Μύθοι και αλήθειες για τη στοματική υγιεινή
Του επίκουρου καθηγητή Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκου Κούβελα
ΜΥΘΟΣ: Το πλύσιμο των δοντιών πρέπει να γίνεται πρωί - βράδυ.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρέπει να γίνεται τρεις φορές την ημέρα, μετά τα κύρια γεύματα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο… αποικισμός μικροβίων πάνω στις οδοντικές επιφάνειες.
ΜΥΘΟΣ: Το πλύσιμο των δοντιών πρέπει να γίνεται πρωί - βράδυ.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρέπει να γίνεται τρεις φορές την ημέρα, μετά τα κύρια γεύματα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο… αποικισμός μικροβίων πάνω στις οδοντικές επιφάνειες.
ΜΥΘΟΣ: Με το βούρτσισμα καθαρίζει η οδοντοστοιχία από υπολείμματα τροφών.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Με το βούρτσισμα απομακρύνεται η μικροβιακή πλάκα, το 90% των τροφών φεύγουν και με το σάλιο.
ΜΥΘΟΣ: Τα πρώτα δόντια, τα νεογιλά, δεν είναι το ίδιο σημαντικά με τα μόνιμα.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα νεογιλά δόντια είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα μόνιμα, άρα κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν φθορές σε σύγκριση με τα μόνιμα. Γι’ αυτό χρειάζονται τακτικό βούρτσισμα.
ΜΥΘΟΣ: Δεν έχει πολλή σημασία πώς γίνεται το πλύσιμο των δοντιών.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Εχει τεράστια σημασία ο τρόπος βουρτσίσματος. Κάθε δόντι χρειάζεται βούρτσισμα 10 φορές προς 3 διαφορετικές κατευθύνσεις, γι’ αυτό μέχρι 7 ετών το βούρτσισμα των παιδικών δοντιών πρέπει να γίνεται από τους γονείς.
ΜΥΘΟΣ: Τα γλυκά και η ζάχαρη «χαλάνε» τα δόντια.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η «καταστροφή» που προκαλεί στην οδοντοστοιχία η κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης είναι μικρότερη εάν γίνει κατά τη διάρκεια του κυρίου γεύματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσει πλύσιμο των δοντιών.
ΜΥΘΟΣ: Οι τσίχλες «χαλάνε» τα δόντια.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι τσίχλες βοηθούν στην έκκριση σάλιου στο στόμα, το οποίο δρα κατά της τερηδόνας. Βέβαια το συνεχές μάσημα τσίχλας προκαλεί πρόβλημα στους αδένες.
ΜΥΘΟΣ: Το φθόριο μπορεί να βλάψει τα δόντια.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Το φθόριο μπορεί να βλάψει μόνο εάν λαμβάνεται σε μεγάλη ποσότητα. Οι παιδικές οδοντοστοιχίες πρέπει να υποβάλλονται σε φθορίωση από τον οδοντίατρο μέχρι την ηλικία των 10 χρόνων. Μετά αρκεί το φθόριο που λαμβάνεται μέσω της οδοντόπαστας.
ΜΥΘΟΣ: Τα δόντια με τη λεύκανση χαλάνε, επιπλέον δεν χρειάζεται να γίνουν πολλές λευκάνσεις με την πάροδο του χρόνου.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τo οξυγόνο που χρησιμοποιείται δεν καταστρέφει την επιφάνεια των δοντιών παρά μόνο σε… νανοεπίπεδο! Η λεύκανση στο ιατρείο διαρκεί μόλις μία ώρα και όταν ολοκληρωθεί τα δόντια έχουν αποκτήσει το 70% της τελικής λευκότητας. Εάν μετά από μήνες λόγω κακών συνηθειών, καπνίσματος κ.λπ. χάσουν λίγη από τη λευκότητά τους, ξαναχρησιμοποιείται το λευκαντικό υλικό και επανέρχεται.
ΜΥΘΟΣ: Αν… μπλέξει κανείς με οδοντίατρο, θα πηγαίνει συνέχεια!
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο σωστός οδοντίατρος φροντίζει να εκπαιδεύει και να ενημερώνει τον ασθενή ώστε να μην έχει χαλασμένα δόντια και να μην τον χρειάζεται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr