Muzoon Almellehan: Η απίστευτη ιστορία του κοριτσιού που έγινε η πρώτη πρέσβειρα- πρόσφυγας της Unicef

Muzoon Almellehan: Η απίστευτη ιστορία του κοριτσιού που έγινε η πρώτη πρέσβειρα- πρόσφυγας της Unicef

«Τρώγαμε, κοιμόμασταν και αποθηκεύαμε τα πράγματά μας σε μία σκηνή – αλλά τουλάχιστον ήμασταν ασφαλείς».

muzoonin
ΗMuzoon Almellehan είναι 26 ετών Σύρια πρόσφυγας και ακτιβίστρια στην εκπαίδευση. Άφησε την πατρίδα της σε ηλικία 14 ετών το 2013, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τις βόμβες και τις μάχες που γίνονταν εκεί. Έκτοτε βρέθηκε να περπατά και να γυρίζει από καταυλισμό προσφύγων σε καταυλισμό προσφύγων με μόνη της έννοια το σχολείο και την εκπαίδευσή της.

 
«Δεν ήταν εύκολο να βιώνω τον φόβο και την ανασφάλεια του πολέμου ως μικρό παιδί. Ένιωθα ασφάλεια στο σχολείο, την οποία έχασα και αυτό ήταν σπαρακτικό», μας λέει, λίγες ημέρες πριν την ομιλία της στο TEDxAthens, στις 5 Οκτωβρίου – βρείτε εδώ εισιτήρια.

 
Κλείσιμο
Πλέον, αγωνίζεται για την εκπαίδευση των παιδιών (κυρίως των κοριτσιών) σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή σε εμπόλεμες ζώνη. 

Ξεκίνησε την εκστρατεία της στην Ιορδανία, όπου ζούσε ως πρόσφυγας σε καταυλισμούς για τρία χρόνια, εκ των οποίων 18 μήνες στο Za’atari. Στο πλαίσιο ενός προγράμματος επιστροφής στο σχολείο, τον Αύγουστο του 2013, που υποστηριζόταν από τη UNICEF, τόνισε για πρώτη φορά την ανάγκη για περισσότερα κορίτσια στο σχολείο.

 
Για να καταφέρει να κάνει πιο δυνατό το μήνυμά της πήγαινε από σκηνή σε σκηνή μιλώντας με γονείς κοριτσιών που κινδύνευαν είτε να παντρευτούν ως παιδιά είτε να οδηγηθούν στην παιδική εργασία.

Τα επόμενα δυόμισι χρόνια έγινε συνώνυμο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών, ιδίως των κοριτσιών και της ανάγκης τους να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στο σχολείο. Συνόδευσε τη Μαλάλα σε δύο επισκέψεις στον καταυλισμό. Ζει πλέον στο Νιούκαστλ του Ηνωμένου Βασιλείου με την οικογένειά της και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της πόλης. Είναι η πρώτη πρόσφυγας που έγινε πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF και προσφέρει μια ισχυρή, αξιόπιστη και αυθεντική φωνή για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε περισσότερα στο marieclaire.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης