Στίβεν Κινγκ: Τα Όσκαρ εξακολουθούν να ευνοούν τους λευκούς

Διευκρινίσεις του «μετρ του τρόμου» μετά από πρόσφατες δηλώσεις του που προκάλεσαν σάλο

Διευκρινίσεις σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του που προκάλεσαν οργή έδωσε ο επιτυχημένος συγγραφέας Στίβεν Κινγκ με εκτενές άρθρο του στη Washington Post, στο οποίο υποστήριξε ότι τα Όσκαρ εξακολουθούν να είναι «στημένα» έτσι ώστε να ευνοούν τους λευκούς.

Ο δημιουργός των μπεστ σέλερ έγινε στόχος αρνητικών σχολίων μετά από tweet που δημοσίευσε στις αρχές του μήνα, στο οποίο εξηγούσε ότι «δεν θα λάμβανε ποτέ υπόψη τον παράγοντα "ποικιλομορφία" σε ζητήματα τέχνης, μόνο τον παράγοντα "ποιότητα". Μου φαίνεται πως θα ήταν λάθος να κάνω κάτι διαφορετικό». Η εν λόγω ανάρτηση του συγγραφέα προκάλεσε οργή, καθώς αποτελούσε σχόλιο πάνω στην «ηχηρή» απουσία γυναικών και καλλιτεχνών που δεν έχουν λευκό δέρμα από τις φετινές υποψηφιότητες των Όσκαρ -για μία ακόμη χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κινγκ, ως μέλος του συγγραφικού κλάδου της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, έχει τη δυνατότητα να προτείνει υποψήφιους σε τρεις κατηγορίες των βραβείων: Εκείνες της καλύτερης ταινίας, του καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου και του καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

«Να πάρει η οργή Στίβεν, νόμιζα ότι ήσουν καλύτερος από αυτό. Θα έπρεπε να είναι πια ξεκάθαρο ότι η ποικιλομορφία και η ποιότητα δεν είναι ξεχωριστές ιδιότητες, ούτε αντίθετες, παρά μόνο στα μισαλλόδοξα μυαλά», έγραψε σε σχόλιό της στα social media η βραβευμένη Αφροαμερικανίδα συγγραφέας Ν.Κ. Τζεμάσιν. Την απόγοήτευσή της εξέφρασε και η συγγραφέας Ροξάν Γκρέι: «Ως φαν, είναι επώδυνο να διαβάζω κάτι τέτοιο από εσένα», σημείωσε σε μήνυμά της προς τον «μετρ του τρόμου». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και πολλές αναρτήσεις απλών χρηστών, που διαφωνούν με αυτή τη θέση του συγγραφέα.



Στο άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα, ο Κινγκ παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος εκτίμηση πιστεύοντας ότι η δήλωσή του για την ποικιλομορφία σε ζητήματα τέχνης «δεν ήταν αμφιλεγόμενη». «Στην ουσία είπα ότι τα άτομα που κρίνουν καλλιτεχνική αριστεία πρέπει να είναι "τυφλά" ως προς ζητήματα φυλής, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Δεν είπα ότι αυτό ισχύει σήμερα, αφού η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ούτε είπα ότι οι ταινίες, τα μυθιστορήματα, τα θεατρικά έργα και η μουσική που εστιάζουν στην ποικιλομορφία ή/και την ανισότητα δεν μπορούν να είναι έργα δημιουργικής ιδιοφυίας. Μπορούν και συχνά είναι», υπογραμμίζει ο συγγραφέας των μπεστ σέλερ στο άρθρο του.

Διευκρινίζοντας το νόημα της δήλωσής του, ο Κινγκ υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά ότι, κατά την άποψή του, «όπως ισχύει και για τη δικαιοσύνη, η κρίση της καλλιτεχνικής αριστείας πρέπει να είναι τυφλή». Ωστόσο, όπως σπεύδει να τονίζει, «αυτό θα έπρεπε να ισχύει σε έναν τέλειο κόσμο, σε έναν κόσμο όπου το παιχνίδια δεν είναι στημένο έτσι ώστε να ευνοεί τους λευκούς». Στο σημείο αυτό, ο Κινγκ υπενθυμίζει ότι από τα μέλη της Ακαδημίας που έχουν δικαίωμα ψήφου για τα Όσκαρ μόνο το 32% είναι γυναίκες, ενώ μόλις 16% ανήκουν σε μειονότητες.

«Η κρίση της δουλειάς οποιουδήποτε άτομου με βάση οποιαδήποτε άλλα στάνταρ (πέραν της ποιότητας) είναι προσβλητική και χειρότερη. Υπονομεύει εκείνες τις στιγμές, προϊόν σκληρής δουλειάς, όπου η αριστεία από μια πηγή που αντιπροσωπεύει την ποικιλομορφία ανταμοίβεται (ενάντια σε όλες τις πιθανότητες), αυξάνοντας τον κίνδυνο αυτή τη αναγνώριση να αποδοθεί σε πολιτική ορθότητα... Δεν ζούμε σε έναν τέλειο κόσμο, και οι φετινές υποψηφιότητες στα Βραβεία Όσκαρ το αποδεικνύουν. Ίσως κάποια στιγμή αλλάξουν τα πράγματα. Μπορώ να ονειρεύομαι έτσι δεν είναι; Εξάλλου, η δουλειά μου είναι να φαντάζομαι μια διαφορετική πραγματικότητα», καταλήγει ο συγγραφέας.

Πηγή: Guardian
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr