ΟΤΕ : Περιμένουν …Μέγα Αλέξανδρο για τον γόρδιο δεσμό στην μετοχή

Σε «γόρδιο δεσμό» έχει μετατραπεί η μετοχή του ΟΤΕ, περιμένοντας έναν άλλο «Μέγα Αλέξανδρο» να δώσει λύση σε Ελληνες και ξένους επενδυτές.

Η μετοχή κατακρημνίζεται καθημερινά, οι Γερμανοί της Deutsche Telekom συνεχίζουν τις αγορές τίτλων, η πρώτη αγωγή από εργαζόμενους ασφαλιστικού ταμείου τράπεζας έχει πάρει τον δρόμο της, ενώ ασφαλείς πληροφορίες φέρουν ξένους επενδυτές να σχεδιάζουν προσφυγή ακόμη και προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η μετοχή του ΟΤΕ κατέγραψε νέο

Σε «γόρδιο δεσμό» έχει μετατραπεί η μετοχή του ΟΤΕ, περιμένοντας έναν άλλο «Μέγα Αλέξανδρο» να δώσει λύση σε Ελληνες και ξένους επενδυτές.

Η μετοχή κατακρημνίζεται καθημερινά, οι Γερμανοί της Deutsche Telekom συνεχίζουν τις αγορές τίτλων, η πρώτη αγωγή από εργαζόμενους ασφαλιστικού ταμείου τράπεζας έχει πάρει τον δρόμο της, ενώ ασφαλείς πληροφορίες φέρουν ξένους επενδυτές να σχεδιάζουν προσφυγή ακόμη και προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η μετοχή του ΟΤΕ κατέγραψε νέο χαμηλό στα 14 ευρώ απέχοντας 36% από τα υψηλά των 22 ευρώ και 52% από την τιμή που πλήρωσε η Deutche Telekom προς το Δημόσιο.

Αυτή η συγκεχυμένη εικόνα γύρω από τις εξελίξεις στον ΟΤΕ δημιουργεί ένα «ομιχλώδες» περιβάλλον μέσα στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ασκούνται και πιέσεις από ξένους επενδυτές προκειμένου να υποβληθεί τελικώς δημόσια πρόταση της Deutsche Telekom με την τιμή που προσφέρθηκε προς το Ελληνικό Δημόσιο (29,5 ευρώ).

Με άλλα λόγια, η πορεία του ΟΤΕ, μετά και την εξέλιξη στην υπόθεση «Γερμανός», είναι ένα «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες οι οποίοι ενδεχομένως να γνωρίζουν την άγνωστη λέξη… με την οποία θα δοθεί μια είδους «κάθαρση» για τους επενδυτές.   

Μια παράμετρος -η οποία δεν είναι καθόλου αμελητέα- είναι και το ότι τα ασφαλιστικά ταμεία φέρονται ότι χάνουν λογιστικά περί τα 150 εκατ. ευρώ. Για μία ακόμη φορά, με την υπόθεση του ΟΤΕ, αναδεικνύεται η «γύμνια» των ασφαλιστικών ταμείων διότι αναφέρεται μεν ότι χάνουν 150 εκατ. ευρώ, αλλά ουδείς ασχολείται με το γεγονός ότι δεν υφίσταται επαγγελματική διαχείριση σε αυτά!

Για παράδειγμα, στο εξωτερικό, στα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου, θα εξέταζαν τι απόδοση θα είχε κάποιος επαγγελματίας ο οποίος θα αγόραζε σήμερα μετοχές του ΟΤΕ. Με βάση τις αποδόσεις θα κρινόταν από το Ελληνικό Δημόσιο. Αντίθετα στην Ελλάδα συνεχίζουμε να συζητάμε ως τριτοκοσμικοί για τις ευθύνες του τάδε ή του δείνα κομματικού παράγοντα, τον οποίο η μαύρη -και όχι αγαθή τύχη- τον έφερε να διαχειρίζεται χρήματα ασφαλισμένων.    

Πτώση 36% από τα 22 ευρώ

Το πρόβλημα για τους μικρούς και μεγάλους επενδυτές της μετοχής δεν είναι μόνο ότι ο τίτλος του ΟΤΕ σημειώνει απώλειες 36% από την αρχή του χρόνου, αλλά το γεγονός ότι από την ημέρα πώλησης των μετοχών προς τους Γερμανούς δεν έχει δώσει σημεία ανάκαμψης, ιδιαίτερα σε περιόδους ανοδικής κίνησης, όπως την πρόσφατη περίοδο, όπου η αγορά κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 10%.

Η πτώση, όμως, της μετοχής του ΟΤΕ, σύμφωνα και με χρηματιστηριακές πηγές, συνδέεται άμεσα με τη μη υποβολή δημόσιας πρότασης από τους Γερμανούς της Deutsche Telekom, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα συνεχίζουν τις αγορές μετοχών στην περιοχή των 14 ευρώ.  

Οπως είχε ήδη αναφέρει το protothema.gr -από την πρώτη στιγμή της πώλησης των μετοχών του ΟΤΕ προς τους Γερμανούς- η συντονισμένη κίνηση δύο βασικών μετόχων (Δημοσίου και Γερμανών) οδηγεί αναπόφευκτα σε δημόσια πρόταση με βάση το κοινοτικό δίκαιο.         

Εξάλλου, σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους, παρά την εξαίρεση που δίνει ο νόμος -όταν πρόκειται για αποκρατικοποιήσεις- τούτο δεν αναιρεί -νομικά- τη συντονισμένη κίνηση των δύο μετόχων.

Επίσης, ως αποκρατικοποίηση δεν μπορεί να θεωρηθεί αφενός διότι πωλήθηκε μόνο το 3% του ΟΤΕ και αφετέρου διότι δεν είχαμε δύο ή περισσότερες ανταγωνιστικές προσφορές για τον ΟΤΕ.   

Ουσιαστικά, αυτό που συζητούν Ελληνες και ξένοι για τον ΟΤΕ είναι τι ακριβώς θεωρείται ως αποκρατικοποίηση.

Το ενδεχόμενο, όμως, για υποχρέωση στην υποβολή δημόσιας πρότασης είχε επισημάνει και ο αρμόδιος επίτροπος ανταγωνισμού κ. Τσαλρς Μακγκρίβι, ο οποίος ωστόσο παρέπεμψε το σχετικό θέμα στην ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απεφάνθη πως δεν υποχρεούται η γερμανική εταιρεία να υποβάλει δημόσια πρόταση, επειδή ισχύει η εξαίρεση για τις εταιρείες που αποκρατικοποιούνται.

Τραπεζικοί και νομικοί κύκλοι, όμως, θυμίζουν την περίπτωση της αποκρατικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας.

Οι Γάλλοι της Εμπορικής Τράπεζας είχαν προχωρήσει στην υποβολή δημόσιας πρότασης και προς τους μετόχους μειοψηφίας, άσχετα εάν τελικά αυτή δεν ολοκληρώθηκε.    

Με τα παραπάνω δεδομένα καταλαβαίνει κανείς πως η μετοχή του ΟΤΕ θα αποτελεί ένα μόνιμο «αγκάθι» για την κυβέρνηση διότι, εκτός των άλλων, αποτελεί μια υπόθεση η οποία αφορά γενικότερα στη συμπεριφορά μας προς τους ξένους επενδυτές.

Εν ολίγοις, οι ξένοι επενδυτές επιδεικνύουν εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία -όταν αγόραζαν μετοχές του ΟΤΕ- αλλά είναι τα «μαύρα» πρόβατα όταν τους συμπεριφέρονται με διαδικασίες τις οποίες θα ζήλευαν ακόμη και οι εκπρόσωποι των παράνομων δραστηριοτήτων…                
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr