Hurkle-Durkle: Η συνήθεια στον ύπνο που λατρεύουν οι Σκωτσέζοι και φαίνεται να κάνει καλό στην υγεία

Hurkle-Durkle: Η συνήθεια στον ύπνο που λατρεύουν οι Σκωτσέζοι και φαίνεται να κάνει καλό στην υγεία

Και πώς, τελικά, το snooze στο ξυπνητήρι δεν κάνει και τόσο κακό.

hurkle-durkle
Το bed rotting ή αλλιώς το να λιώνουμε στο κρεβάτι μας κοιτώντας το κινητό χωρίς να κάνουμε τίποτε άλλο έχει ένα «ξαδερφάκι» το οποίο έρχεται από τη Σκωτία και μάλλον το υιοθετείτε και εσείς ήδη.


Είτε το πιστεύετε είτε όχι, πιθανότατα ήδη αγαπάτε το “hurkle-durkle” – μια τάση που είναι γνωστή στα αγγλόφωνα social media και τείνει να γίνει και στα παγκόσμια.
 
Όλοι και όλες έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση: το ξυπνητήρι χτυπάει και ξέρετε ότι είναι ώρα να ξεκινήσετε τη μέρα σας – αλλά εσείς, κουλουριάζεστε στα ζεστά σκεπάσματα και επιλέγετε να καθυστερήσετε.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα λεξικά στη Σκωτία το hurkle-durkle σημαίνει «να παραμένεις ξαπλωμένος στο κρεβάτι, ενώ θα έπρεπε να είσαι ξύπνιος και να κάνεις άλλα πράγματα».

 
Η διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο τάσεις ύπνου είναι ότι το bed rotting υπονοεί μια απεριόριστη κατάσταση νωθρότητας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ενώ το hurkle-durkling αφορά αποκλειστικά τις πρωινές ώρες.

Ο σκωτσέζικος όρος χρονολογείται από το 1800 – με το “hurkle” να ορίζεται ως «το να σέρνεις το σώμα μαζί», σύμφωνα με το ετυμολογικό λεξικό της σκωτσέζικης γλώσσας.

Όπως εξηγείται σε ένα viral βίντεο στο TikTok με 3,9 εκατομμύρια προβολές, «οι Σκωτσέζοι έχουν μια λέξη για όταν μένουμε στο κρεβάτι αφού είναι ώρα να σηκωθούμε. Αυτή είναι το hurkle-durkling».

 
Τώρα, εκατοντάδες χρόνια αργότερα, οι χρήστες του TikTok έχουν κολλήσει με αυτή την «τακτική χαλάρωσης» και μοιράζονται στους λογαριασμούς τους τις δικές τους στιγμές “hurkle-durkle”.

Διαβάστε περισσότερα στο marieclaire.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης