Όσκαρ 2020: Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Παράσιτα» αποκαλύπτει το μυστικό του θριάμβου του

Όσκαρ 2020: Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Παράσιτα» αποκαλύπτει το μυστικό του θριάμβου του

Οι σπουδές κοινωνιολογίας, η ανακάλυψη της πειθαρχίας και της συγκέντρωσης και το απλό lifestyle

Όσκαρ 2020: Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Παράσιτα» αποκαλύπτει το μυστικό του θριάμβου του
Εμφανίστηκε από το... πουθενά, κέρδισε τέσσερα βραβεία Όσκαρ και η ταινία του αναδείχθηκε η κορυφαία για το 2020. Άρα, κάθε άλλο παρά... «Παράσιτο» αποδείχθηκε η δημιουργία του Κορεάτη Μπονγκ Τζουν Χο, ο οποίος έγραψε ιστορία στον θεσμό των Όσκαρ, κερδίζοντας τον τίτλο της καλύτερης ταινίας και γράφοντας το όνομά του στο πάνθεον των κινηματογραφικών πεπραγμένων, όντας ο πρώτος που πετυχαίνει να ανέβει στο ψηλότερο βάθρο με ξενόγλωσση παραγωγή.

Ο Μπονγκ Τζουν Χο πήρε τέσσερα βραβεία Όσκαρ και συγκεκριμένα της καλύτερης ταινίας, της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, της καλύτερης σκηνοθεσίας και της καλύτερης εικόνας. Ο Κορεάτης σκηνοθέτης και συγγραφέας πέτυχε έναν άθλο, υπερτερώντας μέσα στο σπίτι της μεγαλύτερης βιομηχανίας παραγωγής θεάματος στον πλανήτη.

Ποιο είναι το μυστικό του Κορεάτη που έγραψε ιστορία στα Όσκαρ 2020; Το αποκαλύπτει ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Telegraph. Πριν φτάσουμε στην αποκάλυψη, θα πρέπει να αναφερθούμε στο πώς ξεκίνησε η πορεία προς τον... κινηματογραφικό Όλυμπο. Ο Μπονγκ Τζουν Χο ξεκίνησε την πορεία του σε ένα εντελώς διαφορετικό αντικείμενο. Σπούδασε κοινωνιολογία. Πώς βοήθησε αυτό; Μα ακριβώς αυτή η επιστημονική, σε συνδυασμό με την τέχνη του κινηματογράφου και τη σκηνοθετική δεινότητα που επέδειξε, ήταν που τον οδήγησαν στον θρίαμβο των Όσκαρ.

Η ταινία του, Parasite, χαρακτηρίζεται από μία μοναδική κοινωνιολογική προσέγγιση, γεγονός που την κάνει εντελώς διαφορετική και ξεχωριστή από το στερεότυπο μοντέλο της δράσης, σεξ και βίας, που προβάλλει το Χόλιγουντ. Αν και πρόκειται για μία κοινωνία, εκείνη της Νότιας Κορέας, που δεν αφορά πολύ κόσμο, εντούτοις η ανάδειξη των κοινωνικών ανισοτήτων και ο απόλυτα ειλικρινής και αποκαλυπτικός τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει την πραγματικότητα ο σκηνοθέτης, την καθιστά ένα αυθεντικό αντιπροσωπευτικό δείγμα της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στον πλανήτη, με τις ανισότητες να εντείνονται ολοένα και περισσότερο, την ελίτ να γίνεται πιο πλούσια και τον απλό πολίτη να δίνει καθημερινή μάχη για την επιβίωση, μέσα σε ένα περιβάλλον με ελάχιστες, έως μηδαμινές προοπτικές και ευκαιρίες.

Η ταύτιση της ανισότητας στην κορεατική κοινωνία με την ανισότητα στις λεγόμενες χώρες της Δύσης είναι μνημειώδης και καθίσταται πλήρως συνειδητή από τον θεατή, στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών αντικρίζει τον ίδιο του τον εαυτό και στη ζωή τους, τη δική του καθημερινότητα.

Όταν σπούδαζε κοινωνιολογία ο Μπονγκ, ξεκίνησε να γυρίζει φιλμ. Για να φτάσει όμως στην κατάκτηση των Όσκαρ, έμαθε στη ζωή του την πειθαρχία. Να εστιάζει απόλυτα στη δουλειά και στον στόχο του. Οι σπουδές στην κοινωνιολογία και η συνειδητοποίηση της σημασίας που έχει στη ζωή η συγκέντρωση και η πειθαρχία στον στόχο ήταν δύο σημαντικά στοιχεία στη ζωή του, όπως είπε, αλλά απλώς ήταν η... εισαγωγή.

Ποιο ήταν το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας του; Η «πολύ απλή ζωή» που κάνει και το γεγονός ότι «δεν έρχεται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους». Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι αποφεύγει το lifestyle των αστέρων, το οποίο βρίσκεται... αιώνες απόσταση από την πραγματική ζωή. Από την πραγματικότητα που εκείνος βιώνει και που αντικρίζει καθημερινά μέσα από την ηρεμία και τον -σχετικά- μοναχικό του βίο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης