Marie Claire Power Trip: Το συνέδριο-θεσμός έθεσε ξανά τη γυναίκα στο επίκεντρο

Με δείπνο στο ηλιοβασίλεμα ολοκληρώνεται το συνέδριο Marie Claire Power Trip - Σημαντικές παρεμβάσεις από προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας

Με μια πλειάδα προσωπικοτήτων διεθνούς ακτινοβολίας, το Συνέδριο «Power Trip» που διοργάνωσε το περιοδικό Marie Claire επέστρεψε πιο δυναμικό και πιο συναρπαστικό, κυρίως όμως πιο ουσιώδες, από κάθε προηγούμενη διοργάνωση.


Στο τελευταίο πάνελ του Power Trip by Marie Claire με τίτλο «Το wellbeing μέσα από εμπειρίες και η άνοδος του τουρισμού ευεξίας» η Ανδρονίκη Κολοβού, αρχισυντάκτρια του travel.gr, συντόνισε τη συζήτηση με τις κυρίες Νίκη Σμυρνή, ιδρύτρια των Travelgems και Mindfulgems, Jasmin Harsono, ιδρύτρια του Emerald and Tiger, ειδικό Wellbeing, και την ηθοποιό Έλη Δρίβα, η οποία είναι ανάπηρη.





«Να έχεις κατανόηση για τον εαυτό σου»

Η Jasmin Harsono ξεκίνησε με έναν ομαδικό διαλογισμό. Και όπως είπε ακολούθως, «το ταξίδι της ευεξίας έχει πολλές διαστάσεις για μένα. Η κυριότερη, όμως, είναι το να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου, να καταλαβαίνεις το σώμα σου, να έχεις κατανόηση για τον εαυτό σου και αυτή η συμπόνοια, πιστεύω, μπορεί να επεκταθεί στους άλλους ανθρώπους και στα υπόλοιπα πλάσματα. Το προσωπικό μου ταξίδι ήταν αποτέλεσμα δύο δυσκολιών. Φρόντισα να εξασφαλίσω την προσωπική ευεξία μου, προκειμένου στη συνέχεια να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους».

Σύμφωνα με την Jasmin Harsono, «συμβαίνουν αλλαγές στην προσβασιμότητα, αλλά όχι ακόμα αρκετές. Υπάρχουν πλατφόρμες και χώροι όπου η πρόσβαση στην ευεξία είναι καθολική. Υπάρχουν επίσης τεχνικές, όπως η εστίαση στην αναπνοή, με τις οποίες μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά στον εαυτό μας και να αισθανθούμε πιο παρόντες και παρούσες».

Από την πλευρά της, η Νίκη Σμυρνή ανέφερε: «Το Travelgems διοργανώνει ειδικές εκδρομές (retreat) ευεξίας -και, μάλιστα, είναι η ηγέτιδα εταιρεία σε όλη την Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες έρχονται χωρίς να γνωρίζονται μεταξύ τους και στο τέλος ενδυναμώνεται τόσο πολύ η σχέση ανάμεσά τους, που έρχονται και ξαναέρχονται, πλέον ως φίλοι. Αυτό γίνεται γιατί ο καθένας έρχεται με έναν στόχο πολύ συγκεκριμένο: να ξαναβρεί τον εαυτό του, όχι μόνος του αλλά σε σύνδεση με τους υπόλοιπους».

Επίσης, η Νίκη Σμυρνή ανέφερε ότι το μέλλον του wellbeeing θα συζητηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Φέρνουμε τον θρυλικό γκουρού του wellbeing, τον legend, Dr Deepak Choprah, στην Ελλάδα, Έρχεται, τέλη Σεπτεμβρίου, στο Costa Navarino, αυτός ο πολύ σπουδαίος άνθρωπος, για να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ζήσουμε μια συνειδητή ζωή, μέσα από intense teaching και καθημερινές πρακτικές και μέσα σε ένα περιβάλλον όπου βιώνουμε τη σύνδεση με τον κόσμο. Έχουμε ανθρώπους, ήδη τέσσερις, με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι θα έρθουν στο retreat, και αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο».


«Το ζήτημα δεν είναι η βοήθεια, είναι να μπορώ να μπω κάπου μόνη μου»

Τη δική της παρέμβαση έκανε η Έλη Δρίβα, που σημείωσε ότι τη στενοχωρεί ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν έλλειψη πρόσβασης ακόμη και στην αναπηρία.

«Το wellness ήταν επιλογή μου από την εφηβεία και μετά, ωστόσο στην κοινωνία που ζούμε το να παρέχεται κάτι τέτοιο σε όλους τους ανθρώπους είναι τόσο αμφίβολο και τόσο σπάνιο. Όταν μιλάμε για προσβασιμότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα λόγω δομών και συμπεριφορών να τα γευτούν και να βελτιώσουν τη ζωή τους δεν ξέρω πόση ελευθερία βιώνει όλο αυτό. Αναφέρομαι στην παιδεία, στην κοινωνική ζωή, στη διαβίωση ανθρώπων που έχουν βλάβες, οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας δηλαδή. Η βλάβη είναι ένα χαρακτηριστικό, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Η δική μου βλάβη είναι εκ γενετής, άλλοι έχουν βλάβες μετά από ατυχήματα. Όλοι όμως έχουμε έναν κοινό στόχο, να ζήσουμε τη ζωή που έχει ο καθένας. Είμαι ηθοποιός, αλλά είναι τρομερά δύσκολο στη χώρα όπου ζω, όπου δεν υπάρχουν προσβάσιμα θέατρα, όχι μόνο για να παίξεις αλλά ούτε για να παρακολουθήσεις. Οπότε με στεναχωρεί το ότι δεν έχουμε πρόσβαση ούτε στην ευεξία», είπε στο συνέδριο.

Παράλληλα, εξήγησε ότι το ζήτημα δεν είναι η βοήθεια των άλλων, αλλά να μπορεί κάπου να μπει μόνη της. «Το ζήτημα δεν είναι η βοήθεια, είναι να μπορώ να μπω κάπου μόνη μου, να πιω το ποτό μου σε ένα μπαρ, χωρίς να χρειαστεί να με σηκώσουν πέντε άντρες», τόνισε.

Lottie Moss και Galia Loupan


Στο πάνελ με θέμα «Μιλώντας ανοιχτά για την ψυχική υγεία στη βιομηχανία της μόδας και της ομορφιάς» το μοντέλο και επιχειρηματίας Lottie Moss (αδελφή της διάσημης Kate Moss) συζήτησε με την Galia Loupan, διευθύντρια περιεχομένου του ψηφιακού Marie Claire International.


Η Moss μεταξύ άλλων μίλησε για το σοκ που έπαθε όταν βρέθηκε στο επίκεντρο της showbiz και την αντίδραση των ΜΜΕ στα πρώτα βήματά της στο χώρο του μόντελινγκ. Όπως είπε χαρακτηριστικά «ορισμένοι άνθρωποι ήταν πολύ κακοί μαζί μου. Μια γυναίκα είχε γράψει αθλιότητες για την οικογένειά μου. Εγώ από την άλλη, ήθελα να είμαι αποδεκτή και γύρω μου υπήρχαν ουσίες και αλκοόλ. Όταν βρίσκεσαι σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν νιώθεις αρκετά προστατευμένος. Κατέληξα να αντιλαμβάνομαι πολλά πράγματα ως φυσιολογικά, αλλά δεν ήθελα να συνεχίσω σε αυτό το μονοπάτι. Σε ό,τι αφορά στις έμφυλες διακρίσεις και τα στερεότυπα, εγώ δεν ένιωσα σαν σεξουαλικό αντικείμενο. Όμως, με ενοχλούσε ο τρόπος που με αντιμετώπιζε ο Τύπος. Ένιωθα ότι δεν με σέβονταν. Με έβλεπαν σαν ένα προϊόν».


Τίνα Μανδηλαρά, Esther Acebo, Melia Kreiling




«Πίσω από τις κάμερες - Πόσο άλλαξαν τα πράγματα στη showbiz ως χώρο εργασίας για τις γυναίκες»

Στις 18:50 ολοκληρώθηκε το πάνελ του Power Trip από το Marie Claire με θέμα «Πίσω από τις κάμερες - Πόσο άλλαξαν τα πράγματα στη showbiz ως χώρο εργασίας για τις γυναίκες», η αρχισυντάκτρια του πολιτιστικού τμήματος της εφημερίδας «Πρώτο ΘΕΜΑ», Τίνα Μανδηλαρά, συζητά με δύο εξέχουσες, διεθνούς ακτινοβολίας και νέες ηθοποιούς: Την Ισπανίδα Esther Acebo και την Ελληνοαμερικανίδα Melia Kreiling.


Η Esther Acebo, ηθοποιός, με συμμετοχές στην περίφημη ισπανική σειρά «La casa de Papel», το επίσης επιτυχημένο «Money Heist» κ.α. Πεποίθηση της Esther Acebo είναι ότι οι γυναίκες διαθέτουν τεράστια δύναμη, θέληση και ευφυία, ότι είναι εντελώς άδικο για τις γυναίκες να επισκιάζονται από τους άντρες και ότι, τελικά, η περσόνα της γυναίκας σαν υπερ-ηρωίδας, όπως αποδίδεται συχνά στο χώρο του θεάματος και της ψυχαγωγίας, δικαιώνει τη βαθύτερη ουσία της γυναικείας υπόστασης. Η Esther Acebo είναι επίσης οπαδός της ινδικής κουλτούρας και ασχολείται συστηματικά με τον διαλογισμό και την ενδοσκόπηση.

«Είναι ένα όνειρο που ούτε καν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα γινόταν πραγματικότητα» είπε η Esther Acebo για την επιτυχία των σειρών που συμμετέχει. Και συμπλήρωσε ότι «στον χώρο της showbiz υπάρχει ακόμα κάποια προκατάληψη, αλλά τα έμφυλα στερεότυπα αλλάζουν. Έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε ακόμα, αλλά πιστεύω πως ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται η επίδραση των αλλαγών».

Σε ερώτηση της Τίνας Μανδηλαρά για τα βασικά εφόδια που θα πρέπει να έχει σήμερα μια γυναίκα που προσπαθεί να σταδιοδρομήσει στο χώρο του θεάματος, η Esther Acebo απάντησε ότι αυτά είναι, όπως ανέκαθεν, «το πάθος και το ταλέντο. Αυτά μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε».

Melia Kreiling: «Είμαι δίγλωσση, μιλάω ελληνικά εξίσου καλά με τα αγγλικά»

Η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Melia Kreiling έχει μια πολύ ιδιαίτερη διαδρομή: Γεννήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας, μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε υποκριτική και σύγχρονο χορό στη Βρετανία και εργάζεται στις ΗΠΑ. Στη σταδιοδρομία της ως ηθοποιού έχει εμφανιστεί σε πλήθος κινηματογραφικών ταινιών, έχει συμπρωταγωνιστήσει με σταρ του μεγέθους του Jeremy Irons, ενώ ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους της ήταν, σχετικά πρόσφατα, αυτός της Σοφίας στη δημοφιλή σειρά του Netflix «Η Έμιλυ στο Παρίσι». Η Melia Kreiling είναι αφοσιωμένη υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των ζώων, ενώ συμμετέχει επίσης στην ανάδειξη κοινωνικών ζητημάτων όπως η φροντίδα των άστεγων, η κακοποίηση των γυναικών κ.α.

H Melia Kerling εξομολογήθηκε ότι «είμαι πολύ τυχερή, διότι είμαι δίγλωσση. Μιλάω ελληνικά, εξίσου καλά με τα αγγλικά -ευτυχώς. Η δύναμή της γλώσσας είναι μεγάλη, ειδικά στον χώρο της υποκριτικής, κάτι που δεν είναι μονοσήμαντο. Στη διάρκεια της πανδημίας, για παράδειγμα, οι πλατφόρμες θεάματος έψαχναν περιεχόμενο, από κάθε χώρα προέλευσης. Εγώ, φερ' ειπείν, ανακάλυψα το θαύμα των δραματικών κορεάτικων σειρών τότε. Άρα, η Cοvid μάς έκανε ένα καλό. Άνοιξε τα όνειρα των δημιουργών και τους πνευματικούς ορίζοντες όλων. Πλέον, υπάρχει μία ποικιλία σειρών στις πλατφόρμες. Το ελληνικό Maestro είναι μία από αυτές».

Για τον συντονιστή των ερωτικών σκηνών

«Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής ,όταν ξεκίνησαν να εμφανίζονται εκείνοι που παίζουν τον ρόλο του συντονιστή των ερωτικών σκηνών – είναι εκπαιδευμένοι, ώστε να μην χρειάζεται να συνεννοηθείς με τον παραγωγό ή τον σκηνοθέτη για τη σκηνή, έλεγα πως νιώθω κάτι λάθος. Μπορώ να σας πω ότι για παράδειγμα στο Emily in Paris, βρέθηκα να έχω έναν μικρό ρόλο – ο συντονιστής των ερωτικών σκηνών ήταν πολύ καλός – βρέθηκα σε μία σκηνή που δεν ήθελα να κάνω. Ήταν η πρώτη μου ημέρα στο σετ και έπρεπε να γυρίσω μία σκηνή με μία άλλη γυναίκα στο κρεβάτι. Η υπεύθυνη με ρωτούσε αν ήθελα να κάνω το ένα ή το άλλο και εκείνη αναλάμβανε να το λύσει. Δεν χρειαζόταν να με ακούσουν όλοι και τα πάντα έγιναν πιο εύκολα», ανέφερε η Melia Kreiling για το αν έχει νιώσει άβολα στα γυρίσματα κάποιας παραγωγής.

«Είναι θέμα εμπιστοσύνης. Όπως και στη ζωή – είναι σαν μια χορογραφία, σαν ένα παζλ που το κάθε τι έχει τη θέση του. Ελπίζεις πως το άλλο άτομο θα είναι τόσο ευγενικό όσο νομίζεις ή ελπίζεις», συμπλήρωσε.

Για τις κρίσεις πανικού

Παράλληλα, μίλησε για το πώς καταφέρνει να αποφορτίζεται στις έντονες στιγμές στα γυρίσματα: «Είχα ακούσει πως ο Morgan Freeman για να κάνει ένα shut down κρατά ένα κουτάλι και κλείνει τα μάτια του. Όταν το κουτάλι φεύγει από τα χέρια του, τότε έχει ξεκουραστεί. Το δοκίμασα και λειτουργεί σε εμένα. Δεν ξέρω αν είναι αληθινή ιστορία, μα σε εμένα πιάνει».

Παρόλ' αυτά, η Melia Kreiling ένιωσε πως ταυτίζεται με την Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, όταν την άκουσε σε προηγούμενο πάνελ του Power Trip by Marie Claire να μιλά για τις κρίσεις πανικού. Όπως είπε η Melia «υπάρχουν στιγμές που νομίζω πως πεθαίνω. Ξέρω ότι αυτό δεν συμβαίνει, αλλά είναι κάτι που με νικά. Στη δουλειά τώρα, όταν βρίσκομαι σε κάποιο γύρισμα, εκεί υπάρχει ένα πλαίσιο και δεν με κυριεύει ο πανικός τόσο εύκολα. Τα πάντα είναι ρυθμισμένα. Περισσότερο μου συμβαίνει όταν πρέπει να αποφασίσω για πολλά χωρίς να έχω κάποια ασφάλεια».

Για επιθέσεις στον χώρο εργασίας

Όταν ρωτήθηκαν για τυχόν επιθέσεις που δέχτηκαν στον χώρο εργασίας, οι δύο ηθοποιοί απάντησαν ως εξής: «Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο δύσκολο είναι να παραμένει κάποιος σιωπηλός όταν περνά τόσο δύσκολα. Πρόκειται για κακούργημα», είπε η Esther Acebo.

Από την πλευρά της, η Melia Kreiling συμπλήρωσε καταθέτοντας μια δική της, προσωπική εμπειρία. «Προσωπικά ήμουν πολύ τυχερή. Δεν χρειάστηκε να καλέσω τις αρχές. Το ότι δοκιμάζουν τα όρια μου, ναι, συμβαίνει συχνά – με ένα αστείο που ξεπερνά τα όρια για παράδειγμα ή σε κάποια ερωτική σκηνή που μπορεί να υπάρξει περισσότερη προθυμία ή ενέργεια από τον συμπρωταγωνιστή. Είναι καλό στις συνεργασίες σου να έχεις μια προκαταρκτική συμφωνία για να ανταποκριθείς στη σκηνή. Αν αυτό έχει συμβεί, τότε μπορείς να του πεις “κοφ’ το”. Δεν χρειάζεται να ανεχτούμε τίποτα, αλλά πρέπει να έχουμε μία υποστηρικτική γραμμή».

Τίνα Μανδηλαρά, Esther Acebo, Melia Kreiling

Τίνα Μανδηλαρά, Esther Acebo, Melia Kreiling




«Η ποικιλόμορφη γενιά Z»

 «Ευαισθητοποιημένη και έτοιμη να θέσει όρια: η ποικιλόμορφη γενιά Z», ήταν το θέμα της ενδιαφέρουσας συζήτησης που συντόνισε (έως τις 17:30) η εκπαιδευτικός Μαρία Πατεράκη και μετείχαν η Άρτεμι Τσίτσικα, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), και η Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέας, δημοσιογράφος, συνιδρύτρια Women on Top, όπως και εκπρόσωποι του Youth Council.

«Οι ενήλικες πολλές φορές υιοθετούμε έναν ρόλο αυθεντίας. Πρέπει να καταλάβουμε πως πρέπει να γίνουμε καλοί ακροατές. Να αφιερώνουμε χρόνο στο να ακούμε πραγματικά τι μας λέει ένας νέος άνθρωπος. Μπορεί να έχουμε πολύ καλές προθέσεις, αλλά μπορεί να μην έχουμε τη συγκέντρωση και να μην υιοθετούμε τη σωστή γλώσσα του σώματος, ώστε να δείξουμε ότι ακούμε», σημείωσε η κα Τσίτσικα για το πώς οι ενήλικες πρέπει να επαναξιολογήσουν ορισμένες διαδικασίες σχετικά με τη σχέση τους με τους νέους ανθρώπους.

«Εκείνο που βλέπω και στη βιβλιογραφία και μέσα από τη δική μου εμπειρία, είναι ότι αυτή η γενιά έχει μια πολύ ιδιαίτερη ποιότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έναν πολύ φωτεινό δρόμο. Με τη δική μας ενδυνάμωση μπορεί να έχει μεγάλη ενίσχυση των θετικών και τελικά να μπορέσει να βρει τον δρόμο της» συμπλήρωσε η Άρτεμις Τσίτσικα.

Με αναφορά στο βιβλίο της «Η πριγκίπισσα Αθηνά» ξεκίνησε την ομιλία της η Στέλλα Κάσδαγλη και στο διάλογο που είχε με τη μεγάλη της κόρη και την απορία που της γεννήθηκε: «Πώς γίνεται να έχουμε αναγάγει σε ιδανικό το να μην κάνουμε τίποτα; Είναι σημαντικό να τιμήσουμε τη δημιουργικότητα των γυναικών, η οποία δεν εκτιμάται τόσο πολύ στις μέρες μας» επισήμανε η κα Κάσδαγλη.

Όσο για το λόγο που θεωρεί σημαντικό το να επικοινωνήσει μία θεωρία σχετικά με τη μητρότητα διαφορετική από τις υπάρχουσες, η κα Κάσδαγλη ανέφερε ότι «βασικός μου στόχος δεν ήταν να πω ότι η μητρότητα δεν είναι κάτι ευχάριστο, αλλά είναι και άλλα πολλά πράγματα μαζί. Χρειάζεται να μοιραζόμαστε τα ψήγματα της δικής μας “αβολότητας”».

Η Ευμορφία Πεχλιβανίδου και Αλεξία Παπαγεωργίου, μέλη του Youth Council, έκαναν τις δικές τους παρεμβάσεις συμμετείχαν στο πάνελ με την Ευμορφία να τονίζει ότι η νέα γενιά δεν επαναπαύεται και είναι πολιτικοποιημένη. «Αυτή η γενιά αλληλεπιδρά διαφορετικά, γι’ αυτό και αντιδρά διαφορετικά».

«Ίσως πρέπει να αλλάξουμε “συχνότητα” για να καταλάβουμε τι μας λέει η νεολαία. Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουμε το μυαλό μας», συμπλήρωσε η Αλεξία.
Μαρία Πατεράκη, Άρτεμις Τσίτσικα, Στέλλα Κάσδαγλη







«Γυναίκες που εξαντλούν τις αντοχές τους: γονεϊκό στρες, εργασιακή εξουθένωση, και το σύνδρομο να ευχαριστείς τους άλλους» είναι το θέμα του πάνελ που συντόνισε λίγο νωρίτερα (έως τις 16:30)  η Μιρέλα Διαλετή, αρχισυντάκτρια του womanlandia.com. Στη συζήτηση μετείχαν η Μυρτώ Λεγάκη, Mindful Leadership, Εxecutive Resilience & Wellbeing expert, ιδρύτρια του One Breath Mindfulness Center, η Αγγελική Κοσμοπούλου, Senior Philanthropy executive, storytelling coach, ιδρύτρια του Story Mentor, συγγραφέας, και η Ελισάβετ Κάλμπαρη, νευροψυχολόγος, Executive Neuroleadership & HCP trainer, ιδρύτρια της Self Balance.

Η Μιρέλα Διαλετή συζητά με τη Μυρτώ Λεγάκη,την Αγγελική Κοσμοπούλου και την Ελισάβετ Κάλμπαρη, νευροψυχολόγο





«Το ψυχικό τραύμα στον εγκέφαλο, αποτυπώνεται ακριβώς σαν σωματικό τραύμα»

Εντύπωση προκάλεσε η πληροφορία ότι ο εγκέφαλος καταγράφει τους ψυχο-πνευματικούς τραυματισμούς ακριβώς όπως το ανθρώπινο σώμα σημαδεύεται από σωματικές βλάβες. Το στοιχείο αυτό ανέφερε η νευροψυχολόγος Ελισάβετ Κάλμπαρη, μιλώντας στο πάνελ του Power Trip με θέμα «Γυναίκες που εξαντλούν τις αντοχές τους: γονεϊκό στρες, εργασιακή εξουθένωση, και το σύνδρομο να ευχαριστείς τους άλλους».

Αφού έγινε μια μικρή αναφορά σε αληθινές μαρτυρίες γυναικών, οι οποίες μιλούσαν για το πώς κατάλαβαν πως είχαν πάθει burn out. «Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες το burn out αφορά περισσότερο γυναίκες», τόνισε η κα. Διαλέτη, πριν δώσει τον λόγο στην κα. Κάλμπαρη, η οποία ξεκαθάρισε μερικά στοιχεία για το πώς θα καταλάβουμε ότι παθαίνουμε burn out.

«Αφού δίνεις διαρκώς στη δουλειά σου, συνειδητοποιείς κάποια στιγμή πως δεν δίνεις σημασία σε άλλα σημαντικά της ζωής σου, όπως το να βγεις μία βόλτα. Βάζεις πάνω από όλα τη δουλειά. Σιγά σιγά έρχεται μία θλίψη, έπειτα ακολουθεί η κατάθλιψη και η παραίτηση».

Η κα. Μυρτώ Λεγάκη, εξιστόρησε την προσωπική της εμπειρία, όταν εργαζόταν σε μεγάλους οργανισμούς στο εξωτερικό, αναφορικά με το πώς έζησε το burn out.

«Περίμεναν από εμένα να είμαι εκεί 100%. Η πρώτη μου αξία έγινε η δουλειά. Ένιωθα πως εγώ κάτι δεν κάνω καλά και πρέπει να δώσω πολλά περισσότερα για να φτάσω εκεί πού είναι οι άλλοι. Δεν καταλάβαινα πότε το σώμα μου μού έλεγε πως δεν αντέχει άλλο. Προχωρούσα, αλλά χωρίς να βλέπω πόσα μπορώ να δώσω. Στην αρχή τα σημάδια ήταν μικρά. Το θέμα είναι να ακούσουμε το σώμα πριν τα σημάδια ήταν μεγάλα.

Όταν ήμουν έγκυος στον γιο μου, ξύπνησα μία μέρα και δεν μπορούσα να ακούσω από τη μία πλευρά. Αυτό ήταν το “καμπανάκι”, για να καταλάβω πως πρέπει να αλλάξω κάτι. Πρέπει να καταλάβουμε ποια είναι τα σημάδια στο σώμα σας και να οριοθετούμε».


«Στην Ελλάδα δεν έχει αναγνωριστεί το burn out»

Η κα. Κάλμπαρη, μίλησε για τις δικές της εμπειρίες και το πώς έχει κανονικοποιήσει όλες εκείνες εμπειρίες που σε κάνουν να φτάνεις στο burn out, αλλά και τι πρέπει να κάνουμε για το καταπολεμήσουμε.

«Αν τα βάλουμε κάτω, θεωρώ πως είναι ένα abuse που κάνουμε μόνες στον εαυτό μας. Ο πόνος ο συναισθηματικός είναι στον εγκέφαλο είναι ίδιος με τον σωματικό. Ο πόνος περνά με το παυσίπονο, αλλά όχι η αιτία. Έχουμε το άγχος να αποδείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε», σημείωσε.

«Υπάρχουν “καμπανάκια” που πρέπει να ακούμε – αρκεί να θέλουμε να τα ακούσουμε. Πολλές φορές η ομάδα μας μάς βοηθά να μαθαίνουμε και να κατανοούμε τις συμπεριφορές μας. ΤΟ να είμαστε ανοιχτοί είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το μήνυμα θα μας έρθει με κάποιον τρόπο», τόνισε η κα. Κοσμοπούλου.

Με τη σειρά της η κα. Λεγάκη πρόσθεσε: «Ναι, το δίκτυο στήριξης είναι πολύ σημαντικό. Έμαθα, όμως, να μπορώ να “ακούω” και τα σημάδια του σώματός σου. Σημασία έχει να καταλαβαίνω τι γίνεται κάθε στιγμή μέσα μου. Μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τι συμβαίνει μέσα σου, ειδικά αν βρίσκεσαι σε μία θέση ευθύνης».

Η κα. Κάλμπαρη διευκρίνισε πως είναι πολύ σημαντικό οργανισμοί και επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ένα κλίμα προστασίας και ελευθερίας. «Δεν είναι τυχαίο πως στην Ελλάδα δεν έχει αναγνωριστεί το burn out».


Στις 15:10 ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συνεντεύξεων που προβλήθηκαν σε ζωντανή μετάδοση. «Haircare is Self-care». Ο Αλέξανδρος Κυριακάκης, Kérastase Brand Expert, η ηθοποιός Nτόρα Μακρυγιάννη και η Έβελυν Καζαντζόγλου, Content creator & Fashion model, συζήτησαν με την Έστα Πλακοκέφαλου, beauty director του Marie Claire Greece. Η Μάρεα Λαουτάρη, Strategic Intervention coach / πιστοποιημένη Coach Στρατηγικής Παρέμβασης, συζήτησε με τη Σίσσυ Στρέμπα, δημοσιογράφο του marieclaire.gr με θέμα «Veuve Clicquot, To Σύνδρομο του Απατεώνα στον χώρο εργασίας» και η  Ειρήνη Σδράλλη, Visual Merchandiser executive της IKEA, συνομίλησε με την Εβίτα Τσιλοχρήστου, διευθύντρια σύνταξης του marieclaire.gr για την «Ευεξία στο Σπίτι». Επίσης η ηθοποιός Αθηνά Οικονομάκου συνομίλησε με την fasion features editor του Marie Claire Greece Χριστίνα Μαρία Κράββαρη, με θέμα «Lancôme, Write your future».  Λίγο νωρίτερα, η  Κωνσταντίνα Ψαρράκου, γενική διευθύντρια Marketing και Digital της εταιρείας Παπαστράτος, σε μια συζήτηση με την Εβίτα Τσιλοχρήστου, διευθύντρια σύνταξης του marieclaire.gr

«Εικόνα, social media και το ταξίδι προς την αυτοαποδοχή»

Είχε προηγηθεί συζήτηση με θέμα «Εικόνα, social media και το ταξίδι προς την αυτοαποδοχή». Η συγγραφέας, μοντέλο και παρουσιάστρια Naomi Shimada συζήτησε με την Andrea Thompson, editor in Chief του Marie Claire UK.
Η συγγραφέας, μοντέλο και παρουσιάστρια Naomi Shimada συζητά με την Andrea Thompson, editor in Chief του Marie Claire UK
Η συγγραφέας, μοντέλο και παρουσιάστρια Naomi Shimada συζητά με την Andrea Thompson, editor in Chief του Marie Claire UK
Η συγγραφέας, μοντέλο και παρουσιάστρια Naomi Shimada συζητά με την Andrea Thompson, editor in Chief του Marie Claire UK



Τα social media είναι «ένας εθισμός που πρέπει να αντιμετωπίσεις»

«Αν δεν το ελέγξεις θα σε ελέγξει εκείνο» τόνισε η κα. Shimada αναφερόμενη, προφανώς, στο διαδίκτυο. Και αναλύοντας περαιτέρω την άποψή της, η Naomi Shimada επισήμανε ότι «έχω περάσει πολλά στάδια στη σχέση μου με το ίντερνετ. Ξεκίνησα με ένα blog και με την πλατφόρμα MySpace. Ως άνθρωποι θέλουμε να συνδεόμαστε, θέλουμε να επικοινωνούμε. Στην αρχή όλοι μιλούσαμε για την αθωότητα και την ελευθερία που προσφέρει το διαδίκτυο. Ωστόσο, σήμερα πλέον νομίζω πως όλοι μπορούμε να πούμε ότι δεν νιώθουμε έτσι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

» Στην προσωπική μου ζωή είχα επηρεαστεί πάρα πολύ. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Και περίπου έξι χρόνια πριν, κάτι άλλαξε. Ένιωσα πως δεν ήμουν πια ο εαυτός μου. Έτσι, λοιπόν, περιόρισα το χρόνο που αφιέρωνα στα social media μέσα από το κινητό μου. Αν πρέπει να ανεβάσω κάτι, χρησιμοποιώ τον προσωπικό μου υπολογιστή. Είναι σαν μια συνήθεια, ένας εθισμός που πρέπει να αντιμετωπίσεις. Θέλει μεγάλη πειθαρχία» σημείωσε η Naomi Shimada σχετικά με την προσωπική εμπειρία και τον δικό της εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πολλοί άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα να σκεφτούν πως πλέον είναι υποχρεωμένοι να μοιράζονται πολλά κομμάτια της ζωής τους. Η ανθρώπινη συμπεριφορά αλλάζει δραστικά» είπε η ίδια χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με το πόσο τα social media αλλάζει τις προτεραιότητες και τις αξίες κάθε ανιθρώπου, η Naomi Shimada απάντησε ως εξής: «Έχουμε δύο σκοπούς να φροντίζουμε τον πλανήτη μας και να προσέχουμε τους ανθρώπους. Νομίζω πως πλέον η κοινωνία είναι πιο εγωκεντρική. Όλοι κάνουμε σκέψεις του τύπου "Όταν κάνω αυτό ή το άλλο, όλα θα πάνε καλά", σκεφτόμαστε, αλλά όταν τα καταφέρουμε τίποτα δεν αλλάζει.

Ο καθένας μας έχει έναν διαφορετικό σκοπό. Αυτός μας δίνει ένα νόημα στη ζωή. Αλλά όταν συγκρινόμαστε με τους άλλους, σίγουρα θα νιώσουμε πως κάτι δεν κάνουμε καλά. Ωστόσο, για να καταφέρουμε να βρούμε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε, χρειάζεται χρόνος και χώρος. Η κοινωνία μας δεν μας επιτρέπει να το κάνουμε αυτό. Στα social media θα ακούσουμε πολλές γνώμες, δεν μας βοηθούν όλες».

«Τo Internet είναι ένα μέσο για να γνωρίσεις πολύ κόσμο. Έχω και εγώ γνωρίσει πολλούς και καλούς ανθρώπους. Γνωρίζω, όμως, και τη σημασία της πραγματικής επαφής. Τα social media έχουν πολλά θετικά. Για παράδειγμα, στον κόσμο της μόδας κατάφεραν να εκφραστούν τόσοι πολλοί άνθρωποι. Δεν είναι απλώς μια κατάσταση σε άσπρο-μαύρο».

«Ανοίγοντας δρόμους: ξεπερνώντας ταμπού και στερεότυπα»

Νωρίτερα (εως τις 13:45) σε εξέλιξη ήταν το πάνελ: «Ανοίγοντας δρόμους: ξεπερνώντας ταμπού και στερεότυπα». Η Ζέτα Δούκα, ηθοποιός και ιδρύτρια της ΜΚΟ Ανάσα για την περίθαλψη ατόμων που πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής, συντόνισε μια συζήτηση με τις Σοφία Μπεκατώρου, χρυσή Ολυμπιονίκη, ψυχολόγο, πρωτοπόρο του ελληνικού #metoo, Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, Ethical Investor, Founder & President Save a Greek Stray (SGS), Founder & President A Promise to Animals (APA) και Μαίρη Συνατσάκη, παρουσιάστρια, youtuber, ηθοποιό και επιχειρηματία.
Ζέτα Δούκα, Σοφία Μπεκατώρου, Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση και Μαίρη Συνατσάκη
Ζέτα Δούκα
Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση
Από αριστερά: Εριέττα Κούρκουλου - Λάτση, Νία Βαρντάλος, Μαριάννα Λάτση

«Οι κρίσεις πανικού ήταν ό,τι χειρότερο έχω ζήσει μέχρι τώρα»

Μιλώντας για ευαίσθητα θέματα ή ακόμη και δοκιμασίες που έχει βιώσει στη ζωή της, η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη μάχη της με τις κρίσεις πανικού, αλλά και το πώς αντιμετώπισε τη δυσκολία στην τεκνοποίηση, με τη βοήθεια άγνωστων γυναικών οι οποίες συμμερίστηκαν το πρόβλημα μέσω των social media.

Συμμετέχοντας στο πάνελ του Συνεδρίου Power Trip που διοργανώνει το περιοδικό Marie Claire, η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, Ethical Investor (Ηθική/κοινωφελής επενδύτρια), ιδρύτρια και πρόεδρος της οργάνωσης «Save a Greek Stray (Σώσε ένα ελληνικό αδέσποτο)», ιδρύτρια και πρόεδρος της οργάνωσης «A Promise to Animals (Μια υπόσχεση στα ζώα)» μοιράστηκε δημοσίως, με καθηλωτική ειλικρίνεια και απλότητα, κάποιες από τις πιο δύσκολες προσωπικές εμπειρίες της.

Οι κρίσεις πανικού ήταν το πρώτο ζήτημα που άγγιξε η κα Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση συζητώντας με τη συντονίστρια της συζήτησης με το γενικότερο θέμα «Ανοίγοντας δρόμους: ξεπερνώντας ταμπού και στερεότυπα».

Η κυρία Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση ανέφερε ότι «κάθε περίπτωση, φυσικά, είναι διαφορετική. Αλλά για εμένα οι κρίσεις πανικού ήταν ό,τι χειρότερο έχω ζήσει μέχρι τώρα, η μεγαλύτερη φοβία μου. Το βίωσα για πρώτη φορά όταν ήμουν κοριτσάκι ακόμη, πριν από την εφηβεία, τότε όμως δεν γνώριζα τίποτα σχετικά με αυτό που μου συνέβαινε. Όμως, η κατάσταση απογειώθηκε γύρω στα 21-22 χρόνια μου. Και τότε, υπήρχε η επιπλέον πίεση ότι αυτή η περίοδος είναι η καλύτερη στη ζωή όλων. Για εμένα ήταν η χειρότερη, ακριβώς λόγω των κρίσεων πανικού.

»Οι κρίσεις πανικού που πάθαινα έγιναν καθημερινές. Δεν μπορούσα να οδηγήσω, να πάω για καφέ με τις φίλες μου, να παραγγείλω φαγητό -τίποτα. Αλλά το πιο δύσκολο, ήταν ότι κανείς δεν ήξερε να μου πει κάτι για το πώς να διαχειριστώ αυτό που μου συνέβαινε. Παρακαλούσα τους ανθρώπους γύρω μου, ένιωθα πως πεθαίνω, κάθε μέρα. Και, επίσης, ένιωθα πως ήμουν τρελή. Κάποια ημέρα πήγα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, διότι πίστευα πως θα πάθω ανακοπή.

»Εν τέλει, πήγα στη μητέρα μου και ζήτησα τη βοήθειά της. Και, μολονότι στην οικογένειά μας δεν είχαμε γενικώς σχέση με την ψυχανάλυση, ήταν κάτι ξένο για εμάς -ακόμη κι εγώ, ενδόμυχα, θεωρούσα την ψυχοθεραπεία σαν ένδειξη αδυναμίας- αλλά αυτό ήταν που χρειαζόμουν για να ξεπεράσω το πρόβλημα των κρίσεων πανικού».

Ακολούθως, η κα Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση εστίασε στην τεκνοποίηση και τις δυσκολίες που η ίδια αντιμετώπισε, λέγοντας ότι «νομίζω πως αυτό που μας ενώνει εδώ είναι ότι μιλάμε ανοιχτά για τις αλήθειες μας. Και αυτό έχει μια φοβερή απήχηση στον κόσμο, γιατί οι γυναίκες έχουμε μεγάλη δύναμη όταν μοιραζόμαστε μεταξύ μας αυτά που μας απασχολούν. Αυτό έκανα εγώ, για τη δυσκολία μου να κάνω παιδί. Ήμουν 26 ετών, σε μια ηλικία που, όπως πίστευα, δεν θα έπρεπε να έχω πρόβλημα. Πίστευα πως σε 1-2 μήνες θα μείνω έγκυος, κάτι που, ωστόσο, δεν ήταν καθόλου εύκολο. Το μοιράστηκα κάπως τυχαία, επειδή μου είχαν ξεμείνει κάποια φάρμακα. Έκανα μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να αναφέρω το πρόβλημά μου. Πολλές γυναίκες, όμως, το κατάλαβαν αμέσως και μου έστειλαν δεκάδες μηνύματα, προσφέροντας συμβουλές και βοήθεια, χωρίς εγώ να έχω πει κάτι σχετικά

Υπήρξαν πολλές που είχαν περάσει κάτι αντίστοιχο και αυτό μου έδωσε τεράστια δύναμη. Συνειδητοποίησα ότι η δυσκολία της τεκνοποίησης απασχολεί πάρα πολλές γυναίκες. Οι οποίες κι αυτές με τη σειρά τους συνειδητοποιούν ότι το πράγμα δεν είναι τόσο απλό όσο πολλοί πιστεύουν, του τύπου 'πήγα διακοπές, έκανα σεξ, έμεινα έγκυος'».

«Η βοήθεια είναι στην ουσία αλληλοβοήθεια»

Αναλύοντας την αξία του να μοιράζεται -κυρίως μια γυναίκα- τα προβλήματά της με τον περίγυρό της, η κα Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση τόνισε πως «η βοήθεια είναι στην ουσία αλληλοβοήθεια. Έτσι το νιώθω εγώ αυτό το μοίρασμα των εμπειριών μας. Γιατί όταν νιώθεις μόνη σου, “χαώνεσαι”. Στη δική μου περίπτωση της υπογονιμότητας πχ, εγώ έτυχε να έχω τεράστια στήριξη από το σύζυγό μου. Σε βαθμό που, όταν έμεινα έγκυος, στην ψυχολόγο μου είπα “μείναμε έγκυος”, εννοώντας ότι όλο αυτό το ζήσαμε, κάθε στιγμή, με τον άντρα μου. Κι εκείνη μού έλεγε “δεν μείνατε έγκυος. Εσύ είσαι έγκυος”.

» Σωματικά, βέβαια, δεν μπορούσε κανένας άντρας να καταλάβει αυτά που περνά μια γυναίκα. Ορμονικά, ψυχολογικά κ.λπ. Γι' αυτό ως γυναίκα χρειάζεσαι μια άλλη γυναίκα».

Παράλληλα, η κα Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση εξομολογήθηκε την αδυναμία που είχε στον πατέρα της, τον Νίκο Κούρκουλο, ενώ όταν ρωτήθηκε από τη Ζέτα Δούκα για τη σχέση με τον 14 μηνών γιο της, η Κούρκουλου-Λάτση είπε αυθόρμητα «είναι υπέροχο να μεγαλώνω ένα αγόρι. Του εύχομαι να είναι πάντα ευτυχισμένος και υπεύθυνος. Προερχόμαστε από μια οικογένεια δυνατή και με ευθύνη. Αν ένας άνθρωπος έχει ένα απλό χρέος, ο γιος μου έχει μεγαλύτερο. Αυτό θα ευχόμουν στο παιδί μου: Να είναι ευτυχισμένος και να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του για καλό».

Σε σχέση με την έντονη δραστηριοποίησή της υπέρ της προστασίας των ζώων, η κα Εριέττα Κούρκουλου Λάτση επισήμανε ότι «είμαι υπέρ της ελεύθερης επιλογής. Όμως, όταν κάποιος αποφασίζει ελεύθερα να φάει κρέας, ναι, είναι προσωπική επιλογή του, αλλά κάποιον αφορά που δεν έχει αυτή την επιλογή. Και αυτός ο κάποιος είναι το ζώο. Για όσους από εμάς έχουμε σχέση με κάποιο ζώο, πχ ένα σκύλο, μια γάτα κ.λπ. ξέρουμε πολύ καλά ότι τα ζώα έχουν συναισθήματα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά πόσο τα ζώα μοιάζουν με εμάς τους ανθρώπους -ακόμη και βιολογικά, γι' αυτό, άλλωστε, γίνονται πειράματα πάνω τους.

Δεν ξέρω πώς ξεκίνησε η δική μου αγάπη μου για τα ζώα, γενικότερα όμως, πιστεύω πως η ενσυναίσθηση πρέπει να αφορά όλους -και στον τομέα της προστασίας των ζώων».


«Δεν έβρισκα δουλειά επειδή είμαι Ελληνίδα»

Νωρίτερα η  Ελληνοκαναδή ηθοποιός, διάσημη -κυρίως από την τεράστια επιτυχία των ταινιών «Γάμος αλα Ελληνικά»Νία Βαρντάλος προέβη σε μια σειρά από συγκλονιστικές -και συγκινητικές- εξομολογήσεις.

Μιλώντας για τα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας της, η Νία Βαρντάλος αποκάλυψε ότι, όταν μετακόμισε στο Λος Άντζελες, η πρώτη ατζέντισα στην οποίαν απευθύνθηκε για να βρει δουλειά στο Χόλιγουντ, την απέρριψε εντελώς για τρεις λόγους. Οι οποίοι ήταν, επί λέξει: «1. Επειδή δεν είσαι αρκετά όμορφη για να είσαι πρωταγωνίστρια. 2. Επειδή δεν είσαι αρκετά παχιά ώστε να γίνεις καρατερίστα. Κυρίως όμως 3. επειδή είσαι Ελληνίδα. Άρα, δεν ανήκεις σε κάποια από τις μεγάλες μειονότητες, όπως πχ τους Πορτορικάνους, τους Ισπανόφωνους κ.λπ. Συνεπώς, απολύεσαι».



Γαλάτεια Λασκαράκη και Νία Βαρντάλος
Νία Βαρντάλος

Έχοντας εξοργιστεί από τις πολλαπλές διακρίσεις και τον αποκλεισμό που υπέστη, η Νία Βαρντάλος -αφού, όπως είπε η ίδια γελώντας «έλουσα τη μάνατζερ με όποια βρισιά και κατάρα μου ερχόταν στο μυαλό καθώς οδηγούσα στο Λος Άντζελες φεύγοντας από το γραφείο της»- αποφάσισε να μετατρέψει το υποτιθέμενο μειονέκτημά της σε όπλο: Κατέγραψε όλες τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικογένειάς της, όλα τα γνωρίσματα που θα φαίνονταν αλλόκοτα στο αμερικανικό και διεθνές κοινό. Κι έτσι γεννήθηκε το σενάριο του «Γάμος αλά Ελληνικά», σε μια πρώτη μορφή σαν θεατρικό έργο.

Η Βαρντάλος προχώρησε μόνη της, αποτολμώντας κάτι που ενδεχομένως θα την κατέστρεφε: Νοίκιασε μια θεατρική αίθουσα και ανέβασε το έργο με δικά της έξοδα. Ευτυχώς όμως για εκείνην, η ιδέα του «Γάμος αλά Ελληνικά» ενθουσίασε τη Ρίτα Γουίλσον και τον Τομ Χανκς, οι οποίο και την παρότρυναν να το διασκευάσει για τον κινηματογράφο. Και η συνέχεια ανήκει στην ιστορία, την απίθανα επιτυχημένη ιστορία του «Γάμος αλά Ελληνικά».

Μάλιστα, για το γύρισμα της τρίτης συνέχειας, το «Γάμος αλά Ελληνικά» ήρθε ξανά στην Ελλάδα, όπου, όπως τόνισε η Νία Βαρντάλος, έτυχε ουσιαστικής υποστήριξης από την ελληνική κυβέρνηση. «Χωρίς τη βοήθεια που πήραμε από το ελληνικό κράτος, ίσως δεν θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε την παραγωγή του 'Γάμος αλά Ελληνικά 3'» είπε χαρακτηριστικά η Νία Βαρντάλος.

«The Wellness Edition»

Ο τίτλος του φετινού Συνεδρίου («The Wellness Edition») ήθελε να δώσει με ακρίβεια το στίγμα της ανταλλαγής ιδεών που έγινε στο Power Trip του Marie Claire: Ποιότητα ζωής, κατάργηση στερεοτύπων και ταμπού, ειδικά σε ό,τι αφορά σε ζητήματα ψυχικής υγείας και υγιεινης. Η διαπίστωση ότι οι πιο ευάλωτες από αυτή την άποψη κοινωνικές ομάδες είναι σήμερα οι γυναίκες, τα άτομα που ανήκουν στη λεγόμενη «Γενιά Ζ», καθώς και οι πιο νέοι από τους Millenials, καθιστά πιεστική την ανάγκη ανάδειξης και ανάλυσης του φαινομένου της εξουθένωσης (burnout).

Καθώς η εξάντληση των γυναικών και των νέων βρίσκεται σε ανησυχητική άνοδο παγκοσμίως, το Marie Claire προώθησε προς συζήτηση στο Συνέδριο Power Trip επιπλέον επιβαρυντικές παραμέτρους, όπως η αλματώδης πρόοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι με την τελειοποίηση και την εξάπλωση των chatbot τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα γίνουν ακόμη πιο τοξικά, ακόμη πιο χολερικά και διχαστικά, το καθήκον όσων συμμετέχουν σε διοργανώσεις όπως το Power Trip του Marie Claire συνίσταται, κατ' αρχάς, στο να φέρει τα σχετικά ζητήματα στη δημόσια σφαίρα και να ενθαρρύνει τον ανοιχτό διάλογο γύρω από αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Τρίτη 30 Μαΐου και χάρη στη φιλοξενία του Marie Claire Power Trip στο έξοχο Cape Sounio Grecotel Boutique Resort, στα πάνελ των συζητήσεων συναντήθηκαν γυναίκες διάσημες, με ισχυρό και επιδραστικό λόγο που τις ακολουθεί και τις χαρακτηρίζει με τον παγκόσμιο απόηχό του. Καθεμία από τις ομιλήτριες, άλλωστε, έχει προσωπικές ιστορίες που εμπνέουν και συγκινούν. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των σπουδαίων προσκεκλημένων κυριών στο Power Trip του Marie Claire για το 2023 ήταν η συγκλονιστική διαδρομή τους: Μέσα από σκληρές, συχνά επώδυνες δοκιμασίες, κατόρθωσαν να μεταμορφώσουν τα δεινά σε κίνητρα, τον πόνο σε δύναμη ψυχής. Η επιτυχία τους αποτελεί υπόδειγμα ευρύτερα, για κάθε γυναίκα, για τον καθέναν.

Στο Συνέδριο Power Trip του Marie Claire , εκτός από τη Νία Βαρντάλος,  τη Ζέτα Δούκα, τη Σοφία Μπεκατώρου, την Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση και τη Μαίρη Συνατσάκη έλαβαν μέρος ως ομιλήτριες:

- Η Έσθέρ Αθέμπο, η σαγηνευτική Ισπανίδα ηθοποιός της, ήδη θρυλικής, τηλεοπτικής σειράς «La Casa de Papel».
- Η Μέλια Κράιλινγκ, επίσης ηθοποιός με συμμετοχές σε μεγάλες, διεθνείς παραγωγές.
- Η Ναόμι Σιμάντα, μοντέλο, δασκάλα γιόγκα, δημιουργός εκπομπών για την ευεξία και τη σωματική υγεία.

Και επίσης: Μυρτώ Λεγάκη, Αγγελική Κοσμοπούλου, Άρτεμις Κ. Τσίτσικα, Λότι Μος, Τζάσμιν Χάρσονο, Στέλλα Κάσδαγλη, Ελισσάβετ Κάλμπαρη, Νίκη Σμυρνή και, φυσικά, η διευθύντρια της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού Marie Claire, Γαλάτεια Λασκαράκη.

Στη θεματολογία των συζητήσεων περιλαμβάνονταν ζητήματα όπως η αυτο-αντίληψη και τα social media, οι γυναίκες/μητέρες/εργαζόμενες και η υπερκόπωση, ο φεμινισμός στην εποχή της Generation Z, οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο χώρο της show biz τα τελευταία χρόνια ειδικά για τις γυναίκες εργαζόμενες, καθώς και διαφορετικές όψεις της ψυχικής υγείας.

Με ένα τόσο πλούσιο «μενού», τόσο άφθονη και ποικίλη τροφή για σκέψη, το φετεινό Power Trip μετατόπισε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά, σε ό,τι αφορά στο κύρος και τη δύναμη παρέμβασης του Συνεδρίου. Δίνοντας την ιδανική συνέχεια σε μια ήδη σημαντική παράδοση για το Marie Claire παγκοσμίως. Εξάλλου, το Συνέδριο Power Trip διοργανώνεται εδώ και πολλά χρόνια σε 3 ηπείρους και σε 4 διαφορετικές χώρες/αγορές (ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Ελλάδα).

Αξίζει να επισημανθεί ότι το ελληνικό Power Trip διοργανώνεται από το 2019 και έχει φιλοξενήσει πάνω από 130 ομιλήτριες, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το διεθνές προσκήνιο. Μεταξύ αυτών, μπορεί κάποιος να σταχυολογήσει ονόματα όπως η Μπρουκ Σιλντς, η Αριζόνα Μιούζ, η Μαργκερίτα Μισόνι, η Ελίζα Σεντνάουι, η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου και η πρόεδρος της επιτροπής διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Αθήνα, καθώς και της Επιτροπής για τον εορτασμό των 200 ετών από την Εθνική Επανάσταση του 1821, κα Γιάννα Αγγελοπούλου.

Αντιστοίχως, στο αμερικανικό Power Trip έχουν λάβει μέρος στα πάνελ των συζητήσεων, μεταξύ πολλών σημαντικών άλλων, κορυφαίες ηθοποιοί και μοντέλα όπως η Τζέσικα Τσάστεϊν, Κάρι Μάλιγκαν, Σάρον Στόουν, Γκουίνεθ Πάλτροου, Έμιλι Ραταϊκόφσκι, Τζέσικα Άλμπα κ.α.

Δεν είναι διόλου τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι το Power Trip έχει καθιερωθεί ως θεσμός υψηλής περιωπής, ιδιαίτερα σε οτιδήποτε σχετίζεται με την ανάδειξη ζητημάτων που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα και το status της στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες.

Δείτε το πρόγραμμα:

12:00 Έναρξη και χαιρετισμός από τη Γαλάτεια Λασκαράκη, editor in Chief του Μarie Claire Greece.

12:00-12:30 Η σημασία του να ελέγχεις το αφήγημά σου. Η ηθοποιός, σκηνοθέτις, σεναριογράφος και παραγωγός Νia Vardalos συζητά με τη Γαλάτεια Λασκαράκη, editor in Chief του Μarie Claire Greece.

12:40-13:30 Ανοίγοντας δρόμους: ξεπερνώντας ταμπού και στερεότυπα. Η Ζέτα Δούκα, ηθοποιός και ιδρύτρια της ΜΚΟ Ανάσα για την περίθαλψη ατόμων που πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής, συντονίζει μια συζήτηση με τις Σοφία Μπεκατώρου, χρυσή Ολυμπιονίκη, ψυχολόγο, πρωτοπόρο του ελληνικού #metoo, Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, Ethical Investor, Founder & President Save a Greek Stray (SGS), Founder & President A Promise to Animals (APA) και Μαίρη Συνατσάκη, παρουσιάστρια, youtuber, ηθοποιό και επιχειρηματία.

13:30-13:45 Διάλειμμα

13:45-14:15 Εικόνα, social media, και το ταξίδι προς την αυτοαποδοχή. Η συγγραφέας, μοντέλο και παρουσιάστρια Naomi Shimada σε μια συζήτηση με την Andrea Thompson, editor in Chief του Marie Claire UK.

14.15 -15:15 Συνεχίζονται συνεντεύξεις σε ζωντανή μετάδοση

Ευημερία στον χώρο εργασίας. Η Κωνσταντίνα Ψαρράκου, γενική διευθύντρια Marketing και Digital της εταιρείας Παπαστράτος, σε μια συζήτηση με την Εβίτα Τσιλοχρήστου, διευθύντρια σύνταξης του marieclaire.gr.

Veuve Clicquot, To Σύνδρομο του Απατεώνα στον χώρο εργασίας. Η Μάρεα Λαουτάρη, Strategic Intervention coach / πιστοποιημένη Coach Στρατηγικής Παρέμβασης, σε μια συζήτηση με τη Σίσσυ Στρέμπα, δημοσιογράφο του marieclaire.gr.

Ευεξία στο σπίτι. Η Ειρήνη Σδράλλη, Visual Merchandiser executive της IKEA, σε μια συζήτηση με την Εβίτα Τσιλοχρήστου, διευθύντρια σύνταξης του marieclaire.gr.

Lancôme, Write your future. Η ηθοποιός Αθηνά Οικονομάκου σε μια συζήτηση με τη Χριστίνα Μαρία Κράββαρη, fashion features editor του Marie Claire Greece.

Haircare is Self-care. Ο Αλέξανδρος Κυριακάκης, Kérastase Brand Expert, η ηθοποιός Nτόρα Μακρυγιάννη και η Έβελυν Καζαντζόγλου, Content creator & Fashion model, σε μια συζήτηση με την Έστα Πλακοκέφαλου, beauty director του Marie Claire Greece.

15:15-16:00 Γυναίκες που εξαντλούν τις αντοχές τους: γονεϊκό στρες, εργασιακή εξουθένωση, και το σύνδρομο να ευχαριστείς τους άλλους. Η Μιρέλα Διαλετή, αρχισυντάκτρια του womanlandia.com, συντονίζει μια συζήτηση με τη Μυρτώ Λεγάκη, Mindful Leadership, Εxecutive Resilience & Wellbeing expert, ιδρύτρια του One Breath Mindfulness Center, την Αγγελική Κοσμοπούλου, Senior Philanthropy executive, storytelling coach, ιδρύτρια του Story Mentor, συγγραφέα, και την Ελισάβετ Κάλμπαρη, νευροψυχολόγο, Executive Neuroleadership & HCP trainer, ιδρύτρια της Self Balance.

16:30-17:30 Ευαισθητοποιημένη και έτοιμη να θέσει όρια: η ποικιλόμορφη γενιά Z. Η εκπαιδευτικός Μαρία Πατεράκη συντονίζει μια συζήτηση με τις Άρτεμι Τσίτσικα, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), και τη Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέα, δημοσιογράφο, συνιδρύτρια Women on Top, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Youth Council.

17:30-18:15 Πίσω από τις κάμερες: πόσο άλλαξαν τα πράγματα στη showbiz ως χώρο εργασίας για τις γυναίκες. Η Τίνα Μανδηλαρά, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια πολιτιστικού στο Πρώτο Θέμα, συντονίζει μια συζήτηση με τις ηθοποιούς Esther Acebo και Melia Kreiling.

18:15-18:45 Μιλώντας ανοιχτά για την ψυχική υγεία στη βιομηχανία της μόδας & της ομορφιάς. Το μοντέλο και entrepreneur Lottie Moss συζητά με την Galia Loupan, Chief Content officer του Marie Claire International.

18:45-19:10 Το wellbeing μέσα από εμπειρίες και η άνοδος του τουρισμού ευεξίας. Η Ανδρονίκη Κολοβού, editor in Chief στο travel.gr, συντονίζει μια συζήτηση με τις Νίκη Σμυρνή, ιδρύτρια των Travelgems και Mindfulgems, Jasmin Harsono, ιδρύτρια του Emerald and Tiger, ειδικό Wellbeing, και Έλη Δρίβα, ηθοποιό.

Τέλος ομιλιών

19:30 Δείπνο στο ηλιοβασίλεμα από τη Veuve Clicquot.

Ειδήσεις σήμερα:

«Τον έβλεπα στο νερό με κεραυνούς γύρω» - Αυτόπτης μάρτυρας για τον τραγικό θάνατο τουρίστα στη Ρόδο

Ένας Μαροκινός με... έξι ονόματα πίσω από την κλοπή των 81 διαβατηρίων στην Καλλιθέα

Από τον Οκτώβριο περνούσαν παράνομους μετανάστες στον Έβρο οι 5 συνοριοφύλακες

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr