Ντιλαρισμένη ποινή για το στέλεχος της Siemens
Με σύντομη διαδικασία από το Δικαστήριο του Μονάχου επιβλήθηκε τελικά στον Σίκατσεκ η ποινή που είχε προτείνει η εισαγγελία και έτσι τηρήθηκε η συμφωνία της συνεργασίας που θα αποτελέσει «οδηγό» και σε επόμενες δίκες.
Όσοι συνεργάστηκαν με τις εισαγγελικές αρχές στη διερεύνηση του «σκανδάλου Siemens» θα εισπράξουν την ποινή των δύο χρόνων με αναστολή και κάποιο συμβολικό πρόστιμο που είναι κόκκο
Με σύντομη διαδικασία από το Δικαστήριο του Μονάχου επιβλήθηκε τελικά στον Σίκατσεκ η ποινή που είχε προτείνει η εισαγγελία και έτσι τηρήθηκε η συμφωνία της συνεργασίας που θα αποτελέσει «οδηγό» και σε επόμενες δίκες.
Όσοι συνεργάστηκαν με τις εισαγγελικές αρχές στη διερεύνηση του «σκανδάλου Siemens» θα εισπράξουν την ποινή των δύο χρόνων με αναστολή και κάποιο συμβολικό πρόστιμο που είναι κόκκος άμμου μπροστά στο 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για μίζες.
Η τελευταία ημέρα της δίκης του Ράινχαρτ Σίκατσεκ στο Μόναχο ήταν δραματική για τον κατηγορούμενο ο οποίος προσήλθε στη θέση του από νωρίς, εξετάζοντας διάφορα έγγραφα.
Ο πρώην υπάλληλος της Siemens, ο οποίος δικάστηκε για τα μαύρα ταμεία, κοιτούσε αμήχανα τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τη δίκη και ηρέμησε μόνον όταν ο δικηγόρος του έφθασε και κάθισε δίπλα του.
Ο Σίκατσεκ άκουσε τον συνήγορο να του λέει κάτι στο αφτί και αμέσως η συμπεριφορά του άλλαξε, μέχρι που άρχισε και να αστειεύεται με τους φωτογράφους που τον περιτριγύριζαν.
Αποδείχθηκε ότι η αλλαγή που σημειώθηκε στο πρόσωπο του κατηγορουμένου οφείλονταν στη μαγική λέξη «αναστολή» που του ψιθύρισε ο συνήγορος υπεράσπισης.
Λίγο μετά η κατηγορούσα αρχή ζήτησε για τον 57χρονο Ρ. Σίκατσεκ ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή και πρόστιμο180.000 ευρώ, για τη δημιουργία του πολύπλοκου συστήματος εταιρειών που λειτουργούσαν ως πλυντήρια χρημάτων για χρόνια.
Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για δωροδοκίες ώστε να μπορεί η Siemens να κερδίζει συμβάσεις στο εξωτερικό, πληρώνοντας κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη κρατικών οργανισμών.
Η εταιρεία έχει παραδεχτεί ότι πλήρωσε μίζες ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνον για τις υποθέσεις που ήρθαν στο φως τον προηγούμενο χρόνο.
«Τα χρήματα εξαφανίζονταν μέσα σ’ ένα μεγάλο μαύρο κουτί εντός του οποίου μπορούσε κανείς να βουτήξει αλλά όχι να δει τι περιείχε», είπε στη δίκη του Μονάχου η εισαγγελέας Νόρα Κάιζερ.
Ο Ρ. Σίκατσεκ βαρύνονταν με 48 κατηγορίες απιστίας ύψους 53 εκατομμυρίων ευρώ που τίναξαν στον αέρα τη φήμη της γερμανικής εταιρείας, εξανάγκασαν σε παραιτήσεις τα κορυφαία στελέχη της και πυροδότησαν έρευνες σε όλο τον κόσμο.
Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στον πρώην πρόεδρο της Siemens Χάινριχ φον Πίερερ, ούτε και στον πρώην CEO της εταιρείας Κλάους Κλάινφελντ.
Η γερμανική Δικαιοσύνη συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης και σύντομα θα αποφασιστεί ο κατάλογος των στελεχών που θα παραμεμφθούν σε δίκες από τους περίπου 300 υπόπτους.
Η εισαγγελέας Κάιζερ αναγνώρισε ότι ο κατηγορούμενος συνεργάστηκε με τις αρχές, ότι δεν πλούτισε ο ίδιος και ότι θεωρούσε πως ενεργούσε για τα συμφέροντα της εταιρείας, όμως σε κάθε περίπτωση υποστήριξε έμμεσα διεφθαρμένες ξένες κυβερνήσεις με δωροδοκίες.
Η εισαγγελέας είπε στην τελική της αγόρευση ότι ο Σίκατσεκ βοήθησε για τη διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά αυτό δεν τον αθωώνει από την παραβίαση των υποχρεώσεών του ως ορθού επιχειρηματία.
Ο συνήγορος υπεράσπισης Ούβε φον Σάαλφελντ ζήτησε για τον πελάτη του μια «ελαφριά ποινή», χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς όλα έδειχναν ότι γνώριζε την πρόταση της κατηγορούσας αρχής από πριν.
Άλλωστε, σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία η ανώτερη ποινή για την απιστία είναι φυλάκιση πέντε χρόνων.
Ο Σάαλφελντ είπε ότι ο Σίκατσεκ ενεργούσε κατόπιν εντολών και ότι τα μέλη του Δ.Σ. της Siemens έχουν παραδεχθεί τις δωροδοκίες ως πολιτική της εταιρείας.
«Ο πελάτης μου κινδυνεύει να γίνει το εξιλαστήριο θύμα του τεράστιου αυτού σκανδάλου ενώ δεν ήταν παρά μόνον ένας μικρός κρίκος σε μια τεράστια αλυσίδα διαφθοράς», είπε στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης.
Ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ, ο οποίος εργαζόταν στη Siemens επί 38 χρόνια, έχει παραδεχθεί την ενοχή του στο σύστημα διανομής της μίζας από την έναρξη της δίκης του τον Μάιο.
«Ηταν απόλυτα γνωστό σ’ εμένα και σε όλους ότι πληρώναμε μίζες για να εξασφαλίσουμε παραγγελίες», κατέθεσε το πρώην στέλεχος της γερμανικής εταιρείας στον τομέα της τηλεφωνίας και πρόσθεσε ότι αυτό γινόταν «εντελώς διακριτικά» μέσα από ένα πολύ μικρό κύκλο ανθρώπων που γνώριζαν.
Ο Σίκατσεκ κατέθεσε επίσης ότι οι ανώτεροί του του ζήτησαν να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα πληρωμών, όταν οι δωροδοκίες του εξωτερικού έγιναν ποινικό αδίκημα στη Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας ’90 και αυτός εισηγήθηκε σύστημα πληρωμών μέσω εικονικών συμβάσεων.
Ανέφερε δε ότι οι δικαστικές αρχές ερευνούν διεξοδικά το προηγούμενο σύστημα των μαύρων ταμείων με τους λογαριασμούς της Siemens στην Αυστρία.
Πάντως στο άκουσμα της λέξης «αναστολή» το φύσημα ανακούφισης του Ράινχαρτ Σίκατσεκ ακούστηκε δυνατά στο ακροατήριο και ο κατηγορούμενος έσπευσε να υπολογίσει κάτι σε κάποιο χαρτί.
Ισως έκανε την πράξη αποτίμησης κάθε ημέρας σε χρήμα προστίμου, όπως: 720 ημέρες προς 250 ευρώ την ημέρα, το αποτέλεσμα δίνει συνολικά 180.000 ευρώ.
Η απόφαση του δικαστηρίου που εκδόθηκε τη Δευτέρα 28 Ιουλίου ήταν απόλυτα σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση, εκτός από την «έκπτωση» κατά 72.000 ευρώ που έγινε στο πρόστιμο που είχε προτείνει η εισαγγελία.
Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον Ράϊνχαρτ Σίκατσεκ είναι μόλις 108.000 ευρώ!
Η Siemens ερευνάται και από την αμερικανική Securities and Exchange Commission (SEC) και εκεί τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από τα ντιλαρίσματα του Μονάχου.
Στη Γερμανική εταιρεία είναι πιθανόν να επιβληθεί πρόστιμο 4-8 δισ. ευρώ και να μην της επιτραπεί η συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr