Μουντιάλ 2022: Τα 12 γκολ της 2ης ημέρας, το... πολύχρωμο που ενοχλεί και οι αντιδράσεις των οπαδών - Δείτε βίντεο

O τραυματισμός του Χάρι Κέιν, οι 6 αλλαγές του Ιράν, ο εθνικός ύμνος που δεν τραγουδήθηκε, το «πάρτι» των Σενεγαλέζων και το τηλεφώνημα του Τζο Μπάιντεν

Με τρεις αναμετρήσεις συνεχίστηκε την Δευτέρα (21/11) το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, με την Αγγλία να συντρίβει το Ιράν με 6-2, την Ολλανδία να επικρατεί με 2-0 της Σενεγάλης και την Ουαλία χάρη σε πέναλτί του Γκάρεθ Μπέιλ να παίρνει από τις ΗΠΑ την ισοπαλία με 1-1.

Στον πρώτο χρονικά αγώνα, αυτόν της Αγγλίας με το Ιράν εκτός από πολλά γκολ είχαμε και αντιδράσεις των Ιρανών για τα όσα γίνονται στη χώρα τους, τραυματισμό του Χάρι Κέιν που ανησύχησε τα «Λιοντάρια» μέχρι και 6 αλλαγές.

Με τη νέα γενιά να δείχνει το δρόμο και να σκορπά ελπίδα για μεγαλεία, η Αγγλία παρέσυρε με το εκκωφαντικό 6-2 το Ιράν των βασικών Χατζισαφί - Μοχαμάντι για μια ονειρική πρεμιέρα. Δύο γκολ πέτυχε για τους Άγγλους ο Σάκα (43΄, 62΄) κι από ένα οι Μπέλιγχαμ (35΄), Στέρλινγκ (45+1΄), Ράσφορντ (71΄) Γκρίλις (90΄), ενώ τα δυο γκολ των Ιρανών σημείωσε ο Μεχντί Ταρεμί της Πόρτο (65' και 90'+13 με πέναλτι).



Πριν το ματς, οι παίκτες της ομάδας του Ιράν έμειναν σιωπηλοί στην ανάκρουση του εθνικού τους ύμνου και οι οπαδοί της εθνικής που βρέθηκαν στο στάδιο «Καλίφα» δεν θα μπορούσαν να μείνουν αδρανείς.



Σε σημαίες της χώρας τους έγραψαν τις λέξεις «γυναίκα», «ζωή», «ελευθερία» ενώ άλλοι σήκωσαν στον αέρα μια φανέλα με το όνομα της 22χρονης Μαχσά Αμινί που πριν λίγο καιρό έχασε τραγικά τη ζωή της από τις αστυνομικές δυνάμεις του κράτους.





Κατά την είσοδο των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο και την ανάκρουση του «God Save the Queen», του εθνικού ύμνου της Αγγλίας που άλλαξε πρόσωπο μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ, οι Άγγλοι φίλαθλοι τραγούδησαν με την ψυχή τους κι έθεσαν τον δικό τους τόνο πριν από την έναρξη της αναμέτρησης.



Τα «Λιοντάρια» μπορεί να έδειξαν τα δόντια τους στο Ιράν, όμως ανησύχησαν με τον αρχηγός τους. Ένα μαρκάρισμα του Πουραλικάντζι στο 48ο λεπτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει δυσφορία στον Χάρι Κέιν που ωστόσο παρέμεινε στο ματς μέχρι το 75' όταν και αντικαταστάθηκε από τον Κάλουμ Γουίλσον. Ο αρχηγός των Τριών Λιονταριών εμφανίστηκε με δεμένο αστράγαλο να κουτσαίνει κατά την αποχώρησή του από τον αγωνιστικό χώρο μετά τη λήξη της αναμέτρησης. Το επόμενο παιχνίδι της Αγγλίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (25/11, 21.00) με αντίπαλο τις ΗΠΑ και προφανώς η ετοιμότητα του ηγέτη της θα κρίνεται πλέον μέρα με τη μέρα στις προπονήσεις των δευτεραθλητών Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα της Αγγλίας με το Ιράν ο Κάρλος Κεϊρόζ πραγματοποίησε έξι αλλαγές, κάνοντας χρήση του νέου πρωτοκόλλου της FIFA για τους τραυματισμούς στο κεφάλι, καθώς ο τερματοφύλακας της ομάδας Αλιρέζα Μπέιρανβαντ συγκρούστηκε στον αέρα με τον Ντέκλαν Ράις και έτσι αντικαταστάθηκε από τον Χοσεϊνί στο 19ο λεπτό του ματς. Ο γκολκίπερ της Περσέπολις ζαλιζόταν πολύ έντονα και από φέτος τέτοιου είδους συμπτώματα εντάσσονται στο νέο πρωτόκολλο της FIFA για τις περιπτώσεις διάσεισης. Ο Κεϊρόζ έκανε χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος για να αλλάξει τον τερματοφύλακά του και στην συνέχεια πραγματοποίησε κανονικά τις πέντε αλλαγές που έχει δικαίωμα να κάνει.


Οι Ολλανδοί τη νίκη, οι Σενεγαλέζοι τις εντυπώσεις
Μπορεί αρκετές εξέδρες του «Al Thumama Stadium» να ήταν άδειες, μπορεί η ομάδα τους να μην μπήκε με το δεξί στη διοργάνωση όμως οι οπαδοί της Σενεγάλης που ακολούθησαν την εθνική τους ομάδα έδωσαν δυναμικό παρών στο ματς κόντρα στους Ολλανδούς για την πρώτη αγωνιστική του πρώτου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.








Οι Σενεγαλέζοι παρότι δεν είχαν τον Σαντιό Μανέ και παρόλο που ο κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού, Παπέ Αμπού Σισέ έκανε εξαιρετική εμφάνιση δεν κατάφεραν να σταματήσουν τους Γκάκπο (84') και ο Κλάασεν (90+9') που έβαλαν την Ολλανδία με το «δεξί» στην πρεμιέρα της. 





Ο Μπέιλ δεν έκανε το χατίρι στον Τζο Μπάιντεν
Μπορεί να βγάζει το ψωμί του στις ΗΠΑ και στο MLS αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε στο να στερήσει το τρίποντο από τους Αμερικανούς. Ο Γκάρεθ Μπέιλ κέρδισε και εκτέλεσε πέναλτι στο 82' του αγώνα της Ουαλίας με τις ΗΠΑ για την πρεμιέρα του Β' ομίλου του Μουντιάλ του Κατάρ και έδωσε στη χώρα του τον πρώτο βαθμό στο τουρνουά μετά από το 1958! Ο Γουεά είχε ανοίξει το σκορ στο 36'



Ο Γκάρεθ Μπέιλ αποθεώθηκε από τους οπαδούς της Ουαλίας, όμως αυτός όμως που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν ο Γουέστον ΜακΚένι. Ο Αμερικανός ποδοσφαιριστής επέλεξε να βάψει τα μαλλιά του στα χρώματα της χώρας, σε μια κόμμωση αναμφίβολα που θα γίνει viral στη συνέχεια του παγκοσμίου κυπέλλου.



Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα μεταξύ ΗΠΑ και Ουαλίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του στο Μουντιάλ του Κατάρ για να ευχηθεί καλή επιτυχία.

Όπως θα δείτε στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter και από τον Αμερικανό πρόεδρο αλλά και από την επίσημη σελίδα της εθνικής ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν στην αρχή της τηλεφωνικής επικοινωνίας, αστειεύεται λέγοντας στον προπονητή «κόουτς βάλε στο γήπεδο, είμαι έτοιμος να παίξω».





Το... πολύχρωμο που ενοχλεί δεν θα φορεθεί
Στο μεταξύ φαίνεται ότι τα... πολύχρωμα ενοχλούν στο Κατάρ. Η Αγγλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ουαλία, το Βέλγιο, η Δανία και η Ελβετία αποφάσισαν τελικά να μην φορέσουν οι αρχηγοί τους το περιβραχιόνιο «OneLove» για να προστατέψουν τους αρχηγούς τους από τις κίτρινες κάρτες που θα αντίκριζαν με την έναρξη του αγώνα εξαιτίας της ενέργειας αυτής.

Βέβαια δεν έκανε το ίδιο και η δημοσιογράφος του BBC, Άλεξ Σκοτ. Παρουσιάστηκε στην ζωντανή σύνδεση του καναλιού μέσα από το γήπεδο που θα διεξαγόταν το παιχνίδι της Αγγλίας με το Ιράν φορώντας το περιβραχιόνιο του «OneLove» στο χέρι της σε μία εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου.





Η Βρετανίδα δημοσιογράφος μπορεί να την γλίτωσε, όμως δεν συνέβη το ίδιο και με έναν Αμερικανό συνάδελφό της, ο οποίος ανέφερε ότι συνελήφθη για σύντομο χρονικό διάστημα, όταν προσπάθησε να εισέλθει σε γήπεδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ φορώντας ένα t-shirt με ουράνιο τόξο, προκειμένου να υποστηρίξει την LGBTQ κοινότητα, σε μια χώρα όπου οι σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι παράνομες.

Ο Γκραντ Γουάλ, πρώην δημοσιογράφος του Sports Illustrated που τώρα διατηρεί τη δική του ιστοσελίδα, δήλωσε ότι η ασφάλεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του απαγόρευσε την είσοδο στο πρώτο παιχνίδι των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ουαλία στο στάδιο Ahmad Bin Ali της πόλης Αλ-Ραγιάν. Όπως πρόσθεσε, η ασφάλεια του ζήτησε να βγάλει τo t-shirt του.

Ανέφερε επίσης ότι του κατασχέθηκε το κινητό τηλέφωνό του όταν έγραψε στο Twitter για το περιστατικό.



«Είμαι καλά, αλλά αυτό ήταν μια περιττή δοκιμασία», έγραψε ο Γουάλ στο Twitter, δηλώνοντας αργότερα ότι τον πλησίασε ένας άνθρωπος της ασφαλείας, του ζήτησε συγγνώμη και του επέτρεψε να μπει στο χώρο. Αργότερα του ζήτησε συγγνώμη και ένας εκπρόσωπος της FIFA.

Πάντως η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου σε μια προσπάθεια να μην προκαλέσει τους διοργανωτές επέβαλλε στο Βέλγιο να αφαιρέσει τη λέξη «Love» που βρισκόταν στο γιακά τη δεύτερης εμφάνισής του, που είχε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των «κόκκινων διαβόλων» τη Δευτέρα (21/11).

Το σχέδιο της φανέλας, το οποίο περιλαμβάνει μια διακόσμηση στο χρώμα του ουράνιου τόξου, εμπνεύστηκε από τα πυροτεχνήματα του διάσημου (και μεγαλύτερου παγκοσμίως), βελγικού dance φεστιβάλ «Tomorrowland» που αντιπροσωπεύει τη διαφορετικότητα και την ισότητα.

Ο εκπρόσωπος της βελγικής ομοσπονδίας Στέφαν Βαν Λοκ είπε ότι η FIFA απέρριψε τη φανέλα όχι λόγω των χρωμάτων, που συνήθως συνδέονται με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αλλά λόγω του εμπορικού «δεσμού» με το Tomorrowland, καθώς το λογότυπο του φεστιβάλ ήταν ενσωματωμένο στο «ο» του «Love» που αναγραφόταν στη φανέλα.



Η φανέλα προθέρμανσης της βελγικής ομάδας απορρίφθηκε επίσης από τη FIFA λόγω των αναφορών της στο Tomorrowland.

Η FIFA ενημέρωσε πως επιτρέπει στο Βέλγιο να παίξει με τις δεύτερες φανέλες, εάν η λέξη «Love» είναι κολλημένη με αφαιρούμενη ετικέτα, αλλά ο Βαν Λοκ επισήμανε πως οι «κόκκινοι διάβολοι» θα παίξουν τους τρεις πρώτους αγώνες τους στον 6ο όμιλο με την «βασική», κόκκινη φανέλα τους.



Οι συγκεκριμένες φανέλες είναι νέο σχέδιο και παρουσιάστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έκτοτε, το Βέλγιο έπαιξε με αυτές σε αρκετούς αγώνες του UEFA Nations League.

Η απόρριψη της βελγικής φανέλας ήρθε λίγες ώρες αφότου η FIFA απείλησε με κίτρινες κάρτες οποιονδήποτε παίκτη φορούσε στη διοργάνωση το πολύχρωμο περιβραχιόνιο «OneLove», που εισήχθη για να υποστηρίξει τη διαφορετικότητα.



Η βελγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε νωρίτερα τη Δευτέρα (21/11) ότι ο αρχηγός της Εντέν Αζάρ δεν θα αγωνιστει την Τρίτη (22/11) φορώντας το συγκεκριμένο περιβραχιόνιο.




Ειδήσεις σήμερα:

Ρόδος: Η 45χρονη οικιακή βοηθός που έπνιξε την 75χρονη ομολόγησε άλλους τρεις φόνους και μία απόπειρα δολοφονίας

Κιβωτός του Κόσμου: Δωρεές, ακίνητα και πακτωλός χρημάτων πίσω από τη βιτρίνα


Χαλκιδική: Αυτοπυρπολήθηκε και πήδηξε στο κενό η 31χρονη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr