Αποτέφρωση νεκρών και στην Ελλάδα!

Το «πράσινο φως» για την αποτέφρωση νεκρών και τη λειτουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών και στην Ελλάδα, ανάβει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο κατέθεσαν για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας,  Εσωτερικών και Υγείας. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δίνει μάλιστα τη δυνατότητα επιλογής διάθεσης της τέφρας. Μπορεί δηλαδή κάποιος εν ζωή να αποφασίσει αν η τέφρα του θα ριχτεί στη θάλασσα ή θα διασπαρθεί σε σιντριβάνι ή ανθόκηπο

Το «πράσινο φως» για την αποτέφρωση νεκρών και τη λειτουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών και στην Ελλάδα, ανάβει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο κατέθεσαν για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας,  Εσωτερικών και Υγείας. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δίνει μάλιστα τη δυνατότητα επιλογής διάθεσης της τέφρας. Μπορεί δηλαδή κάποιος εν ζωή να αποφασίσει αν η τέφρα του θα ριχτεί στη θάλασσα ή θα διασπαρθεί σε σιντριβάνι ή ανθόκηπο…

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αποτέφρωση  θα πρέπει καταρχάς να υπάρχει ρητή δήλωση του εκλιπόντα ότι επιθυμεί να αποτεφρωθεί μετά θάνατον, ενώ θα πρέπει να έχει δοθεί και σχετική άδεια από τον αρμόδιο δήμαρχο 60 ώρες μετά τον θάνατο.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει δήλωση του εκλιπόντα, τότε οι συγγενείς του μέχρι τετάρτου βαθμού, μπορούν με δήλωσή τους να βεβαιώσουν ότι ο νεκρός επιθυμούσε να αποτεφρωθεί. Αν υπάρξει διαφωνία μεταξύ των συγγενών θα παρεμβαίνει ο αρμόδιος εισαγγελέας. Στην περίπτωση των ανηλίκων θα πρέπει να υπάρχει δήλωση και των δύο γονέων ή εκείνου ο οποίος ασκούσε τη γονική μέριμνα του ανηλίκου.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τα κέντρα αποτέφρωσης νεκρών αυτά μπορούν να ιδρυθούν, εντός των ήδη υπαρχόντων νεκροταφείων, και μόνο από τους δήμους και τις κοινότητες  Για την ίδρυση του κέντρου, που υποχρεωτικά θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 500 μέτρα από νοσοκομείο, κέντρα υγείας κ.λπ., θα πρέπει να συντάσσεται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ελεγχο για τον τρόπο λειτουργίας των κέντρων αποτέφρωσης θα διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και κοινοτήτων, οι νομαρχίες αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ.

Στη θάλασσα

Η τέφρα υποχρεωτικά θα πρέπει να τοποθετείται σε τεφροδόχο. Μάλιστα, εν ζωή μπορεί κανείς να αποφασίσει για το πώς θα διατεθεί η τέφρα του. Συγκεκριμένα, μπορεί να ζητήσει:

  • Να διασπαρθεί σε υπαίθριο χώρο εκτός κατοικημένης περιοχής.
  • Να διασπαρθεί σε σιντριβάνι ή ανθόκηπο εντός του κέντρου αποτέφρωσης.
  • Να ριχτεί στη θάλασσα σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου, εφόσον η τεφροδόχος είναι διαλυτή στο νερό.
  • Να ενταφιαστεί σε ειδικό τεφροφυλάκιο εντός του κέντρου αποτέφρωσης.
  • Να ενταφιαστεί σε νεκροταφείο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr