Πρωτεΐνες: Γιατί είναι τόσο σπουδαίες για τη γυναικεία υγεία;

Και πώς θα τις εντάξουμε στο καθημερινό μενού μας στην απαραίτητη ποσότητα, με τους πιο πρακτικούς, ωφέλιμους και απολαυστικούς τρόπους.

 
 

Μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφή είναι θεμελιώδης για την καλή σωματική και ψυχική υγεία, ειδικά αν ακολουθούμε καθημερινά ένα απαιτητικό πρόγραμμα όπου καλούμαστε να ισορροπήσουμε και να ανταποκριθούμε σε πολλαπλούς ρόλους -ως επαγγελματίες, σύντροφοι, σύζυγοι, μητέρες, φίλες- ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια καλή φυσική κατάσταση.

 
Σε αυτή τη διατροφή, ένα από τα μακροθρεπτικά συστατικά (όπως αποκαλούνται όσα αποτελούν πηγή θερμίδων) που δεν έχει αναδειχθεί αρκετά η σημασία του είναι οι πρωτεΐνες, με τις οποίες συνδέονται, κατά κάποιον τρόπο, όλες οι λειτουργίες του οργανισμού.

Συγκεκριμένα, αποτελούν το δομικό υλικό για το δέρμα, τους μυς, τους τένοντες, τα νύχια και τα μαλλιά. Επιπλέον, τα αμινοξέα που περιέχουν υποστηρίζουν το σύστημα ορμονών και νευροδιαβιβαστών μας.

Έξι καλοί λόγοι για να αυξήσουμε την κατανάλωσή τους

 
Συμβάλλουν κυριολεκτικά στη γυναικεία ενδυνάμωση: Καθώς οι μύες μας είναι φτιαγμένοι κυρίως από πρωτεΐνες, η κατανάλωσή τους αυξάνει τη μυϊκή μάζα και τη σωματική δύναμή μας (κατ’ επέκταση, και την ψυχική!), αρκεί να τη συνδυάσουμε με κάποια προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης όπως τα βαράκια.
 

Μας βοηθούν να ελέγξουμε την πείνα μας: Επιδρούν με τέτοιον τρόπο στις ορμόνες μας ώστε παρατείνουν το αίσθημα κορεσμού και μειώνουν εκείνο της πείνας. Είναι εντυπωσιακό ότι, σύμφωνα με μελέτη (The American Journal of Clinical Nutrition, 2005), υπέρβαρες γυναίκες που αύξησαν την πρόσληψη πρωτεϊνών κατά 15-30% μείωσαν ημερησίως την κατανάλωση θερμίδων κατά 441 χωρίς να αλλάξουν κάτι άλλο στη ζωή τους. Μια άλλη μελέτη, σε υπέρβαρα κορίτσια στην εφηβεία, έδειξε ότι οι πρωτεΐνες περιόρισαν τις λιγούρες και την επιθυμία για νυχτερινή κατανάλωση σνακ: ίσως χάρη στη δράση τους στην παραγωγή ντοπαμίνης, την ορμόνη που συνδέεται με τις λιγούρες και τους εθισμούς (Nutrition Journal, 2014).

 
Ενισχύουν τον μεταβολισμό και την καύση θερμίδων: Οι πρωτεΐνες έχουν υψηλότερη απόδοση από τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά στη λεγόμενη θερμογένεση, δηλαδή στην ποσότητα της ενέργειας από την τροφή που αξιοποιεί το σώμα μας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει καλύτερο μεταβολισμό και καύση 80-100 περισσότερων θερμίδων ημερησίως.

 
Προστατεύουν τα κόκαλα: Πολλές μακροχρόνιες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στη διατήρηση της οστικής μάζας με το πέρασμα των χρόνων και μειώνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων. Μια δράση ιδιαίτερα πολύτιμη για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αλλά και για όλες μας.
 

Ελέγχουν την αρτηριακή πίεση: Η υπέρταση θεωρείται βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους αλλά και για χρόνιες παθήσεις στα νεφρά. Οι πρωτεΐνες λειτουργούν προστατευτικά, διατηρώντας την πίεση σε φυσιολογικά χαμηλά επίπεδα, όπως έχουν δείξει διάφορες μελέτες. Επιπλέον, μια τουλάχιστον μελέτη τις έχει συνδέσει με χαμηλότερα επίπεδα της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων (JAMA, 2005).

Διαβάστε περισσότερα στο marieclaire.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr