Ο κόσμος της μόδας... ανήκει στις γυναίκες: Φυσικά, αμείβονται καλύτερα από τους άντρες

Κανένας από τους δεκάδες καλογυμνασμένους άντρες που περπατούν στην πασαρέλα στις επιδείξεις ανδρικών ρούχων στο Μιλάνο αυτές τις μέρες δεν μπορεί ούτε να ονειρευτεί τις αμοιβές που παίρνουν οι γυναίκες μοντέλα

Η βιομηχανία της μόδας είναι μια σπάνια εξαίρεση από τον κανόνα: υπάρχει μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, όμως οι γυναίκες μοντέλα είναι εκείνες που έχουν καλύτερες αμοιβές από τους άνδρες συναδέλφους τους για την ίδια δουλειά.

Κανένας από τους δεκάδες καλογυμνασμένους άντρες που περπατούν στην πασαρέλα στις επιδείξεις ανδρικών ρούχων στο Μιλάνο αυτές τις μέρες δεν μπορεί ούτε να ονειρευτεί τις αμοιβές που παίρνουν οι γυναίκες μοντέλα, τόσο οι διάσημες όσο και οι λιγότερο διάσημες.
Υπάρχουν γυναίκες μοντέλα, όπως η Ναόμι Κάμπελ, η Ζιζέλ Μπούντχεν και η Κέιτ Μος που έχουν υπερβεί εδώ και πολύ καιρό τα όρια της μόδας και έχουν γίνει προσωπικότητες A-list, όμως μοντέλα άνδρες, όπως ο Αμερικανός Σον Ο’ Πράι ή ο Βρετανός Ντέιβιντ Γκάντι , παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι στο ευρύ κοινό.

Ο Γκάντι παρατήρησε κάποτε: «Εργαζόμαστε στον μοναδικό κλάδο στον οποίοι οι γυναίκες πληρώνονται περισσότερο από τους άνδρες». «Στην ιεραρχία σε μία φωτογράφιση, είναι πρώτος ο φωτογράφος, μετά η γυναίκα μοντέλο, οι στυλίστες, οι βοηθοί και το τέλος ο άνδρας μοντέλο».

Ο Frederic Godart, κοινωνιολόγος που ειδικεύεται στη θέση της μόδας στην κοινωνία, εξηγεί στο AFP: «Ακόμη κι αν οι αγορές σειρών ανδρικών και γυναικείων ρούχων καταγράφουν περίπου τις ίδιες πωλήσεις, περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια (41,5 δισεκατομμύρια δολάρια) έκαστη, η μόδα παραμένει μια βιομηχανία προσανατολισμένη στη γυναίκα».

«Τα brands και τα περιοδικά μόδας ενδιαφέρονται περισσότερο για τα αισθητικά στοιχεία των γυναικών, τα οποία βοηθούν στην καλύτερη πώληση του προϊόντος και ως εκ τούτου ωθούν προς τα πάνω την αξία των γυναικών μοντέλων» δήλωσε στο AFP.

Ο Godart λέει ότι υπάρχουν περίπου 1.000 νεαρές γυναίκες παγκοσμίως που είναι κορυφαία μοντέλα και μπορούν να διάγουν μια άνετη διαβίωση.

«Σε αυτόν τον κόσμο, ο “νικητής τα παίρνει όλα”, που σημαίνει ότι τα top models τείνουν να χτυπήσουν το τζάκποτ και να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το χάσμα με τους άντρες συναδέλφους τους. Έρευνα του αμερικανικού περιοδικού Forbes του 2013, εκτιμά ότι η Ζιζέλ Μπούντχεν είχε κερδίσει 42 εκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, ή 28 φορές το ποσό που κέρδισε το κορυφαίο μοντέλο άνδρας, Ο’ Πράι.

Ο Γάλλος Μπαπτίστ Νικόλ αναφέρει ότι «μπορεί να ζήσει ένα μοντέλο καλά από τις αμοιβές του ακόμη κι αν δεν είναι μεταξύ των κορυφαίων».

«Εργάζομαι 15 μέρες το μήνα για καταλόγους και επιδείξεις και κερδίζω όσα ένας διευθυντής σε εταιρεία» σημειώνει ο 32χρονος ο οποίος δεν έφυγε ποτέ από τη Γαλλία και περιγράφει την καριέρα του ως μέτρια.

Τι λέει για τις μισθολογικές διαφορές με τις γυναίκες συναδέλφους του; «Υπάρχουν, αλλά υπάρχουν και μεταξύ ανδρών και πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι για έναν άνδρα μοντέλο η ηλικία, στην οποία οι απολαβές είναι καλύτερες είναι μεταξύ 30 και 50 ετών» – ηλικία στην οποία οι γυναίκες μοντέλα έχουν αφήσει πίσω τα μέγιστα δυνατά κέρδη.

Η Ρόζα Σάρλι, διευθύντρια του πρακτορείου μοντέλων Elite αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανόνας που ορίζει ποια είναι η αμοιβή ενός μοντέλου.

«Εξαρτάται από πολλά πράγματα, όχι μόνο από τα φυσικά χαρακτηριστικά, αλλά και από τη φήμη. Εάν μία γυναίκα μοντέλο είναι παντρεμένη με κάποιον διάσημο ή αν είναι παιδί κάποιου διάσημου, όλο αυτό το αυξάνει την αμοιβή», δήλωσε η Σάρλι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr