Ντανούτα Χούμπνερ : «Να βοηθήσει η Ελλάδα τα νέα μέλη της Ε.Ε.»

Η 60χρονη Ευρωπαία επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κυρία Ντανούτα Χούμπνερ, αν και με καθηγητικό background, γνωρίζει από πρώτο χέρι τον τρόπο να αποφεύγει τις πολιτικές κακοτοπιές. Σε μια περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη για την Ε.Ε., με την οικονομική κρίση να μαστίζει το σύνολο του πληθυσμού της και με το θέμα-«καυτή πατάτα» των σχέσεων Ε.Ε. - Ρωσίας να θεωρείται ο σύγχρονος γόρδιος δεσμός, η Πολωνή στην καταγωγή επίτροπος σαφώς δεν θα αισθάνεται πολύ άνετα για τη στήριξη που οι Βρυξέλλες και

Η 60χρονη Ευρωπαία επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κυρία Ντανούτα Χούμπνερ, αν και με καθηγητικό background, γνωρίζει από πρώτο χέρι τον τρόπο να αποφεύγει τις πολιτικές κακοτοπιές. Σε μια περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη για την Ε.Ε., με την οικονομική κρίση να μαστίζει το σύνολο του πληθυσμού της και με το θέμα-«καυτή πατάτα» των σχέσεων Ε.Ε. - Ρωσίας να θεωρείται ο σύγχρονος γόρδιος δεσμός, η Πολωνή στην καταγωγή επίτροπος σαφώς δεν θα αισθάνεται πολύ άνετα για τη στήριξη που οι Βρυξέλλες και η γαλλική προεδρία παρέχουν στον άσπονδο εχθρό της Βαρσοβίας.

Παρά ταύτα, αξιοποιώντας την προηγούμενη «δημοσιογραφική» της εμπειρία ως διευθύντρια των οικονομικών επιθεωρήσεων «Ekonomista» και «Gospodarka Narodowa» δεν δίστασε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «business stories» να… ελιχθεί και να κινηθεί σε λιγότερο εθνικιστική και περισσότερο ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Ξεπερνώντας λοιπόν την πάγια αντιρωσική πολωνική στάση, ζήτησε η Ευρώπη να παραμείνει μια ανοικτή αγορά, παρά τις αμερικανικές πιέσεις για κυρώσεις λόγω της παρέμβασης Πούτιν στον Καύκασο, ενώ στο πρόβλημα της ύφεσης της οικονομίας μας προτρέπει να ποντάρουμε στην καινοτομία.

Την επίτροπο Χούμπνερ τη συναντήσαμε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Εμφανώς κουρασμένη από τον ελληνικό ήλιο, που μέσα στον Σεπτέμβρη δεν έλεγε να χάσει καθόλου από την καλοκαιρινή λάμψη του, και έπειτα από ένα πλήρες τριήμερο με συναντήσεις σε Πάτρα και Αθήνα, μας υποδέχθηκε με μια ομολογουμένως «υπηρεσιακή» διάθεση.

Κάτι η φορτωμένη ατζέντα, κάτι το σύνολο των επαφών με τους Ελληνες πολιτειακούς παράγοντες, φάνηκε εξαντλημένοι. Παρά την κούραση και τα απλωμένα στο γραφείο της σάντουιτς, που σαφώς θα προτιμούσε να τα απολαύσει από το να απαντά σε ερωτήσεις για την οικονομία, η Πολωνή επίτροπος είχε ευχάριστες ειδήσεις για τη χώρα μας. Με σαφώς φιλελληνική στάση, υπερτόνισε τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μας χαρακτήρισε «χώρα-παράδειγμα» για την περιοχή, ενώ ζήτησε τη συνδρομή των ελληνικών τραπεζών και της κυβέρνησης, ώστε η Βουλγαρία και η Ρουμανία να μπορέσουν να έρθουν ακόμα πιο κοντά στην Ευρώπη.

Να λοιπόν που με τις ευλογίες της Ε.Ε. οι ελληνικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί ετοιμάζονται για μια νέα εκστρατεία.

«Ηδη στην περιοχή των Βαλκανίων η Ε.Ε. έχει τρεις χώρες-μέλη, δηλαδή την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως με άξονα την Ελλάδα έχουμε την ευκαιρία να προετοιμάσουμε τις χώρες αυτές για το μέλλον με έναν αποδοτικό τρόπο», υπογραμμίζει. Η ίδια πάντως δεν περιμένει «θαύματα».

«Μπορούμε να τους μάθουμε πολλά, ενώ παράλληλα μπορούμε να προχωρήσουμε και σε μεγάλες επενδύσεις.

Επενδύσεις που κυρίαρχα θα επικεντρώνονται στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και ευρύτερα στην περιφερειακή ανάπτυξη. Δεν θα πρέπει όμως να θεωρηθεί πως η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής είναι αρκετή για να επιτευχθούν όλα αυτά.

Για να συντελεστούν όλα τα παραπάνω, απαιτούνται συντονισμένες δράσεις και από άλλες δυνάμεις, όπως οι ευρωπαϊκοί χρηματοδοτικοί οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πιο προηγμένες χώρες - όπως η Ελλάδα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις ελληνικές τράπεζες, φυσικά, ο ρόλος των οποίων στην περιοχή θα πρέπει να είναι κεντρικός. Το παράδειγμα της χώρας σας είναι σημαντικό για τις γειτονικές χώρες, καθώς η Ελλάδα αποτελεί μέλος της Ε.Ε. ήδη από το 1981. Αυτά που μάθατε ήρθε η ώρα να τα μοιραστείτε και με τους υπόλοιπους», συμπληρώνει.

«Βασίζομαι στην Ελλάδα»

Κατά πόσο όμως η κυρία Χούμπνερ θεωρεί την Ελλάδα την πλέον κατάλληλη χώρα για να βοηθήσει καίρια την προσπάθεια ανάπτυξης χωρών όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία ακόμα και η Κύπρος; Η Πολωνή επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής παρουσιάζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη. «Από τις επαφές που έχω με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας, τον κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, διαβλέπω πως η χώρα σας είναι διατεθειμένη να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο ενεργά και με δυναμισμό.

Εξάλλου διαθέτετε την εμπειρία με την αλλαγή των δικών σας δομών, ενώ έχετε και τρόπο κατανόησης των ειδικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτές τις χώρες. Βασίζομαι στην Ελλάδα και θεωρώ πως είναι και προς το συμφέρον των άλλων χωρών να δεχτούν τη βοήθειά της. Καλό θα είναι να γίνει κάτι τέτοιο, ώστε να αποφευχθούν λάθη από τη μεριά των νεοεισερχομένων στην Ε.Ε. βαλκανικών κρατών. Ηδη, από τις επαφές που είχα, είδα τους αρμόδιους υπουργούς των δύο γειτονικών σας χωρών να είναι δεκτικοί στην παροχή βοήθειας από το δικό σας υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Το δεύτερο σημαντικό σκέλος είναι πως στην εν λόγω περιοχή η Ε.Ε. χρειάζεται υποδομές, γέφυρες και τη δημιουργία πλαισίου σύνδεσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τη βόρεια μεριά της ηπείρου, μέσα από μια σειρά επενδύσεις.

Ηδη στην Ελλάδα υπάρχει μια σειρά από έργα πολύ σημαντικά που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου και η Εγνατία Οδός, που μπορεί να φαίνονται ως αποκλειστικές υποδομές της χώρας σας, όμως ταυτόχρονα είναι και πολύ καίριες υποδομές για την ανάπτυξη όλης της περιοχής σε παραλληλία με εξίσου σημαντικά έργα στα υπόλοιπα Βαλκάνια. Πρόκειται για νέους δρόμους που θα ενώσουν την περιοχή και χρειάζονται συνεργασία. Το ίδιο συμβαίνει και για τα μείζονος σημασίας περιβαλλοντικά ζητήματα. Για όλα αυτά τα θέματα, λοιπόν, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ένα δυνατό περιφερειακό ηγέτη, αφού είναι σε θέση να ενθαρρύνει τις άλλες χώρες. Αυτό είναι ούτως ή άλλως και το ευρύτερο μήνυμα συνεργασίας που στέλνει η Ε.Ε.», τονίζει.

Συμμαχία με τη Ρωσία

Από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα αυτή την περίοδο είναι κι αυτό των σχέσεων που διαμορφώνονται στον γεωπολιτικό αλλά και ευρύτερα οικονομικό χάρτη μεταξύ Ε.Ε. και της Ρωσίας - και κατ’ επέκταση της Ελλάδας, που επενδύει στη σχέση με την… ανατολική αρκούδα. Μπορεί η κρίση στον Καύκασο να επηρεάσει τη χώρα μας αλλά και τις υπόλοιπες βαλκανικές που διατηρούν στενές σχέσεις με τη Μόσχα. Η επίτροπος εμφανίζεται επιφυλακτική, αν και ανοικτή ως προς τις σχέσεις με τη Ρωσία. «Η Ευρώπη είναι και θα πρέπει να παραμείνει μια ανοικτή αγορά. Σε ένα τόσο σημαντικό για την πορεία μας θέμα, όπως η ενέργεια, η συνεργασία είναι απαραίτητη, ενώ θα πρέπει να παραδεχτούμε πως οι σχέσεις μας με τη Ρωσία περνάνε και από αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Βέβαια, θα πρέπει να δούμε και εσωτερικά στην Ε.Ε. ποιες λύσεις θα πρέπει να προωθηθούν και ποιες θα είναι οι επενδύσεις ώστε να είμαστε αυτάρκεις ενεργειακά. Πρόκειται για κατευθύνσεις που κυρίως αφορούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες και τις όποιες αλλαγές θα πρέπει να υπάρξουν στην πολιτική μας, η οποία δεν θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη μόνο στη Ρωσία. Πάντως, πρέπει σε τέτοια θέματα να έχουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή φωνή».

Ευρώπη και ύφεση

Παρά ταύτα, η τρέχουσα οικονομική κρίση φαίνεται να προβληματίζει και την κυρία Χούμπνερ. «Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική συνοχής, εάν δεν εμπλακούν και οι δυνάμεις σε τοπικό πλέον επίπεδο. Η Ευρώπη θα πρέπει λοιπόν να γίνει πιο ανταγωνιστική κι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με τη δυνατότητα που δίνεται σε τοπικό επίπεδο. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τις ευκαιρίες που παρέχει η τεχνολογία, η επιστήμη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η επιχειρηματικότητα.

Η Ευρώπη πρέπει λοιπόν να πάει ακόμα πιο γρήγορα. Ηδη η Ελλάδα τα καταφέρνει αρκετά καλά, καθώς κινείται αναπτυξιακά, υψηλότερα ακόμα κι από την Ευρωζώνη, όμως συνολικά η Ε.Ε. θα πρέπει να κινηθεί ακόμα πιο δυναμικά. Μπροστά μας έχουμε μια σειρά από προκλήσεις. Είναι αυτές που αφορούν στο επίπεδο της ζωής στην Ε.Ε., στο δημογραφικό μας πρόβλημα, στο περιβάλλον και άλλα. Προτείνουμε λοιπόν πολιτικές ώστε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί σε ένα παγκοσμιοποιημένο πεδίο. Πρέπει η οικονομία μας να γίνει πιο ανταγωνιστική, ειδικότερα τώρα που αναδύονται νέες δυνάμεις όπως η Κίνα ή η Ινδία. Πρέπει λοιπόν να αναδείξουμε τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, που, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι τίποτα άλλο από την καινοτομία.

Δυστυχώς η Ευρώπη -και ειδικότερα η Ελλάδα- δεν είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα, διότι δεν υπάρχει ο μηχανισμός σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά. Σε ό,τι αφορά την κρίση στην οποία αναφερθήκατε, πρέπει να σας πω πως η δική μας αντίδραση είναι μακροπρόθεσμη και δεν αφορά μόνο στο σήμερα. Ο προγραμματισμός μας λοιπόν ως προς την πολιτική της συνοχής δεν ανατρέπεται. Μια προτεραιότητα, για παράδειγμα, που έχει τεθεί και που κυρίως αφορά στην Ελλάδα είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μέσα από επενδύσεις στον ανωτέρω τομέα η Ευρώπη θα κατορθώσει να γίνει πιο ανεξάρτητη».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr