Όχι, η φράση «πώς να χτυπήσεις μια γυναίκα, χωρίς να το ξέρει κανείς» δεν αναζητήθηκε 163.000.000 στο Google
Διαβάστε γιατί η σχετική έρευνα πάσχει σε μεθοδολογία, καθιστώντας την αρχική είδηση ψευδή
Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω ισχυρισμός γνώρισε απήχηση έπειτα από άρθρο άποψης στο MSNBC.com, που παρέπεμπε σε σχετική έρευνα της ακαδημαϊκού Katerina Standish. Στην πραγματικότητα όμως, η έρευνα αυτή έπασχε από μεθοδολογικά προβλήματα. Στην πραγματικότητα δεν αξιοποιήθηκε ο αριθμός των περιπτώσεων που ένας χρήστης έψαξε μια συγκεκριμένη φράση στη μηχανή αναζήτησης της Google, αλλά ο αριθμός των αποτελεσμάτων που επέστρεφαν έπειτα από την αναζήτηση της αναφερόμενης φράσης.
Ανεξαρτήτως του συνδέσμου αναζήτησης που χρησιμοποιείται, η τοποθεσία του χρήστη αλλάζει σημαντικά τον αριθμό των αποτελεσμάτων. Επίσης, η εν λόγω έρευνα κατατέθηκε στις 27-8-2020, και καθώς οι αλγόριθμοι αναζήτησης της Google μεταβάλλονται διαρκώς, το νούμερο των αποτελεσμάτων που επιστρέφει για οποιαδήποτε φράση αναμένεται να αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου.
Για προσδιορισμό του αριθμού των περιπτώσεων που αναζητήθηκε μια συγκεκριμένη φράση, η Google παρέχει την υπηρεσία Trends. Αναζητώντας στο Google Trends για το ίδιο διάστημα με την επίμαχη έρευνα (Μάρτιος-Αύγουστος 2020), η υπηρεσία αναφέρει ότι η φράση δεν είχε αναζητηθεί αρκετές φορές, ώστε να δοθούν σχετικά στατιστικά:
Αναζητώντας για τα τελευταία πέντε έτη, καταγράφονται αποτελέσματα μόνο για τον Απρίλιο του 2019, και έπειτα για τον Ιανουάριο και Απρίλιο του 2021. Οι δυο τελευταίες ημερομηνίες αντιστοιχούν στην αρχική δημοσίευση της έρευνας και του άρθρου στο MSNBC.com, αντίστοιχα. Έτσι, οι μόνες μαζικές αναζητήσεις της φράσης κατά την περίοδο της πανδημίας, στην πραγματικότητα παρακινήθηκαν από την ίδια την έρευνα.
Σύντομα το πρόβλημα της έρευνας έγινε αντιληπτό, και η συντάκτης της Katerina Standish απολογήθηκε από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter. Μεταξύ άλλων έγραψε:
Τώρα αναγνωρίζω ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μου είναι ελαττωματικά. Έχω επικοινωνήσει με το περιοδικό [που δημοσίευσε τη μελέτη] για να συζητήσω την ανακρίβεια και τις αδυναμίες της [μελέτης]. Χρειάζεται να δώσουμε χώρο σε νέες μεθόδους… έτσι δημιουργούμε γνώση. Έτσι βελτιώνουμε την έρευνά μας. […]
Διαδικτυακοί ερευνητές έχουν εξηγήσει πειστικά ότι, παρά τις καλύτερες προθέσεις μου, η μέθοδος που χρησιμοποίησα σε αυτό το άρθρο, και ως εκ τούτου τα αποτελέσματά μου, είναι ανακριβή. Σας ευχαριστώ για τη λεπτομερή και με κατανόηση επικοινωνία σας! […]
Για ερευνητές που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο μου … μην το κάνετε. Είναι ελαττωματική. Είμαι ευγνώμων στο περιοδικό Journal of General Psychology που είδε αξία στο έργο μου, αλλά ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά παρακαλώ.
Έτσι και το αρχικό άρθρο στο MSNBC.com μεταβλήθηκε, αφαιρώντας τις αναφορές στην εν λόγω έρευνα.
Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι η φράση «πώς να χτυπήσεις μια γυναίκα, χωρίς να το ξέρει κανείς» αναζητήθηκε 163 εκατομμύρια φορές στο Google κατά το 2020, είναι ψευδής. Στην πραγματικότητα, η επίμαχη έρευνα αλίευσε τον αριθμό των αποτελεσμάτων που επιστρέφει η Google με την αναζήτηση της εν λόγω φράσης, ενώ τα στατιστικά αναζητήσεων κατά την πανδημία, δείχνουν προσωρινές μαζικές αναζητήσεις της φράσης μόνο σε σύνδεση με τη δημοσιοποίηση της έρευνας.
Ακόμη η φράση: «Θα τη σκοτώσω όταν φτάσει στο σπίτι», αναζητήθηκε 178 εκατομμύρια φορές, ενώ η φράση «πώς να ελέγξεις τη γυναίκα σου» αναζητήθηκε 165 εκατομμύρια φορές, σημειώνοντας 67% αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αντίθετα, η φράση “θα με σκοτώσει” πληκτρολογήθηκε στο Google 107.000.000 φορές, μια συγκλονιστική αύξηση 84% από το 2019. “βοήθησέ με, δε θα φύγει” και “με χτυπάει όλη την ώρα” ήταν οι δύο επόμενες αναζητήσεις.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως υφίστανται βία και οι νεότερες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι γυναίκες, γενικά, είναι πιο πιθανό να βιώσουν βία στη διάρκεια της ζωής τους.
«Η βία εναντίον των γυναικών είναι ενδημική σε κάθε χώρα και πολιτισμό, προκαλώντας βλάβη σε εκατομμύρια γυναίκες και στις οικογένειές τους και έχει επιδεινωθεί από την πανδημία COVID-19. Aλλά σε αντίθεση με την COVID-19, η βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να σταματήσει με ένα εμβόλιο. Μπορούμε να την πολεμήσουμε μόνο με βαθιές και συνεχείς προσπάθειες – από κυβερνήσεις, κοινότητες και άτομα – για να αλλάξουμε τις επιβλαβείς συμπεριφορές, να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε ευκαιρίες και υπηρεσίες για γυναίκες και κορίτσια και να προωθήσουμε υγιείς και αμοιβαία σεβαστές σχέσεις», δήλωσε ο dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.
Και στην Ελλάδα, το 2020 και στην πρώτη καραντίνα, παρατηρήθηκε αύξηση στις τηλεφωνικές κλήσεις στη γραμμή SOS 15900. Ειδικότερα, οι κλήσεις για περιστατικά βίας τον Απρίλιο έφθασαν τις 1.070, ενώ οι αντίστοιχες κλήσεις τον Μάρτιο ήταν 325. Παράλληλα, υπήρξε αύξηση των κλήσεων για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τον Απρίλιο, με 648 κλήσεις. Σημειώνεται, ότι οι κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το μήνα της «καραντίνας» σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το Μάρτιο, που καταγράφηκαν 166 κλήσεις για παρόμοια περιστατικά.
Αν σου συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, δεν είσαι μόνη
Είναι πολύ σημαντικό, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ, τα θύματα να πάρουν την απόφαση και να αναφέρουν αυτό που τους συμβαίνει, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία το Αστυνομικό Τμήμα, είτε τηλεφωνικά στο 100 ή με ένα μήνυμα sms στο 100. Και να θυμούνται ότι δεν είναι μόνα τους. Υπάρχει ο απαιτούμενος μηχανισμός για να τα υποστηρίξει. Ένας μηχανισμός που ξεκινά από τους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής στα Αστυνομικά Τμήματα και τις 73 Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛΑΣ που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια και επεκτείνεται μέχρι τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Ενώσεις, Συλλόγους που προσφέρουν σημαντικό έργο σ’ αυτό το πεδίο, ενώ η ΕΛΑΣ είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και συνεργασίας μαζί τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr