\Αρκούδες\ στις ΗΠΑ, κατενάτσιο στην Σοφοκλέους

 

Του Δημήτρη Παφίλα

 

Οι «αρκούδες», χθες, είχαν  αφορμή για να στήσουν χορό στη Νέα Υόρκη, καθώς οι φήμες για μια επικείμενη χρεοκοπία της μεγαλύτερης εταιρείας ενυπόθηκων δανείων της Countrywide, έστειλαν την Wall street 238 μονάδες χαμηλότερα, για πέμπτη φορά μέσα σε έξι συνεδριάσεις.

Το ερώτημα, όμως, μετά την χθεσινή Μαύρη Τρίτη στις ΗΠΑ, είναι εάν οι Αμερικάνοι τραπεζίτες έχουν κρύψει κι άλλους «σκελετούς» που δεν αφορούν μόνο τα στεγαστικ

 

Του Δημήτρη Παφίλα

 

Οι «αρκούδες», χθες, είχαν  αφορμή για να στήσουν χορό στη Νέα Υόρκη, καθώς οι φήμες για μια επικείμενη χρεοκοπία της μεγαλύτερης εταιρείας ενυπόθηκων δανείων της Countrywide, έστειλαν την Wall street 238 μονάδες χαμηλότερα, για πέμπτη φορά μέσα σε έξι συνεδριάσεις.

Το ερώτημα, όμως, μετά την χθεσινή Μαύρη Τρίτη στις ΗΠΑ, είναι εάν οι Αμερικάνοι τραπεζίτες έχουν κρύψει κι άλλους «σκελετούς» που δεν αφορούν μόνο τα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου, αλλά χρήματα τα οποία έχουν δανείσει με χειρότερους όρους από τους σημερινούς, και δύσκολα θα τα πάρουν πίσω.

Μάλιστα, οι επισημάνσεις αυτές έχουν γίνει και σε χρηματιστές των Αθηνών που φροντίζουν να μεταδίδουν τα άσχημα νέα, λέγοντας ότι « δεν θα τους εξέπληττε μια υποχώρηση μεταξύ 10-20%, εάν η παραπάνω τρύπα εμφανιστεί στους ισολογισμούς των αμερικανικών τραπεζών»...  

Και δεν πρόκειται για μόνιμες Κασσάνδρες των αγορών που κανείς δεν τους πιστεύει – όπως στην Μυθολογία – αλλά για αθεράπευτα «ταύρους», όπως ο υποφαινόμενος.

Κι αν χρησιμοποιήσει κανείς την κοινή λογική καταλήγει σ ΄ ένα συμπέρασμα : Το πρόβλημα ενδέχεται να έχει περάσει στην πραγματική οικονομία, ενώ  όπως υποστηρίζει ο Aμερικανός αναλυτής Bernstein μετά την δημοσίευση ορισμένων δεικτών οι ΗΠΑ ήδη βρίσκονται σε ύφεση, εδώ και ένα μήνα.  

Και οι αγορές, προεξοφλούν τις πτώσεις ή τις ανόδους, αρκετό διάστημα πριν αυτές εκδηλωθούν. Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στους πίνακες των χρηματιστηρίων ή στην οικονομία, αρκεί κανείς να έχει υπομονή και όρεξη να τα βρεί. Ακριβά P/E, κεφαλαιοποιήσεις, άνοδος πετρελαίου κ. α

Για παράδειγμα, η «Αλεπού», ο κ. Άλαν Γκρίνσπαν , μας λέει στο βιβλίο «Η εποχή των Αναταράξεων», ότι, «Μια άνοδος των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών σημαίνει ταυτόχρονα και πτώση των δαπανών τους- και ίσως, ως συνέπεια, μείωση των εταιρικών αποταμιεύσεων, καθώς μειώνονται τα κέρδη». Στην χώρα μας, οι αποταμιεύσεις έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται, αφού οι Τράπεζες έχουν αρχίσει να προσφέρουν επιτόκια 5 – 6%. Αν έχουμε στοιχεία για τις καταθέσεις θα έχουμε ένα κομμάτι του πάζλ.

 Η άμυνα των ξένων

 Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο μαύρα και άραχνα. Η ελληνική αγορά είναι μεταξύ αναδυομένων και ανεπτυγμένων και έτσι συμπεριφέρεται. Πριν από τις ελληνικές εκλογές, οι ξένοι είχαν ποντάρει σε κρατικές μετοχές, όπως την ΔΕΗ. Και κερδίζουν, εκ του ασφαλούς.

Το ίδιο κάνουν τώρα σε ύδρευση, λιμάνια. Δεν αφήνουν, όμως, και ορισμένες επιλεγμένες μετοχές – Coca- Cola – ή τραπεζικές μετοχές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις εταιρειών κοινής ωφέλειας, οι ξένοι παίζουν βαρύ ιταλικό κατενάτσιο ( Άμυνα ), ώστε αν έρθει η πτώση να χάνουν τα λιγότερα. Αναλόγως, λοιπόν και της σημερινής αντίδρασης στην Ευρώπη θα κινηθεί η ελληνική αγορά. Η χθεσινή άνοδος με τις κινήσεις της Εθνικής, των Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΥΔΑΠ και ο υψηλός όγκος συναλλαγών στις τράπεζες και ορισμένες άλλες μετοχές δείχνει ότι η αγορά άρχισε να κινείται παρόλο που τα νέα είναι άσχημα από τις ΗΠΑ. Αφού οι ξένοι αγοράζουν, όμως, Ελλάδα, πάει να πει ότι την θεωρούν «καταφύγιο». Έστω κι αν είναι μικρό.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr