Sabato de Sarno: Η άνοδος και η πτώση του τρομερού παιδιού της Gucci
Ετσι είναι η βιομηχανία της μόδας. Αμείλικτη. Το Σάββατο όλοι πίνουν βελούδο και ταφτάδες στο όνομά σου και την Πέμπτη ούτε που σε ξέρουν. Ειδικά αν οι δημιουργίες σου δεν μεταφράζονται πλέον σε έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων
Ηταν Σάββατο όντως, ημέρα ενός τέλειου χρωματικού μάτσι-μάτσι. Η φλωρεντινή τερακότα είχε ποτίσει μέχρι και το τελευταίο πετραδάκι της θρυλικής πόλης και ο ουρανός -σε απόλυτη γαλάζια αποστείρωση- υποδέχτηκε με αγαλλίαση τον λευκό καπνό που βγήκε από τα headquarters της Gucci: έχουμε διάδοχο!
Αν το θέλετε ακόμα πιο επίσημο, ο Αλεσάντρο Μικέλε έφυγε, ζήτω ο Σάμπατο ντε Σάρνο! Και ήταν Πέμπτη όντως, μόλις δύο χρόνια και εννέα μέρες μετά: στις 6 Φεβρουαρίου, μόλις πριν από δέκα ημέρες, ο οίκος Gucci ανακοίνωσε χωρίς πολλούς-πολλούς ταφτάδες στη διατύπωση ότι ο Σάμπατο τελείωσε, ευχαριστούμε, πάμε για άλλα. Σοκ; Αναμενόμενο; Πώς μπορεί να ακυρωθεί ένας από τους πλέον φερέλπιδες εγκεφάλους της παγκόσμιας βιομηχανίας της μόδας μέσα σε ένα τόσο μικρό διάστημα;
Ας δούμε μαζί τι ακριβώς συνέβη ανάμεσα σε εκείνο το Σάββατο και εκείνη την Πέμπτη.
Η τελευταία του κολεξιόν, S/S25, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο Μιλάνο
Μικρό flashback πίσω στον Νοέμβριο του 2022, όταν ο οίκος Gucci στήνει την πρώτη του κομψοτάτη γκιλοτίνα: «αποκεφαλίζει» με συνοπτικές διαδικασίες τον Αλεσάντρο Μικέλε έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια παρουσίας ως δημιουργικός διευθυντής του οίκου. Ναι, όλα ήταν ευοίωνα όταν ξεκινούσε.
Η ιδιοφυΐα για τους μύστες της μόδας, μέσα σε μόλις λίγες ώρες από την επίδειξη της πρώτης του συλλογής για την Gucci, έκανε τη μετοχή της μαμάς εταιρείας να εκτοξευτεί από τα 155 στα 538 ευρώ. Θρίαμβος δηλαδή! Επόμενο χαρμόσυνο γεγονός. Μέχρι πριν αναλάβει ο Μικέλε, η Gucci έβαζε στον κουμπαρά των πωλήσεων περίπου το 1/3 των συνολικών εσόδων της μαμάς εταιρείας. Με το που ανέλαβε η ιδιοφυΐα, όμως, τα χρήματα στον κουμπαρά προέρχονταν κατά 55% από την Gucci. Ωστόσο, ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με γκιλοτίνα - το λέει και ο ποιητής. Στα επόμενα χρόνια τα έσοδα άρχισαν να μειώνονται και η Gucci αποφάνθηκε μετά βεβαιότητος: φταίει αυτή η ιδιοφυΐα, ο Αλεσάντρο.
Η σχεδιαστική του ιδιοφυΐα δεν έπεισε, τελικά, τη μαμά εταιρεία
Με δυο λόγια, τέλη Νοεμβρίου του 2022 οι τίτλοι για τους πιστούς του ακολούθους ήταν: το πένθος ταιριάζει στους φασιονίστας, ο Αλεσάντρο θα ζει στις καρδιές μας. Για την ιστορία, ο Αλεσάντρο έζησε αλλού. Aνέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής στον οίκο Valentino.
Και ερχόμαστε στον περί ου το άρθρο. Στον Σάμπατο ντε Σάρνο. Ιδιοφυΐα κι εκείνος κατά τους φασιονίστας όλου του κόσμου. Εξτρα προσδιορισμός; Ναι, υπήρχε: το «παιδί θαύμα της ιταλικής μόδας». Αυτό το παιδί μόλις στα 39 του χρόνια κλήθηκε να δώσει νέα πνοή (δηλαδή νέα έσοδα) στον οίκο Gucci, που για δύο μήνες -μετά τον «αποκεφαλισμό» του Αλεσάντρο- φαινόταν να ανεμοδέρνεται από το τσουνάμι που σήκωναν οι επιτυχίες των αντιπάλων brands. Το βιογραφικό του, λαμπρότατο. Το LinkedIn αναβάθμισε τους servers του για να χωρέσουν οι περγαμηνές του, που λέει ο λόγος.
Total Gucci look για τον ίδιο και την Κάια Γκέρμπερ, σε γκαλά, στο Λ.Α.
Το αγόρι που μεγάλωσε στη Νάπολη, είχε ράψει σταυροβελονιά χιλιόμετρα πολυτελών υφασμάτων στα dummies οίκων όπως η Prada και οι Dolce & Gabanna ως υπεύθυνος για τα γυναικεία πλεκτά, ενώ το 2009 προσλήφθηκε από τον οίκο Valentino. Εκεί η καριέρα του πλέον απογειώθηκε.
Εγινε διευθυντής Μόδας του οίκου και συνεργάστηκε πολύ στενά με τον Πιερ Πάολο Πιτσιόλι, φροντίζοντας τις γυναικείες αλλά και τις ανδρικές συλλογές έτοιμων ενδυμάτων. Ολα αυτά μέχρι τα τέλη του 2022. Ο οίκος Gucci χήρευε από δημιουργικό διευθυντή ήδη έναν μήνα και τα στοιχήματα μεταξύ των ανθρώπων της μόδας έδειχναν σχεδόν όλα ένα όνομα: Τομ Φορντ.
Με τον Τομ Φορντ και τον Στάνλεϊ Τούτσι στα περσινά Fashion Awards, στο Λονδίνο
Ο Αμερικανός σχεδιαστής που όλοι αγαπάμε είχε διατελέσει στο παρελθόν επικεφαλής της δημιουργικής ομάδας του οίκου Gucci, οπότε ήταν ο ιδανικότερος να αναλάβει και πάλι τα ηνία.
Αλλά όταν κάνουν σχέδια οι άνθρωποι, ο Gucci γελάει. Με μια λιτή ανακοίνωση, ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά-Ανρί Πινό, διευθύνων σύμβουλος της μαμάς εταιρείας, είπε εν ολίγοις πως μόνο «με τον Σάμπατο ντε Σάρνο στο δημιουργικό τιμόνι είμαστε σίγουροι ότι ο οίκος θα συνεχίσει να επηρεάζει τη μόδα και τον πολιτισμό μέσω προϊόντων και συλλογών υψηλής αισθητικής». Και αφού το είπε ο Πινό, όλοι σιώπησαν και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Ο Σάμπατο φάνταζε ο σωτήρας τους. Και κάπως έτσι, η ιστορία αρχίζει να παίρνει τον δρόμο της, με τη μια κολεξιόν να διαδέχεται την άλλη, τα υφάσματα, οι κλωστές στις ραπτομηχανές και τα καλλίπυγα πόδια των μοντέλων να τρέχουν στις πασαρέλες. Αλλά υπήρχε κάτι που σχεδόν από την πρώτη στιγμή δεν έδειξε να τρέχει: το χρήμα. Ενώ η Gucci αντιπροσώπευε σχεδόν το μισό των πωλήσεων της μαμάς εταιρείας, οι αριθμοί άρχισαν να παίρνουν την κατιούσα.
Οι πωλήσεις της Gucci μειώθηκαν κατά 25% το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023 λόγω της χαμηλής ζήτησης στην Ασία. Οχι ότι τα νέα από ανταγωνιστικούς ομίλους ήταν πιο ευοίωνα: η LVMH, η μεγαλύτερη εταιρεία της Ευρώπης σε χρηματιστηριακή αξία, δήλωσε μόλις πριν από τρεις εβδομάδες ότι τα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν κατά 17%. Αλλά, άλλο 17% και άλλο 25%, σωστά;
Η Kering -η μαμά εταιρεία της Gucci- έψαχνε επειγόντως αποδιοπομπαίο τράγο. Οχι ότι έψαξε πολύ. Οταν πρόκειται για αριθμούς, ο χαρακτηρισμός «ιδιοφυΐα» γίνεται σε νανοσεκόντ «ανεπαρκής» και το «τρομερό παιδί της μόδας» γίνεται το ίδιο γρήγορα «το τρομερό αποτέλεσμα της αριθμητικής». Απλά τα πράγματα.
Ο Global CEO της Gucci Ζαν-Φρανσουά Παλί, ο CEO της Kering (μαμάς εταιρείας) Φρανσουά-Ανρί Πινό, η σύζυγός του Σάλμα Χάγεκ, ο Σάμπατο ντε Σάρνο, η Σοφία Μπουτέλα και ο Αντριου Γκάρφιλντ, σε γκαλά στο Λ.Α.
Και έτσι, το ίδιο απλά, φτάσαμε στην Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, όταν έπεσε η δεύτερη μεγάλη γκιλοτίνα της μόδας: ο Σάμπατο ντε Σάρνο μας αποχαιρέτησε, κάνοντας για ακόμη μία φορά αμφίβολο το ποιος θα τον αντικαταστήσει: Ο (άνεργος) Τζον Γκαλιάνο; Ποιος ξέρει…
Και δεν έχει και σημασία. Σημασία έχει πως για όλα φταίνε τα αργύρια. Το «αρκετά» δεν είναι ο σωστός ποσοτικός προσδιορισμός όταν μιλάμε για χρήματα. Δεν φέρνεις πολλά - δεν υπάρχεις. Τόσο απλά. Και όπως λένε οι πιστοί καθολικοί Ιταλοί φασιονίστας, «il denaro ha crocifisso il nostro Dio, perché non un dio della moda?». Ον εστί μεθερμηνευόμενον, «τα χρήματα σταύρωσαν τον Θεό μας, γιατί να μη σταυρώσουν κι έναν θεό της μόδας;»
Αν και ιδιαίτερα σικ, ούτε οι ανδρικές του συλλογές έφεραν το επιθυμητό κέρδος
Ο δρόμος προς την έξοδο ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένος μετά τον τελευταίο ισολογισμό της εταιρείας
Φωτογραφίες: AFP/visualhellas.gr, GettyImages/ideal image,courtesy of Gucci