Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Μουσείο της Ακρόπολης

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για το Μουσείο της Ακρόπολης. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, υπεραμύνθηκε της ανάγκης ίδρυσης του νέου Μουσείου Ακρόπολης, με τη μορφή ΝΠΔΔ, τονίζοντας ότι επιλέχθηκε με γνώμονα τη μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του Ιδρύματος και παράλληλα θα διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα του κα

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για το Μουσείο της Ακρόπολης. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, υπεραμύνθηκε της ανάγκης ίδρυσης του νέου Μουσείου Ακρόπολης, με τη μορφή ΝΠΔΔ, τονίζοντας ότι επιλέχθηκε με γνώμονα τη μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του Ιδρύματος και παράλληλα θα διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα του και θα λειτουργεί υπό τον αυστηρό έλεγχο και την εποπτεία του υπουργείου.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τον τρόπο διοίκησης του Μουσείου, υποστήριξαν ότι δεν συνδέεται με την πολιτική επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα και χαρακτήρισαν «αποσπασματικό» το νομοσχέδιο.

«Σκοπός του νέου Μουσείου είναι η προστασία, μελέτη, ανάδειξη και προβολή των μνημείων της Ακρόπολης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», είπε ο υπουργός και επεσήμανε ότι στο νέο Μουσείο έχει προβλεφθεί η δυνατότητα για την πλήρη παρουσίαση και έκθεση όλων των γλυπτών του Παρθενώνα, όχι μόνο αυτών, που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και εκείνων, που είναι στο εξωτερικό.

«Η επανένωση των Γλυπτών είναι μια εθνική υπόθεση και το νέο Μουσείο, σύγχρονο και ασφαλές, είναι η πειστικότερη απάντηση σε αυτούς που πεισματικά αντιστέκονται σε αυτή την οικουμενική αξίωση», πρόσθεσε ο κ. Λιάπης.

Ακόμα, σημείωσε ότι, ως ΝΠΔΔ, το νέο Μουσείο θα έχει την ευελιξία να λειτουργεί και πέραν της 3ης μετά το μεσημέρι, που λειτουργούν τα υπόλοιπα μουσεία.

Τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο εισηγητής του κόμματος, Νάσος Αλευράς, ζήτησαν την απόσυρση και την επανακατάθεση του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για απουσία επιχειρησιακού σχεδίου. Έντονες αντιρρήσεις, επίσης, διατύπωσαν και ως προς την συγκρότηση του ΔΣ του νέου Μουσείου, αλλά και για το κόστος των εγκαινίων.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για ανάγκη να υπάρξουν κατάλληλοι πολιτικοί χειρισμοί και επικοινωνιακή στρατηγική ώστε, όπως είπε, να γίνει σαφές στη παγκόσμια κοινότητα ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα.

Τόσο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Κώστας Καζάκος, όσο και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Φιλίνη, αλλά και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ισχυρίσθηκαν ότι «με το αποσπασματικό αυτό ν/σ δεν διασφαλίζεται η διαχείριση του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας» και εξέφρασαν έντονη διαφωνία για τη συγκρότηση του ΔΣ του Μουσείου, υποστηρίζοντας ότι «ανοίγει έτσι ο δρόμος να γίνουν μέλη εκπρόσωποι ιδιωτικών φορέων μεγάλων συγκροτημάτων, που θα προωθούν ταυτόχρονα και τα συμφέροντα τους».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr