Ιταλία: «Aναβρασμός» κινητοποιήσεων στην παιδεία μέρος δεύτερο

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των Ιταλών μαθητών και φοιτητών κατά των μεταρρυθμίσεων, που προτείνει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, στον τομέα της δημόσιας παιδείας.

Στο Μιλάνο οργανώθηκαν υπαίθρια μαθήματα στην κεντρική πλατεία Ντουόμο, στην Ρώμη οι φοιτητές έφτασαν με την πορεία τους μέχρι την είσοδο του μεγάρου της γερουσίας, στο πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα πέντε σχολές τελούν υπό κατάληψη, ενώ σε ανάλογες κινητοποιήσεις προβαίνουν μαθητές και φοιτητές και στην Πάδοβα, το Τορίνο και την Κ

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των Ιταλών μαθητών και φοιτητών κατά των μεταρρυθμίσεων, που προτείνει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, στον τομέα της δημόσιας παιδείας.

Στο Μιλάνο οργανώθηκαν υπαίθρια μαθήματα στην κεντρική πλατεία Ντουόμο, στην Ρώμη οι φοιτητές έφτασαν με την πορεία τους μέχρι την είσοδο του μεγάρου της γερουσίας, στο πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα πέντε σχολές τελούν υπό κατάληψη, ενώ σε ανάλογες κινητοποιήσεις προβαίνουν μαθητές και φοιτητές και στην Πάδοβα, το Τορίνο και την Κατάνη.

Την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, αναμένεται πανιταλική διαδήλωση διαμαρτυρίας των δασκάλων και καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τη συμμετοχή και των μαθητών τους και στις 13 Νοεμβρίου αντίστοιχη διαδήλωση θα πραγματοποιήσουν οι διδάσκοντες στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές τους.

Το σχέδιο νόμου, που «πυροδότησε» τις διαμαρτυρίες, παρουσιάστηκε από την υπουργό παιδείας, Μαρία Στέλλα Τσελμίνι.

Προβλέπει κατάργηση της παρουσίας δύο δασκάλων σε κάθε τάξη του δημοτικού και επιστροφή στον «maestro unico», στον «ένα και μόνο δάσκαλο», προκαλώντας την ανησυχία των γονέων ότι, με τον τρόπο αυτό, τίθεται σε κίνδυνο το συνεχές ωράριο των σχολείων.

Για τα γυμνάσια προτείνεται η κατάργηση τον γραπτών εξετάσεων και η υιοθέτηση των επιδόσεων μέσω βαθμολογίας, ενώ σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια, η υπουργός ανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει δραστικά το διδακτικό προσωπικό αντικαθιστώντας, μετά τη συνταξιοδότησή τους, μόνον ποσοστό 20% των μόνιμων καθηγητών.

Επιπλέον, σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, τα πανεπιστήμια θα πρέπει να μετατραπούν σε ιδρύματα με ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις.

Ο Σύλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ αρχικά είχε δηλώσει «δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν καταλήψεις σε σχολεία και πανεπιστήμια. Θα καλέσω τον υπουργό Εσωτερικών και θα του δώσω οδηγίες για το πως να παρέμβει, μέσω των αστυνομικών δυνάμεων για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο», χτες, εμφανίστηκε διαλλακτικότερος.

Ιταλοί αναλυτές υπογραμίζουν, όμως, ότι το νέο κύμα των διαμαρτυριών δεν έχει σαφή πολιτική ταυτότητα, ότι πρόκειται για φαινόμενο απόλυτα ετερογενές από κοινωνικής και κομματικής απόψεως.

Η υπουργός παιδείας, πάντως, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, ξεκίνησε από σήμερα συναντήσεις με επιτροπές μαθητών και φοιτητών, προκειμένου θα βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr