Βγήκαν μαχαίρια στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ
Επίδειξη ισχύος έκανε στην σημερινή Κεντική Επιτροπή ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής προκαλώντας όποιον έχει άλλα σχέδια να τον αμφισβητήσει στα ίσια και να ρίξει την κυβέρνηση ενώ ζήτησε πίστωση χρόνου για να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων και πολιτικής.
Ο κ. Καραμανλής εξάντλησε την ρητορική του δυνότητα σε μία προσπάθεια αφενός να αποκαταστήσει το κλονισμένο προσωπικό κύρος του και αφετέρου να κλείσει το ρήγμα π
Επίδειξη ισχύος έκανε στην σημερινή Κεντική Επιτροπή ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής προκαλώντας όποιον έχει άλλα σχέδια να τον αμφισβητήσει στα ίσια και να ρίξει την κυβέρνηση ενώ ζήτησε πίστωση χρόνου για να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων και πολιτικής.
Ο κ. Καραμανλής εξάντλησε την ρητορική του δυνότητα σε μία προσπάθεια αφενός να αποκαταστήσει το κλονισμένο προσωπικό κύρος του και αφετέρου να κλείσει το ρήγμα που έχει αρχίσει να δημιουργείται με την κομματική βάση του.
«Δεν πρόκειται να υποκύψω σε πιέσεις, δεν δέχομαι εκβιασμούς όχι σε εκείνους που πριονίζουν συστηματικά την κυβέρνηση, η πρωθυπουργία δεν είναι για μένα αυτοσκοπός» ήταν μερικές από τις κορυφαίες ατάκες του κ. Καραμανλής που προκάλεσαν το ενθουσιώδες χειροκρότημα των στελεχών του -στην πλειοψηφία τους υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι. ?φησε όμως να πλανάται ένα ερωτηματικό για το τί εννοεί και ποιοί είναι εκείνοι που τον πιέζουν και τον εκβιάζου ν γιατί όπως έλεγαν και στα πηγαδάκια αμέσως μετά δεν μπορεί όλα αυτά να τα έλεγε για τον Τατούλη.
Ο κ. Καραμανλής δεν ικανοποίησε ούτε καν το κομματικό ακρωατήριο όταν αναφέρθηκε στην σκανδαλολογία των ημερών και στη Μονή Βατοπεδίου. Δεν ξέφυγε από την πάγια τακτική του και αφού είπε ότι τίποτε δεν θα μείνει κρυφό πέταξε πάλι το μπαλάκι στην δικαιοσύνη προσφέοντας στην ουσία κάλυψη στον κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο που βάλλεται για την εμπλοκή του στην υπόθεση και την σχέση του με τον ηγούμενο Εφραίμ. Στην ουσία παρέπεμψε στα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας για τις όποιες κινήσεις του σε σχέση με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου όπως είχε κάνει στο παρελθόν και με την υπόθεση των ομολόγων στην οποία βέβαια μόνο άπλετο φως δεν έριξε η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη.
Ο κ. Καραμανλής έδωσε απάντηση και στο αίτημα για αλλαγές. Είπε ότι οι αλλαγές μπορεί να είναι δύο ειδών είτε πολιτικής είτε προσώπων όμως δεν γίνονται σε συνθήκες πίεσης και ενυπωσιασμού. Στην πραγματικότητα ζήτησε πίστωση χρόνου από την κομματική του βάση για να προχωρήσει σε αλλαγές και προσώπων και πολιτικών. Ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι έχει αίσθηση της πραγματικότητας και αφουγκράζεται την κοινωνία. Ωστόσο απέδωσε τις δυσκολίες της οικονομίας αποκλειστικά στην διεθνή οικονομική κρίση αποφεύγοντας να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη και να κάνει ουσιαστική αυτοκριτική.
Απάντηση Τατούλη
Η απάντηση στον κ. Καραμανλή δόθηκε από τον κ. Πέτρο Τατούλη ο οποίος σήκωσε το γάντι. Με την ομιλία του απάντησε πολιτικά στον κ. Καραμανλή και αποδόμησε την τακτική απαξίωσης που ακολουθεί απέναντί του το κυβενρητικό επιτελείο από την προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή όταν για πρώτη φορά επιτέθηκε στο περιβάλλον του Μαξίμου.
Ο κ. Τατούλης επανέλαβε τις βασικές αιτιάσεις που είχε εκφράσει στον ίδιο όργανο πριν από έξι μήνες λέγοντας ότι δεν υπάρχει ουσιαστική ιδεολογιά μεταρρυθμίσεων. Είπε ότι τότε είχε μιλήσει για τα σημάδια της κρίσης στην παράταξη που τώρα είναι πανθομολογούμενη. «Μιλησα για τους λίγους και γνωστούς που με όχημα το κόμμα έκαναν φέουδο της παρέας το κράτος αν και ποτέ δεν ανήκαν σε αυτό». Ο κ. Τατούλης έκανε επίθεση στον κ. Ρουσόπουλο χωρίς να τον κατονομάσει «Η επικοινωνική τακτική έχει πασιφανώς ναυαγήσει» είπε ο κ. Τατούλης και την απέδωσε στην επιδίωξη ιδιοτέλών οφελών. Σημείωσε ότι αυτή η επικοινωνιακή τακτική «οδήγησε στην κρίση που βιώνουμε σήμερα και αφαίρεσε την πολιτική της ουσία από την πολιτική μας». Ακολούθως υποστήριξε ότι ενώ εκείνος μίλησε πολιτικά πριν από έξι μήνες και στο επίσημο όργανο του κόμματος, του απάντησε το επικοινωνιακό επιτελείο με παραπολιτική λοιδορόντας τον ως αντάρτη και εξαπολύοντας απειλές περί διαγραφής του. Έτσι όμως ο κ. Τατούλης απάντησε συνολικά στον κ. Καραμανλή: «Τα επικοινωνιακά παιχνίδια και οι μεγάλες ρητορίες δεν είναι επιλογή, πρέπει να διώξουμε τις αράχνες και τα ποντίκια που ροκανίζουν τον δημόσιο πλούτο. Στην κατακλείδα του ζήτησε συνέδριο για την επανίδρυση της παράταξης και για την διέξοδο από την κρίση.
Παρέμβαση Μειμαράκη
Ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης ο οποίος χθες είχε μυστική συνάντηση με τον κ. Καραμανλή μία μέρα πριν την συνεδρίαση ανέλαβε να στηρίξει τον πρωθυπουργό απέναντι στις αιτιάσεις του κ. Τατούλη. Του απέδωσε συνεχή κατάθεση καταγγελτικών απόψεων και πρόσθεσε ότι όλοι είναι εγγυητές της διαφάνειας. «Δεν γίνεται να μιλάμε σήμερα εδώ και από την Δευτέρα να είμαστε στα κανάλια». Ο κ. Μειμαράκης ζήτησε να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση του κ. Τατούλη για σύγκλιση συνεδρίου. «Δεν χρειάζεται επανίδρυση η ΝΔ, έχουμε ιστορία από το 74 και είμαστε υπερήφανοι». Να μπουνε σε ψηφοφορία οι προτάσεις να αποφασίσουμε και σε όποιον δεν αρέσει να παραιτηθεί αντρίκια είπε ο κ. Μειμαράκης σημαδεύοντας τον κ. Τατούλη. Ο κ. Μειμαράκης έκανε μία πολύ φορτισμένη και σε έντονους τόνους ομιλία εναντίον του κ. Τατούλη. Στην ουσία αρνήθηκε στον κ. Τατούλη να είναι η συνείδηση της παράταξης και στήριξε τον κ. Καραμανλή. Συμπεριφέρθηκε σαν να είναι ακόμη στον προηγούμενο ρόλο του του γραμματέα όπου και θέλει να επιστρέψει. Το ερώτημα όμως είναι τι άλλο περιλαμβάνει η συμφωνία που έκανε με τον κ. Καραμανλή. Ορισμένοι λένε ότι έχει ικανοποιηθεί ως προς το αίτημα για αλλαγή επικοινωνιακής πολιτικής και εκπροσώπου που είχε βάλλει με τις δημόσιες δηλώσεις του την περασμένη Δευτέρ και Τρίτη.
Συναισθηματικά φορτισμένη ήταν και η ομιλία του κ. Βύρωνα Πολύδωρα ο οποίος και εκείνος φωτογράφισε τον κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο ότι τον λοιδόρησε και τον συκοφάντησε και συνέδεσε με αυτό τον θάνατο του αδελφού του Πολύδωρα.
Προσπάθεια να κλείσει το ρήγμα
Από την ΔΕΘ και μετά είναι σαφές ότι ο κ. Καραμανλής έχει απογοητεύσει την κοινωνία κάτι που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις ενώ έχει αρχίσει και δημιουργείται ρήγμα στην σχέση του με την κόμμα. Ο κ. Καραμανλής θέλησε σήμερα να αποκαταστήσει την κλονισμένη σχέση εμπιστοσύνης με το κόμμα του και να κλείσει το ρήγμα πριν διευρυνθεί. Η επόμενη κίνησή του θα είναι έχοντας πια σντεταγμένο το κόμμα του να κάνει την αντεπίθεσή του για να αποκαταστήσει και την σχέση του με την κοινωνία. Στην προσπάθεια του αυτή τον στήριξε ο κ. Μειμαράκης με το ειδικό κομματικό βάρος που διαθέτει. Το πρόβλημα είναι πλέον ο χρόνος. Οι αλλαγές που υποσχέθηκε ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να καθυσερήσουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr