Απόσυρση του σχεδίου προϋπολογισμού ζητά το ΠΑΣΟΚ
Επτά προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης καταθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην φορτώσει τις επιπτώσεις στους αδύναμους. Μιλώντας στο πολιτικό συμβούλιο του Κινήματος ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κυβέρνηση αναξιόπιστη να διαχειρίζεται την εσωτερική κατάσταση και ανέτοιμη να διαχειριστεί τη διεθνή κρίση και την κάλεσε να αποσύρει το σχέδιο του προϋπολογισμού, που έχει καταρτίσει.
«Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση βρίσκει
Επτά προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης καταθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην φορτώσει τις επιπτώσεις στους αδύναμους. Μιλώντας στο πολιτικό συμβούλιο του Κινήματος ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κυβέρνηση αναξιόπιστη να διαχειρίζεται την εσωτερική κατάσταση και ανέτοιμη να διαχειριστεί τη διεθνή κρίση και την κάλεσε να αποσύρει το σχέδιο του προϋπολογισμού, που έχει καταρτίσει.
«Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση βρίσκει τη χώρα ανοχύρωτη και πιο ευάλωτη τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Τέσσερα χρόνια τώρα έχουμε χάσει τεράστιες ευκαιρίες και δυνατότητες» τόνισε και σημείωσε με έμφαση ότι «η ΝΔ παρέλαβε μια χώρα με θετική πορεία και εγκαθίδρυσε δύο αντιλήψεις. Αυτή των golden boys με την κυνική προσήλωση στην κερδοσκοπία και στην αισχροκέρδεια και ταυτόχρονα, τη λογική της πελατειακής λειτουργίας του κράτους. Τα δύο αυτά μαζί υπονομεύουν κάθε αρχή δημοκρατικού κράτους, σεβασμού στους θεσμούς, ισότητας απέναντι στο νόμο και ουσιαστικής αλληλεγγύης. Η εξουσία και η δημόσια περιουσία, χρησιμοποιούνται προς ιδιοτελή αξιοποίηση».
Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου μια σοβαρή κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει τα εξής επτά πράγματα:
Πρώτον, να αποσύρει αμέσως το σχέδιο προϋπολογισμού. Δεν νοείται να φορτώνουμε στους πολίτες νέους φόρους εν μέσω κρίσης. Να επαναφέρει το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Να μειώσει τα φορολογικά βάρη για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις.
Δεύτερον, να στηρίξει τις ασθενέστερες ομάδες αποδεχόμενη τις προτάσεις μας για χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, επίδομα θέρμανσης και αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.
Τρίτον, να δώσει ρευστότητα στις Τράπεζες με άμεση νομοθετική ρύθμιση. Όμως ρευστότητα, που θα είναι υπό αυστηρή εποπτεία και θα περάσει στην πραγματική οικονομία. Όπως έχουν κάνει και οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίθεση με εμάς.
Τέταρτον, να δημιουργήσει ένα Ταμείο κατά το πρότυπο άλλων χωρών που θα παρέχει ρευστότητα στις Τράπεζες, υπό τον όρο, την αναχρηματοδότηση ή την παροχή νέων δανείων με ευνοϊκούς όρους στις μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις. Αυτό είναι το γαλλικό πλαίσιο.
Πέμπτο. Να υιοθετήσει όλες τις προτάσεις μας για τους δανειολήπτες, ώστε να τους προστατέψει από κατασχέσεις, καταχρηστικές πρακτικές και να προωθήσει την αναχρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων.
Έκτο. Να αναμορφώσει το σημερινό κατακερματισμένο αναποτελεσματικό πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος – θυμίζω τράπεζες, κεφαλαιαγορά, ιδιωτικές ασφαλίσεις, ασφαλιστικά ταμεία – για να μην επενδύονται καταθέσεις και συντάξεις σε τοξικά δομημένα ομόλογα και σε άλλες επισφαλείς τοποθετήσεις.
Και τέλος, έβδομο, να δώσει ώθηση στη δημιουργία ενός διαφορετικού προτύπου ανάπτυξης με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την καθαρή ενέργεια, κάτι που είναι ακόμα πιο σημαντικό στη σημερινή κρίση, ενεργοποιώντας όλους τους μηχανισμούς για να ολοκληρωθεί χωρίς απώλειες το Γ’ ΚΠΣ και να ξεκινήσει το ΕΣΠΑ.
Συνεχίζω με τα Σκόπια. Οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την ευθεία εμπλοκή της αμερικανικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνουν δυστυχώς τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που έχουμε εκφράσει, ότι οι εξελίξεις διαμορφώνονται ερήμην της κυβέρνησης της χώρας.
Είναι προφανές ότι, έχουμε να κάνουμε με κατάφορη παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. καθώς και με υπέρβαση από τον κ. Νίμιτς της διαπραγματευτικής εντολής που έχει λάβει.
Πρόκειται για σαφή διολίσθηση από το διαπραγματευτικό πλαίσιο και εκτροπή από την εθνική «κόκκινη γραμμή».
Είναι βέβαια τακτικά λάθος να αποδέχεται η κυβέρνηση κάθε νέα πρόταση του κ. Νίμιτς ως «καλή βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση».
Η Ελλάδα στο Σκοπιανό, δεν διαπραγματεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπραγματεύεται στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε. και με σεβασμό στις αποφάσεις του.
Ας τα πάρουμε τώρα ένα-ένα. Αυτή ήταν μια γενική εισαγωγή. Πάμε τώρα στο Βατοπέδι, μετά στα Σκόπια και κλείνουμε με οικονομία.
Βατοπέδι. Πρόκειται για μία απίθανη υπόθεση σε σύλληψη και εκτέλεση από πλευράς θράσους και αλαζονείας. Υπήρξε, όπως και στα ομόλογα, ξεκάθαρα κεντρικός σχεδιασμός. Έχουμε στην υπόθεση αυτή την πλήρη απαξίωση ακόμα και συμβόλων ταυτότητας του Ελληνισμού, από το ολυμπιακό πνεύμα με τα Ολυμπιακά Ακίνητα, μέχρι τον διασυρμό της παράδοσης του Αγίου Όρους.
Αναδεικνύεται στην υπόθεση αυτή και ένα κατ’ εξακολούθηση σκάνδαλο, αυτό των παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη. Η θαρραλέα πράξη των δύο Εισαγγελέων που δεν δέχθηκαν τις πιέσεις και πήραν δύσκολες αποφάσεις, δείχνει την παραβίαση κάθε ορίου από πλευράς κυβέρνησης.
Δεν μπορεί να μιλά κανείς για δημοκρατία, με τη δικαιοσύνη να χειραγωγείται. Είναι το ελάχιστο το να παραιτηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης. Η μη παραίτηση δείχνει και την αντίληψη που έχουν για τη Δικαιοσύνη. Θα εξαντλήσουμε κάθε κοινοβουλευτική και νόμιμη πρωτοβουλία για να υπάρξει άπλετο φως και να αποδοθεί Δικαιοσύνη.
Δεν ήταν αυτή, η ατζέντα των σκανδάλων, η δική μας ατζέντα. Τη διαμόρφωσε η Νέα Δημοκρατία με την αντίληψή της για την εξουσία. Δεν έχουμε κανένα αίσθημα ρεβανσισμού, αλλά ένα αίσθημα Δικαιοσύνης, ούτε ποινικοποιούμε την πολιτική, ούτε επιτρέπουμε ασυλία. Προασπίζουμε το δημόσιο συμφέρον και τους θεσμούς. Αυτά ως προς το Βατοπέδι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr