Ρότζερ Μουρ: Ο «Άγιος 007» δεν μένει πια εδώ

Η εκρηκτική ζωή του Βρετανού ηθοποιού που ενσάρκωσε τον θρυλικό πράκτορα διαποτίζοντας τον ρόλο του με το φλεγματικό αγγλικό χιούμορ και μυθικές ατάκες

Σε μια από τις θρυλικές σκηνές των ταινιών που ενσάρκωσε τον Τζέιμς Μποντ, ο Ρότζερ Μουρ βρίσκεται σε ένα σαλέ των Άλπεων κάνοντας αυτό που ήξερε πολύ καλά εκτός από το να σώζει την Βρετανική Αυτοκρατορία, να σαγηνεύει γοητευτικές και πανέμορφες γυναίκες. Όταν η ξανθιά καλλονή ξυπνώντας τον βλέπει να έχει φορέσει την στολή του σκι και να ανοίγει την πόρτα του λέει με παράπονο: «Τζέιμς σε χρειάζομαι».

Ο Μουρ έτοιμος να βγει, γυρίζει για ένα δευτερόλεπτο, την κοιτάει στα μάτια, της λέει: «Το ίδιο και η Αγγλία» και εξαφανίζεται μέσα στο λευκό χιονισμένο τοπίο.

Σήμερα, σε ηλικία ογδόντα εννέα ετών ο γοητευτικός ηθοποιός που ανέδειξε το δηλητηριώδες βρετανικό χιούμορ και τον σαρκασμό έφυγε έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του ως πράκτορας 007 στην υπηρεσία της αυτού Μεγαλειότητας.

Ήταν ήδη πασίγνωστος όταν στις αρχές της δεκαετίας του '70 δέχτηκε να υποδυθεί τον πιο διάσημο κινηματογραφικό κατάσκοπο όλων των εποχών, έχοντας ερμηνεύσει τον τηλεοπτικό Σάιμον Τέμπλαρ στην πασίγνωστη σειρά «Ο Άγιος».



Εκεί όπου στην αρχή κάθε επεισοδίου ο φακός κόλλαγε και ένα φωτοστέφανο έλαμπε πάνω από το κεφάλι του ηθοποιού με το αφοπλιστικό βλέμμα, που νικήθηκε τελικά, μόνο από τον καρκίνο.

Το μοναχοπαίδι του αστυνομικού Τζορτζ  Άλφρεντ Μουρ και της Λίλιαν Μουρ, γεννήθηκε στο Στόκγουελ του Λονδίνου και μεγαλώνοντας προσπάθησε να γίνει φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Ντάραμ, αλλά δεν το άντεξε. Σπούδασε για ένα εξάμηνο υποκριτική στην Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου και ποτέ στην ζωή του δεν είπε ότι ήταν ένας καλός ηθοποιός.

Το πρόσωπό του έγινε αρχικά γνωστό από το επάγγελμά του ως μοντέλο σε έντυπες διαφημίσεις πλεκτά και οδοντόκρεμες και η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση έγινε τον Μάρτιο του 1949 στην σειρά «The Governess».

Το όνομά του άρχισε να ακούγεται από τα μέσα της δεκαετίας του '50, κυρίως στην Αγγλία, αφού ένα επταετές συμβόλαιο με την MGM δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Όμως η καταξίωση θα έρθει με το περίφημο σήριαλ «Ο Άγιος» που τον έκανε πασίγνωστο την δεκαετία του '60 όχι μόνο στην Αγγλία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου όπου πουλήθηκε η σειρά, ειδικά στην Αμερική.




Τρεις γάμοι σε είκοσι χρόνια
Μέχρι το 1970 είχε καταφέρει να  παντρευτεί τρεις φορές, ασκώντας μια ακαταμάχητη γοητεία στο ασθενές φύλο, με τις γυναίκες να τον λατρεύουν  και αυτόν να να ενδίδει ως γνήσιος Βρετανός τζέντλεμαν, χωρίς να τις εκθέτει ποτέ.

Ο πρώτος του γάμος ήταν με την Ντορν Βαν Στάυν, μια συμφοιτήτριά του στην Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης την οποία παντρεύτηκε το 1946, αλλά δεν εξελίχθηκε καθόλου καλά: Η έξι χρόνια μεγαλύτερή του Ντορν δεν πίστευε στο ταλέντο του, ενώ η έλλειψη χρημάτων έκανε την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη για το ζευγάρι.

Το 1952 το βλέμμα του διασταυρώνεται με αυτό της Ουαλλής τραγουδίστριας Ντόροθι Σκουάιαρς και οι δυο τους γίνονται αρχικά ένα παράνομο ζευγάρι, αφού ο Μουρ είναι παντρεμένος, με τον γάμο του όμως να πνέει τα λοίσθια. Το διαζύγιο θα βγει άμεσα και ένα χρόνο αργότερα παντρεύεται την κατά δεκατρία χρόνια μεγαλύτερή του Ντόροθι, η οποία τον ζήλευε παθολογικά, ενώ κατά την διάρκεια του γάμου τους, είχε και μια σειρά αποβολών στην προσπάθειά τους ζευγαριού να αποκτήσουν ένα παιδί. Η ζήλια της ήταν τέτοιας έντασης ώστε του είχε σπάσει μια κιθάρα στο κεφάλι μετά από ένα φοβερό καυγά, όταν έμαθε για κάποια παράνομη σχέση του συζύγου της.

Το ειδύλλιο του τελευταίου με την Ιταλίδα ηθοποιό Λουίζα Ματτιόλι, ήταν η αρχή του τέλους για τον γάμο τους, με την πληγωμένη Ντόροθι να αρνείται να του δώσει το διαζύγιο για οχτώ χρόνια, κάνοντας συνεχώς αγωγές εναντίον του.

Τελικά υπέκυψε στην μοίρα της το 1969, χαρίζοντας του την ελευθερία του, και πολλά χρόνια αργότερα-το 1996-όταν αρρώστησε με καρκίνο και δεν είχε κανέναν δίπλα της, ο Ρότζερ Μουρ ανέλαβε χωρίς να το πει σε κανέναν όλα τα έξοδα νοσηλείας της, μέχρι και τον θάνατό της.
Ο γάμος του με την Ματτιόλι του χάρισε τρία παιδιά, μια κόρη και δύο γιους, εν αντιθέσει με τον πιο διάσημο ρόλο της ζωής του, αυτόν του Τζέιμς Μποντ, οποίος παραμένει ένας «αιώνιος» εργένης που σαγηνεύει, κατακτά και φεύγει.




Ο φλεγματικός 007 
Ο Αύγουστος του 1972 αποδείχθηκε εκτός από ζεστός και αρκούντως καθοριστικός για την καριέρα του Ρότζερ Μουρ, που ήταν τότε σαράντα πέντε ετών, αφού ο παραγωγός των ταινιών με ήρωα τον Τζέιμς Μποντ Άλμπερτ Μπρόκολι τον προσεγγίζει για τον ρόλο. Όταν τον δέχεται, ο Μπρόκολι του λέει ότι πρέπει να κόψει κοντά τα μαλλιά του και να χάσει κάποια κιλά, ώστε η εικόνα του να ταιριάζει απόλυτα στον φλεγματικό κατάσκοπο με τα sur measure κουστούμια.

Η πρώτη ταινία είναι το «Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν». Θα ακολουθήσουν άλλες επτά μέχρι το «A view to a kill» του 1985, την τελευταία του εμφάνιση ως 007, ανάμεσα σε αυτές και το «Για τα μάτια σου μόνο», πολλές σκηνές του οποίου γυρίστηκαν στην Κέρκυρα, ενώ το εντυπωσιακό φινάλε στα Μετέωρα. Η εντυπωσιακή Κάρολ Μπουκέ με τα απίστευτα μάτια ήταν η παρτενέρ του σε αυτή την ταινία, όπου ο Μουρ παραδίδει μαθήματα Βρετανικού στυλ με τα σταυρωτά κουστούμια και τα blazer που φοράει.

Όπως έχει γραφτεί ο δικός του Μποντ ήταν πολύ διαφορετικός από αυτόν του συγγραφέα Ίαν Φλέμινγκ. Ήταν ένας 007 ευγενικός, ένας σοφιστικέ playboy με απόλυτη αίσθηση του για πολλούς «κρύου» Βρετανικού χιούμορ το οποίο προσάρμοσε στον ρόλο του.
Σε μια δημοσκόπηση του 2004 για τα βραβεία Όσκαρ ο Μουρ ψηφίστηκε ως ο καλύτερος Μποντ όλων των εποχών ενώ σε έτερη ψηφοφορία τέσσερα χρόνια αργότερα βγήκε πρώτος με ποσοστό 62%.


Το τέταρτο στεφάνι και η Ελβετία
Στην προσωπική του ζωή, ο γάμος του με την Ματτιόλι έληξε το 1993, όταν ερωτεύθηκε την Κριστίνα Θόλστρουπ και διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη.

Οι σχέσεις του με τα παιδιά του -τάχθηκαν όλα με το μέρος της μητέρας τους- διαταράχθηκαν για μεγάλο διάστημα, ενώ η Ματτιόλι αρνήθηκε και αυτή για χρόνια να του δώσει το διαζύγιο.
Το έπραξε τελικά το 2000, εισπράττοντας δέκα εκατομμύρια λίρες από τον ηθοποιό, που είχε προ πολλού εγκατασταθεί στην Ελβετία, λόγω της υψηλής φορολογίας στην Αγγλία. Τα τελευταία χρόνια της μυθιστορηματικής ζωής του πέρναγε μεγάλα διαστήματα στο Μονακό, στην ελβετική πόλη Κρανς-Μοντάν και στην Νότια Γαλλία, όπου διατηρούσε αντίστοιχα κατοικίες.

Ως γνήσιος Άγγλος τζέντλεμαν δεν δίστασε να πει στο Μόντε Κάρλο: «φοβάμαι ότι παραγεμίσαμε με Ρώσους. Όλα τα μενού στα εστιατόρια είναι πλέον στη ρωσική γλώσσα».
Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter όπου τα παιδιά του ανακοίνωσαν ότι ο «Άγιος 007» δεν μένει πια εδώ...


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr