Πέτρα Φαν Μπρέμεν: Το 65χρονο μοντέλο που άνοιξε νέους ορίζοντες στην πασαρέλα
petra-van-bremen-xr

Πέτρα Φαν Μπρέμεν: Το 65χρονο μοντέλο που άνοιξε νέους ορίζοντες στην πασαρέλα

Η Ολλανδή ιέρεια της μόδας τολμά για έναν κόσμο που δεν κρίνει τους ανθρώπους ανάλογα με τα χρόνια τους

Photographer: Oksana Osipova, Styling: Theo Vasiliou
Το στυλ δεν έχει ηλικία, όμως δεν είναι μόνο αυτό που μας μαθαίνει η 65χρονη Πέτρα Φαν Μπρέμεν. Ζει στο Αμβούργο, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για διαφημίσεις και φωτογραφήσεις, επιλέγει την Ελλάδα για τις διακοπές της και δεν θα σταματήσει ποτέ το μόντελινγκ. Μιλήσαμε μαζί της για να μάθουμε πώς γίνεται να γερνάς με χάρη.



GALA: Πώς νιώθετε με τα γκρίζα μαλλιά;

ΠETΡA ΦΑΝ ΜΠΡΕΜΕΝ: Αισθάνομαι δυνατή. Αν και σταμάτησα να τα βάφω επειδή ήταν πολύ αδύναμα λόγω εμμηνόπαυσης, ανακάλυψα ότι πολύς κόσμος εντυπωσιάζεται. Μου λένε ότι τους αρέσουν, με ρωτούν πώς το πήρα απόφαση και καταλαβαίνω ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί τις γυναίκες. Τα μαλλιά δεν αλλάζουν αυτό που είμαι, όμως δείχνουν ότι δεν φοβάμαι που μεγαλώνω και αυτό είναι κάτι που θέλω να το επικοινωνώ στις άλλες γυναίκες. Το γκρίζο χρώμα δίνει ένα διαφορετικό είδος αυτοπεποίθησης. Πιστεύω ότι αν δείξω στις γυναίκες που ταλαιπωρούνται με τις βαφές πόσο όμορφα μπορούν να είναι τα γκρίζα μαλλιά, ίσως τους ανοίξω έναν καινούριο δρόμο εμπιστοσύνης στον εαυτό τους. Οσο περισσότερο βλέπουμε γύρω μας γυναίκες με φυσικά μαλλιά τόσο λιγότερο θα τα φοβόμαστε.

G.: Τι σημαίνει να είναι κανείς μοντέλο στα 65;

Π.Φ.Μ.: Είναι συναρπαστικό. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα το έκανα γιατί υπήρξα μοντέλο όταν ήμουν πολύ νέα αλλά νόμιζα ότι η καριέρα μου είχε ολοκληρωθεί εκεί. Τώρα όχι απλώς το ευχαριστιέμαι αλλά είμαι και πολύ περήφανη για μένα, γιατί αποδεικνύω ότι μπορούμε να κάνουμε μόντελινγκ και στα 65. Και δεν σκοπεύω να πάρω σύνταξη.


#BECAUSEOFMYAGE mit Petra van Bremen

G.: Πώς αρχίσατε το μόντελινγκ;

Π.Φ.Μ.: Ξεκίνησα 14 ετών, στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Πήγα σε σχολή για μανεκέν, έμαθα κλασική πασαρέλα και άρχισα να δουλεύω στην περιοχή μου. Τα ντεφιλέ είναι ακόμα η μεγάλη μου αγάπη. Σταδιακά έκανα πολλά σόου στην Ολλανδία και τη Γερμανία, όταν όμως ήρθε η ώρα να εξελιχθώ και να πάω στο Παρίσι, φοβήθηκα. Δεν ήθελα να φύγω μόνη μου και επειδή ήμουν ερωτευμένη προτίμησα να παντρευτώ και να σπουδάσω, όπως ήθελαν οι γονείς μου. Επρεπε να κάνω επιλογές και επέλεξα να αφήσω το μόντελινγκ.
Εχτισα μια καριέρα στη διαχείριση προσωπικού μέχρι που έγινα περιφερειακή διευθύντρια με πέντε γραφεία επιλογής προσωπικού.



G.: Τι σας δίδαξε η επικοινωνία με τους υποψηφίους για τις προσλήψεις που αναλαμβάνετε τόσα χρόνια;

Π.Φ.Μ.: Εμαθα πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζεις τους μεγαλύτερους ανθρώπους διαφορετικά απ’ ό,τι τους μικρότερους γιατί οι μεγαλύτεροι έρχονται πιο διστακτικά και με λιγότερη αυτοπεποίθηση. Εκανα συνεντεύξεις με πολλές γυναίκες που είχαν εγκαταλείψει την εργασία τους προκειμένου να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, όμως μετά ήθελαν να επιστρέψουν στον επαγγελματικό στίβο. Μέσα από τη δουλειά μου μπορούσα να τις βοηθήσω να ξαναβρούν τη δύναμη. Προσπαθούσα να εξηγήσω στις εταιρείες για τις οποίες έκανα τις προσλήψεις ότι μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να μη δούλευαν τα τελευταία χρόνια, έχουν όμως τη θέληση να εργαστούν. Και τις έπειθα.



G.: Πώς πήρατε απόφαση να ξεκινήσετε μια δεύτερη καριέρα;

Π.Φ.Μ.: Αφησα την καριέρα μου στα 45 μου, όταν γνώρισα τον δεύτερο σύζυγό μου που έμενε στη Γερμανία. Ταξιδέψαμε πολύ μαζί γιατί έχει μια διεθνή μεταφορική εταιρεία, όμως έπειτα από τρία χρόνια μού μπήκαν ιδέες για μόντελινγκ. Είδα μια διαφήμιση μιας κρέμας σώματος στην τηλεόραση με γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου και σκέφτηκα ότι θα μπορούσα κι εγώ να είμαι μοντέλο παρά τα χρόνια μου. Βέβαια δεν είχα ούτε book, ούτε φωτογραφίες, οπότε βρήκα ένα πρακτορείο μοντέλων κοντά στο σπίτι μου και ξεκίνησα ένα πρωινό να πάω χωρίς να έχω κλείσει ραντεβού. Ηθελα να μπω απρόσκλητη για να δω την αντίδρασή τους. Ευτυχώς με δέχτηκαν και η πρώτη μου δουλειά ήταν να φωτογραφηθώ για μια σειρά εσωρούχων. Μου φάνηκε πολύ τολμηρό να ποζάρω με εσώρουχα στα 48 μου για έναν κατάλογο που θα κυκλοφορούσε σε όλη τη Γερμανία, οπότε ρώτησα τον σύζυγό μου. «Αν δεν το κάνεις τώρα, πότε θα το κάνεις;», μου απάντησε και πείστηκα.



G.: Πώς είναι η δουλειά σας τώρα;

Π.Φ.Μ.: Εχω κάνει πολλές διαφημίσεις, όπως για μαλλιά με τη Schwarzkopf και για business class με τη Malaysian Airlines. Εχω δουλέψει με την Estée Lauder και τη MAC, έχω κάνει πολλές φωτογραφήσεις μόδας για περιοδικά και για καταλόγους. Δεν έχω δουλειά κάθε μέρα, δεν είμαι όπως τα νέα μοντέλα. Εκανα όμως και πασαρέλα που μ’ αρέσει τόσο πολύ.
Ανοιξα το πρόσφατο σόου του Μαρσέλ Οστερταγκ στην Εβδομάδα Μόδας του Βερολίνου.



G.: Πώς διατηρείστε σε φόρμα;

Π.Φ.Μ.: Με τη γυμναστική. Κάθε μέρος του σώματος αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να το διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση είναι η γυμναστική. Αν δεν γυμνάσεις τους μυς, το δέρμα θα κρέμεται. Κάνω προπόνηση 4-5 φορές την εβδομάδα στο cross trainer για 40 λεπτά, πάντα μόνη στο σπίτι. Προσέχω βέβαια και τη διατροφή μου. Εχω μειώσει τη ζάχαρη κι αυτό μου στοιχίζει πολύ γιατί λατρεύω τα γλυκά και τη σοκολάτα. Πιστεύω, όμως, ότι η ζάχαρη φέρνει στρες στο σώμα, όταν τρώω, νιώθω κουρασμένη. Μου επιτρέπω μόνο ένα κρουασάν το Σαββατοκύριακο. Οταν έχω σόου ή φωτογράφηση, τρεις μέρες νωρίτερα σχεδιάζω προσεκτικά τα γεύματά μου. Τρώω κυρίως λαχανικά, φρούτα, ψάρι και κοτόπουλο. Νιώθω ότι έτσι το δέρμα μου γίνεται πιο σφιχτό.



G.: Τι έχει αλλάξει στο μακιγιάζ και το ντύσιμο καθώς μεγαλώνετε;

Π.Φ.Μ.: Αυτό που έχει αλλάξει στο μακιγιάζ είναι τα μαλλιά. Εξαιτίας του γκρίζου χρώματός τους, το πρόσωπο δείχνει πιο χλωμό, άτονο, θαμπό. Γι’ αυτό χρειάζομαι περισσότερο μακιγιάζ απ’ ό,τι όταν ήμουν ξανθιά, πρέπει να τονίζω τα χαρακτηριστικά μου. Εκείνο που έχει αλλάξει στον τρόπο που ντύνομαι είναι ότι θέλω να γίνομαι ορατή. Εχω περισσότερη αυτοπεποίθηση, τολμάω δικούς μου συνδυασμούς και προσπαθώ κάθε εμφάνισή μου να δηλώνει την παρουσία μου.



G.: Πώς φροντίζετε την ομορφιά σας;

Π.Φ.Μ.: Πηγαίνω κάθε έξι εβδομάδες στην αισθητικό για περιποίηση προσώπου από τότε που ήμουν νέα. Πιστεύω ότι κάνει καλό στο πρόσωπο αλλά και στην ψυχή, γιατί απολαμβάνω κάθε φορά μιάμιση ώρα απόλυτης χαλάρωσης. Είμαι φαν των προϊόντων με βιταμίνη C γιατί πριν από 40 χρόνια δεν γνωρίζαμε πόσο κακό κάνει ο ήλιος και έχω εκτεθεί αρκετά, με αποτέλεσμα να κάνω πανάδες. Με την επίμονη χρήση της βιταμίνης C τις έχω αντιμετωπίσει. Επίσης εμφάνισα και καρκίνο του δέρματος στο μέτωπο, οπότε πλέον προστατεύομαι πάντα από τον ήλιο.

Μπότοξ δεν κάνω, ούτε άλλες ενέσεις. Θεωρώ ότι δεν χρειάζομαι. Δεν επιτρέπεται να αφήνουμε κανέναν να μας υπαγορεύει πώς πρέπει να δείχνουμε. Γιατί να κρύβουμε ότι μεγαλώνουμε; Οι γυναίκες φοβούνται ότι θα γεράσουν και θα γίνουν αόρατες. Πρέπει να μιλάμε, να γράφουμε, να φαινόμαστε, για να μάθει ο κόσμος ότι είναι υπέροχο να μεγαλώνεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Χωρίς τέλος το θρίλερ με την απανθρακωμένη σορό άνδρα στα Λιόσια - «Τον έδερνε ο γιος του», λένε οι γείτονες


Η Τζένιφερ Λόπεζ ακύρωσε την περιοδεία της για να περάσει χρόνο με την οικογένειά της


Αθήνα, 1929: Η συμμορία «Ροκαμβόλ», οι Έλληνες Μπόνι και Κλάιντ, ήταν αδέρφια και εραστές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης