Φάνης και Λουκάς Μπομπότης: Κάθε νέο έργο που σχεδιάζουμε είναι μια νέα πρόκληση
two-xrwma

Φάνης και Λουκάς Μπομπότης: Κάθε νέο έργο που σχεδιάζουμε είναι μια νέα πρόκληση

Το κορυφαίο αρχιτεκτονικό γραφείο Bobotis+Bobotis ξεχωρίζει με δουλειές όπως το αεροδρόμιο στη Θεσσαλονίκη ή τα νέα κτίρια της ΔΕΗ

Λουκάς (αριστερά) και Φάνης Μπομπότης
Mε πολυετή παρουσία στον χώρο, το γραφείο Bobotis+Bobotis Architects έχει διαμορφώσει μια ιδιαίτερη ταυτότητα, βασισμένη στη διαχρονικότητα, στη λειτουργικότητα και την υψηλή αισθητική. Κάθε έργο τους αποτελεί μια αυτόνομη δημιουργία, αποφεύγοντας κάθε σχεδιαστική μανιέρα. Μέσα από έναν δημιουργικό διάλογο, οι ιδρυτές του γραφείου Φάνης (πατέρας) και Λουκάς (γιος) συνδυάζουν διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις με στόχο τη διαμόρφωση αρχιτεκτονικών προτάσεων που σέβονται τόσο το παρελθόν όσο και τις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου. Από μουσειακά κτίρια και ξενοδοχειακές μονάδες έως σύγχρονες κατοικίες και μεγάλα διοικητικά συγκροτήματα, το έργο τους αντανακλά μια φιλοσοφία που ισορροπεί μεταξύ καινοτομίας και πολιτιστικής συνέχειας.



GALA: Πώς θα περιγράφατε τη σχεδιαστική σας ταυτότητα με λίγα λόγια; Ποια είναι η συνεισφορά του καθενός σας σε αυτή;
ΦΑΝΗΣ & ΛΟΥΚΑΣ ΜΠΟΜΠΟΤΗΣ: Κάθε νέο έργο που σχεδιάζουμε είναι μια νέα πρόκληση, μια νέα αυτόνομη δημιουργία. Ολα τα έργα σχεδιάζονται διαφορετικά γιατί όλα τους έχουν τις δικές του ιδιαίτερες παραμέτρους. Καθένας από τους δυο μας προσεγγίζει την κάθε καινούρια πρόκληση σχεδιασμού με τα δικά του δεδομένα και τη δική του οπτική γωνία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργικών αντιπαραθέσεων προκύπτει η βασική αρχιτεκτονική ιδέα του έργου.



G.: Ποιο είναι το βασικό στοιχείο που δεν λείπει ποτέ από τα έργα σας;
Φ.&Λ.ΜΠ.: Είναι η επιδιωκόμενη διαχρονικότητα σε επίπεδο λειτουργικότητας, τεχνικής αρτιότητας, καθώς και η δημιουργία έργων με διακριτή ταυτότητα και αισθητική, απαλλαγμένη από εφήμερους εντυπωσιασμούς. Ολα αυτά αποτελούν βασικούς παράγοντες για την εξασφάλιση ποιοτικού περιβάλλοντος διαβίωσης είτε πρόκειται για ένα περιβάλλον εργασίας, είτε κατοίκησης, διασκέδασης, ξενοδοχειακό κ.λπ.




G.: Πιστεύετε ότι η σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική πρέπει να διατηρήσει τον διάλογο με την παράδοση;
Φ.&Λ.ΜΠ.: Η ιστορία και η παράδοση αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία για την εξέλιξη του πολιτισμού. Στην Αρχιτεκτονική ο διάλογος με την παράδοση είναι επιβεβλημένος όταν πρόκειται για παραδοσιακούς οικισμούς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στις περιπτώσεις αυτές οφείλουμε να συμβάλλουμε στην αρχιτεκτονική συνέχεια της παράδοσης χωρίς απαραίτητα την απόλυτη ταύτιση με αυτή, αλλά και χωρίς στοιχεία, σχήματα, μορφές και υλικά που αποτελούν ξένo σώμα στον παραδοσιακό οικισμό. Σύμφωνα με αυτές τις παραμέτρους, σχεδιάσαμε διάφορες κατοικίες σε Μύκονο, Τήνο και Φολέγανδρο. Στον αστικό ιστό, όμως, οφείλουμε να σχεδιάζουμε σύγχρονα κτίρια και όχι απομιμήσεις του παρελθόντος.



«Στον αστικό ιστό οφείλουμε να σχεδιάζουμε σύγχρονα κτίρια και όχι απομιμήσεις του παρελθόντος»

G.: Από πού αντλείτε έμπνευση όταν ξεκινάτε ένα καινούργιο έργο;
Φ.&Λ.ΜΠ.: Δεν έχουμε συγκεκριμένη απάντηση. Μια σειρά γνώσεων και δεδομένων που αποκτώνται και εξελίσσονται στην πορεία και πέραν του πλαισίου της αμιγούς Αρχιτεκτονικής οριοθετούν κάθε φορά το υπόβαθρο της νέας αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Η ιστορία, η ποίηση, η μουσική, η αίσθηση της αναλογίας, η ψυχολογία, στοιχεία της φύσης, το φως, η σκιά, το συναίσθημα μαζί και με το «μετέωρο βήμα», το οποίο εκφράζει το καινούριο, αποτελούν έναν συνδυασμό εξελισσόμενης ειδικής και γενικής παιδείας που οριοθετεί τη βάση πάνω στην οποία θα διαμορφωθεί η νέα αρχιτεκτονική ιδέα.





G.: Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι αρχιτέκτονες ή καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει την πορεία και το έργο σας;
Φ.&Λ.ΜΠ.: Υπάρχουν σύγχρονοι και μη που εκτιμούμε και θαυμάζουμε τα έργα τους. Εργα με διαφορετική προσέγγιση, αλλά που διακρίνονται για τη διαχρονική τους ποιότητα. Η όποια επιρροή θα μπορούσε να εντάσσεται στο θεωρητικό επίπεδο του αρχιτεκτονικού προβληματισμού παρά σε εκείνο της μορφής ή της αισθητικής. Παρατηρώντας άλλωστε τα έργα που έχουμε σχεδιάσει στην πορεία μας, είναι όλα διαφορετικά μεταξύ τους. Καθένα αντιμετωπίζεται ως μοναδικό και ας προορίζεται για την ίδια χρήση.



G.: Υπάρχει ένα έργο σας που θεωρείτε ορόσημο;
Φ.&Λ.ΜΠ.: Κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης της κεντρικής ιδέας του πρώτου μουσείου που σχεδιάσαμε -το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών- υπήρξε μια σειρά προβληματισμών για το πώς τα μουσεία από «εκθετήρια παρελθόντος πολιτισμού» θα καταστούν τα ίδια χώροι παραγωγής πολιτισμού. Αυτό οδήγησε στην ανάγκη εμβάθυνσης και κατανόησης των αρχών και των αξιών που παρήγαγε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός. Στο συγκεκριμένο μουσείο, δε, αναλάβαμε και τη μουσειογραφική μελέτη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργήθηκαν παράμετροι σχεδιασμού, που μαζί με εκείνες που εκφράζουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής και μετάδοσης της πληροφορίας, καθώς κι εκείνες της σύγχρονης τεχνολογίας, οριοθέτησαν το πλαίσιο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Τα μουσεία, μέσα και από τον επαναπροσδιορισμό παραμέτρων, αποτέλεσαν έναν από τους σημαντικούς σταθμούς στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής πορείας μας.



G.: Ποιο είναι το πιο απαιτητικό έργο που έχετε αναλάβει και γιατί;
Φ.&Λ.ΜΠ.: Ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη χρήση, σε κάθε έργο υπάρχουν απαιτήσεις επίλυσης λειτουργικές, τεχνικές και κυρίως ανθρωπιστικές. Οι τελευταίες είναι εκείνες που αφορούν στη σχέση του ανθρώπου με τον κάθε χώρο που χρησιμοποιεί. Πέραν αυτών των σχεδόν προδιαγεγραμμένων απαιτήσεων, προστίθενται και εκείνες που ο αρχιτέκτονας θα κρίνει ότι είναι προς ένταξη. Ο ρόλος του αρχιτέκτονα άλλωστε είναι να βρει τις απαντήσεις και σε ερωτήματα που δεν είναι άμεσα ορατά. Βέβαια, τα σύνθετα έργα εκ των πραγμάτων απαιτούν και πιο σύνθετες επιλύσεις. Ενα από τα τελευταία σύνθετα και μεγάλου μεγέθους έργα που σχεδιάσαμε στην Αθήνα είναι το Κτίριο Κεντρικής Διοίκησης της ΔΕΗ με προδιαγραφές LEED & WELL Platinum.




G.: Πώς βλέπετε την εξέλιξη της ελληνικής Αρχιτεκτονικής τα επόμενα χρόνια;
Φ.&Λ.ΜΠ.: Βρισκόμαστε στη δεκαετία που στην Ελλάδα παράγεται Αρχιτεκτονική. Είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρξουν και έργα που θα στοχεύουν υπερβολικά στον εντυπωσιασμό με αμφίβολη διαχρονική αξία. Παράγεται όμως όλο και περισσότερο ενδιαφέρουσα αλλά και ποιοτική Αρχιτεκτονική. Είναι αισιόδοξο το ότι έχει ήδη εδραιωθεί γενικότερα η απαίτηση και η ζήτηση ποιοτικού αρχιτεκτονικού έργου.



«Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει ως ένα εξαιρετικό εργαλείο, αλλά δεν μπορεί να παραγάγει όραμα»

G.: Εχοντας δουλέψει και στις Κυκλάδες, πώς νιώθετε όταν βλέπετε την υπερβολική τους δόμηση; Εχετε κάποια πρόταση;
Φ.&Λ.ΜΠ.: Οντως, σε ορισμένα από αυτά τα νησιά η δόμηση έχει υπερβεί το όριο κορεσμού, αλλοιώνοντας σημαντικά τη φυσιογνωμία τους όχι μόνο ως προς τον δομημένο ιστό, αλλά και στον τρόπο διαβίωσης. Ηδη διαφαίνονται οι αρνητικές επιπτώσεις. Θεωρούμε πως θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις δραστικής μείωσης της δόμησης, αλλά κι αυτές κάτω από ειδικές συνθήκες. Σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων υπάρχουν ερειπωμένα σπίτια εντός των οικισμών που θα μπορούσαν να αναστηλωθούν, κάτι που θα βελτιώσει την εικόνα των οικισμών, αλλά και θα ενδυναμώσει τον κοινωνικό ιστό. Ενα πρόγραμμα υποστηρικτικής χρηματοδότησης προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο.





G.: Ποιος είναι ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα σας;
Φ.&Λ.ΜΠ.: Η Αρχιτεκτονική είναι ένα πεδίο δημιουργίας που συνδυάζει το ανθρωπιστικό με το εφαρμοσμένο. Το ανθρωπιστικό περιλαμβάνει το όραμα, το συναίσθημα, το ευ ζην, τη λειτουργικότητα έτσι ώστε μαζί με το εφαρμοσμένο, δηλαδή τη σχηματοποίηση και κατασκευή του κτιρίου, να προκύψει η ιδανικότερη αρμονική σχέση του ανθρώπου με τον χώρο. Οσον αφορά στο εφαρμοσμένο, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει ως εξαιρετικό εργαλείο. Οσο όμως αφορά το ανθρωπιστικό, δεν μπορεί να παραγάγει όραμα γιατί πολύ απλά δεν θα αποκτήσει ποτέ αυτό το πολύπλοκο και πολυδιάστατο ανθρώπινο στοιχείο, το συναίσθημα, το ένστικτο και όλα αυτά που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη υπόσταση. Σε κάθε περίπτωση, εμείς ήδη εξετάζουμε τη χρήση της και σύντομα θα αποτελέσει ένα εργαλείο που θα υποστηρίξει την αρχιτεκτονική μας, πάντα όμως στο τεχνικό σκέλος ◆
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή