Αυτές είναι οι δύο περίοδοι που γερνάμε σημαντικά

Αυτές είναι οι δύο περίοδοι που γερνάμε σημαντικά

Για όλους υπάρχει μία στιγμή που συνειδητοποιούν απότομα ότι έχουν γεράσει. Πλέον, αυτή η στιγμή της απότομης συνειδητοποίησης αποδεικνύεται επιστημονικά και τοποθετείται σε δύο συγκεκριμένες ηλικίες: στα μισά της δεκαετίας των 40 και στις αρχές των 60.

Aging__1_
Θυμάμαι ακριβώς τη στιγμή, θυμάμαι και πού βρισκόμουν. Μερικά χρόνια πριν, στα γραφεία του περιοδικού, είχαμε μόλις παραλάβει τα επαγγελματικά μας πορτρέτα για δημοσίευση σε μια στήλη ομορφιάς. Ήμουν 44 ετών, αλλά η κοπέλα που έβλεπα στην εικόνα ήταν μια άγνωστη. Εγώ, αλλά αγνώριστη. Πώς κρεμόταν έτσι το μάγουλο πάνω από τη ρινοπαρειακή ρυτίδα; Πώς θα κυκλοφορούσε μια τέτοια εικόνα; Πότε έγινα έτσι χωρίς να το καταλάβω; Το ρετούς διόρθωσε την κατάσταση. Και εγώ, για να διορθώσω τη δική μου, έκλεισα για πρώτη φορά ραντεβού στον δερματολόγο. Για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια κυνηγιόμουν με τη φθορά. Το μπαράζ των απογοητεύσεων από τα χαρακτηριστικά του προσώπου μου κάποια στιγμή σταμάτησε να με θλίβει. Μάλλον συνήθισα την καινούρια μου εικόνα, σκεφτόμουν. Μπορεί και να συμφιλιώθηκα με την πραγματικότητα.

Ή μπορεί να συμβαίνει αυτό που διάβασα αρκετά χρόνια αργότερα. Οτι, δηλαδή, η γήρανση δεν είναι κάτι που συμβαίνει σταδιακά, αλλά έρχεται σαν κύμα αλλαγών σε συγκεκριμένες ηλικίες. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ αποκάλυψε ότι γερνάμε σημαντικά σε δύο περιόδους της ζωής μας: στα μισά της δεκαετίας των 40 και στις αρχές της δεκαετίας των 60. Οι μοριακές αλλαγές που συμβαίνουν στη διάρκεια αυτών των δύο φάσεων μπορούν να εξηγήσουν αυτό που εμείς βλέπουμε ως ξαφνικά σημάδια γήρανσης, όπως οι ρυτίδες, το χαλαρό δέρμα, τα γκρίζα μαλλιά, οι πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις και η αυξημένη ευαισθησία στις ιώσεις. «Η μελέτη εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν τα σημάδια της γήρανσης τόσο ξαφνικά», εξηγεί ο Τζον Γουάιτ, γιατρός και πρώην διευθυντής του FDA.

Διαβάστε περισσότερα στο marieclaire.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης