Hypergamy: Η τάση στις σχέσεις που υπάρχει από πολύ παλιά και παραμένει δημοφιλής

Hypergamy: Η τάση στις σχέσεις που υπάρχει από πολύ παλιά και παραμένει δημοφιλής

Γάμος από αγάπη η συμφέρον;

hypergamy_bridgerton_main
Από την Carrie Bradshaw και τον Big μέχρι σχεδόν όλες στις Real Housewives, η έννοια του γάμου από συμφέρον δεν είναι κάτι καινούργιο στη μυθοπλασία- κατά κάποιο τρόπο, είναι ένα από εκείνα τα θέματα που δεν φαίνεται να βγαίνουν ποτέ από τη μόδα. Πάρτε, για παράδειγμα, την πιο πρόσφατη ιστορία του Bridgerton.

 
Πίσω από όλο το σεξ στη σειρά, η πλοκή έχει να κάνει με οικογένειες που αναρριχώνται στις βαθμίδες της κοινωνίας, φλερτάροντας με άτομα «υψηλότερης» κοινωνικής θέσης.

Ο όρος για αυτό το φαινόμενο είναι “hypergamy” («υπεργαμία») και σύμφωνα με την Damona Hoffman, coach γνωριμιών και οικοδέσποινα του podcast Dates & Mates, είναι τόσο παλιός όσο και ο χρόνος.

Κλείσιμο
«Η ιδέα του γάμου με βάση την αγάπη είναι στην πραγματικότητα μια πολύ σύγχρονη πρακτική», λέει. «Ο γάμος παραδοσιακά γινόταν για την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της οικογένειας μιας γυναίκας».

 
Και ενώ η ιδέα του γάμου από συμφέρον είναι ένα κομβικό σημείο σε σειρές, βιβλία και ταινίες, στην πραγματικότητα εξακολουθεί να συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στον κόσμο.

Τι είναι το hypergamy
«Πολύ απλά η πράξη του να παντρεύεσαι ή να βγαίνεις ραντεβού με κάποιον που θεωρείς ότι είναι πιο επιτυχημένος και προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια – είτε το κάνεις συνειδητά είτε υποσυνείδητα», λέει η Alysha Jeney, διπλωματούχος coach γάμου και οικογένειας.

 
«Αυτό μπορεί συχνά να οφείλεται στην επιθυμία να θέλετε να επιτύχετε οικονομική ασφάλεια ή να ενισχύσετε τη φήμη σας. Μπορεί επίσης να οφείλεται στην επιθυμία να αναζητήσετε ένα “υψηλότερο επίπεδο” αυτοεκτίμησης και ταυτότητας», λέει η ίδια.

Και παρόλο που ο όρος έχει γίνει πολύ πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, η έννοια υπάρχει εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Διαβάστε περισσότερα στο marieclaire.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης