήσεις της Γκίμπσον, σχετικά με όσα δήλωνε για την κατάσταση της υγείας της. Η αλήθεια ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας το 2015, όταν παραδέχτηκε την απάτη σε συνέντευξή της στο «Women’s Weekly»: «Όχι, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αλήθεια. Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω την πραγματικότητα και αυτό που θεωρώ ότι ξέρω», είχε δηλώσει. 

Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς εμφανίστηκε δημοσίως στην εκπομπή «60 Minutes Australia». Εκεί, παραδέχτηκε σε κάποιον βαθμό το παραπλανητικό αφήγημα που είχε κατασκευάσει, επιχειρώντας ταυτόχρονα να παρουσιαστεί ως θύμα, υποστηρίζοντας ότι «εξαπατήθηκε» και από έναν κομπογιαννίτη γιατρό. Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, η Μπελ Γκίμπσον επιχείρησε να διαγράψει κάθε ίχνος της από το διαδίκτυο.

Δείτε τη συνέντευξή της
Confronting Belle Gibson - the health advocate who faked cancer | 60 Minutes Australia
Εκείνη την εποχή, δημοσιογράφοι συνέβαλαν στην αποκάλυψη της παραπλανητικής της δράσης. To 2015, o δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Γουίλιατ ήταν από τους πρώτους που αποκάλυψε, ότι η Γκίμπσον έλεγε ψέματα. O ίδιος έχει τονίσει, ότι η απουσία ουσιαστικών νομικών συνεπειών εξακολουθεί να τροφοδοτεί την οργή απέναντι στην πρώην influencer. «Το θέμα παραμένει σαν μια ανοιχτή πληγή. Αυτό που έχει υποστεί είναι απίστευτος δημόσιος εξευτελισμός. Ένα κομμάτι μέσα μου πιστεύει, ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα πρέπει απλώς να το αφήσουν πίσω τους», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συμβολή των δημοσιογράφων Μπο Ντόνελι και Νικ Τοσκάνο, οι οποίοι έγραψαν το βιβλίο «The Woman Who Fooled the World». Οι ίδιοι φανέρωσαν, ότι η Γκίμπσον δεν είχε κάνει καμία ευεργεσία, όπως ισχυριζόταν.  Παράλληλα, τον Φεβρουάριο του 2015, μία στενή φίλη της, βλέποντας την απήχηση που είχε ως τότε wellness influencer σε ανθρώπους που αντιμετώπιζαν διάφορες μορφές καρκίνου, την προέτρεψε να παραδεχθεί ότι δεν είχε νοσήσει ποτέ. Η Γκίμπσον αρνήθηκε, και τότε η φίλη της την κατήγγειλε στην αστυνομία. Σημειώνεται, ότι το εν λόγω βιβλίο έχει βασιστεί στην ιστορία της, ωστόσο δεν αποτελεί ακριβή καταγραφή της απάτης της.
Μπελ Γκίμπσον: Πώς μία influencer εξαπάτησε χιλιάδες ανθρώπους με μια ιστορία καρκίνου, που δεν υπήρξε ποτέ
Η διάλυση της «αυτοκρατορίας ευεξίας» που είχε στήσει

Με την αλήθεια να «ξεδιπλώνεται», το καλοστημένο αφήγημα που είχε χτίσει η Μπελ Γκίμπσον κατέρρευσε. Μέσα σε μία εβδομάδα από την εμφάνιση των πρώτων καταγγελιών, η εφαρμογή The Whole Pantry αποσύρθηκε από το App Store και η προγραμματισμένη κυκλοφορία του βιβλίου της στις Ηνωμένες Πολιτείες ακυρώθηκε. Ταυτόχρονα, ο εκδοτικός οίκος Penguin απέσυρε όλα τα αντίτυπα από τα ράφια των βιβλιοπωλείων στην Αυστραλία.

Τον Απρίλιο του 2015, η αρμόδια αρχή Consumer Affairs Victoria ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι ενέργειες της Γκίμπσον συνιστούσαν απάτη εις βάρος των καταναλωτών, όπως ανέφερε η «Guardian». Η έρευνα έδειξε ότι η πρώην influencer  είχε παραβιάσει τον αυστραλιανό νόμο περί προστασίας των καταναλωτών, προβάλλοντας ψευδείς ισχυρισμούς, ότι έπασχε από καρκίνο και ότι είχε κάνει σημαντικές δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, σύμφωνα με το «ABC».

Δύο χρόνια αργότερα, η Μπελ Γκίμπσον καταδικάστηκε από το δικαστήριο για παραπλανητική συμπεριφορά, επιβάλλοντας της χρηματικό πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων. «Αν υπάρχει ένα σταθερό μοτίβο στη συμπεριφορά της, είναι η αδιάκοπη εμμονή της με τον εαυτό της και με ό,τι εξυπηρετεί καλύτερα τα δικά της συμφέροντα», σημείωσε η δικαστής Ντέμπρα Μόρτιμερ κατά την ανακοίνωση της ποινής.
Μπελ Γκίμπσον: Πώς μία influencer εξαπάτησε χιλιάδες ανθρώπους με μια ιστορία καρκίνου, που δεν υπήρξε ποτέ

Έκτοτε, η Γκίμπσον έχει αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας. Μέχρι και το 2018 δεν κατέβαλε κανένα ποσό για την αποπληρωμή των προστίμων, που της επιβλήθηκαν από την αυστραλιανή κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο την προειδοποίησε, ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης, κατάσχεση περιουσίας ή άλλη τιμωρία εάν δεν εξοφλούσε το χρέος της, σύμφωνα με το δίκτυο «ABC».

Παρ' όλο που κινδύνευε με φυλάκιση, η Γκίμπσον συνέχισε να μην πληρώνει. Το 2019 κλήθηκε δύο φορές στο δικαστήριο λόγω της αδυναμίας της να ανταποκριθεί στις οικονομικές οφειλές της. Εκεί ισχυρίστηκε ότι δεν διέθετε τα χρήματα που της ζητούσαν – παρόλο που, σύμφωνα με την «Guardian», την περίοδο 2017 - 2019 είχε ξοδέψει πάνω από 90.000 δολάρια σε ρούχα, καλλυντικά και ταξίδια.

Το σπίτι της δέχτηκε δύο εφόδους από τις Αρχές – τον Ιανουάριο του 2020 και ξανά τον Μάιο του 2021 – σε μια προσπάθεια να ανακτηθούν τα πάνω από 500.000 δολάρια, που χρωστούσε σε πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, όπως αναφέρεται στο  «Women’s Weekly» είχε χαρακτηρίσει την υπόθεσή της ως «εγκαταλελειμμένη».

Πότε εμφανίστηκε ξανά στο προσκήνιο

Αν και το 2019 εμφανίστηκε δύο φορές στο δικαστήριο, από τότε η Γκίμπσον κράτησε χαμηλό προφίλ. Το 2020, επανεμφανίστηκε σε ένα βίντεο στα social media, στο οποίο ισχυριζόταν ότι είχε υιοθετηθεί από την κοινότητα των Ορόμο της Αιθιοπίας, στη Μελβούρνη. Στο βίντεο φορούσε μαντήλι στο κεφάλι και αυτοσυστηνόταν ως Σαμπόντου. Ωστόσο, σύμφωνα με το «The Australian», ο ηγέτης της συγκεκριμένης κοινότητας διέψευσε τους ισχυρισμούς της, τονίζοντας ότι «δεν είναι μέλος της κοινότητάς τους».


Σύμφωνα με την «Daily Mail», τον Νοέμβριο του 2023 η Μπελ Γκίμπσον φέρεται να χώρισε από τον μακροχρόνιο σύντροφό της, Κλάιβ Ρόθγουελ, με τον οποίο διατηρούσε σχέση από το 2012. Ο Ρόθγουελ είχε αναλάβει πατρικό ρόλο για τον γιο της, Όλιβερ, και παρά το σκάνδαλο, την είχε στηρίξει για χρόνια, καλύπτοντας το ενοίκιό της, τους λογαριασμούς, τα νομικά έξοδα και τις διακοπές της, σύμφωνα με το «ABC». Φαίνεται όμως πως η στήριξή του έλαβε τέλος τον Νοέμβριο του 2023, όταν μετακόμισε σε ξεχωριστό διαμέρισμα και εθεάθη με νέα σύντροφο.

Χρόνια μετά το σκάνδαλο, η περίπτωση της Μπελ Γκίμπσον συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον, ως παράδειγμα μιας ιστορίας που ξεκίνησε με υποσχέσεις και εξελίχθηκε σε υπόθεση δημόσιας εξαπάτησης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή