Διάσημοι που πέθαναν από το Αids

Τη δεκαετία του '70 και πολύ περισσότερο τη δεκαετία του '80, όταν η ενημέρωση ήταν ανύπαρκτη -και κανείς δεν χρησιμοποιούσε προφυλακτικό- η ασθένεια θέριζε 


Το 1981, χαρακτηριζόταν ως «σπάνια μορφή καρκίνου που είχε εντοπιστεί σε 41 ομοφυλόφιλους». Η διάγνωση του AIDS άρχισε να γίνεται πιο ακριβής ιατρικά, λίγο μετά τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα. Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά της νόσου, θυμόμαστε διάσημους ανθρώπους που έφυγαν από την ζωή εξαιτίας της ασθένειας.

Στις 3 Ιουλίου του 1981, οι New York Times δημοσιεύουν άρθρο με τίτλο, «Διάγνωση 41 ομοφυλόφιλων με σπάνια μορφή καρκίνου». Οι γιατροί στη Νέα Υόρκη σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, κάνουν λόγο εκείνη την εποχή, για μια καλπάζουσα μορφή καρκίνου, από την οποία οκτώ εκ των 41 θυμάτων, είχαν φύγει από την ζωή, μόλις 24 μήνες μετά την αρχική διάγνωση. Το πόρισμα των γιατρών άρχισε να δέχεται μεταβολές στη συνέχεια, κατόπιν πολλών κρουσμάτων. Η νόσος του AIDS μετράει μέχρι σήμερα, πολλά θύματα και οι συνηθέστεροι τρόποι μετάδοσης είναι κυρίως τρεις.    


Ανατρέχοντας στο παρελθόν, η νόσος άρχισε να λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις όταν κατά τη δεκαετία του 1980, ηθοποιοί και μεγάλοι αστέρες της μουσικής και του Χόλιγουντ διαγνώστηκαν με AIDS. Ο Rock Hudson ήταν ο πρώτος διάσημος που πέθανε από τη νόσο, λίγο πριν συμπληρώσει τα 60 του χρόνια. Παρόλο που ο ίδιος ήταν ομοφυλόφιλος, στην ηλικία των 30 ετών παντρεύεται και κάνει οικογένεια. Όταν νόσησε το 1985 από το AIDS, αναγκάστηκε να παραδεχτεί δημοσίως την προτίμησή του στο ανδρικό φύλο, καθώς η ασθένεια ήταν ταυτισμένη με την ομοφυλοφιλία.  



Ο γνωστός Αμερικανός σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στο μεγαλύτερο θρίλερ όλων των εποχών, «Ψυχώ», Anthony Perkins, έφυγε σε ηλικία 60 ετών το 1992, από τον ιό του AIDS. Οι φήμες της εποχής διέδιδαν πως διατηρούσε ομοφυλοφιλικές σχέσεις, παρόλο που στη συνέχεια απέκτησε οικογένεια. Φημολογείται ότι έζησε έναν θυελλώδη έρωτα με τον διάσημο χορευτή, Rudolf Nureyev, που επίσης πέθανε από τη νόσο το 1993. 



Ο χορευτής, που ήταν ένας από τους θρύλους του 20ου αιώνα και εισέβαλε στη ζωή του Anthony Perkins, θορυβήθηκε όταν το AIDS εμφανίστηκε στη Γαλλία το 1982. Ο Nureyev βρέθηκε ότι ήταν θετικός στον ιό το 1984, αλλά δεν μπορούσε να δεχτεί την αρρώστια του. Ως το τέλος της ζωής του, o Perkins ήταν παντρεμένος με την φωτογράφο Berry Berenson ενώ η Brigitte Bardot Και η Jane Fonda δήλωναν ερωτευμένες μαζί του. 




Ο Άγγλος τραγουδιστής των Queen και «θρύλος» της ροκ σκηνής, Freddie Mercury, πέθανε από τη νόσο το 1991, σε ηλικία 45 ετών, φορώντας νυφικό. Ο ίδιος είχε πάρει μέρος σε πολλές εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στη νόσο. Ο σύντροφος του τραγουδιστή, Τζιμ Χάττον, ο οποίος ήταν διάσημος κομμωτής θεωρείται ότι τον «έβαλε» στον κόσμο του AIDS.



Σε ηλικία 26 ετών, το διάσημο μοντέλο της δεκαετίας του 1980, Gia Carangi, συγκλόνισε το Hollywood καθώς η παραφιλολογία της εποχής διέψευδε την εμφάνιση του AIDS στις γυναίκες. Η ίδια πέθανε το 1986, ενώ ήταν παράλληλα ηρωινομανής. Η ζωή της προβλήθηκε σε ταινία, την οποία υποδύεται το 1998, η Angelina Jolie.




Ο διασημότερος σταρ της βιομηχανίας bisexual πορνό, John Holmes, έσβησε από AIDS το 1988, σε ηλικία 44 χρονών. Πολλοί το θεώρησαν αναμενόμενο αφού θεωρείται ότι δεν χρησιμοποίησε σε καμία από τις 2500 ταινίες που συμμετείχε, προφυλακτικό αλλά ούτε και με τις, όπως υπολογίζεται, 12500 περιστασιακές συντρόφους του.  




Τα φώτα της δημοσιότητας έσβησαν ξαφνικά στις 13 Ιουνίου του 1987 για τον Έλληνα σχεδιαστή Μπίλι Μπο. Το παιδί από τα Καμίνια του Πειραιά, με τη δουλειά του, κατάφερε να ξεκλειδώσει τις πόρτες της μόδας και να φτάσει μέχρι και τη Νέα Υόρκη, δίπλα στον Άντι Ουόρχολ.




Ο σκηνοθέτης Αλέξης Μπίστικας, η γνωστότερη και η τελευταία ταινία του οποίου ήταν Το Χάραμα, το 1994, με πρωταγωνιστές τον Σταύρο Ζαλμά, την Κατερίνα Κούκα και τη Σμαράγδα Καρύδη ήταν ένα ακόμη από τα θύματα του ιού του εγχώριου καλλιτεχνικού στερεώματος. Πέθανε από AIDS στις 29 Σεπτεμβρίου του 1995. Το 2005 βραβεύτηκε μεταθανάτια με τον Χρυσό Αλέξανδρο ύστερα από απόφαση του 46ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.




Ο γνωστός Μπίλι Χέις, ο πρωταγωνιστής της ταινίας το «Εξπρές του Μεσονυχτίου». Ο Brad Davis γεννήθηκε το 1941 στις ΗΠΑ. Το 1985 διαγνώστηκε ως φορέας. Λίγο μετά νόσησε. Σε ηλικία 41 ετών πέθανε από AIDS.



Στα μέσα της δεκαετίας του 70, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 80, η πιο διάσημη ντισκοτέκ στον κόσμο ήταν το «studio 54». Η ζωή του ιδιοκτήτη της Steve Rubell, είναι βγαλμένη μέσα από παραμύθι. Φήμη, χρήμα, γρήγορα αυτοκίνητα, όμορφες γυναίκες. Η ζωή αυτή όμως τον έκανε απρόσεχτο. Τόσο με τις όμορφες γυναίκες, όσο και με τα ναρκωτικά... όταν διαγνώστηκε με AIDS, ξεκίνησε μετά από λίγο να λαμβάνει το περίφημο φάρμακο ΑΖΤ. Δεν τα κατάφερε, πέθανε στις 25 Ιουλίου του 1989, από ηπατίτιδα...



Ο διάσημος Αμερικάνος ηθοποιός Norman Jay «Dack» Rambo με πολλές συμμετοχές στους «Άγγελους του Τσάρλι», στο «Ντάλας». Πέθανε το 1994, σε ηλικία 52 ετών στην Καλιφόρνια χτυπημένος από AIDS.



Την δεκαετία του 80, όλα τα κοριτσάκια, τρελαίνονταν να κοιτάνε του κοιλιακούς του και τον τρόπο που χόρευε. Ο Gene Anthony Ray γνωστός ως «Λι Ρόι» στην νεανική τηλεοπτική σειρά FAME πέθανε από AIDS, στις 14 Νοεμβρίου του 2003 σε ηλικία 41 ετών.



Η φύση και η εξέλιξη του AIDS θεωρείται μια εξαιρετικά επίφοβη νόσος για τον άνθρωπο. Η σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο, που δεν φέρει αρχικά κανένα σύμπτωμα, τα τελευταία χρόνια επιτυγχάνεται περισσότερο σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες.    


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr