Μουντιάλ 2022: Οι... Λόρενς της Αραβίας και 5 ακόμα πρωταγωνιστές που έγραψαν ιστορία

Μουντιάλ 2022: Οι... Λόρενς της Αραβίας και 5 ακόμα πρωταγωνιστές που έγραψαν ιστορία

Φαβορί, ρεκόρ, αστοχίες, νέοι ήρωες και... όσα πικάντικα απαγορεύει η θρησκευτική αστυνομία στο Κατάρ στη διοργάνωση- «πείραμα» για το μέλλον του ποδοσφαίρου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Μουντιάλ 2022: Οι... Λόρενς της Αραβίας και 5 ακόμα πρωταγωνιστές  που έγραψαν ιστορία
Αν και το Mουντιάλ του Κατάρ είναι ακόμα στις αρχές του και δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα, καθώς βρισκόμαστε μόλις στη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων και δεν έχουν ξεκινήσει τα, κατά τεκμήριο σε τέτοια τουρνουά, συγκλονιστικά νοκ άουτ ματς, η ομορφιά του ποδοσφαίρου μοιάζει να κυριαρχεί επί οποιασδήποτε άλλης συζήτησης είχε ανακύψει στο μεταξύ -δικαίως μάλλον- γι’ αυτή τη διοργάνωση-πείραμα. Η μπάλα που παίζεται εδώ και μία εβδομάδα στα υπερσύγχρονα γήπεδα του Εμιράτου καταμεσής της ερήμου, με τις αστείρευτες σε… δολάρια πετρελαιοπηγές, αποζημιώνει τους φίλους του αθλήματος και δείχνει να υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις στην πορεία.

Η Βραζιλία έδωσε την πρώτη της παράσταση εναντίον της φιλόδοξης κατά τα άλλα Σερβίας, προκαλώντας τρόμο με την απόδοσή της, τον πλουραλισμό και το ατλείωτο ταλέντο που διαθέτει - μα και σημειώνοντας με τον Ριτσάρλισον το καλύτερο μέχρι τώρα από τα 40 και πλέον γκολ της διοργάνωσης.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cokucoaz2u61)
 

Κλείσιμο
Η κάτοχος του τροπαίου Γαλλία του υπερφίαλου έξω από το γήπεδο, αλλά ασταμάτητου μέσα σε αυτό Κιλιάν Eμπαπέ, η Αγγλία με όπλο τον Κέιν (τον Χάρι, όχι τον Μάικλ), που επιτέλους έμαθε ότι η μπάλα μπορεί να ακουμπάει και στο χορτάρι και δεν είναι σαν τη σκούφια μας να την πετάμε μονίμως στον αέρα, αλλά και η Ισπανία του εκκεντρικού κόουτς Λουίς Ενρίκε, που επανέφερε τον διαχωρισμό της Καταλονίας από την Καστίλη, έδειξαν ότι μπορούν να φτάσουν μακριά. Η Ολλανδία με την Πορτογαλία επιβεβαίωσαν ότι είναι σύνολα με δυνατότητες και γεμάτα ρόστερ, αρκεί να συνεχιστεί η ρέντα του πρωτάρη τερματοφύλακα των Οράνιε Αντρις Νόπερτ και να σταματήσει η άμυνα της αρμάδας του Φερνάντο Σάντος να μοιάζει σαν πλοίο σε τρικυμία στις Αζόρες.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-comf23b49hbl)

Εκπλήξεις

Δύο υπερδυνάμεις, η Αργεντινή του αλλεργικού σε κατάκτηση Μουντιάλ Λιονέλ Μέσι και η Γερμανία των εκνευριστικών «ρομπότ», έπεσαν θύματα των «Λόρενς» της (Σαουδικής) Αραβίας και των καμικάζι από την Ιαπωνία αντίστοιχα. Στο Ριάντ και το Τόκιο ζουν το δικό τους όνειρο που παραδόξως δεν είναι οφθαλμαπάτη της ερήμου, απολαμβάνοντας τους νέους ήρωες, τον Σαλέμ αλ-Νταουσαρί και τον Τακούμα Ασάνο αντίστοιχα, που πέτυχαν τα νικητήρια γκολ στις πιο ανατρεπτικές αναμετρήσεις μέχρι τώρα του τουρνουά. Προβληματισμό προκάλεσαν και δύο ομάδες που διακρίθηκαν στο τελευταίο Euro.

Το Βέλγιο με το ζόρι νίκησε τον φιουρόζο Καναδά, που δικαίως έχει παράπονα από τη διαιτησία. Στις Βρυξέλλες αρχίζουν και τους ζώνουν τα φίδια, φοβούμενοι ότι ο Ισπανός κόουτς Ρομπέρτο Μαρτίνεθ πάει να καταστρέψει άθελά του την πιο προικισμένη φουρνιά του βελγικού ποδοσφαίρου μετά από εκείνη του Εντσο Σίφο και του Γιαν Κέλεμανς της δεκαετίας του ’80. Και η Κροατία, όμως, δεν φάνηκε ζωηρή, μένοντας στο 0-0 με το Μαρόκο, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι μαζί με τον Λούκα Μόντριτς γερνάει όλη η ομάδα.

Ωστόσο είναι ακόμα πολύ νωρίς. Εκπλήξεις έχουν συμβεί στα πρώτα παιχνίδια και άλλων Μουντιάλ, χωρίς κατ’ ανάγκην να καθορίσουν τη μοίρα των θυτών ή των θυμάτων - αυτό καλό είναι να το πιστεύει πρώτος ο Μέσι, αλλιώς τα παιδιά από την Μπόκα και το Παλέρμο δεν θα μπορούν να ξεπλυθούν από την ντροπή ούτε στους καταρράκτες Ιγκουασού.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-con19g19ul1t)


Βέβαια και ομάδες που ξεκίνησαν καλά στο παρελθόν δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες στη συνέχεια, όπως η Βραζιλία του Σόκρατες το 1982, μια και ο λόγος για την εντυπωσιακή εκκίνηση της Σελεσάο την περασμένη Πέμπτη. Κυρίως γιατί σε ένα ματς μπορεί να συμβούν τα πάντα και τα παιχνίδια των ομίλων της πρώτης φάσης, όπου τα λάθη είναι δυνατόν να διορθωθούν, έχουν διαφορετικό χαρακτήρα από εκείνα του απευθείας αποκλεισμού.

Φουλ φόρμα

Γεγονός είναι ότι σε αντίθεση με τα κλασικά Μουντιάλ του καλοκαιριού, όλες οι ομάδες και οι παίκτες είναι σε εξαιρετική κατάσταση, με αστείρευτες δυνάμεις και όχι κουρασμένοι μετά από μια εξαντλητική σεζόν να προσπαθούν να μαζέψουν σωματικά και ψυχικά αποθέματα. Ετσι, σε όλα τα ματς -με εξαίρεση ίσως εκείνα στα οποία ήταν εξ ορισμού μεγάλη η διαφορά δυναμικότητας- υπάρχει ένταση, ταχύτητα και συνεχής κυκλοφορία της μπάλας, ακόμα και στα παιχνίδια που έληξαν χωρίς γκολ (4 από τα 16 της πρώτης αγωνιστικής των ομίλων).

Κατά τα άλλα, λείπουν όντως τα… θεαματικά πλάνα από τις εξέδρες, με τις θερμόαιμες παρουσίες και τις εκδηλωτικές κινήσεις οπαδών, ιδίως από χώρες με ταμπεραμέντο, καθώς το Κατάρ έχει επιβάλει ακατανόητες για τη σύγχρονη εποχή απαγορεύσεις διαφόρων ειδών και ασύλληπτες ατυχείς εμπνεύσεις - αλλά και πάλι μια φασαρία γίνεται, που λέει και το δημοτικό άσμα. Μια γυναίκα τόλμησε να εμφανιστεί με κάπως αποκαλυπτική ενδυμασία, η πρώην Μις Κροατία Ιβάνα Κνολ, και κινδυνεύει να συλληφθεί από τις Αρχές.

Ηρωες και ρεκόρ

Η πιο άτυχη ομάδα του Μουντιάλ είναι ως τώρα μακράν η Γαλλία. Ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να δήλωσε πρόσφατα ότι το όπλο της εθνικής της χώρας του είναι ο προπονητής Ντιντιέ Ντεσάν, θέλοντας ίσως να εξωραΐσει τις απώλειες, αλλά στον πρώτο αγώνα του τουρνουά οι Τρικολόρ έχασαν και τον Λούκας Ερναντέζ. Ετσι, μετρούν πλέον επτά απώλειες σημαντικών παικτών. Είχαν προηγηθεί αυτές των Καρίμ Μπενζεμά, Ενγκολό Καντέ, Πολ Πογκμπά, Πρεσνέλ Κιμπεμπέ, Κριστοφέρ Ενκουνκού και Μάικ Μενιάν!

Πέρα από τους επιθετικούς που πετυχαίνουν γκολ, είναι και οι τερματοφύλακες που δίνουν τη δική τους μάχη για το ποιος θα είναι ο πολυτιμότερος του τουρνουά. Ο Ολλανδός Νόπερτ, φαίνεται να είναι το νέο αστέρι, αλλά οι δύο παλιοί, ο Τιμπό Κουρτουά του Βελγίου και ο Γκιγιέρμο Οτσόα του Μεξικού, ήταν εκείνοι που απέκρουσαν πέναλτι (ο πρώτος του Καναδού Αλφόνσο Ντέιβις και ο δεύτερος του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι) χαρίζοντας τη νίκη και την ισοπαλία αντίστοιχα στις ομάδες τους. Στους καθοριστικούς της πρώτης αγωνιστικής των ομίλων ήταν ασφαλώς ο Ιάπωνας Σουίτσι Γκόντα, που σταμάτησε τους Γερμανούς με τρόπο που θα ζήλευε και ο Τσόρτσιλ.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει πλέον το πιο ζηλευτό ρεκόρ για Μουντιάλ: έχει σκοράρει σε πέντε συνεχόμενες διοργανώσεις μετά το γκολ που πέτυχε με την Γκάνα. Το παράδοξο την ίδια ώρα είναι πως πρόκειται για τον μοναδικό παίκτη από τους 826 του τουρνουά που δεν έχει ομάδα, καθώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διέκοψε το συμβόλαιο μαζί του - μόλις προ ημερών. Η ατάκα μέχρι τώρα στο Μουντιάλ ανήκει στον Αγγλο προπονητή του Καναδά Τζον Χέρντμαν, ο οποίος με αφελή (;) αυτοπεποίθηση και σε στυλ Αλέφαντου εκστόμισε τη φράση «πάμε να γαμ…με την Κροατία», θέλοντας να δείξει ότι δεν τον πτόησε η ήττα από το Βέλγιο. Και εν τέλει ηττήθηκε με 4-1.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-con9ygbumx0h)
 

Η πιο σοκαριστική εικόνα από τα μέχρι τώρα παιχνίδια ήταν αυτή με τον τραυματισμό του αμυντικού της Σαουδικής Αραβίας Γιασέρ Αλ Σαχρανί, από τον συμπαίκτη του και τερματοφύλακα της ομάδας Αλ Οβάις, που επιχείρησε μια άγρια έξοδο αλά Χάραλντ Σουμάχερ από το τέρμα του. Ο Αλ Σαχρανί υπέστη κάταγμα στο σαγόνι και στα οστά του προσώπου, μεταφέρθηκε στη Γερμανία για θεραπεία και φυσικά δεν θα παίξει ξανά στο Μουντιάλ. Με εξωαγωνιστικά κριτήρια η πιο όμορφη εικόνα του τουρνουά ως τώρα είναι αυτή με τους παίκτες της Γερμανίας να κρατούν με τα χέρια τους το στόμα τους κλειστό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απαγορεύσεις που έχει επιβάλει το Κατάρ, ιδίως στην έκφραση αλληλεγγύης προς την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-coisrocbc2ix)
 

Αλλά και εκείνη των Ιρανών ποδοσφαιριστών να αρνούνται να τραγουδήσουν τον εθνικό τους ύμνο, σε ένδειξη συμπαράστασης στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στην πατρίδα τους. Με αγωνιστικούς όρους όμως είναι σαφώς ο ιπτάμενος (και τζέντλεμαν… και αλήτης) Ριτσάρλισον, την ώρα που ετοιμάζεται να πετύχει το πιο ωραίο γκολ στο τουρνουά. Η ομορφιά του ποδοσφαίρου σε μια πιρουέτα, γεμάτη φαντασία, τέχνη και… «δολοφονικό» ένστικτο.

1 Σαλέμ αλ-Νταουσαρί:
Ο ήρωας «αντι-Μέσι» της διπλανής πόρτας

Ακριβώς πριν από το Μουντιάλ, μια παγκοσμίως γνωστή εταιρεία σνακ αποφάσισε να γυρίσει στη Σαουδική Αραβία με παίκτες της εθνικής ομάδας της χώρας ένα διαφημιστικό για το οποίο είχε μία αδιανόητα προφητική έμπνευση: μεταξύ των άλλων, το σενάριο έβαζε τον Σαλέμ αλ-Νταουσαρί να πετυχαίνει γκολ κατά της Αργεντινής! Λίγες μέρες μετά, η πραγματική ζωή επιβεβαίωσε την έμπνευση εκείνη και μάλιστα με τρόπο πολύ κοντά σε αυτό που έδειχνε το σποτ: ο επονομαζόμενος και «Μέσι της Ασίας» κατάφερε περιτριγυρισμένος από Αργεντινούς αμυντικούς να πετύχει ένα τεχνικά εκπληκτικό και συνάμα θεαματικό και απροσδόκητο γκολ - το νικητήριο της ομάδας του επί της παρέας του κανονικού Μέσι, του Λιονέλ, που εκείνο το απόγευμα έμοιαζε χαμένος με όσα έβλεπε.
Μουντιάλ 2022: Οι... Λόρενς της Αραβίας και 5 ακόμα πρωταγωνιστές  που έγραψαν ιστορία
Ο... Μέσι της Ασίας κατάφερε περιτριγυρισμένος από Αργεντινούς αμυντικούς να πετύχει ένα τεχνικά εκπληκτικό και συνάμα θεαματικό και απροσδόκητο γκολ

Με τόσα χρήματα που δνουν οι αραβικές ομάδες είναι λογικό να κρατούν στις χώρες τους τους καλούς Αραβες παίκτες, οι οποίοι όμως, λόγω των αδύναμων και γενικά αδιάφορων για το ευρύ κοινό πρωταθλημάτων, δεν γίνονται γνωστοί στο εξωτερικό. Ο Αλ-Νταουσαρί είναι ένας από αυτούς, αν και πήγε το 2018 να παίξει στο ισπανικό πρωτάθλημα με τη Βιγιαρεάλ. Δεν κατάφερε να πείσει και επέστρεψε στην πατρίδα του σε λιγότερο από έναν χρόνο. Ξεχωριστός ποδοσφαιριστής, ειδικά για τα δεδομένα της Αραβικής χερσονήσου, αλλά και της Ασίας, αλλά ταυτόχρονα σχετικά άγνωστος στους ποδοσφαιρόφιλους ανά τον κόσμο - έως την περασμένη Τετάρτη.

Το 2015 έγινε γνωστός επειδή όρμησε με στυλ Ζιντάν προς τον διαιτητή οργισμένος από ένα σφύριγμα. Τιμωρήθηκε μάλλον ήπια, αλλά η καριέρα του παρουσίασε στασιμότητα. Μετά την επιστροφή του από την Ισπανία, διαπρέπει ως έμπειρος παίκτης -είναι ήδη 31 ετών- στην πατρίδα του με την Αλ Χιλάλ. Στη Σαουδική Αραβία είναι πια ο «ήρωας της διπλανής πόρτας». «Χρειάζεται να υπάρξει ένας πρωτοπόρος που να δείχνει στους ανθρώπους στο εξωτερικό και στους ανθρώπους στην πατρίδα ότι μπορούν να γίνουν σαν αυτόν. Και αυτός θα μπορούσε να είναι ο Αλ-Νταουσαρί», ήταν μία από τις ατάκες που ακούστηκαν σε ειδικό αφιέρωμα γι’ αυτόν στο Arab News. Ο Γάλλος προπονητής της Σαουδικής Αραβίας Ερβέ Ρενάρ τον έχει μετατρέψει από έναν εξτρέμ που αναλώνεται σε κόλπα, σαν να είναι Βραζιλιάνος, σε δημιουργικό μεσοεπιθετικό. Και παίρνει ό,τι καλύτερο μπορεί από αυτόν.

2 Ριτσάρλισον ντε Αντράντε:
Το χρυσό ψαλιδάκι ενός εκκεντρικού σταρ

Το παράδοξο με τον 25χρονο επιθετικό της Βραζιλίας Ριτσάρλισον ντε Αντράντε, ο οποίος πέτυχε το πιο όμορφο μέχρι τώρα γκολ στο Μουντιάλ του Κατάρ είναι ότι ο εκκεντρικός αυτός τύπος με την εκρηκτική και απρόβλεπτη συμπεριφορά στα γήπεδα δεν είναι ο κλασικός φορ που εκτελεί από το σημείο του πέναλτι, όπως έκανε τη Πέμπτη κόντρα στη Σερβία. Σε μια Βραζιλία, όπου υπάρχουν ταλέντα και ονόματα, όπως ο Γκάμπριελ Ζεσούς, ο Βινίσιους, ο Ροντρίγκο, ο Ραφίνια και ο Αντονι, ο Ριτσάρλισον όχι μόνο καθιερώθηκε από τον πανούργο Τίτε, αλλά και τοποθετήθηκε στην κορυφή της επίθεσης, παρότι στην καριέρα του εξελίχθηκε ως ακραίος επιθετικός.
Μουντιάλ 2022: Οι... Λόρενς της Αραβίας και 5 ακόμα πρωταγωνιστές  που έγραψαν ιστορία
Ριτσάρλισον ντε Αντράντε Ο 25χρονος επιθετικός της Βραζιλίας ζει μεγάλες δόξες στον απόηχο του -μέχρι τώρα- πιο εντυπωσιακού γκολ της διοργάνωσης, παρόλο που, όπως έχει εκμυστηρευτεί, το μεγάλο του όνειρο είναι να ζήσει σε ένα νησί μόνο με γυναίκες!

Στη Γουόρφορντ αρχικά και στη συνέχεια στην Εβερτον, έπαιξε ως εξτρέμ, πριν τον πάρει ο Αντόνιο Κόντε στην Τότεναμ, για να τον βάζει συχνά πυκνά δίπλα στον Χάρι Κέιν ως δεύτερο επιθετικό. Αλλά ο Ριτσάρλισον με το ταμπεραμέντο της Κόπακαμπάνα και το ασυγκρότητο στυλ, που δεν μπαίνει σε στενά καλούπια ποδοσφαιρικών συστημάτων, δείχνει ικανός να παίξει οπουδήποτε. Για χάρη του πιθανόν, ο Τίτε δεν πήρε στο Κατάρ τον Ρομπέρτο Φιρμίνο της Λίβερπουλ και παρκάρει στον πάγκο τον Ζεσούς, που οδηγεί την Αρσεναλ στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ. Το ψαλιδάκι με το οποίο πετυχαίνει στο ντεμπούτο του σε Μουντιάλ γκολ απέναντι στους Σέρβους μοιάζει βγαλμένο από την ίδια τη φαντασία του, η οποία τον πλημμυρίζει έτσι κι αλλιώς με όνειρα προκλητικά, ακόμα και για επιτυχημένο ποδοσφαιριστή.

Οπως έχει εκμυστηρευτεί, το μεγάλο του όνειρο είναι να ζήσει σε ένα νησί μόνο με γυναίκες! Τις αγαπάει τις γυναίκες, αυτό είναι αλήθεια. Πιο πρόσφατη προβεβλημένη σχέση ήταν αυτή με την Βραζιλιάνα influencer Σάντρι Ολιβέιρα, με την οποία χώρισε, αφού πρώτα απασχόλησαν έντονα τα social media, στα οποία είναι κι από μόνος του… σταρ! Κάνει εντυπωσιακές φωτογραφήσεις, βάφει τα μαλλιά του, αρέσκεται σε προκλητικές ατάκες, έχει αυθόρμητες αντιδράσεις, στήνει καβγάδες, αρέσκεται στην αναταραχή - τα ίδια κάνει και στα γήπεδα.

Γεννημένος σε μια φτωχογειτονιά, πουλούσε γλυκά και παγωτά στον δρόμο και δούλευε σε χωράφια για να επιβιώσει. Αρχικά δεν έπειθε ότι θα κάνει καριέρα ποδοσφαιριστή. Υπήρξαν πολλές ομάδες που τον απέρριψαν προτού η Αμέρικα Μινέιρο του δώσει την ευκαιρία. Η εξέλιξή του ήταν ραγδαία. Το 2017 πήγε στη Γουότφορντ με 11 εκατ. λίρες και έναν χρόνο μετά στην Εβερτον με 35 εκατ. Εμπνέεται από τον Ρονάλντο (τον… κανονικό, το «Φαινόμενο») για να παίρνει ιδέες για γκολ - έχει πετύχει ήδη 20.

3 Τακούμα Ασάνο:
Από τη Χιροσίμα με αγάπη

Οταν ο γεννημένος στις 10 Νοεμβρίου του 1994, λίγο έξω από τη Χιροσίμα, Τακούμα Ασάνο σηκωνόταν για ζέσταμα για να μπει την περασμένη Τετάρτη ως αλλαγή στο 57’ του ματς της Ιαπωνίας με τη Γερμανία ίσως να μην είχε την παραμικρή ιδέα για όσα θα ακολουθούσαν. Κυρίως δεν περίμενε ότι παραλίγο να προκαλέσει εμφύλιες διαμάχες στη χώρα που βγάζει το ποδοσφαιρικό ψωμί του, η οποία κατά ένα σκέρτσο της μοίρας ήταν εκείνη την ημέρα αντίπαλος της ομάδας.
Μουντιάλ 2022: Οι... Λόρενς της Αραβίας και 5 ακόμα πρωταγωνιστές  που έγραψαν ιστορία
Τακούμα Ασάνο Από χτύπημα φάουλ συμπαίκτη του, ο δαιμόνιος εξτρέμ κινήθηκε ταχύτατα και αιφνιδίασε τη γερμανική άμυνα, όπως θα έκανε κάθε καμικάζι που σέβεται τον εαυτό του

Οι Γερμανοί ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0 και πίεζαν ασφυκτικά για να τελειώσουν το ματς, με τον Ιάπωνα τερματοφύλακα Γκόντα να ανθίσταται. Αφού πρώτα η ομάδα του ισοφάρισε στο 76’, επτά λεπτά αργότερα ήταν η δική του ώρα να λάμψει. Από χτύπημα φάουλ συμπαίκτη του, ο δαιμόνιος εξτρέμ πήρε την μπάλα μαεστρικά λίγο κάτω από τη μεσαία γραμμή. Η επέλασή του ήταν ταχύτατη και αιφνιδίασε τη γερμανική άμυνα, όπως θα έκανε κάθε καμικάζι που σέβεται τον εαυτό του. Μπήκε από τα πλάγια στη μεγάλη περιοχή των αντιπάλων και βλέποντας τον Μάνουελ Νόιερ να έχει γονατίσει για να κλείσει χαμηλά τη γωνία της εστίας του σούταρε στον ουρανό του τέρματος, πετυχαίνοντας ένα από τα καλύτερα γκολ του τουρνουά και σφραγίζοντας μια επική ανατροπή, σαν ένας πιστός σαμουράι.

Ή για την ακρίβεια, μπροστά στον πανύψηλο και αναμφίβολα εκ των κορυφαίων κίπερ του κόσμου, ο μικρός το δέμας Ασάνο έμοιαζε να παίρνει εκδίκηση για όλους τους Δαβίδ που βρίσκονται απέναντι από Γολιάθ και, σε αντίθεση με την αρχέγονη εκδοχή, χάνουν. Η ομάδα του, η Μπόχουμ, εκστασιασμένη έκανε πανηγυρικό tweet για να «διορθώσει» λίγο μετά, ζητώντας συγγνώμη από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.

Ο Ασάνο βρίσκεται στην ώριμη φάση της καριέρας του, δεν είναι πλέον ο πολλά υποσχόμενος παίκτης που έκανε τον μεγάλο Αρσέν Βενγκέρ να τον περιγράψει πριν από επτά χρόνια ως «έναν ταλαντούχο νεαρό επιθετικό και πολύ μέλλον».

4 Μπριλ Εμπολό
Ο Καμερουνέζος Ελβετός που ζήτησε συγγνώμη

Παρότι γεννημένος την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου, πριν από 25 χρόνια, ο Μπριλ Εμπολό έμελλε στο Μουντιάλ του Κατάρ να πληγώσει τη μεγάλη του αγάπη: το Καμερούν, στο οποίο γεννήθηκε και από το οποίο κατάγονται οι (χωρισμένοι εδώ και πολλά χρόνια) γονείς του. Με το νικητήριο γκολ που πέτυχε την περασμένη Πέμπτη στην αναμέτρηση των δύο ομάδων για τον έβδομο όμιλο της διοργάνωσης κατάφερε να διχάσει και να διχαστεί και ο ίδιος.
Μουντιάλ 2022: Οι... Λόρενς της Αραβίας και 5 ακόμα πρωταγωνιστές  που έγραψαν ιστορία
Μπριλ Εμπολό Με το νικητήριο γκολ που πέτυχε ο Ελβετοκαμερουνέζος υπέρ της Ελβετίας και εναντίον της γενέτειράς του, κατάφερε να διχάσει και να διχαστεί και ο ίδιος

Απέφυγε να πανηγυρίσει -σήκωσε μόνο τα χέρια του σαν να ζητάει συγχώρεση- θέλοντας να δείξει ότι εννοεί αυτό που έλεγε όταν τον ρωτούσαν για την απόφασή του να επιλέξει ελβετική υπηκοότητα πριν από 8 χρόνια: «Πάντα είχα αυτό το κομμάτι του εαυτού μου που ήθελε να εκπροσωπήσω την πατρίδα μου. Αλλά δεν μπορούμε να παίζουμε για δύο διαφορετικά έθνη. Είμαι ο Νο 1 οπαδός του Καμερούν»!

Οι δρόμοι όμως της ζωής του, για την ακρίβεια της μητέρας του, σε αντίθεση με όσα λέει ο Γιώργος Μαργαρίτης, οδηγούσαν στη Βασιλεία (της Ελβετίας σίγουρα, αλλά μάλλον και της μπάλας), όχι στο πουθενά. Αφού χώρισαν οι γονείς του, κάπου στις αρχές του 2000, η μητέρα του Ζερμέν, μετακόμισε στη Γαλλία, έχοντας τον ίδιο και τον αδελφό του, μαζί της. Εκεί γνώρισε τον μετέπειτα, δεύτερο σύζυγό της, ο οποίος ήταν Ελβετός πολίτης και μετακόμισαν όλοι μαζί στην πόλη-τριεθνές, όπου συναντώνται η Γαλλία, με τη Γερμανία και την Ελβετία.

Ετσι, στην ηλικία των 17 ετών ο Μπριλ, όταν έπαιξε στην Α’ Κατηγορία του ελβετικού πρωταθλήματος, έλαβε και την ελβετική υπηκοότητα, εξελισσόμενος γρήγορα σε στέλεχος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας, το οποίο έτσι κι αλλιώς έχει παίκτες προερχόμενους από κάθε σημείο της Γης, κυρίως της ευρωπαϊκής. Κάπως έτσι πάντως ηρέμησε και η μητέρα του, που πάντα είχε αμφιβολίες για το μέλλον του παιδιού της στο ποδόσφαιρο. Τον συμβούλευε πάντα να μην εγκαταλείψει το σχολείο και τις σπουδές, αλλά τελικά η μπάλα έκανε το θαύμα της και τον κέρδισε ολοκληρωτικά - έστω και σε διαρκή εσωτερική αμφισημία για την πραγματική του πατρίδα.

+1 Τζάνι Σικάζουε:
Το «κοράκι» από τη Ζάμπια

Θα έπεφταν ακόμα και τα μαλλιά του.. Περλουίτζι Κολίνα -παρότι ο άνθρωπος έχει την πιο εμβληματική και αναγνωρίσιμη καράφλα στην ιστορία του ποδοσφαίρου- με τα σφυρίγματα του πλέον ακατάλληλου διαιτητή αυτού του Μουντιάλ, που φέρει το όνομα Τζάνι Σικάζουε και κατάγεται από τη Ζάμπια. Ο αμφιλεγόμενος διαιτητής αρνήθηκε τουλάχιστον ένα πέναλτι στον Καναδά, ενώ σε άλλο σημείο του αγώνα με το Βέλγιο σταμάτησε μία κανονική επίθεση εξοργίζοντας τους πάντες.
Μουντιάλ 2022: Οι... Λόρενς της Αραβίας και 5 ακόμα πρωταγωνιστές  που έγραψαν ιστορία
Τζάνι Σικάζουε Ο αμφιλεγόμενος διαιτητής από τη Ζάμπια αρνήθηκε τουλάχιστον ένα πέναλτι στον Καναδά, ενώ σε άλλο σημείο του αγώνα με το Βέλγιο σταμάτησε και μία κανονική επίθεση, εξοργίζοντας τους πάντες

Μετά έγιναν γνωστά τα καμώματά του στο ευρύ κοινό. Ο Σικάζουε είχε διευθύνει προ μηνών έναν αγώνα ανάμεσα σε Τυνησία και Μάλι για τη φάση των ομίλων του Copa Africa και σφύριξε τη λήξη του στο… 85'! Οταν του επισήμαναν ότι το ματς έχει χρόνο, επανήλθε για να το λήξει στο 89.50! Αργότερα δικαιολογήθηκε επικαλούμενο ότι είχε πάθει θερμοπληξία - φανταστείτε να μην προερχόταν από την Κεντρική Αφρική! Παρότι το παρελθόν του είναι γεμάτο αμφιλεγόμενες διαιτησίες, η FIFA τον έβαλε και στο φετινό Mουντιάλ.

Πάντως με τη διαιτησία τη φασαρία πρόλαβε να την κάνει η… Αγγλία, η ομοσπονδία της οποίας υποστήριξε ότι η ομάδα της βρίσκεται στο στόχαστρο των διαιτητών στο Μουντιάλ! Ο προπονητής της Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ εξέφρασε ανησυχίες για πιθανή μεροληπτική στάση των ρέφερι απέναντι στους παίκτες του. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν πρόκειται για δικαιολογημένη ανησυχία ή προληπτική κίνηση για να αποφευχθούν περίεργα σφυρίγματα.

Ειδήσεις σήμερα

Συνελήφθη ο πατέρας μετά τη φωτιά στον Κολωνό - Πολύ σοβαρή η κατάσταση του 5χρονου

280 ακίνητα και €10 εκατ. έχει η Κιβωτός του... Νώε

Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς ξανά γυμνή, «χειροκροτήστε με» λέει στους επικριτές της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network