Η ρομποτική χειρουργική στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας

Ενα νέο πεδίο στον χώρο της ιατρικής, συγκεκριμένα στον τομέα των χειρουργικών επεμβάσεων, έχουν πλέον τη δυνατότητα να απολαμβάνουν οι Ελληνες ασθενείς στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ενα πεδίο που «ανοίγει» νέα δεδομένα για τους χειρουργούς, αλλά ιδίως για τους ασθενείς καθώς τους εντάσσει στον... θαυμαστό, αναίμακτο και ανώδυνο κόσμο της ρομποτικής χειρουργικής.

Το πρωτοποριακό και «διάσημο» στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής da Vinci εγκαταστάθ

Ενα νέο πεδίο στον χώρο της ιατρικής, συγκεκριμένα στον τομέα των χειρουργικών επεμβάσεων, έχουν πλέον τη δυνατότητα να απολαμβάνουν οι Ελληνες ασθενείς στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ενα πεδίο που «ανοίγει» νέα δεδομένα για τους χειρουργούς, αλλά ιδίως για τους ασθενείς καθώς τους εντάσσει στον... θαυμαστό, αναίμακτο και ανώδυνο κόσμο της ρομποτικής χειρουργικής.

Το πρωτοποριακό και «διάσημο» στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής da Vinci εγκαταστάθηκε σήμερα αργά το απόγευμα για πρώτη φορά σε δημόσιο νοσοκομείο, συγκεκριμένα στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Λαϊκό» και από αύριο κιόλας ξεκινά τις... ρομποτικές επεμβάσεις του.

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την πιο πρόσφατη επαναστατική εξέλιξη στον τομέα της λαπαροσκοπικής και της ελάχιστα επεμβατικής τραυματικής χειρουργικής. Καθιστά τις χειρουργικές επεμβάσεις λιγότερο επώδυνες, πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές για τους ασθενείς: η διαδικασία της επέμβασης έχει ως αποτέλεσμα ελάχιστο τραύμα, η διάρκεια της αναισθησίας είναι μικρότερη σε σχέση με εκείνη των κλασικών χειρουργικών πράξεων, ο μετεγχειρητικός πόνος ελαχιστοποιείται, οι ημέρες νοσηλείας συρρικνώνονται, η επάνοδος των ασθενών στις καθημερινές συνήθειες είναι πιο σύντομη.

Οσον αφορά στο θεραπευτικό πεδίο της ρομποτικής χειρουργικής καλύπτει πολλές ειδικότητες όπως τη γενική λαπαροσκοπική χειρουργική, την ουρολογία, τη γυναικολογική χειρουργική, την καρδιοχειρουργική (το κλασικό πια by pass γίνεται ενδοσκοπικά), την αγγειοχειρουργική (γίνεται αποκατάσταση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής), αλλά και τις επεμβάσεις παχυσαρκίας (τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου).

Κονσόλα και ρομποτικοί βραχίονες αντί για νυστέρι

Το ρομποτικό σύστημα βασίζεται στη χρήση τεσσάρων ρομποτικών βραχιόνων οι οποίοι κρατούν τα λαπαροσκοπικά εργαλεία και ελέγχονται από τον χειρουργό εξ αποστάσεως μέσω μιας κονσόλας. Τα εργαλεία αυτά εισάγονται μέσω μικρών τομών, που δεν ξεπερνούν τα λίγα χιλιοστά στο σώμα του ασθενούς. Η συνέχεια θα μπορούσε να παραλληλιστεί... με παιχνίδι, καθώς από την κονσόλα οι κινήσεις του χειρουργού γίνονται με ένα joystick! Κάθε βραχίονας είναι συνδεδεμένος με ένα χειρουργικό εργαλείο και στον κεντρικό βραχίονα βρίσκεται η κάμερα. Υπάρχουν δηλαδή τρία ρομποτικά χέρια και μία κάμερα, τα οποία καθοδηγούμενα από τον χειρουργό πραγματοποιούν την επέμβαση. Και όλα αυτά υπό τις πλέον ιδανικές συνθήκες: το μηχάνημα διαθέτει σύστημα φακών τρισδιάστατης απεικόνισης, το οποίο μεγεθύνει το χειρουργικό πεδίο έως και 15 φορές, επιτρέποντας έτσι στον ειδικό να κάνει λεπτομερείς, ακριβείς και σταθερές κινήσεις.

«Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λαϊκό μπαίνει στην τροχιά της πρωτοποριακής τεχνολογίας, στον τομέα της χειρουργικής. Ανοίγεται ένας νέος ορίζοντας. Και για μας τους γιατρούς και για το δημόσιο σύστημα υγείας, πρωτίστως όμως για τους Ελληνες ασφαλισμένους, που αποκτούν πρόσβαση σε μιαν άλλη ποιότητα χειρουργικής αντιμετώπισης, που αλλάζει πλήρως τα εγχειρητικά και τα μετεγχειρητικά δεδομένα», επισήμανε κατά την... πανηγυρική εγκατάσταση του μηχανήματος ο επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής και υπεύθυνος της Ρομποτικής Χειρουργικής στο Λαϊκό κ. Νίκος Νικητέας.

Προσώρας, το μηχάνημα da Vinci στο Λαϊκό θα πραγματοποιεί μόνον επεμβάσεις γενικής χειρουργικής. Το επόμενο εξάμηνο, ωστόσο, αναμένεται ότι η εφαρμογή του θα επεκταθεί στην ουρολογία και σε άλλες χειρουργικές ειδικότητες. Επιπλέον, θα δώσει τη δυνατότητα στους Ελληνες χειρουργούς να εκπαιδευτούν στη νέα μέθοδο χωρίς να χρειαστεί να μεταναστεύσουν όπως γινόταν μέχρι πρότινος.

Η έλευση του μηχανήματος da Vinci στο Λαϊκό έγινε με τη δέουσα επισημότητα, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πανεπιστημιακής και της ιατρικής κοινότητας. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν η σύζυγος του πρωθυπουργού κ. Νατάσα Καραμανλή, ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Νοσοκομείου κ. Χρίστος Κίττας, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Αναστάσιος Γρηγορόπουλος, ο πρώην υφυπουργός υγείας κ. Θανάσης Γιαννόπουλος κ.ά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr