Επίσκεψη Καραμανλή στα εργοτάξια των εταιριών ΑΚΤΩΡ και JP ΑΒΑΞ στο Κατάρ

Σε μια κίνηση με συμβολικό περιεχόμενο προχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής επισκεπτόμενος τα εργοτάξια δύο ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών που ενεργοποιούνται σε μεγάλα έργα στο Κατάρ. Ο κ. Καραμανλής που βρισκόταν στην πρωτεύουσα Ντόχα μαζί με την σύζυγό του, την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον υφυπουργό κ. Πέτρο Δούκα επισκέφθηκαν τα γραφεία και τα εργοτάξια της J&P ΑΒΑΞ και της «ΑΚΤΩΡ». Ο

Σε μια κίνηση με συμβολικό περιεχόμενο προχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής επισκεπτόμενος τα εργοτάξια δύο ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών που ενεργοποιούνται σε μεγάλα έργα στο Κατάρ. Ο κ. Καραμανλής που βρισκόταν στην πρωτεύουσα Ντόχα μαζί με την σύζυγό του, την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον υφυπουργό κ. Πέτρο Δούκα επισκέφθηκαν τα γραφεία και τα εργοτάξια της J&P ΑΒΑΞ και της «ΑΚΤΩΡ». Ο κ. Καραμανλής θέλησε να σηματοδοτήσει την ανάγκη συνεργασίας της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου για την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Απέδωσε δε ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψή του στο Κατάρ καθώς είναι από τις δυναμικά αναπτυσσόμενες και πλεονασματικές οικονομίες που δεν έχουν ακόμη πληγεί από την κρίση. Μάλιστα ο κ. Καραμανλής τόνισε τον θετικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες.

Στα γραφεία της εταιρίας «ΑΚΤΩΡ» είχαν εκτεταμένη ενημέρωση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Δημήτρη Καλιτσάντζη και τον υπεύθυνο μελετών κ. Δημήτρη Πρέκα. Στην είσοδο είχε αναρτηθεί πανό το οποίο έγραφε «οι εργαζόμενοι και η διεύθυνση του Άκτωρα καλωσορίζουν τον πρωθυπουργό». Η εταιρία ηγείται κοινοπραξίας που κατασκευάζει ένα τμήμα του νέου αεροδρομίου της Ντόχα. Έχει υπογράψει δύο συμβόλαια για την κατασκευή της τεχνικής βάσης συντήρησης των αεροσκαφών καθώς και τα υπόστεγα συντήρησης. Το συνολικό ύψος των συμβολαίων ανέρχεται σε 1,2 δισεκατομμύρια δολλάρια και το έργο θα είναι έτοιμο το 2010. Το κτίριο που κατασκευάζει η εταιρία για την τεχνική κατασκευαστική βάση είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία. Όπως εξήγησε ο κ. Πρέκας ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις συνθήκες ασφάλειας των εργαζομένων έτσι ώστε δεν έχει γίνει ούτε ένα εργατικό ατύχημα. Στο έργο απασχολούνται 150 έλληνες και κύπριοι μηχανικοί οι οποίοι έχουν φέρει στο Κατάρ και τις οικογένειές τους.

Ο κ. Καλιτσάντζης έκανε γενικότερη ενημέρωση για τις δραστηριότητες της εταιρίας στον αραβικό κόσμο. Ανέφερε ότι από το 2004 υλοποιείται σχέδιο επέκτασης της εταιρίας στο ΟΜΑΝ στο Αμπού Ντάμπι, στο Ντομπάι και στο Κατάρ. Συνολικά απασχολεί στα έργα που έχει σε εξέλιξη σε αυτές τις χώρες 500 μηχανικούς εκ των οποίων οι 200 Έλληνες και υλοποιεί συμβόλαια συνολικού ύψους 4,3 δις ευρώ εκ των οποίων τα 3δις ευρώ αφορούν την δική της συμμετοχή. Ο διευθύνων σύμβουλος του «Άκτωρα» υπογράμμισε ότι η παρουσία της εταιρίας στο Κατάρ έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και αποτελεί την βάση για την περαιτέρω επέκτασή  της στην Ασία και στην Αφρική.

Η άλλη εταιρία, η J&P ΑΒΑΞ συμμετέχει στο τεράστιο έργο κατασκευής του Pearl Island στο λιμάνι της Ντόχα. Πρόκειται για την δημιουργία ενός τεχνητού νησιού με προσχωματώσεις που προορίζεται για περιοχή πολυτελούς κατοικίας. Η ΑΒΑΞ έχει κατασκευάζει τα δίκτυα των βασικών υποδομών καθώς και κτήρια συνολικού ύψους 700 χιλιάδων ευρώ. Συνολικά στο νησί το οποίο θα διασχίζεται από κανάλια (το λένε μάλιστα Βενετία) θα μένουν 41 χιλιάδες κάτοικοι ενώ θα υπάρχουν και πολλά κτίρια γραφείων. Οι περισσότερες κατοικίες πάντως έχουν ή δη προπωληθεί παρά την διεθνή οικονομική κρίση και παρά το υψηλό κόστος απόκτησης που κινείται ανάμεσα στα πέντε με δέκα χιλιάδες ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr