Πράσινος Χρυσός
Η ομορφιά έρχεται από το βυθό. Μπορεί με τη λέξη «φύκια» το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο νου να είναι το σουσι, αλλά η βιομηχανία καλλυντικών, έχει αξιοποιήσει τις πολλαπλές ιδιότητές του «πράσινου χρυσού» προς όφελός μας.
Αντιγήρανση: Μια από τις πρώτες διαπιστώσεις των ερευνητών ήταν πως τα φύκια αποτελούν ένα ιδανικό αντιγηραντικό συστατικό. Η εξήγηση ήταν απλή. Το μοριακό βάρος των θρεπτικών τους συστατικών είναι μικρό, γεγονός που τους επιτρέπει να διαπεράσο
Η ομορφιά έρχεται από το βυθό. Μπορεί με τη λέξη «φύκια» το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο νου να είναι το σουσι, αλλά η βιομηχανία καλλυντικών, έχει αξιοποιήσει τις πολλαπλές ιδιότητές του «πράσινου χρυσού» προς όφελός μας.
Αντιγήρανση: Μια από τις πρώτες διαπιστώσεις των ερευνητών ήταν πως τα φύκια αποτελούν ένα ιδανικό αντιγηραντικό συστατικό. Η εξήγηση ήταν απλή. Το μοριακό βάρος των θρεπτικών τους συστατικών είναι μικρό, γεγονός που τους επιτρέπει να διαπεράσουν τη βασική στιβάδα της επιδερμίδας -το «φυσικό φράγμα» που εμποδίζει πολλές καλλυντικές συνθέσεις να δράσουν σε βάθος- και να ενισχύσουν τον ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων και των ιστών, να ενεργοποιήσουν τη σύνθεση κολλαγόνου και να αναστείλουν τη δράση των ελεύθερων ριζών.
Αντιοξειδωτική προστασία: Ορισμένα είδη φυκιών που ζουν κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και στα βράχια των ακτών, για να αντιμετωπίσουν τις στρεσογόνες επιθέσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας και να προστατευτούν, παράγουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Επομένως, η παρουσία τους στη φόρμουλα μιας καλλυντικής κρέμας βελτιώνει την ανεκτικότητα της επιδερμίδας απέναντι στις ακτίνες UV αυξάνοντας την παραγωγή μελανίνης και την προστατεύει αποτελεσματικά από τη μόλυνση, τους ρύπους και τις ελεύθερες ρίζες.
Απώλεια βάρους: Τα φύκια είναι πλούσια σε ιωδίνη, ένα ιχνοστοιχείο που σύμφωνα με μελέτες ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, οξυγονώνει τα κύτταρα, διευκολύνει τη διάσπαση των λιπών και εμποδίζει την κατακράτηση νερού από τους ιστούς. Για τον λόγο αυτόν, αρκετά συμπληρώματα διατροφής που υποβοηθούν την απώλεια βάρους είναι εμπλουτισμένα με εκχυλίσματα φυκιών.
Δράση κατά της κυτταρίτιδας: Η μεγάλη περιεκτικότητα πολλών φυκιών (λαμινάρια, σπιρουλίνα κ.ά.) σε μέταλλα οδήγησε τους κοσμητολόγους στην αξιοποίηση των θαλάσσιων εκχυλισμάτων και στις καλλυντικές συνθέσεις για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Συμπλέγματα μετάλλων συμβάλλουν στην αποτοξίνωση της επιδερμίδας, τονώνουν τη λεμφική κυκλοφορία και ενεργοποιούν τη διαδικασία της λιπόλυσης.
Η τροφή του μέλλοντος
Τον τελευταίο καιρό, πολύς λόγος γίνεται για τη σπιρουλίνα -ίσως γιατί η Νιγρίτα Σερρών είναι η μοναδική περιοχή στην Ευρώπη και μια από τις ελάχιστες στον κόσμο με μονάδα πιστοποιημένης βιολογικής παραγωγής αυτού του μικρού κυανοπράσινου φυκιού του γλυκού νερού. Η σπιρουλίνα έχει μικρή θερμιδική αξία αλλά είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, λιπίδια, σάκχαρα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ανόργανα άλατα. Με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός και του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας παράγει πάνω από 100 πολύτιμες ουσίες!
Η περιεκτικότητά της σε β-καροτένιο (προ-βιταμίνη Α) είναι 25 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των καρότων και έχει 58 φορές περισσότερο σίδηρο απ ό,τι το σπανάκι και 28 φορές περισσότερο από το βοδινό κρέας. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η σπιρουλίνα θεωρείται μια από τις πληρέστερες τροφές στον κόσμο. Η βιβλιογραφία αναφέρει πως οι Αζτέκοι στο Μεξικό γνώριζαν τη θρεπτική της αξία, όπως και πολλές φυλές της Αφρικής, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται ευρύτατα στην ιαπωνική κουζίνα. Η ΝΑSA τη χαρακτήρισε «τροφή του μέλλοντος» και ο ΟΗΕ «ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα»!
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η κατανάλωση σπιρουλίνας, εκτός από ένα άριστο διατροφικό συμπλήρωμα -ιδιαίτερα για τους χορτοφάγους- μπορεί να αποτελέσει ισχυρή αντιοξειδωτική ασπίδα προστασίας από τον καρκίνο αλλά και την πρόωρη γήρανση, να ρυθμίσει τη χοληστερίνη, να βελτιώσει την όραση, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να συμβάλει στην απώλεια βάρους -μειώνει την όρεξη-, να δώσει ενέργεια και να αναζωογονήσει τον οργανισμό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr