Ο Χοακίν Φίνιξ ξαναχτύπησε στα Όσκαρ 2020: Η αγελάδα, η γονιμοποίησή της και ο αδερφός του Ρίβερ

«Είμαστε ένοχοι για μια εγωκεντρική θεώρηση του όσμου - την άποψη ότι είμαστε το κέντρο του γαλαξία» είπε ο Χοακίν Φίνιξ αφού πήρε το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Joker

Με ευχαριστίες προς την Ακαδημία Κινηματογράφου η οποία φέτος του απένειμε το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου - μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες για τις ταινίες Gladiatorμ το 2001, Walk the Line το 2006 και Τhe Master το 2013 - ξεκίνησε την ευχαριστήρια ομιλία του ο Χοακίν Φίνιξ.

«Δεν νιώθω ότι είμαι πάνω από οποιονδήποτε από τους συνυποψηφίους μου ή από οποιονδήποτε άλλο σε αυτό το δωμάτιο γιατί μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη - την αγάπη για τις ταινίες και αυτή η φόρμα έκφρασης μου έδωσε την πιο εντυπωσιακή ζωή. Δεν θα ήξερα τι να κάνω χωρίς αυτή» είπε αρχικά ο Joker.

Συνεχίζοντας ο Φίνιξ αναφέρθηκε στο πώς η υποκριτική του έδωσε το δικαίωμα να ηγείται αγώνων και να μιλά εξ ονόματος άλλων.



«Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο δώρο που μου έχει δοθεί, και σε αρκετούς από εμάς σε αυτή την αίθουσα, είναι η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή μας για όσους δεν έχουν φωνή. Σκέφτηκα αρκετά για ορισμένα από τα ανησυχητικά θέματα που μας απασχολούν ως ανθρωπότητα και πιστεύω ότι ορισμένες φορές νιώθουμε, ή μας κάνουν να νιώθουμε, ότι αγωνιζόμαστε για διαφορετικούς σκοπούς. Αλλά για μένα, εγώ βλέπω μόνο κοινούς στόχους».

«Πιστεύω ότι είτε μιλάμε για την ισότητα των φύλων ή τον ρατσισμό ή τα δικαιώματα των ιθαγενών ή τα δικαιώματα των ζώων, μιλάμε για τον αγώνα κατά της αδικίας - μιλάμε για τον αγώνα κατά της άποψης ότι ένα έθνος, μια φυλή, ένα φύλο ή ένα είδος έχει το δικαίωμα να κυριαρχεί, να ελέγχει και να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται τον άλλο με χωρίς να τιμωρείται» πρόσθεσε ο Φίνιξ.

Η συνέχεια ήταν... αντάξια προηγούμενων λόγων του διάσημου ηθοποιού καθώς όπως είπε «έχουμε αποσυνδεθεί από τον φυσικό κόσμο. Είμαστε ένοχοι για μια εγωκεντρική θεώρηση του όσμου - την άποψη ότι είμαστε το κέντρο του γαλαξία. Εισβάλουμε στον φυσικό κόσμο και τον λεηλατούμε για τις πηγές του. Νιώθουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να γονιμοποιούμε τεχνητά μια αγελάδα και όταν γεννά της κλέβουμε το παιδί παρά τις κραυγές αγωνίας της. Και μετά παίρνουμε το γάλα που προορίζεται για το μοσχαράκι της και το βάζουμε στο γάλα και τα δημητριακά».

Αναναγνώρισε, ωστόσο, ότι δεν είναι τέλειος και ότι αρκετοί στην αίθουσα του είχαν δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. «Είμαστε στα καλύτερά μας, όταν στηρίζουμε ο ένας τον άλλο, όχι όταν ακυρώνουμε ο ένας τον άλλο για τα λάθη του παρελθόντος, αλλά όταν βοηθάμε ο ένας τον άλλο να μεγαλώσει, όταν οδηγούμε ο ένας τον άλλο στην εξιλέωση».

Για το τέλος, ο Χοακίν Φίνιξ επιφύλαξε μια συγκινητική στιγμή όταν ανέφερε στίχο του αδικοχαμένου αδερφού του Ρίβερ που είχε γράψει σε ηλικία 17 ετών: Αναζήτησε την σωτηρία με αγάπη και θα ακολουθήσει η ειρήνη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr