Καραμανλής: Χαλαρός με αντάρτες και ανασχηματισμό

Συνολική στροφή από Καραμανλή: αφήνει ανοικτό τον ανασχηματισμό, αποκλείει εκλογές, χαλαρώνει την γραμμή για τους «αντάρτες». Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ο οποίος απέρριψε τις πρόωρες εκλογές και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι βρέθηκε σε δύσκολη θέση λόγω της υπόθεσης του Βατοπεδίου.

Ο πρωθυπουργός προκάλεσε έκπληξη όταν είπε ότι «αισθάνομα

Συνολική στροφή από Καραμανλή: αφήνει ανοικτό τον ανασχηματισμό, αποκλείει εκλογές, χαλαρώνει την γραμμή για τους «αντάρτες». Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ο οποίος απέρριψε τις πρόωρες εκλογές και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι βρέθηκε σε δύσκολη θέση λόγω της υπόθεσης του Βατοπεδίου.

Ο πρωθυπουργός προκάλεσε έκπληξη όταν είπε ότι «αισθάνομαι πολύ ισχυρός» και πρόσθεσε: «Δεν έχω εκλογές στο πρόγραμμά μου, όσο για τον ανασχηματισμό είναι δική μου αρμοδιότητα για το αν και πότε θα γίνει».

Με την συνέντευξη που έδωσε μετά την λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο κ. Καραμανλής σηματοδότησε μία γενικότερη στροφή στην τακτική του. Έδειξε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από εκείνο της Θεσσαλονίκης αλλά και από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του. Θέλησε να εμφανισθεί ότι διαθέτει την αυτοπεποίθηση και εξακολουθεί να ελέγχει τις εξελίξεις αν και τον πρόδιδε το κλίμα που επικρατούσε στην ελληνική αποστολή. Η σημειολογία των κινήσεων του κ. Καραμανλή δεν υπογράμμιζε τις δηλώσεις του ενώ η κατήφεια του κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου ήταν εύγλωττη. Η αποστροφή του κ. Καραμανλή πυροδότησε αμέσως τα σενάρια ανασχηματισμού ακόμη και εντός των προσεχών ημερών. Επιβεβαιώνει δε πληροφορίες που υπάρχουν αμέσως μετά την πρωτοβουλία για την Εξεταστική Επιτροπή ότι με αυτή την ενέργεια θα υπάρξει αποσυμπίεση της κατάστασης ωστόσο πολιτικά η μόνη διέξοδος είναι ο ανασχηματισμός. Εκτιμάται ότι τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση Βατοπεδίου δεν θα είναι στην κυβέρνηση ενώ για τον κ. Ρουσόπουλο κυκλοφορούν ήδη φήμες περί ενδεχόμενης παραίτησής του αφού άλλωστε και ο ίδιος είπε «ότι καθημερινά αποδεικνύεται ότι δεν είναι κολλημένος στην καρέκλα του».

Για την υπόθεση του Βατοπεδίου και την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπή είπε ότι: «έχω την ευθύνη όταν δημιουργείται κλίμα να παίρνω και τις απαραίτητες αποφάσεις και γι αυτό πήρα και την πρωτοβουλία για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου». Ο κ. Καραμανλής επέμεινε ότι η άποψή του είναι να μην γίνεται εξεταστική επιτροπή πριν την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες δημιουργήθηκε αρνητικό κλίμα, «προέκυψαν έκτακτες συνθήκες και με πολιτικά κριτήρια πήραμε την σωστή απόφαση». Συνέχισε λέγοντας ότι πήρε αυτή την απόφαση για να «αντικρούσει τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση επιχειρεί συγκάλυψη» και για να αποδείξει ότι «δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε και επιδιώκουμε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης». Πάντως απέρριψε τουλάχιστον προς το παρόν την σύσταση προανακριτικής επιτροπής που ζητά το ΠΑΣΟΚ. Για να πάμε σε προανακριτική πρέπει το τελεσθέν αδίκημα να συνδέεται με συγκεκριμένα πρόσωπα. Αν υπάρξει τέτοια σύνδεση θα πάμε και σε προανακριτική επιτροπή. «Τα άλλα είναι παιχνίδια εντυπώσεων και μάλιστα πρόσκαιρων εντυπώσεων».

Ο κ. Καραμανλής τοποθετήθηκε και για το θέμα της εσωστρέφειας που συνεχίζεται με τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών του και έκανε στροφή 180 μοιρών από την Κεντρική Επιτροπή. «Στην Κεντρική Επιτροπή πήραμε μία απόφαση, να τελειώσουμε με την εσωστρέφεια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα βάλουμε φίμωτρο, ότι θα απαγορεύσουμε την σκέψη και την έκφραση, πρέπει να έχουμε αίσθηση του μέτρου» είπε ο κ. Καραμανλής.

Για την οικονομική κρίση ο κ. Καραμανλής είπε ότι προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η πραγματική οικονομία από τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Πρόσθεσε ότι από το ελληνικό σχέδιο στήριξης και διάσωσης του τραπεζικού συστήματος δεν θα επιβαρυνθούν οι έλληνες φορολογούμενοι. Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει η φορολογική πολιτική, δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι όπως επίσης δεν αλλάζει ούτε ο προυπολογισμός στο βασικό του πλαίσιο. Πάντως ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνησή του θα αξιοποιήσει τις ευελιξίες του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργεί η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση προκειμένου να βοηθήσει τα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα. «Δεν πρέπει να αναμένεται ανατροπή του συμφώνου σταθερότητας αλλά η μέγιστη δυνατή επιτρεπόμενη ευελιξία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Επανέλαβε δε τις εξαγγελίες του για το ταμείο κατά της φτώχειας και το επίδομα θέρμανσης χωρίς να εξειδικεύσει περισσότερο. Εκτιμάται ότι λόγω της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας θα προχωρήσει σε παροχές αλλά το κρατά για καλύτερη επικοινωνιακά στιγμή.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr