Καλοκαιρινοί κίνδυνοι
Οι διακοπές του καλοκαιριού είναι απαραίτητες για τη χαλάρωση και αναζωογόνηση του οργανισμού σας. Θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια και τα ψυχολογικά εφόδια για να μπορέσετε να συνεχίσετε το δύσκολο ταξίδι σας....
Οι διακοπές του καλοκαιριού είναι απαραίτητες για τη χαλάρωση και αναζωογόνηση του οργανισμού σας. Θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια και τα ψυχολογικά εφόδια για να μπορέσετε να συνεχίσετε το δύσκολο ταξίδι σας.
Μαζί με την ανέμελη διάθεσή έρχονται οι βουτιές στη θάλασσα, οι βόλτες στην παραλία, το παραδοσιακό ψαράκι δίπλα στη θάλασσα και άλλες γαστριμαργικές απολαύσεις. Το καλοκαίρι όμως φέρνει μαζί του και τους δικούς του κινδύνους που πρέπει να ξέρετε. Ο δυνατός ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για τις καλοκαιρινές σας διακοπές αλλά ταυτοχρόνως είναι και το ιδανικότερο μέρος για να αναπτυχθούν μικρόβια.
Όταν ο υδράργυρος σκαρφαλώσει στο κόκκινο τα μικρόβια χρειάζονται λίγες μόνο ώρες για να πολλαπλασιαστούν. Φυσικά ο πιο εύκολος στόχος αυτών είναι τα τρόφιμα, τα οποία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλοιώνονται πολύ πιο εύκολα.
Σαλμονέλα, σταφυλόκοκκος κολοβακτηρίδια και διάφορα άλλα μικρόβια μπορούν να μολύνουν μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων και μέσω αυτού να πλήξουν το γαστρεντερικό σύστημα του σώματός σας. Δυστυχώς, ο μόνος τρόπος που θα καταλάβετε ότι κάποιο μικρόβιο έχει εισέλθει στον οργανισμό σας είναι όταν αρχίσετε να έχετε τα πρώτα συμπτώματα. Ναυτία, εμετός, πόνος στην κοιλία, αποτελούν ενδείξεις ότι ο οργανισμός σας βάλλεται από κάποιο μικρόβιο. Η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτάται από την φυσική κατάσταση του καθενός, αλλά η διάρκεια τους τις περισσότερες φορές, είναι μικρή. Σε γενικές γραμμές οι γαστρεντερίτιδες του καλοκαιριού δεν θεωρούνται απειλητικές καθώς υποχωρούν δίχως να υπάρχει ανάγκη για ιδιαίτερη θεραπεία.
Το μοναδικό σημείο στο οποίο θα πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή είναι να μην αφυδατωθείτε. Λόγω των εμετών και των κοιλιακών «διαταραχών» χάνονται μεγάλες ποσότητες υγρών και ηλεκτρολυτών. Οι ηλεκτρολύτες είναι πολύ σημαντικοί για τον οργανισμό καθώς ρυθμίζουν την κατανομή νερού στο σώμα , επηρεάζουν το pH του αίματος και συμβάλλουν στη νευροµυϊκή διέγερση.
Τι πρέπει να κάνετε
Για να αποφύγετε την αφυδάτωση πρέπει να πίνετε πολλά υγρά. Αλλά προσέξτε η κατανάλωση των υγρών να γίνετε σε πολύ μικρές ποσότητες (γουλιά-γουλιά). Μάλιστα οι ειδικοί συνιστούν και την κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα, καθώς τα εν λόγω προϊόντα περιέχουν πολλούς ηλεκτρολύτες. Την πρώτη ημέρα αποφύγετε τους χυμούς και περιοριστείτε στο νερό και στο τσάι. Επίσης τις πρώτες δυο ημέρες καλό θα ήταν να αποφύγετε την λήψη γευμάτων. Περιοριστείτε σε ρυζόνερο και λαπά, αλλά και αυτά σε μικρές ποσότητες. Βαθμιαία μετά το πέρας 48 ωρών και εφόσον έχουν κοπάσει οι έμετοι και οι κοιλιακές διαταραχές προσθέστε φρυγανιές και μπανάνα στην δίαιτα σας. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να δοκιμάζετε πρώτα μια πολύ μικρή ποσότητα της τροφής και αφού περάσει μισή περίπου ώρα, και δείτε ότι δεν έχετε κάποια ανωμαλία να συνεχίσετε το φαγητό σας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr