Η ανταρσία των μεγάλων φτωχών

Συντονισμένη δράση για τους Ευρωπαίους ηγέτες – ναι και για την Γερμανίδα Άγκελα Μέρκελ – και λήψη νέων έκτακτων μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Κανέναν δεν εξέπληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν στην έκτακτη Σύνοδό τους μια εβδομάδα πριν την συνάντηση της G20 στην Ουάσινγκτον.

Δεν θα μπορούσαν εξάλλου να καταλήξουν σε τίπ

Συντονισμένη δράση για τους Ευρωπαίους ηγέτες – ναι και για την Γερμανίδα Άγκελα Μέρκελ – και λήψη νέων έκτακτων μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Κανέναν δεν εξέπληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν στην έκτακτη Σύνοδό τους μια εβδομάδα πριν την συνάντηση της G20 στην Ουάσινγκτον.

Δεν θα μπορούσαν εξάλλου να καταλήξουν σε τίποτε λιγότερο από μιαν απόφαση για κοινή γραμμή απέναντι στην κρίση, για κοινή δράση και εν τέλει για μια ενιαία στάση με την οποία θα «κατέβουν» στην Σύνοδο των 20 ισχυρότερων οικονομικά κρατών του πλανήτη που θα ασχοληθεί με τη σειρά της με την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Κι όπως δήλωσε ο προεδρεύων της Ενωσης Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο ίδιος και οι ομόλογοί του συμφωνούν ως προς την αναγκαιότητα λήψης κοινών μέτρων!

Έστω και αργά …

Οι 27 λοιπόν τόνισαν ότι θα πιέσουν την ερχόμενη εβδομάδα τη Διεθνή Διάσκεψη της 15ης Νοεμβρίου να αποφασίσει μια ριζική μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, με παραμέτρους πραγματικά πρωτοφανείς!

Γιατί πρωτοφανής θα είναι μια απόφαση η οποία θα προβλέπει πως κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και επιχειρηματικός τομέας της αγοράς δεν θα παραμείνει εκτός ρυθμίσεων και των όποιων κρατικών πακέτων αρωγής.

Σε κάθε περίπτωση οι «27» θα προσέλθουν στην Σύνοδο της Ουάσινγκτον με στόχο να «περάσουν» στο τελικό κείμενο αποφάσεων της G20 τις βασικές ευρωπαϊκές γραμμές.

Στο κείμενο συμπερασμάτων της έκτακτης συνόδου αναφέρεται ότι οι μεγάλοι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί όμιλοι θα πρέπει να εποπτεύονται ενιαία, με κοινούς κανόνες, (λέγε με ΔΝΤ δηλαδή …), ο «παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός χωροφύλακας», το ΔΝΤ δηλαδή, θα πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω ώστε να είναι αυτό που και θα διεξάγει τους ελέγχους στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα πιστοποιεί την τήρηση των περίφημων ενιαίων κανόνων δράσης και λειτουργίας των αγορών, ενώ οι 27 ζητάνε και την καταγραφή όλων των εταιριών αξιολόγησης και την αναθεώρηση των παγκόσμιων λογιστικών προτύπων κατά τρόπο ώστε τελικώς όλοι όσοι μετράνε κέρδη ή ζημίες να το κάνουν με έναν ενιαίο τρόπο. Με δυο λόγια να μετράνε όλοι την όποια κρίση το ίδιο!

Κι επειδή οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως οι όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα θα προτείνουν στους λοιπούς ηγέτες της G20 να δοθεί μια παράταση 100 ημερών προκειμένου να υιοθετηθούν αυτά τα μέτρα από όλες τις εθνικές κυβερνήσεις.

Την ίδια ώρα όμως φαίνεται πως η έκτακτη διεθνής Διάσκεψη για την Οικονομία του προσεχούς Σαββατοκύριακου στην Ουάσινγκτον θα έχει τελικώς ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’ ότι πιστεύουν όλοι. Κι αυτό γιατί πριν καν ολοκληρωθεί η σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών οι υπουργοί οικονομικών των αναδυόμενων οικονομιών συναντήθηκαν στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας και αποφάσισαν ότι η κρίση αφορά το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, άρα και η όποια λύση προταθεί θα πρέπει να είναι αναλόγως … οικουμενική!

Με δυο λόγια οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Κίνας αλλά και της Ρωσίας πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια συντονισμού των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Ασίας αλλά και της Λατινικής Αμερικής προκειμένου να πιέσουν τους ... «παραδοσιακά ισχυρούς» (G7, G8 κτλ) για να αποκτήσουν ανάλογης βαρύτητας λόγο στη λήψη «οικουμενικών αποφάσεων». Ενδεικτική ήταν η δήλωση του προέδρου της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva ο οποίος τόνισε πως «η συμμετοχή του αναπτυσσόμενου κόσμου στην αντιμετώπιση προβλημάτων και στην λήψη αποφάσεων είναι πλέον απαραίτητη».

Όπως και η ανάλογη δήλωση του Μεξικανού Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Alejandro Werner ο οποίος αποκάλυψε πως τα αναπτυσσόμενα κράτη ήδη έχουν αναλάβει δράση, συγκεκριμένα έχουν υπογράψει μια σειρά συμφωνιών μεταξύ τους για την απρόσκοπτη ροή κεφαλαίων και για την ρύθμιση των εμπορικών τους σχέσεων! Δηλαδή στην επερχόμενη Διάσκεψη της G20 ήδη 4 από τα μέλη της θα έχουν προχωρήσει στην μεταξύ τους ρύθμιση των οικονομικών τους σχέσεων, ενώ και το … ευρωπαϊκό κομμάτι της Ομάδας θα κατέβει με ενιαία στάση.

Κι όλα αυτά ενώ η «καυτή πατάτα» της εξεύρεσης λύσης  - για την αμερικανική πλευρά – θα παραμείνει στα χέρια των νυν κυβερνώντων, αφού ο νεοεκλεγείς Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε πως δεν θα μετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης με το ευφυές: «Η χώρα έχει κάθε φορά έναν πρόεδρο».

Είναι εξάλλου ώρα τώρα να αναλαμβάνουν ευθύνες που δεν μας αναλογούν; …

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr